lördag 7 september 2013

Niklas tippar SHL 2013/2014

Ja men vad fan! Vi kör väl en lista till. Fast nu ett tips! Jag ger mig på att tippa sluttabellen i SHL. Förra säsongen gick det ju sådär. Men skam den som ger sig! Jag ger mig på ett nytt försök i år igen!

1.   Skellefteå
2.   Luleå
3    Färjestad
4.   Linköping
5.   Frölunda
6.   HV71
7.   Växjö
8.   Brynäs
9.   Modo
10. AIK
11. Leksand
12. Örebro

Det är mitt tips det. Men ja inte är det lätt att tippa inte. Eller så är jag bara inte så bra på det! En kort motivation kommer här nedan.

1. Skellefteå.

Bäst trupp, bäst målvaktspar samt en vana att vinna. Tre saker som gör Skellefteå till mina solklara favoriter till seriesegern.

Spännande spelare att följa: Henrik Karlsson och Bud Holloway

2. Luleå.

Bra målvakter, bra trupp, bra coach och ett riktigt bra försvarspel. Luleå är också jobbiga att möta. Kommer absolut kunna utmana Skellefteå men tror dom får nöja sig med andraplatsen. Luleå har värvat riktigt spännande i Oscar Sundh, Per Ledin och Daniel Bellissimo

Spännande spelare att följa: Oscar Sundh och Linus Klasen

3. Färjestad.

Färjestad har ju sett väldigt starka ut på försäsongen än så länge med sju raka vinster. Färjestad har vinna i väggarna i Löfbergslila men jag tror inte dom rår på varken Luleå eller Skellefteå denna säsong.

Spännande spelare att följa: Danny Taylor och Pontus Åberg

4. Linköping.

Linköping är på rätt väg tycker jag. Mike Helber har spännande saker på gång. Roger Melin har fått ett år på sig och kommer lyckas bättre denna säsong och klättra en placering. I slutspelet tror jag dom blir livsfarliga! Hoppas att Mathias Weinheindel kan komma till spel!

Spännande spelare att följa: Jonas Junland och Pär Arlbrandt

5. Frölunda.

Här tar jag en chansning. Men får Roger Melin igång alla sina unga spelare och Lars Johansson i målet så kommer Frölunda ha en rolig vinter. Så mycket talang det finns i denna trupp. kan bli grymt kul.

Spännande spelare att följa: Lars Johansson och Alexander Wennberg

6. HV71.

Det är något som HV inte får att stämma. Om det är en trupp som blir äldre och äldre eller en coach som inte får ut max av den vet jag inte. Men jag tror inte HV studsar tillbaka som topplag i år heller.

Spännande spelare att följa: Elias Fälth och Filip Sandberg

7. Växjö.

Tror Växjö kan utmana HV som bäst i Småland. Dock tror jag HV drar ett lite längre strå denna säsong. Kan Robert Rosén och några av transatlanterna prestera riktigt bra säsonger kanske dom kan peta ner HV redan denna säsong. Dock lite orolig för målvaktsuppsättningen...

Spännande spelare att följa: David Åslin och Robert Rosen

8. Brynäs

Bra målvaktspar och spännande nyförvärv. Testar ta in två transatlanter, om dom är lyckade värvingar kan Brynäs vara med utmana uppåt. Tungt tungt tapp i Elias Lindholm dock.

Spännande spelare att följa: Daniel Brodin och Johan Harju

9. Modo

Många nya spelare nya tränare. Mycket som ska falla på plats för Modo för att få till det i år. Tror dom är på rätt väg men det behövs någon mer säsong för att få saker på plats. Mest spännande målvaktsparet att följa tycker jag.

Spännande spelare att följa: Linus Ullmark och Mario Kempe

10. AIK.

I år tror jag tiden kommer ifatt AIK. Efter att ha överpresterat i mina ögon under tre säsonger tror jag dom får kämpa för att undvika kvalserien och det krävs att målvakterna för riktigt bra säsonger. Teemu Ramstedt ser ut bli ovärderlig

Spännande spelare att följa: Teemu Ramstedt och Mattias Janmark-Nylen

11. Leksand.

Nej jag tror inte riktigt på Leksand den här säsongen. Dom kan absolut klara sig kvar men jag tror det blir en kvalserie. Truppen ser lite för tunn ut på alla positioner och alla positioner måste prestera max för att slippa en kvalserie.

