lördag 22 januari 2011

Om vi ska ha videogranskning

Videodomarna i elitserien har inte haft någon rolig säsong.

Jag tycker det är dags att göra om systemet nu! Vi måste dels se till att det finns fler och kanske även bättre kameror. Sen byta ut dom idiella videodomarna som sitter i arenenan efter några timmars utbildning.

Ska vi ha videogranskning måste det vara på ett seriöst sätt. Vi måste göra som i NHL, där videobilderna från alla arenor granskas av samma folk, som har en riktig utbildning kanske till och med är domare. Så det blir samma bedömning på alla situationer.

Sen tycker jag det känns som att domarna är väldigt fega och inte vågar ta beslutet på isen utan fegar ut och låter videodomaren granska och på så sätt friställer sig från ansvaret om det blir fel. Vissa situationer känns som fyra domare på isen ska kunna se utan videohjälp.

Sen måste ju domaren eller sekritariatet meddela publiken varför ett mål godkäns eller ej. Varför detta hemlighetsmakeri? Varför kan inte domaren som i NHL meddela publiken varför dom dömer som dom gör. Så slipper man misstron och dom publika reaktionerna.

Jag tycker också dom bilder som videodomaren får se ska göras publika, tex på förbundets eller hockeyligans hemsida dagen efter matchen. Då slipper vi spekulationer och medias överdrivna granskning och sågningar av videodomarna!

Så, bättre och fler kameror, en "jury" som granskar alla videobilder. Modiga domare som vågar ta egna beslut oftare, samt att publiken får veta varför det eventuella målet döms bort!

Annars tycker jag dom kan lägga ned videodomarna och ta tillbaka måldomaren som sitter i en liten plexibur bakom målet.

Ska vi ha videogranskning ska det vara seriöst och då ska det få kosta också!

Vi hörs

Lite häng på hovet

Idag på förmiddagen var jag uppe på Hovet för att träffa farsan som ju är matrialare i Djurgårdens juniorer. Skulle få några puckar till allmänhetens åkning.

När jag var där hade Djurgården sin morronvärming på is inför hemma matchen mot Brynäs.

Montén hade blåst av träningen sedan länge när, Patrik Celin, Staffan Kronwall, Mika Hannula, Tim Eriksson och Mario Kempe stod kvar och sköt mot ribban i ett tomt mål. Efter 15 minuters skjutande så åkte Kronwall iväg med händerna i luften jublandes.

När han kom av isen så frågade farsan om det var viktigt att vinna. Kronwall garvade och sa ja, jag vann ju just 800:- Så då vet vi hur hockeyspelare roar sig.

Träffade och bytte några ord med Daniel Brodin och fick min utlovade signierade klubba! Den ska upp på väggen sen! :-)

Fick också veta att Mika Hannula gör debut för Djurgården ikväll! Ska bli kul att se om han är lika bra som han var sist han var och spelade några matcher för oss.



Vi hörs!

fredag 21 januari 2011

Intervju med Joacim Eriksson

Idag tänkte jag bjuda på en liten intervju med Skelefteå målvakten Joacim Ericsson.

Håll till godo!

Upplever du att det är skillnad för dig som målvakt på spel i allsvenskan och elitserien?

Jag tycker största skillnaden är att allt är lite smartare i elitserien och dom skuter mer i rätt lägen.

Hur är det att spela ihop med Andreas Hadelöv, känner du att du kan lära dig mycket av honom?

Jag tycker det går jätte bra att spela med honom. Ja vi pratar igenom många situationer och ja har fått mycket tips.

Hur mycket och hur ofta jobbar du och Hadelöv med eran målvaktstränare?

Vi jobbar lite varje dag och det tycker jag funkar bra.

Vem är mest nogrann och fixar med mest sin utrustning i Skelefteå?

Jadu det var en svår fråga. Det är inte någon som är så noga.

Har du några rutiner du alltid följer inför och under matcherna?

Nej det har jag väl inte. Är noga med att värma upp bra.

Hur många uppsättningar har du av dina olika skydd? Hur många av skydden sliter du ut per säsong?

Tre plokar, tre stötar, två par skridskor och ett par av resten.

Vilken av spelarna i elitserien anser du vara bästa skytten?

Det kanske är laine i hv.

Vem är sveriges bästa målvakt, samt vem är världens bästa målvakt?

