fredag 19 augusti 2011

Intervju om att spela i utlandet med Anton Frondelius

Idag har turen kommit till en av mina SHI elever Anton Frondelius att dela med sig om sina tankar och upplevelser av att spela skolhockey i USA.

Anton har spelat och pluggat ett år med och på The Gunnery som ligger i Washington, Conneticut.

Här är vad Anton har att säga om sitt första år på skolan.

I vilket/vilka land har du tränat och spelat hockey?

Jag har spelat hockey i sverige och usa.

Hur kom det sig att du provade på hockey utomlands?

Jag stack till usa eftersom jag ville sticka ut ur mängden, ja ville göra något som alla andra inte gjort. Jag hade tur och fick erbjudande från usa som var bättre än sverige. man kan även kombinera studier bättre i usa än i sverige.

Vad upplever du var största skillnaden på isen för dig som målvakt?

matcher är mycket mer intensivare i usa. skott kommer hela tiden och man måsta vara förberedd på skott från alla vinklar. man märker även att allt fokuseras på mål, ja menar spelar åker och "krashar" hela tiden mot mål.

Var det några skillnader på sidan av isen?

 i ligan där ja spelar måste vi ha kostym till matcher. man är mycket mer proffsig vid sidan av isen. även respekten till tränaren är större skulle ja tro, man kallar tränaren aldrig vid namn utan bara coach- efternamn.

Upplevde du att det var skillnad på inställningen till hockeyn?

Det enda som gäller är att vinna.

Var det annan energi på träningar än du var van vid hemma?

Träningarna är lite mer intensiva, man fokuserar mycket på "speial teams" powerplay boxplay och sånt. 

Bodde du i landet också? Hurvar det att bo i ett annat land än Sverige? Vad var dom stora skillnaderna?

Ja bor i usa, de är lite skillnad i början med språket men man vänjer sig snabbt. 

Vad skulle du rekomendera folk att tänka extra på och vara förberedda på om dom ska utomlands och bo och spela hockey?

Absolut måste man ha kvalitéernasom krävs, hockey, psykiska och fysiska att åka över men även modet. eftersom man oftast kommer att gå i skolan där med så skulle ja rekomendera att an förbereder sig mest i skolan så att man inte hamnar efter där, hamnar man efter i skolan riskerar man sin speltid.

Hur tycker du träningen skiljer sig från landet du tränade i till Sverige? Vad var bättre och vad var sämre?

Jag tyckte att träningen är bättre, den är mer matchlik och intensiv.

Skulle du rekomendera killar och tjejer att prova på hockey utomlands? Varför i så fall?

Jag skule absolut rekomendera att åka utomlands eftersom det är en chans som sällan kommer tillaka om man får den. man får så mycket mer än bara en jätte chans inom hockeyn man får även med sig språket och en ny kultur.
Tackar Anton som delade med sig av sina tankar och upplevelser

Vi hörs!

torsdag 18 augusti 2011

Intervju om att spela i utlandet med Magnus Olsson

En sak som jag ångrar eller tycker det va trist att jag inte kunde eller försökte då jag spelade, är att jag hade velat åka över till USA eller Canada och spela hockey. Att få prova bå i ett annat land och prova på hockeyn där.

Så nu har jag tänkt att jag ska göra en liten intervjuserie i ämnet, med målvakter som provat på att spela utomlands, så ni som funderar lite på det kan få höra vad andra tyckt och hur dom upplevt det.

Jag påbörjar serien idag med Målvaktstränare Magnus Olsson.

I vilket/vilka land har du tränat och spelat hockey?

Har lirat juniorhockey i Kanada (Nova Scotia) och USA (Florida)

Hur kom det sig att du provade på hockey utomlands?

Jag var på Bauer international hockey camp i Väsby i flera år. Numera heter den bara International hockey camp tror jag. Där var tränare från Kanada, USA, Ryssland, Lettland och Finland. Några av tränarna frågade om jag var sugen att prova på hur det är där borta. Sedan jag var liten har jag också tyckt att det är lite roligare hockey därborta samt att NHL är fräckare än Elit-Serien.