Spännande spelare att följa: Jacob de la Rose och Johan Ryno

12. Örebro.

Ledsen Örebroare men jag tror inte riktigt på erat lag den här säsongen. Visst om alla nya nordamerikaner får till det och ständigt unge Conny Strömberg gör en magisk säsong kan det kanske till och med räcka till slutspel. Men nej, jag tror inte det!

Spännande spelare att följa: Conny Strömberg och Jared Aulin

Så det var mitt tips det! Hur ser ditt ut?

Vi hörs!

Niklas rankar SHL-målvakterna 2013/2014

Inför förra säsongen rankade jag elitseriens målvaktspar vilket jag ska göra även denna säsong. Nu rankar jag paren, inte enskilda målvakter. Vilket betyder att ett lag med en grym etta men helt oprövad tvåa kommer rankas längre ned än ett lag med två jämnare och mer prövade målvakter. Förra årets ranking finns här.

12. Växjö

Växjö har en ny transatlant i Scott Munroe och kvar sen förra säsongen är Mattias Modig. Mattias som endast spelade 12 matcher förra säsongen med knappt godkänd statistik. Det var hans första år med hockey på riktigt efter några år av skade bekymmer. Scott har spelat med okey statistik i AHL ett gäng säsonger. Hans enda säsong i Europa för två år sedan i KHL slutade med inte så imponerande 3.03 och en procent på 89,6. Så jag rankars Växjös par som tolva. Just med tanke på att transatlanter ibland kan ha lite problem med anpassning till spel på stor rink och Svensk hockey.

11. Örebro

Tim Sandberg med en säsong i SHL där han inte alls fick chansen och Henrik Lundberg utan SHL erfarenhet alls. Samt att dom spelar i en nykomling helt utan SHL erfarenhet. Det kan bli en jobbig säsong för dom två unga Örebro målvakterna. Dock finns ju alla chanser att ta steget fram och överraska då dom med stor sannolikhet kommer ha mycket att göra. Tims och Henriks "öde" hänger ju mycket på hur Örebro får till sitt försvar första året i SHL.

10. Leksand

Joel Gistedt med en väldigt bra säsong i Allsvenskan bakom sig och Oscar Alsenfelt med en mardrömssäsong i Modo men klar uppryckning i Leksand. Oscar spelade dock bara 16 matcher förra säsongen. Kommer bli kamp om vem som kommer bli etta. Jag tror Leksand kommer varva sina målvakter ganska mycket. Min magkänsla säger att Joel kommer ha spelat mest då säsongen är slut. Två målvakter som aldrig lyckats i Elitserien.

9. Frölunda

Här tror jag att jag kan få ångra mig, men då varken Linus eller Lars spelat speccielt mycket i SHL. Lars har tio matcher men för 6-7 år sedan medans Linus har tre. Dock tror jag Lars kommer göra succé. Men rankar dom i dagsläget endast som nia i serien.

8. AIK

Daniel Larsson som påbörjat sin fjärde säsong i SHL efter sitt försök i Detroit. Han har gjort tre bra och klart godkända säsonger innan, två i HV och en i AIK. Men jag och många med mig som det verkar har ännu högre krav på Daniel än att vara bra. Efter hans säsonger i DIF förväntar jag mig en grym målvakt. Alexander Hamberg är ju i det närmsta helt oprövad i SHL även om han har spelat två m atcher med otroligt bra statistik. Jag tror dock Daniel kommer spela klart flest matcher.

7. Färjestad

Med Fredrik P-W och Danny Taylor finns inte så mycket SHL rutin. Fredrik har absolut kapaciteten att bli en bra SHL målvakt men måste bevisa lite mer. Bli lite jämnare och slipa bort några enkla mål per säsong. Danny Taylor har jag ingen koll alls på, han har ju några få NHL matcher och det är det inte alls alla målvakter som har. Jag tror också mäster Granqvist varit med och scoutat och fått hem en bra målvakt precis som FBK fått med Boris Rousson, Alexander Salak och Wallenheimo. Dock hamnar FBK:s par som sjua inför säsongen.

