fredag 4 december 2015

Målvakten måste vara fredad i målgården

Hur fredad ska en målvakt vara i målgården?

Jag såg Djurgården - Brynäs igår (2015-12-03) då fick Brynäs ett mål bortdömt. För vad domaren sa spelare i målgården vilket jag inte tror stämmer. Men pucken låg under Mikael Tellqvists benskydd och Brynässpelare tryckte in klubban under benskyddet och fick loss och in pucken.

I studion tyckte Niklas Wikegård att målet skulle godkännas.

Jag tycker inte det. Visst är jag lite partisk som gammal målvakt och numer målvaktstränare. Men ligger pucken under målvakten. Vare sig han vet om det eller ej. I målgården tycker jag han ska vara fredad. Då ska inte spelare få trycka med klubban in under honom eller hans utrustning. Vad är i så fall skillnaden på pucken under benskydd eller under plocken? Får spelare trycka loss pucken om den är under plocken också då?

Så jag tycker i målgården ska målvakten vara fredad. Man ska inte få trycka med klubbor mot eller in under honom alls. Bestraffa spelaren med en utvisning så slipper vi nog dessa situationer. Det är ju lika samma sak som när en utespelare lägger sig på pucken och plötsligt är det fritt fram att speara honom så mycket man vill. Även här tycker jag domarna släpper för mycket. Visst man får inte blockera pucken som utespelare, men ta ut den som gör det då. Men även de som trycker med klubban mot och in under spelaren.

Men det här med målvakterna. Låt målvakten vara i målgården. Har han pucken under sig medvetet eller ej så ska ingen få försöka trycka loss den.

Vad tycker du?

Vi hörs!

torsdag 3 december 2015

Matchlikt kontra teknikträning

Idag ska jag ta mig ut lite på djupt vatten. Lite känsligt ämne. Kan ses som gnäll eller kritik. Det sistnämnda kan det nog vara lite av i alla fall.

Rubriken skulle kanske kunna låta så här.

Målvaktstränaren önskar sig mer matchlika träningar.

Jag ska utveckla min tanke. Så får vi se om jag får medhåll eller mothugg.

Det jag menar är, att om jag visste att målvakter jag har målvaktsträning med tränade matchlikt på sina lagträningar så kunde jag fokusera extra mycket på att nöta in tekniken, taktiken. Sätta rörelsemönster. Jag menar inte att jag inte vill träna matchlikt på mina målvaktsträningar.

Men när jag både ska träna tekniken, finliret, hjälpa till med taktik och tankar samt få dem att träna det i matchsituationer. Det blir lite mycket och mäktigt att hinna med på 90 minuter varannan vecka typ.

Jag önskar målvakterna fick bra och allsidig matchlik träning på sina lagträningar. Så kunde de komma till mig och få hjälp att finslipa tekniken, nöta rörelsemönster sätta sin spelidé. Självklart vill även jag har matchlika övningar men inte alla och hela tiden. Jag vill kunna grotta ned mig i tekniken i spelet kring stolpen, nöta sms eller något annat. Sen veta att killarna får testa det på sina träningar.

Det jag menar, eller det jag tycker är att det kan vara svårt lära sig, eller förfina teknik i matchlika övningar. Ja självklart är slutmålet att kunna sätta tekniken i matchlika situationer. Annars har vi ju ingen nytta av tekniken. Men när jag som målvaktstränare för allt ansvar att få målvakterna att träna matchlikt och träna teknik. Det blir svårt när jag har så lite tid med målvakterna.

Jag kunde önska att fler tränare intresserade sig lite mer för målvakterna. Inte bara sa, nej jag kan inget om målvakter. Fine det kanske du inte kan, eller nödvändigtvis ska behöva kunna. Även om jag tycker det är bra om du kan. Men du måste ju ha intresse av dina utespelare får träna på att göra mål och ta skott i matchlika situationer. Eller? Det fina i det är att då får ju även målvakterna träna matchlikt! Vilket är en stor win-win! Tycker jag!

Ja, eller så får jag se till ha mer tid med de målvakter jag jobbar med.

Vad tycker ni andra målvaktstränare? Hur känner ni målvakter?

Vi hörs!


onsdag 2 december 2015

Noggrannhet

Länge sedan nu.

Säsongen är igång. För fullt.

En sak jag pratar om ofta med målvakter, noggrannhet, detaljer och sen lite mer noggrannhet. Att komma redo till varje träning och match. Vara noggrann i sina förberedelser och sin träning och efter träning och match. Att inte slarva, inte vara lat.

Det låter så tråkigt. Det låter så jobbigt.

Men, är du ändå på träningen så finns ju ingen anledning att inte göra rätt. Varje träning då man inte gör sitt bästa, varje gång man slarvar eller slöar är ju en bortkastad träning. Vilket ju är onödigt.

Sen fattar ju jag med att det är omöjligt vara på topp varje dag, alla dagar. Men de dagar det är tungt, trist och segt. Att ändå göra sitt bästa. Hitta sätt att motivera dig. Tävla, utmana dig själv. Slarva inte med tekniken. Kör varannan eller riktiga grisdagar var tredje puck och gör den riktigt ordentligt.

För vill du i första hand bli så bra du kan, måste du träna så bra du kan. Vill du i nästa skede bli bland det bättre i din åldersgrupp, ha en chans på SHL, Tre Kronor och kanske NHL måste du ju bli bättre än så många andra. Då måste du ju också träna bättre, noggrannare, mer detaljerat. Eller hur?

Så, de dagar du inte har motivationen, tänk på hur bra du vill bli. Tänk på hur långt du vill komma.

För ska du bi ditt bästa jag, måste du träna ditt bästa.

Enkelt.

Vi hörs!