Vad upplever du var största skillnaden på isen för dig som målvakt?

Pucken är närmre målet pga de små rinkarna. Även när pucken är i sarghörnet känns det som den är väldigt nära. Detta gör att du hela tiden måste vara beredd på ett skott eller passning till en skytt som är redo. Även när motståndarna tar in pucken i zon måste man göra sig redo tidigare. Vidare var det också mycket mer studs i plexiglaset samt i sargen. Även då pucken missade målet gällde det att hitta pucken snabbt.

Var det några skillnader på sidan av isen?

Ja det är lite annan kultur även om jag tyckte det var ganska enkelt som svensk att åka dit. I Kanada (på östkusten där jag var) hade vi ungefär samma klimat som i Sverige. I Orlando, Florida är det ju som bekant lite varmare och man kunde åka till träningen i sandaler eller åka till stranden efter träningen. Man bor ju oftast i familjer och jag hade två kanonbra familjer som jag har ganska mycket kontakt med fortfarande.

Lagen därborta är ju också lite mer noggranna med sin rookie vs. "äldre-spelare" mentalitet. Som rookie har du inte så många rättigheter och man utsätts för en del pinsamma och tuffa grejjer:)
Det är också mycket mer uppmärksamhet på juniorhockeyn i främst Kanada. På uttagnignarna som varade i 2 veckor hade jag ett mittuppslag i lokaltidningen samt en radiointervju. Vi hade också väldigt mycket tidning och radio under säsongen. Några matcher var också på lokalkanalen på TV.
Det anordnades också "Fan-skate" där våra fans fick åka skridskor med oss och sedan fick vi skriva autografer efteråt.


Vi hade vä ca 1500-2000 personer på läktaren.

Upplevde du att det var skillnad på inställningen till hockeyn?

I Kanada är det mer "vinna till varje pris". Dem menar det mer än vad vi gör i Sverige. Dem går hela vägen även om det krävs en ful tackling eller vad det kan vara. Det är ett lite tuffare klimat med fighter på isen och try-outs för att få vara med i lagen.

Var det annan energi på träningar än du var van vid hemma?

Nja, inte direkt. Vi spelade ju ca 40-50 matcher i grundserien så en träning i veckan (fredag morgon) var frivillig. Men annars tränade vi på ganska hårt.

Övningarna var ju byggda för att passa vårt spel så dem var väl lite annorlunda men annars var det ganska likt.

Någon gång fick vi väl åka skridskor hela passet eftersom vi inte spelat bra. Lite som i filmen Miracle. :):)

Bodde du i landet också? Hurvar det att bo i ett annat land än Sverige? Vad var dom stora skillnaderna?

Som sagt tycker jag att det var ganska enkelt. Vi är så amerikaniserade i Sverige så man känner igen väldigt mycket. Mat, TV, filmer, tidningar är ganska likt även om det är på franska eller engelska. Bodde i väldigt trevliga familjer som var intresserade av sport osv.

Små skillnader fanns ju såklart. Vissa traditioner och familjeträffar skiljer sig lite grann men det var liksom bara att spela med.

I Kanada hade vi ungefär samma väder som i Sverige och i Florida var det varmt och skönt. Det var ju ingen nackdel att kunna spela tennis eller lägga sig i poolen efter träningen:)

Där jag varit så märker man faktiskt inte av så mycket av skräpmaten och sådant men så har jag ju mest vistats i idrottskretsar.

Vad skulle du rekomendera folk att tänka extra på och vara förberedda på om dom ska utomlands och bo och spela hockey?

Lär dig språket så att du kan prata obehindrat med folk. Både på isen och utanför isen. Det är lättare att ha kul då.