Henrik Lundqvist. Lundqvist det med.

Det jag tycker är intressant och bra är främst två saker, att han och Hadelöv verkar ha en bra stämning och bra sammarbete. Att ta in tips och lyssna på någon som Hadelöv tror jag betyder grymt mycket för Joacim. Hadelöv har spelat på elitnivå länge och vet ju vad som krävs och han har det som krävs. Mycket smart att suga åt sig allt han kan!

Sen att han inte har något speciellt för sig innan matcher utan "bara" att han är nogrann med uppvärmingen! Jag tycker det är bra, för det är något han kan påverka varje gång. Han är inte beroende av yttre omständigheter eller av att ha med sig sina turkallsonger eller vad det nu kan vara.

Så Laine i HV71 är en av elitseriens bästa skyttar, det var ett oväntat svar för mig i alla fall. Laine är för mig mest en snabb spelare. Snudd på för snabb för att själv hinna med.

Tackar Joacim som tog sig tid att svara på mina frågor!


Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/






















Vi hörs

torsdag 20 januari 2011

Finns inga genvägar eller hemligheter

När jag är ute och jobbar i föreningar eller på camper får jag ofta frågor om hur man kan bli bättre på, förflyttningar på isen, i vinkeln eller något annat.

Det finns ju inga genvägar till att bli bättre. Det finns inga hemliga metoder som bara vi målvaktstränare känner till. Tyvärr.

Enda sättet att bli bättre på förflyttningar i butterfly till exempel. Ja det är att träna förflyttningar i butterfly. Det jan kan hjälpa dig med är att finslipa din teknik, ge dig tips på bra övningar, tipsa hur du kan bygga på rätt muskler i gymmet.

Men det finns ingen hemlig formel som jag bara avslöjar för vissa lyckligt utvalda. Vill du bli bättre på något på isen är det övning, nöta och upprepa som gäller. Ta all ledig tid på isen till att nöta in tekniken och förflyttningen. Be tränaren få någon övning där du får nöta just det du vill träna. Be målvaktstränaren om tips på övningar.

Enda vägen att bli bättre är med andra ord att träna och repetera!

Vi hörs!

Varför tackla motståndare in i egen målvakt?

En sak som slagit mig rätt ofta, som kanske inte direkt har med målvaker att göra även om det är dom som är drabbade.

Är fenomenet när backar framför eget mål tacklar eller crosscheckar en motståndare in i sin egen målvakt, för att sen ge sig på motståndaren och ge honom stryk för att han ramlat på egen målvakt.

Hur tänker dom då?

För det första, den egna målvakten kan ju bli skadad, se på Viktor Fasth i derbyt. Ingen klockren jämförelse då Liwing tacklar Daniel Brodin i en match situation, sen går ju Brodin hårt in på mål och Viktor också.

Men ändå. Jag såg en match mellan Timrå - Djurgården i vinter där en Timrå spelare crosscheckar/tacklar en Djurgårdare efter avblåsning så han ramlade över Magnus Åkerlund som skadade knät och var tvungen att byta.

Vad tjänade Timrå på det?

För det andra, varför riskera dra på sig en utvisning i ett läge där man inte behöver stå upp för målvakten. Jag fattar också det handlar om att visa att här har du inget att göra kommer du in här så gör det ont. Men se då till att inte tackla omkull motståndaren över din egen målvakt.

Sen som sagt, varför blir man så himla arg på motståndaren som man själv tacklat in i egen målvakt efteråt. Om du fäller, crosscheckar eller tacklar in motståndaren i egen målvakt tror du då han kommer anstränga sig för att inte ramla just på målvakten!

Jag efterlyser lite mer smartness och lite mindre adrenalin här!

Det är utsatt nog att vara målvakt, man behöver inte att egna spelarna skickar in motståndare över en.

Hur ser ni på saken?

Vi hörs!

Upp och ned vända världen

Igår var det ju motsatta förhållanden för två av våra svenska NHL målvakter.

Henrik Lundqvist höll nollan och klättrar i statistiken, för Jonas Gustavsson var det inte en lika rolig kväll. Så det blev ingen riktigt match i matchen mellan våra svenska burväktare!