6. Modo

Med två unga och väldigt lovande målvakter i Linus Ullmark och Anton Forsberg placerar jag Modo sexa. Mycket för att det inte finns så mycket rutin från dels SHL eller att ha ansvaret att bära ett lag. Anton gjorde det bra i SSK förra säsongen men det är Allsvenskan i år är det SHL. Linus har bara en handfull SHL matcher på meritlistan och det är upp till bevis för honom den här säsongen. Jag tror båda herrarna kan göra bra säsonger men har dom som sexa just nu.

5. Brynäs

Johan Holmqvist och Robin Rahm placerar Brynäs som femma på min lista. Honken är fortfarande en riktigt bra ,målvakt vilket han bevisade säsongen som gick och jag tror inte han blivit nämnvärt sämre inför denna säsong. Däremot tror jag Robin kommer prestera bättre än han gjorde nu när avstängning och dopingsnacket lagt sig och han kan fokusera på hockeyn. Dom var snubblande nära bli fyra.

4. HV71

Gustaf Wesslau är en av seriens bästa målvakter och Jonas Gunnarsson en bra och även lovande backup. HV kommer inte förlora många matcher pga dåligt målvaktsspel i alla fall. Ska bli spännande att se om Gustaf fortsatt tajta till sitt spel mot ett mer blockande spel och hur resultatet av det blivit. En annan spännande sak är om Gustaf ska orka prestera riktigt bra hockey hela säsongen. Även i slutspelet. Jag tror Ulf Dahlen ska låta Gustaf spela lite mindre under säsongen så han har energi med sig in i slutspelet.

3. Linköping

Christian Engstrand en av seriens bästa målvakter ihop med en av seriens bästa om inte den bästa backupen. Dom två lag jag rankar högre anser jag ha två ettor i sina trupper. Men Linköping har det bästa paret där det ändå känns som en klart uttalad etta och tvåa. Engstrand gjorde en riktigt bra säsong förra, där han i alla fall överraskade mig lite. Jag trodde inte han skulle vara så bra och framförallt så jämn. Andreas kliver alltid in och levererar bra målvaktsspel och Linköping kan känna sig trygga med att låta Engstrand vila då och då.

2. Luleå

Har i mitt tycke två potentiella förstamålvakter. Båda skulle kunna vara etta och spela 40-45 matcher i ett SHL lag. Nu utgår jag från att Rönnqvist i Luleåbåset kommer fortsätta alternera och låta dom spela ungefär hälften av matcherna var. En taktik som funkat bra under hans tid i Luleå som jag inte ser en anledning han ska sluta med. Det som blir mest spännande är att se vem som får chansen i slutspelet och om den målvakten då är redo då ingen av David och Daniel har någon speciell slutspelsrutin.

1. Skellefteå

Blev av med en av seriens bästa målvakter förra säsongen, men fyllde på med en minst lika bra. Henrik Karlsson hämtas hem från NHL/AHL för att kampera ihop med Markus Svensson i Skellefteå. Jag tycker SAIK precis som Luleå har två potentiella förstamålvakter till förfogande. Markus bevisade förra säsongen efter en mindre lyckad säsong i AIK att han är en riktigt bra målvakt. Henrik som slog igen rätt sent har tre säsonger i NHL och en grym i SHL bakom sig. Ska bli riktigt spännande följa Henrik i vinter.

Där har ni min ranking av lagens målvaktspar. Inte lätt alls att ranka, men jag gillar listor och har nu gjort min. hur ser din ut? Sen är det ju svårt göra en helt rättvis ranking då jag inte ens sett alla målvakter spela. Många har jag sett spela grymt men i en annan division. Ja ja det är i alla fall min ranking!

Vi hörs!



fredag 6 september 2013

Stora målvaktsgenomgången SHL 2013/2014

Jaha. Nu är tiden på året för genomgångar och rankingar. Så även här i bloggen. Så för tredje gången kör jag min genomgång av SHL lagens målvakter.