Det gäller att vara noggrann i skolan redan från början. I och för sig är vardagssnacket ganska annorlunda mot det man lär sig i skolan men grunderna är bra att ha med sig.
Var stolt över att vara svensk. Vi har ett bra rykte. Dock gäller det att vårda detta rykte och inte bete sig som en idiot. Det är lätt att förstöra för dem som kommer efter dig.


På isen gäller det att försöka vara lite mer beredd på skott och ett intensivare tempo.
En hel del "trash-talk" får man stå ut med men det är ingenting att bry sig om.
Mental styrka är givetvis ett måste.


Hur tycker du träningen skiljer sig från landet du tränade i till Sverige? Vad var bättre och vad var sämre?

Mer detaljerat i Sverige men högre fart i Kanada. Där är ju mer "dump n´chase" och då behövs inte riktigt lika många taktiska moment tränas in.

Kan känna att vi tränade lite mer matchlikt där borta.


Skulle du rekomendera killar och tjejer att prova på hockey utomlands? Varför i så fall?

Tycker absolut att man skall åka dit och prova. Man träffar vänner, lär sig språk, ser nya saker och hittar på en massa kul.

Träffade ju också headscouten för Blues i somras och han sade också att han ser ju gärna att vi utvecklar våra unga spelare i Sverige och att dem sedan spelar juniorhockey i Kanada istället för att sitta på bänken i någon svensk seniorserie. Bara en sådan sak.

Där har ni Magnus tankar och upplevelser. Intressant!

Återkommer med fler intervjuer i ämnet.

Vi hörs!

onsdag 17 augusti 2011

Steget från junior till senior

Nu har vi fått höra vad många spelare och ledare har sagt i frågan om att ta steget från junior till seniorhockey. Jag har lyssnat med killar på olika nivå. Vi har Jhonas Enroth som spelat Elitserien och nu i NHL, Oscar Dansk som är tredje keeper i Brynäs den här säsongen.

Har också lyssnat med några målvaktstränare och fått höra vad dom tycker och tänker.

Mina egna tankar i ämnet kommer här nedan.

* Var ödmjuk
När du får chansen att komma upp och träna med a-laget så var ödmjuk, artig och bete dig bra. Du tjänar inget på att komma upp och spela ball och vara kaxig. Detta gäller inte bara spelarna och tränarna utan även mot matrialare och alla som hör till laget.

* Våga ta för dig
Ute på isen däremot ska du ta för dig allt du kan. Gör du det riktigt bra så kommer ledarna ihåg dig. Var ambitiös, ge allt och lite till. Visa vilja och att du är profisionell. Får du tips lyssna på dom och ta till dig.

Det är DIN chans att visa att du är den dom ska satsa på, se till att ta den!

* Var förberdd
Ät rätt, sov rätt, värm upp rätt. Glöm ingen utrustning hemma. Det är trist komma på sin första a-lagsträning med en pizza nedtryckt för 25 minuter sedan och ha spelat TV-Spel hela natten. Eller inse du glömt suspen hemma.

*Sug åt dig allt du kan!
Lyssna, titta lär! Hur gör A-lagets målvakter? Vad är dom bättre än dig på? Kommer dom med tips, LYSSNA? Sug åt dig och passa på att njuta!

Det är mina tips.

Här nedan kommer lite ord om hur det var för lite olika målvakter.

Oscar Dansk, Brynäs

De största skillnaderna för mig är väll egentligen rutinen som seniorhockeyn har och precisionen i allt på isen. Och att ger man spelarna på den nivån en minsta lilla lucka så är chansen ganska stor att man är rökt som målvakt. Så för mig på träningar speciellt så har jag behövt vara ännu mer fokuserad och på tårna för att stoppa puckar.

Adam Reideborn, Almtuna

Tempot är den absolut största skillnaden, det tar ett tag innan man känner att man hinner med. Sen tycker jag att det är mycket smartare hockey som spelas på seniornivå. Det gäller att vara med på det mesta.