Känner verkligen med Jonas, som dock är står upp och inte kommer med ursäkter. Jag gillar ju verkligen Jonas tycker han är en grym målvakt och som har visat prov på en bra karraktär och stark tro på sig själv på sista tiden. Han har ju rätt, jobbar han på och kämpar vidare kommer det lossna.

Jag hoppas han vänder på det här snart och plockar åt sig första spaden i Toronto.

Om det var tungt för Jonas igår, var det desto roligare för Henrik Lundqvist. Sjunde nollan för säsongen och det ser ut kunna bli en av Henkes bästa säsonger där borta.

Hans egen förklaring är att han blivit nogrannare med vila och kost bland annat. Samt att han får bättre backup denna säsong då Rangers har en tvåa som är riktigt bra i Martin Biron. Tror det kan visa sig vara en av Rangers bästa nyförvärv på många år, en bra backup som kan låta Henke vila mer.

Alla ni unga keeprar ska ju ta till er det Henke säger om kost och vila. Det funkar inte spela datasepl hela nätterna och käka McDonalds om du vill bli bäst. Då måste du fylla på med ernergi i form av mycket vila och rätt kost! Det blir också viktigare och viktigare ju äldre du blir!

Vi hörs!

onsdag 19 januari 2011

Intervju med Fredrik Pettersson Wentzell

Jag blev ju väldigt nyfiken på hur huvudpersonen i vinterns mest eller mycket uppskrivna övergång tänkte. Så jag att jag skulle maila honom och fråga huvudpersonen själv hur han tänkte.

Idag fick jag svar på mina frågor.

Jag ska ju erkänna att jag själv undrade lite hur han tänkte och varför det blev som det blev, men efter att ha fått se Fredriks svar så köper jag hans val!

Hur tänker du nu med klubbbytet, vad är viktigast. Kotraktlängd? Pengar? Speltid? Vilken serie laget spelar i?

Speltid var viktigast när jag valde. Kändes som att jag hade bäst chans att få spela i Timrå.

Tror du inte det kan bli svårt få mycket istid om du går till ett lag i elitserien?  Alla lagen har ju sina keeprar och ingen av ettorna har ju varit direkt dålig.

Hade aldrig gått om jag trodde att jag skulle få sitta på bänken resten av säsongen.

Om det är sant, varför vill du inte skriva på för mer än resten av säsongen?

Vill visa att jag klarar av att spela i elitserien först. Därför vill jag hålla nästa säsong öppen.

Vart skulle du helst spela? (Skickade ju detta  mail innan det blev klart med Timrå därav denna fråga)

Timrå.

Så där är Fredriks svar på dom frågorna. Svar jag tycker är vettiga, och jag kan nog hålla med honom om att han av dom två lagen jag läst det stod mellan i Södertälje och Timrå har störst chans att få spela i Timrå som ju har skador och en inlånad målvakt som inte övertygat.

Jag kan också misstänka att det dels kanske finns något liggande och vänta inför nästa säsong. Eller om Fredrik tar en chansning och hoppas på att göra succe och kunna förhandla till sig ett bättre kontrakt nästa säsong. Något jag har den största förståelse för! Vem vill inte ha så bra lön som möjligt?

Jag tackar Fredrik som tog sig tid att svara på mina frågor och önskar honom lycka till i Timrå!

Vi hörs!

95 % eller räddning vid uddamålsledning

Igår i matchen AIK - Skelefteå, så blev mitt tidigare inlägg om statistik för målvakter. Där jag tog upp frågan hur man bedömmer en målvakt, är han med högts räddningsprocent automatiskt bäst. Är räddningsprocenten ett facit för om målvakten var bra i en match?

Viktor Fasth i AIK, gjorde en bra match igår och räddade AIK kvar i matchen i andra perioden med ett flertal grymma räddningar. Men han gjorde en tavla och släppte ett skott i dålig vinkel vid första stolpen i tredje. Ett mål som innebar 4-4 och två förlorade poäng då Skelefteå sedan vann på straffar.

Så han gör en bra match men släpper ett billigt när det gäller som mest.

Kan man då säga att Viktor Fasth var bra igår? Att han gjorde en bra match? Han gjorde ju många bra räddningar och räddade flera bra målchanser. Men släppte en myra till 4-4.

Trots allt går ju hockey ut på att vinna matcher och inte ha bra statistik, så det är ju viktigare komma upp stort i trängda lägen där det verkligen gäller.

