tisdag 21 augusti 2012

Intervju med Plymouth State Colleges Jack Åstedt

Idag bjuder jag er på en intervju med en Svensk målvakt som spelat några säsonger i USA. Han spelar skolhockey än så länge och heter Jack Åstedt.

Vad var det som fick dig att åka till Plymouth och spela hockey?

Efter att jag avslutat hockeygymnasiet i Ängelholm där jag spelade för Rögle BK så fick jag inget nytt kontrakt. Då stod det mellan att spela division 1i Sverige, lira junior hockey i USA/Canada eller lira College hockey i USA. College livet har alltid attraherat mig och jag var sugen på att resa, samtidigt som jag ville få en nice utbildning, varpå jag fick kontakt med olika skolor med hjälp utav en recruiting video. Att valet föll på Plymouth var mest pga att tränaren verkade skön och att de höll på att bygga en ny, fet arena mitt på campus.

Du spelade i Rögles J20 i superelit. Hur är standarden på NCAA (vad innebär det för liga) om du jämför med svenska J20 superelit?

Jag skulle vilja påstå att kvaliteten är ungefär densamma. Dock tror jag att toppen är bättre samtidigt som bottnen är sämre. Detta eftersom många utav spelarna är äldre än lirarna i SuperElit, dvs har varit med i gemet lite längre och är vana vid all social och psykisk press man har som skol-idrottare. Lirar du i NCAA Division 1 så är kvaliteten bättre. Det är många spelare som går direkt där ifrån till NHL, AHL, och andra högt rankade ligor i Europa

Hur är det att bo i USA? Trivs du bra? Vilka är dom största skillnaderna med att bo hemma?

Det är jävligt nice och jag trivs otroligt bra. Jag bor i ett hus precis vid campus med 7 polare i laget, vilket är en stor skillnad jämfört med att bo i en lägenhet i Ängelholm. Jag får nu ta hand om allt själv och morsan är inte alltid bara ett telefonsamtal iväg, vilket på ett sätt är skönt och jag känner en ny form utav frihet än vad jag gjort innan. Det är en frihet att exempelvis kunna fira en vinst efter en lördagsmatch med 250 studenter i vårt hus, med allt vad det innebär, utan att grannarna någonsin skulle få för sig att klaga.

Hur tycker du skolan är i USA jämfört med hemma? Vad är bättre och vad är sämre?

Du måste leverera i skolan för att få spela, så enkelt är det. På gymnasiet så fanns de många som chilla i skolan men ändå fick lira. Så funkar de (tyvärr) inte i Plymouth. Får du inte ett visst GPA så blir du avstängd och får inte lira på en termin.

Vad skulle du rekomendera killar och tjejer som vill åka över och plugga och spela att tänka extra på?

Ibland kan det vara bra att ta ett år i någon juniorliga i USA för att visa upp er mer för scouter och coacher innan ni bestämmer er för skolor. Det är ett stort beslut, men följ hjärtat och hitta en bra utbildning som ni vill läsa i 4 år så blir de kanon bra.

Vad har varit jobbigast att anpassa sig till eller vänja sig av med?

Det var jobbigt att inte kunna gå ner till den lokala affären och köpa en General Portion eller att kunna beställa en kebabpizza. Men man anpassar sig bra och man får helt enkelt ta kulturen dit man kommer.

Hur går hockeyn för dig personligen? Tror du att du blir kvar i USA efter studierna?

Både för laget och för mig har det gått bra de senaste säsongerna. Som första kull i skolans historia så vann vi MASCAC ligan föregående säsong och personligen blev jag uttagen till MASCAC All-Star team och New England Hockey Writers Association’s All-Star team, vilket var en stor ära och ett delmål. Mitt mål är att stanna kvar i USA och kriga mig till en plats i ett ECHL lag. Det är det stora målet, så kommande säsong är viktig.

Vad var den största skillnaden i hockeyn från att stå i mål i Sverige?