Jesper Sanneborg, Luleå Rebels

I omkläningsrummet finns det ju vissa som sticker ut extra mycket, men de märks att så fort dom går på isen så är det bara det dom har fokus på.

förra året då jag spelade med luleå hockeys j18/j20 till iår då jag börjat träna med luleå rebels alag iår. Vi gick på is i måndags så jag har inte varit med dom så länge, men man märker snabbt lite små detaljer. Som tillexempel så håller dom i pucken istället för att skjuta i vissa lägen, dom väljer sina lägen när dom skjuter, dom lämnar ingenting åt slumpen.

Karl Holmberg, Olofström

Tjena , jag är en 95:a från olofström, som fick börja träna med vårt A-lag förra säsongen(div 1f) och jag tycker att det var tuffast tekniskt och fysiskt, Det gick mycket snabbare och avsluten var mer destinkta.

Stefan Ladhe, Målvaktstränare Tre Kronor

Dom ska vara beredda på att vara på jobbet. I ur och skur och att varje dag vara mótiverade att göra allt för att utvecklas, ta sin roll, landa i den för att sedan kunna ta nästa steg. Prioritera att få spela framför att "spela" i elitlaget, ex vara utlånad till en lägre serie om matcherna blir få. Göra det bästa av varje situation och tänka rätt, långsiktigt och målmedvetet!

Stefan Persson, Målvaktstränare AIK

Att verkligen ha ett bra grundspel och vara noggrann med alla detaljer, duktiga på att läsa spelet. För står du rätt i varje situation så spelar det ingen roll om det är senior eller junior som gör avslutet. för har du en bra grund så känner du som målvakt dig väldigt trygg i målet. Det gäller också att ha en bra gameplan och följa den till 100% och detta kräver ett grymt FOKUS.

Givetvis så får du inte slava med off-ice träningen det är den som sätter grunden i ditt målvaktsspel

Magnus Olsson, Målvaktstränar BlueCrease Goaltending

- I den serie där man får spela mycket. Pratade med Bill Armstrong som är huvudscout för Blues i NHL. Han sade att vi gör ett bra jobb med att utveckla unga spelare men att dem hamnar i seniorligor i Sverige och där får dem ofta begränsat med speltid. Han tycker att det vore bättre att dem åker och spelar juniorhockey i Kanada eller spelar i en lägre division i Sverige där dem får en mer ledande roll. Att sitta på bänken gör ingen nytta. Sebastian Idoff är ett bra exempel på detta.

Där har ni massor med bra tips och råd, samt en del insikter.

Det är dock en sak att veta eller få tips om vad som krävs. Det räcker ju liksom inte med det. DU måste ju göra allt det du får tips om, och alla dom saker du vet. Ibland är jobbigt och trist men du måste ändå ta på dig blåstället och göra det!!

Lycka till!

Vi hörs!

Sommarintervju med Fredrik Pettersson Wentzel

En sen sommarintervju, kanske att det är en höstintervju till och med? Men här kommer Färjestads nya målvakt Fredrik Pettersson Wentzel.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

I och med att jag flyttade så förändrades träningen en del. Det blev mer mängdträning. Men mest fokus har jag på bålen och behålla smidigheten.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Jag var på målvaktsverkstaden i Luleå tillsammans med erik Granqvist. Annars samtidigt som laget.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Lite olika, ju äldre jag blivit, desto snabbare har det gått.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Att utvecklas så mycket som möjligt.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Med laget och egen målvaktsfys.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

En del. Men mest med fystränaren.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Jobbar för att bli bättre på allt. Inget speciellt.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Tycker att det är extremt viktigt med ett uppehåll under sommaren.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien och allsvenskan säsongen som kommer?

Nihlstorp och Pettersson Wentzel kommer 1a och 2a i elitserien och Adam Reideborn vinner allsvenskans.

Vilket lag vinner SM-Guld? Allsvenskan?