AIK: Daniel Larsson och Alexander Hamberg
Jag tror Daniel Larsson och Niklas Lundström snudd på hade en omöjlig uppgift förra säsongen. Dom skulle ersätta Viktor Fasth. Som gjort två otroligt bra säsonger i AIK och vuxit ut till en av Sveriges bästa målvakter. Hur bra dom än skulle ha spelat hade det nog inte riktigt räckt till. Kanske lite lugnare och enklare inför denna säsong för Daniel och "nya" kollegan Alexander Hamberg.

Daniel spelade 43 matcher förra säsongen och hade ändå godkända siffror speciellt med tanke på AIK hade problem och hamnade långt ned i tabellen. Från mig får Daniel klart godkänt. Även om jag tror han själv vill prestera bättre och jämnare målvaktsspel. Jag tror han och Alexander kommer få ännu mer att göra denna säsong och att dom måste prestera på topp för att AIK ska känna sig säkra slippa en kvalserie.

Tre Kronor Chans?
Daniel Larsson 10%
Alexander Hamberg 0%

Brynäs: Johan Holmqvist och Robin Rahm
Johan gjorde en bra säsong förra. Eller minst en klart godkänd. Han spelade till och med i Tre Kronor igen. Men i mitten och slutet av säsongen hamnade ju Brynäs i en monumental svacka. Vilket ju självklart påverkar även målvakterna. Johan tycker jag har utvecklat sitt spel bra, och lagt till mer täcka/blocka och spela på procent i sitt spel. Ska bli kul se om han utvecklat den biten än mer.

Robin spelade 23 matcher och hade inte godkända siffror. Under 90% i räddningsprocent och över tre insläppta per match. Jag tror att allt ståhej och snack om doping och avstägningen samt två år borta från elithockeyn var mer att "ta hand om" än Robin trodde. Jag tror Robin kommer göra ett mycket bättre år denna säsong och utmana "Honken" mer om matcher.

Tre Kronor Chans?
Johan Holmqvist 15%
Robin Rahm 0%

Frölunda: Lars Johansson och Linus Fernström
Spännande och ovisst får jag lov att säga om Frölundas målvakter inför säsongen 13/14. Två relativt för att inte säga helt oprövade målvaker på denna nivå. Dock tror jag inte fansen i Skandinavium behöver vara oroliga. Lars Johansson var grym i Västerås förra säsongen och jag tror han kommer göra en riktigt bra säsong.

Jag tror Lars kommer stå en klar majoritet av matcherna med Linus som backup. Jag har lite dålig koll på Linus och kan inte riktigt uttala mig. Har sett honom någon match i Oskarshamn mot Djurgården. Han är ju en enorm målvakt på 196cm och täcker ju mycket mål i sitt butterfly. Tror han är en fullt kompetent backup i SHL.

Tre Kronor Chans?
Lars Johansson 5%
Linus Fernström 0%

Färjestad: Fredrik Pettersson-Wentzel och Danny Taylor
Svårbedömt. P-W har gjort 46 SHL matcher och haft klart godkänd statistik. Är han mogen och tänkt som etta i vinter? Jag tror ju absolut han skulle klara av det. Jag tycker P-W är en bra målvakt, som utvecklats under Granqvist. Tycker han ser lite lugnare ut i målet mot då han kom upp och spelade med Timrå för två säsonger sedan.

Danny Taylor då? Ingen aning. Det jag är säker på är att Erik Granqvist varit med och scoutat och då är jag rätt övertygad om att det är en bra målvakt. Han har spelat tre NHL matcher. Visst det är inte så många, men har du nosat på NHL är du en bra målvakt! Ska bli spännande att se vem som spelar till sig jobbet som etta!

Tre Kronor Chans?
Fredrik Pettersson-Wentzel 0%
Landslagschans?
Danny Taylor 0%

HV71: Gustaf Wesslau och Jonas Gunnarsson
Gustaf spelade som vanligt mycket matcher 43 stycken och jag tycker han höll en hög och bra klass hela grundserien. Han är en riktigt bra målvakt som förra säsongen fick till det att spela lite mer samlat och blocka/täcka. Med lite mindre attack och stora räddningar. Han är grymt vass på det stora spelet och nu när han tajtat till och fått ett lite mer lugnt spel tror jag han tar ytterligare steg.