Jag har ju hellre en målvakt som spikar igen då man leder med ett, än som har 95 % i räddningsprocent men släpper billiga då det verkligen gäller.

Nu menar jag absolut inte att Viktor Fasth är en målvakt som inte pallar trycket eller som släpper billiga mål i pressade lägen. Han råkade göra det igår och gav mig uppslag för ett inlägg om det-

Skrev det i inlägget som jag länkade till här upp. Wayne Gretzky fick frågan om vilken målvakt han skulle välja i en sjunde avgörande match, han svarade Grant Fuhr för han var världens bästa målvakt vid ställningen 6-6. Han menar att Fuhr spikar igen då det verkligen gäller.

I mina ögon en grymt viktig egenskap, kanske den allra viktigaste!

Vi hörs!

tisdag 18 januari 2011

Intervju med David Rundblad

Jag vet att det här är en målvaktsblogg, men jag tyckte det va läge intervjua en av mina personliga favoritspelare utanför Djurgården. Så jag skickade ett mail med lite olika frågor till David Rundblad, Skelefteås unga backtalang!

Vem är i ditt tycke elitseriens bästa målvakt?

svår fråga, tycker hadelöv har varit riktigt bra hela säsongen, annars tycker jag norrena har varit grym de matcher jag sett.

Vem i skelefteå är mest nogrann med sin utrustning och tejpning av klubbor?

de flesta är ganska noggranna med utrustingen, svårt att välja just en. många vill att tejpen på bladet ska vara perfekt :)

Vilken forward i elitserien är jobbigast att möta?

abbott-bröderna, små ettriga men ändå hårda i kroppen och tunga att möta.

Elitseriens bästa arena?

löfberg lila är fin, båda isytan och omklädningsrum.

Var är det roligast att spela, utanför skelefteå då?

får säga luleå, för de matcherna är oftast roligast att spela.

Vad händer nästa säsong för David Rundblad? Elitserien eller NHL?

NHL är väl planen. men sen får man se hur det blir. det är tufft att ta plats där men ska jobba hårt för att nå dit.

Har du några rutiner du alltid gör inför och under matcher?

nja inte direkt, några småsaker. annars är väl fotbollen som uppvärmning min viktigaste sak att göra. hehe

Så Abbott bröderna är elitseriens jobbigaste forwards att möta. Det kan jag förstå, ettriga, tuffa och duktiga. I Karlstad och LöfbergsLila har dom både bra is och fina omklädningsrum. Att Luleå är dom roligaste matcherna kan jag förstå är väl som AIK - Djurgården för oss stockholmare antar jag. Kan det vara så att herr Rundblad själv är mest petig med klubborna kanske? Därav det lite luddiga svaret? :-) Hadelöv och Norrena, inte mycket att invända två av mina topp målvakter denna säsong!

Jag tror ju att David kommer spela i NHL nästa säsong, extremt kul för honom för det är han värd. Mindre roligt för oss som följer elitserien som blir av med en attraktion!



Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/
Måste säga jag tycker han har en sund inställning till ritualer och hokuspokus, för visst är det bra hitta saker som gör att du kommer i harmoni, men ju mer saker du har ju mer är det som kan gå snett och störa istället för att lugna.

Danny Heatley, av Ottawas två matrialare och sen hade dom en allt i allo med sig, så var det ett måste att den allt i allon bar ut Dannys klubbor till isen. Inför match två i globen var inte den killen på plats och Danny sprang runt och leta överallt för att hitta honom. Tillslut gjorde han det, men där har du ju en ritual som kan bli fel om han inte hittat honom eller han är sjuk en match....

Jag tackar David som tagit sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs

Min helg med Ottawa Senators

För tre år sedan är det väl nu. När Ottawa och Pittsburgh spelade NHL premiären i globen. Fick jag chansen att vara med på insidan som Stickboy till Ottawa. Stickboy är som matrialarens och lagets fixare. Så i min uppgift ingick att se till att laget hade det dom behövde.

Det var allt från mackor från Subways till Pilatesbollar från Djurgårdens gym, skivstänger, is mm. Jag hade i alla fall en riktigt rolig helg tillsammans mestadels med matrialarna Scott Allegrino och Chris "Cookie" Cook, i tre dagar.