Färjestad vinner sm-guld. Örebro vinner allsvenskan.

Tackar Fredrik som tog sif tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

måndag 15 augusti 2011

Intervju om steget fron junior till senior med Almtunas Adam Reideborn

Har frågat ytterligare en ung lovande målvakt om steget från junior till senior. Almtunas Adam Reideborn. En målvakt som väldigt nydligen tagit just det steget och har färska minnen.

Du har ju nydligen tagit steget från enbart juniorhockey till att också spela seniorhockey. Var ligger dom största skillnaderna tycker du?

Tempot är den absolut största skillnaden, det tar ett tag innan man känner att man hinner med. Sen tycker jag att det är mycket smartare hockey som spelas på seniornivå. Det gäller att vara med på det mesta.

Var kände du att du låg längst efter? Fysiskt? Mentalt? Tekniskt?

Det var framförallt den mentala biten som var svår i början. All press man har på sig från olika håll är lite svår att hantera ibland. Men tekniskt och fysiskt sett så ligger jag väldigt bra till tycker jag. Jag har aldrig riktigt kunnat leva på talang så jag har alltid varit tvungen att jobba hårt och det är jag tacksam för nu.

Tycker du det är skillnad och i så fall vad och på vilka sätt då du tränar med J20 eller med A-laget?

Nej jag tycker inte att det är så stor skillnad i hur jag tränar. Jag vet själv mina styrkor och svagheter och vet vad jag måste göra för att bli bättre.

När du första gångerna var med och tränade med a-laget kikade du på målvakterna som spelade där lite extra då?

Förra året var det mycket se och lära för mig. Det är alltid viktigt att se hur de som är på den nivån gör i olika situationer. Man lär sig otroligt mycket av att kolla på andra.

Vad är största skillnaderna för dig att träna och spela med a-laget mot då du gör det i j20?

Man märker att det är mer på allvar i seniorhockey, det är mer noggrannhet i allt. Det ställs hårdare krav på alla spelare och framförallt målvakterna.

Mogna och bra svar av Adam, en målvakt som verkar veta vad som krävs av honom för att ta chansen att bli så bra som möjligt och komma så långt det går med sin hockey.

En sak som många av dom som spelar på hög nivå och tagit steget upp påpekar är just det att senior hockey i allsvenskan och elitserien är på riktigt. Det är jobb för spelarna där och när man är på jobbet gör man sitt bästa och är fullt fokuserad.

Tackar Adam som tog sig tid!

Vi hörs!

Jhonas Enroth om steget från junior till senior

Har fått svar på lite frågor på hur Jhonas Enroth såg på hur det var att gå från junior till senior. Här kommer dom.

Vad minns du av steget från SSK J-20 till A-laget?

Jag minns att det kändes naturligt. Det var inget snack om var jag skulle spela.

Var låg du mest efter spelarna i A-laget? Tekniken? Fysiken? Det mentala?

Fysiken låg jag självklart efter med efter som jag var första års a-junior när jag tog klivet upp.

Vad var dom stora skillnaderna mellan träningar med J-20 och A-lag?

Allt var bättre, snabbare passningar, hårdare skott o smartare dragningar osv.

Vad hade du haft fördel av att veta innan du tog steget? Var det något som förvånade dig?

Inte så mycket faktiskt, jag kände mig väldigt självsaker o kände mig redo.

Vilka tips skulle du vilja ge målvakter som står i steget mellan junior och senior hockey?

Att det e bara att ta för er när ni e med a-laget. Behöver inte hålla efter eller nått liknande

Jag tycker Jhonas är inne på något riktigt viktigt i sitt sista svar, att inte hålla igen utan att våga spela ditt eget spel! Självklart ska du vara ödmjuk och respektfull, så jag menar inte ta för sig eller inte hålla igen i omklädningsrummet utan på isen. Du är där för att tränaren tror på dig och har det som krävs.

Tackar Jhonas för hans svar.

Vi hörs!