Precis som alla andra så måste jag säga att spelet med klubban är en stor skillnad. Personligen tycker jag det är roligare eftersom jag får mer att göra och får vara delaktig i spelet på ett annat sätt än i Sverige. Troligtvis pga storleken på isen. Jag måste också prata mer med medspelarna på isen och vara deras ögon i nacken.

Har du behövt träna extra på något då du kom över?

Vinklarna var först annorlunda, men de ordnar upp sig med tiden. Förutom det, som sagt, spelet med klubban.

Hur är träningarna jämfört med dom i Sverige? Var är dom största skillnaderna?

Vi nöter, nöter och nöter powerplay och boxplay. Blir man bra på det så blir man svårslagen. Vi går också aldrig igenom träningen i omklädningsrummet, allt sådant gås igenom på isen. Det händer att det blir en fight eller två också eftersom lirarna vill visa att dem är sugna och redo att lira.

Jag tycker ju att om man vill och får chansen att åka över och spela skolhockey i USA att man verkligen ska ta chansen! Av det jack förmedlar så låter det ju som man både kan ha kul och spela bra hockey.

Jack skickade med en bild av sin mask som är lackad av Oscar Linde också


Tackar Jack som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 20 augusti 2012

Intervju med Linköping J18:s Oliver Källbom

Dagens målvakt i Svensk hockey måste ju ändåvara 17 åriga Oliver Källbom som efter sjukdom på Christian Engstrand och att J20 laget var i Ryssland på turnering fick hoppas in och backa upp Andreas Andersson i Linköpings match i European Trophy mot Vienna. Dock blev inte dagen riktigt som Oliver trott. För i slutet av andra perioden skadade Andreas höften och Oliver fick hoppa in.

Han höll nollan resten av matchen men fick se sig och Linköping besegrade på straffar. 

Jag gjorde en kort intervju med Oliver som kommer här.

Hur gick tankarna då du insåg du skulle A-lagsdebutera?

Det var såklart jätte kul när jag fick reda på att jag skulle vara med a laget som backup till Andersson det är alltid något man önskat att få vara med a-laget.

Var det den mest nervösa åkning från bås till mål du någonsin gjort?

Självklart det var det verkligen man var lite skakig i början

Vad var skillnaden på att spela a-lagshockey i ET mot att spela juniorhockey?

Det var farten och framförallt skotten men man fick även bättre hjälp av utespelarna

Blir det en energi och självförtroende boost inför resten av säsongen att veta du hängde med bra och höll nolla dina första a-lagsperiod?

Ja det blir verkligen skönt att ha med sig det i tankarna i vinter det kommer hjälpa mig mycket.

Hur kändes nerverna och hur gick dina tankarna inför straffarna?

Nerverna var underkontroll jag var lugn och fokuserade på bra jag hade lite tid där när ismaskinen var ute och körde så jag kunde ta några djupa andetag och bara njuta av stunden

Som J18 målvakt och 17 år. Vad känner du själv du måste jobba med inför den riktiga eventuella a-lagsdebuten? Är det fysiken? Tekniken? Spelförstående? Var ligger "man" mest efter som junior?

Det är nog bägge delarna. En kombination av både fysiken och tekniken där jag känner jag behöver lite extra är nog fysiken

Måste varit sjukt roligt och spännande få komma upp och vara med a-laget under match. Se hur det går till på högsta nivån i Sverige. Sen att också få hoppa in och göra det bra. Vilken dag!

Tackar Oliver som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 19 augusti 2012

Vinnaren av biljetter till Linköping - Rögle dragen

Har just dragit vinnaren till Linköpings biljetterna.

Jag använde som vanligt en slupgenerator då jag drog vinnaren. Den jag använder hittar ni här. Jag drog 1 nummer mellan 1 och 14. Dragningen ser ni nedan.


Fjortonde kommentaren lämnades av Erik Jandorff som alltså vinner dom två biljetterna!

Vill rikta ett stort tack till Linköping Hockey som ställde upp med biljetter!

Och Grattis till Erik som vann dom!

Vi hörs!