Dock har han två säsonger i rad tappat lite då det göller som mest i kvalserien med Djurgården och slutspelet med HV. Så kanske Dahlen ska spela honom lite mindre och låta unga lovande Jonas Gunnarsson spela lite mer. Något jag inte ser som någon risk alls. Jonas spelade bra då han fick chansen förra säsongen och kan absolut backa upp Gusaf bra och hjälpa HV vinna matcher.!

Tre Kronor Chans?
Gustaf Wesslau 95%
Jonas Gunnarsson 0%

Leksand: Joel Gistedt och Oscar Alsenfelt
Spännande målvaktsuppsättning. Joel som varit riktigt riktigt bra i Oskarshamn förra säsongen och Oscar som efter stort spel i Växjö hade en riktigt tung säsong i Modo förra, men spelade bra med Leksand i slutet av säsongen.

Men, ingen av dom har levererat i SHL, snarare tvärtom. Så det är upp till bevis för dom båda. Det ska bli spännande att följa men måste ändå finnas ett frågetecken kring Leksands målvakspar. Inte ett frågetecken som är likvärdigt med det kommer gå dåligt. Utan ett frågetecken. Det kan bli både upp och ner. Jag skulle sätta en liten slant på att Joel har spelat flest matcher i april.

Tre Kronor Chans?
Joel Gistedt 0%
Oscar Alsenfelt 0%

Linköping: Christian Engstrand och Andreas Andersson
Samma målvakter som förra säsongen där Christian imponerade på mig och gjorde det bättre än jag trodde han skulle. Han slipade bort dom enkla misstagen ju längre säsongen gick. Jag har tyckt att Christian verkar tapppa fokus då och då och släppte ett och annat billigt mål. Men det tycker jag försvann förra säsongen där han växte ut till en riktigt bra SHL-målvakt.

Andreas är en backup för mig. En bra SHL backup. Jag tror ju inte han nöjer sig med att vara tvåa men att han accepterat det. En dröm för Linköping som får en riktigt bra backup som ändra är på gränsen kunna vara etta.

Tre Kronor Chans?
Christian Engstrand 35%
Andreas Andersson 0%

Luleå: Daniel Bellissimo och David Rautio
Luleå tappar Johan Gustafsson till NHL och Minnesota. Ersätter honom med Daniel Bellissimo från Timrå. Daniel gjorde en klart godkänd första säsong i SHL den som gick. Han var lite ojämn och varvade briljanta insatser med mindre bra. Men i ett bättre lag med ljusår bättre försvar tror jag han kommer visa att han är en riktigt bra målvakt!

David har år efter år visat upp stabilt spel, bra statistik, vinner matcher. Dock utan att få ett riktigt erkännande. Medans Johan Gustafsson varit en bra målvakt har David Rautio spelat i ett bra lag. Dags att sluta se det så, David är en riktigt bra målvakt och kommer fortsätta med det i vinter. Ett lugnt och samlat spel, som jag tror inger Luleås försvar i trygghet!

Tre Kronor Chans?
David Rautio 10%
Landslagschans
Daniel Bellissimo 100%

Modo: Anton Forsberg och Linus Ullmark
Spännande och roligt! Så vill jag beskriva Modos målvaktspar och val! Dom lät Starkbaum gå, trots en bra säsong och satsar på två unga Svenska målvakter. Jag tror ju det finns en del ekonomi i detta val. Men tycker inte Modo ska vara oroliga! Två unga, lovande och spännande målvakter! Får dom en säsongs arbete med Masciej Szwoch Modos målvaktstränare kommer detta att bli bra!

Linus fick komma in lite förra säsongen och spelade grymt bra och fick till och med spela lite med Tre Kronor. Där han också sågs ihop med Henrik Karlsson i första Euro Hockey Tour turneringen. Av det jag sätt känns Linus lite mer explosiv och tänd än Anton som gett ett mer lugnt intryck. Jag tror killarna kommer dela rätt jämt på matcherna, då det kan vara svårt hålla en hög jämn nivå under sin första säsong i seniorhockeyn. Det är 55 matcher som ska spelas och jag tror som sagt dom kommer stå någonstans i närheten av hälften var.