Jag var där fredag vid lunch, och fick paserkort med foto och namn. Någon timme senare kom matrialarna dit och jag sprang och köpte mackor till dom. Sen var det dags att packa upp, vi hängde upp spelarnas underställ i ett omklädningsrum, där gympaskor skulle matchas ihop med tillhörande klädsäck. I rummet bredvid packades utrustningarna upp. Så spelarna bytte om för uppvärming i ena rummet och sen på med hockeyutrustningen i det bredvid.

Hit kom spelarna och bytte om från kostym till underställ och uppvärmingskläder.

Allt var ordnat och klart då dom kom dit, tvättat och upphängt, med tillhörande skor under bänken.
Efter att dom värmt upp var det omklädningsrummet bredvid där utrustningen hängde. Till och med namnskyltar hade tagits med och satts upp på varje spelares plats.










I duschen fanns självklart, duschtvå, schampo, munskölj, hårvax och hårgele, tuggummi samt allt annat som kan behövas och handukar utlagda. Sen hade dom ett isbad där Danny Heatley innan varje träning och match satte sig i. Såg inte alls skönt ut...

Duschbordet med allt en hockeyspelare kan behöva...
Det var så mycket prylar att jag inte fick med allt i ett kort...
Isbadet...














Något som imponerade på mig var ju att när spelarna kom, kom Daniel Alfredsson direkt fram till mig. Tjena Niklas och räckte fram handen presenterade sig som Daniel. Jag hörde du skulle hjälpa oss här i stockholm, roligt och trevligt att träffas. Stort tycker jag! Det visar på ödmjukhet. Sen är det ju lustigt, det är 25 killar mellan 20-35 som alla tjänar så sjukt mycket pengar. Men i omklädningsrummet, ja där är dom som alla killar är oavsett ålder och storlek på lönechecken. Det är gliringar skratt och hårt men hjärtligt.

En sak som jag tror skiljer sig rätt mycket från Sverige är lagkaptenens uppdrag, för det var Daniel Alfredsson som var överallt. Inne hos coacherna, ute hos media snacka med domarna. Han är frontfigur för Ottawa helt enkelt!

Första dagen var det en lättare träning. Med en del powerplay och boxplay. Dom som inte skulle spela stannade kvar längre och körde.

Alfredsson under uppvärminingen
Martin Gerber
Martin Gerber snackar med målvaktstränaren. Ottawa hade ju tre målvakter med sig, dom två som inte skulle stå i matchen jobbade extra med målvaktstränaren efter ordinarie träningen.
När träningen var slut stannade några spelare kvar och tränade tekningar. Här med Shaun Donovan som domare.












När isträningen på fredag var slut, så ställdes omklädningsrummet i ordning, alla underställ och träningströjor skickades iväg på tvätt. Dom var sen på plats på lördag morgon och hängdes ut så allt var klart och redo inför lördagens isträning. Efter det passet samma procedur och först på plats inför matchen var matrialarna och hängde iordning omklädningsrummen.



Skorna parades ihop och ställdes på plats, här Spezzas. Gissa vems jobb det blev? ;-)

Matchtröjor hängdes upp
Tejpen lades upp rätt, Gatorade skulle blandas till.
Klubborna ställdes i ordning.














Som ni ser ordning och reda! Det enda spelarna själva gör är att byter om, tränar och spelar resten finns det folk som sköter om. Bortskämda, javisst men dom lever under en viss press att prestera också! Allt var extremt proffsigt! Jag frågade Scott om dom hade mindre packning med sig på borta matcher än hemma, men det hade dom inte det var samma saker som användes hemma som borta och för dom var det ju inte så stor skillnad i resa på en match i stockholm och en i Los Angeles...

Alfredssons plats eller mest tröja inför match!

En av dom finns hemma i mitt spelrum signierad!
Spezzas plats fixad inför match














Jag hade tre riktigt roliga dagar i globen, jag var där ca 36 timmar mellan fredag och lördag. Men det var värt varenda sekund! Jag fick ju också se båda matcherna rinkside! Samt morsa på Sidney Crosby som en extra krydda!

Det var ju självklart domare från NHL där, det var kommentatorer och till och med speakern var influgen från NHL i dessa två matcher var det Ottawas speaker. Inget lämnas åt slumpen inte!


Avslutar med Martin Gerbers mask!

Vi hörs

måndag 17 januari 2011

Snyggaste tröjan!