Tre Kronor Chans
Linus Ullmark 10% (efter första turneringen som redan spelats)
Anton Forsberg 0%

Skellefteå: Markus Karlsson och Markus Svensson
Skellefteå kommer ha ett bra målvaktspar i vinter. Skrev jag förra året och finns ingen anledning ändra på det påståendet. Inte många lag kan tappa en av seriens bästa målvakter och ersätta honom med en minst lika bra. Men det har Skellefteå lyckats med då dom ersatta Vancuver flyttande Jocke Eriksson med Chicago hemvändande Henrik Karlsson!

Markus Svensson visade ju förra säsongen att han är en riktigt bra målvakt och han kommer absolut ge Henrik en rejäl match om att få spela. Dock är jag övertygad Henrik kommer spela mest. Ska bli grymt roligt och spännande se Henrik i SHL igen. Jag tycker Skellefteå gjort en av årets värvningar i honom!

Tre Kronor Chans?
Henrik Karlsson  100% (efter första turneringen som redan spelats)
Markus Svensson 10%

Växjö: Scott Munroe och Mattias Modig
Scott Munroe vet jag inget om alls. Det jag vet eller har sett flera gånger är att transatlantiska målvakter kan ha lite problem anpassa sin ofta aggresiva stil till det Svenska spelet med fler passningar. Scott har ju okey siffror på Eliteprospects men det är ju också det enda jag kan säga om honom. Här får tiden utvisa.

Mattias hade ju en jobbig inledning på säsongen förra året där han ju till och med blev utbuad av egna supportrarna. Men där han på dom i och för sig bara 12 matcherna han spelade ändå fick ihop okey statistik. Med ett år i kroppen, efter mycket problem med skador och en år i SHL i kroppen tror jag vi kan få se mer av den Mattias som lämnade Sverige för Pittsburgh för några år sedan. Men även här tycker jag frågetecknet är motiverat!

Tre Kronor Chans?
Mattias Modig 0%
Landslags Chans?
Scott Munroe 0%

Tre Kronor Chans?Henrik Karlsson 100% (efter första turneringen som redan spelats)
Markus Svensson 10%

Örebro: Tim Sandberg och Henrik Lundberg
Tim växte ju ut och spelade riktigt bra då han blev etta i Örebro förra säsongen och gjorde ju en grym kvalserie där han på elva matcher hade 1.80 i snitt och en nära 93%. Nu är det dock SHL som ju Tim inte har roliga minnen ifrån, där han blev misshandlad av Djurgården. Jag unnar verkligen Tim att lyckas, då han är en person jag gillar. Alltid trevlig alltid ödmjuk. Samt en enorm KÄMPE!

Henrik Lundberg är en målvakt jag inte har koll på och inte kan uttala mig om. Han har inte spelat speciellt många matcher på seniornivå och ska nu spela på högsta möjliga i Sverige. Jag utgår från att Tim kommer börja säsongen som etta. Frågetecknet behövs även för Örebros målvaktsuppsättning.

Tre Kronor Chans?
Tim Sandberg 0%
Henrik Lundberg 0%

Förra året listade jag mina topp fem målvakter ska göra det i år också så klart. Här kommer listan från förra säsongen.

1. Gustaf Wesslau
2. Joakim Ericsson
3. Alexander Salak Frederik Andersen
4. Johan Gustafsson
5. Martin Gerber
En okey lista i mina ögon! Gerber hade kanske inte en av sina bästa säsonger men var riktigt bra! Möjligt kanske Johan Holmqvist eller Christian Engstrand skulle kunnat slåss om femte platsen där!

I år ser min topp fem lista ut så här.

1. Henrik Karlsson
2. Gustaf Wesslau
3. Christian Engstrand
4. David Rautio
5. Lars Johansson

Det är min topp fem lista den här säsongen. Hur ser din topp fem lista ut?

Vi hörs!