Måste bara bjuda på NHL:s snyggaste tröja!





















Mitt favoritlag Edmonton Oilers!

Vi hörs

Mitt hjärtas lag

Tänkte jag skulle roa mig och kanske er med att ta ut mitt favoritlag från elitserien genom alla tider. Självklart kommer det bli en viss Djurgårdsdominans i laget eftersom Djurgården är mitt lag.
Så det är inte nödvändigtvis spelarna jag tycker är bäst utan dom jag gillat/r mest. Jag tar ut två målvakter tre backpar och fyra kedjor.

Jag går också på spelare som var mina favoriter då dom spelade i elitserien inte spelare som blivit det efter att dom lämnat och blivit NHL-proffs.

Målvakter

Rolf Ridderwall - Djurgården
Tommy Söderström - Djurgården

Backar

Thomas Eriksson - Djurgården
Magnus Svensson - Leksand
Anders Elderbrink - Södertälje
Mats Waltin - Djurgården
Segei Fokin - Färjestad
Marcus Ragnarsson - Djurgården

Forwards

Espen Knutsen - Djurgården
Mariusz Czerkawski - Djurgården
Esa Keskinen - HV71
Challe Berglund - Djurgården
Håkan Loob - Färjestad
Jimmie Ölvestad - Djurgården
Mikael Johansson - Djurgården
Håkan Södergren - Djurgården
Fredrik Bremberg - Djurgården
Peter Forsberg - Modo
Markus Näslund - Modo
Niklas Bäckström - Brynäs

Ska vi se om jag ska placer in dom i femmor också då! Först tre backpar sen fyra kedjor.

BP1: Thomas Eriksson, Anders Elderbrink
BP2, Marcus Ragnarsson, Mats Waltin
BP3: Sergei Fokin, Magnus Svensson

1:K: Espen Knutsen, Mikael Johansson, Håkan Loob
2:K: Fredrik Bremberg, Mariusz Czerkawski, Esa Keskinen
3:K Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Bäckström
4:K: Jimmie Ölvestad, Challe Berglund, Håkan Södergren

Ändå rätt hyffsat lag om jag själv får säga! Med en viss :-) Djurgårds övervikt...

Alla dessa spelare är var ju inte favoriter då dom spelade, en som Fokin hatade jag ju, men hade ändå en stor respekt för.

Hur ser ditt lag fyllt av personliga favoriter ut?

Vi hörs!

Målvakters röster om straffar

Jag har ju fått fler svar på min undersökning om straffar och har uppdaterat det inlägget med dom nya svaren här. Det är nu 30 spelare och ledare som svarat.

I det här inlägget tänkte jag ge er dom svar jag fått av målvakter, det är ju trots allt en målvaktsblogg det här, eller hur!

Erik Ersberg:

Kul med en blogg om mv och mv-träning! Angående din fråga tycker jag att det är lite både och. Visst kan det kännas som lite lotteri ibland, speciellt som mv om man förlorar :) , men å andra sidan är det ju precis vad hockey handlar om..att göra mål.. Dessutom vet ju alla lag att matcher kan avgöras på straffar så det gäller ju att träna på det oxå precis som t.ex pp. Tycker inte att matcher ska sluta oavgjort och att spela sudden tills det avgörs går ju inte under grundserien så jag tycker man ska fortsätta ha straffar. Kul för publiken oxå dessutom.

Michal Zajkowski:

Tjenare !! Svår fråga , men det tycker jag nog ... Hoppas mitt svar räckte :) annars får du skriva tillbaka så får jag försöka utveckla det ..

Mitt svar till Michal

Alltså svaret är ju du tycker det är lotteri. Men som målvakt, jag blir lite förvånad. För du anser väl inte det är tur då du räddar en? ;-)

Michals svar:

Haha klart jag inte tycker det ... Men ta tex ett SM- slutspel , inte vill man att match 7 i finalen ska avgöras på straffar ?

Kim Martin:

jag tycker att det är bättre med OT för då är det verkligen det bästa laget som vinner. Dock så tycker jag att straffar oftast visar vilket lag som har bäst målvakt och straff skyttar. Men om jag skulle få välja så skulle jag vilja ha OT hela tiden för det visar vilket lag som är bäst!

Mark Owuya:

Det är absolut inte lotteri, det är bland den mest ärliga form av tävling du kan hitta.

En skytt, en målvakt, , en vinnare

Dock borde det vara 5 straffar istället för 3, åtminstone i större evenemang som VM och liknande


Tim Sandberg:

Tjena! Jag tycker att det är kul med straffar för då avgörs varje match och man har chansen att vinna även om det blir lika.. Det enda jag tycker är dåligt med straffar är att man inte har en enskild statistik för det utan släpper man 1 av 7 straffar och förlorar så får man ett mål minus i vanliga statistiken på ett skott. Man borde ha som i NHL på den punkten med en helt enskild statistik för straffarna.

Jhonas Enroth:

Nej det tycker ja inte.

Andro Michel:

Nej det laget med den hetaste målvakten och den hetaste spelaren avgör.

Sebastian Idoff:

Tjena, tycker det är lite lotteri men även ett mentalt spel. Tycker straffläggningar är bra och bjuder mer för betalande publik.
Två prestationer som ställs mot varandra.



Det var dom svar jag fick från målvakter i olika lag och olika serier. Tycker det är riktigt kul att dom tar sig tid att svara på mina frågor!

Har nu redovisat målvakternas svar, och lite av det resonemang som dom har.

Vi hörs!

söndag 16 januari 2011

Intervju med Stefan Liv

När jag för en tid sedan var och morsade på Ladhe på en camp i Tumba. Bor ju i Tumba och åkte ner till ishuset efter jobbet för att morsa på kollegorna på SHI.

I vilket fall så berättade Ladhe att Stefan Liv berättat för honom på en landslagssamling att han läst min blogg och tyckte den var intressant. Kändes ju grymt kul för mig! Vet nu att både Enroth och Liv varit inne och läst och det är ju roligt. Är man som jag lite lätt kändiskåt så blir man som jag lite extra till sig då kändisar är inne och läser. Att sen två landslagsmålvakter tycker min blogg är rolig att läsa är ju också roligt.

Fast när jag tänker efter är det ju roligt att folk över huvud taget tar sig tid att läsa och ibland kommentera det jag skriver! Roligt när det blir lite diskussion här inne, det lyfter ju kvaliten på bloggen och den blir ännu bättre för er som läser!

Men, till saken. Där nere på parkeringen till Tumba ishall tänkte jag chansa att maila Stefan Liv och se om han ville svara på några frågor, blev glad idag då jag fick svar av Stefan!

Här kommer en liten intervju med Stefan Liv:

Jag tycker du utvecklat ditt spel, från att tidigare i kärriären spela mycket på känsla och göra olika räddningar vid samma typ av läge, till att spela mer "kontrollerat" och ha ett mer konsikvent grundspel. Håller du med mig och är det något du medvetet tränat dig till?

Jag håller absolut med,tycker själv jag är en betydligt mer teknisk mv idag än för tex 4 år sedan. Ja försökte hitta en stabilare grund 07 när ja kom hem från usa. mycket för att få bort ojämnheten i mitt spel och har fått jobba riktigt hårt med att hitta rätt, en bit kvar men ja känner att ja utvecklas fortfarande vilket oxå gör det extra kul.

Samtidigt tycker jag du är en grymt bra förebild för hur man kan blanda den gamla målvaktsstilen med den nya. Att spela konsikvent täcka/blocka men också kunna "rädda" puckar.

Jag tycker också att du med hjälp av ett mer konsikvent spel har fått en högre lägsta nivå och spelar mer samlat och inte behöver agera i ytterlägen och tokrädda lika mycket. Håller du med mig?  Att du har ett tryggare grundspel?

Ja som ja skrev ovan så känner ja mig betydligt tryggare i och med att ja idag har en plan för spelet, var längesedan ja behövde göra en tv räddning och det känns skönt:)

Jag kan känna att du inte riktigt fått det erkännande du ska ha som målvakt i Sverige, att det är för mycket snack om tur... Hur känner du själv i den frågan?

Ja försöker inte bry mig så mycket om vad andra tycker, viktigast för mig är att vara respekterad i  laget ja spelar och det tycker ja alltid varit . Vad media tycker är så varierande att det bara är frustrerande och hitta ngn glädje i det.

Vad tycker du om att per Mårts infört en stående målvaktstränare i Stefan Ladhe i landslaget som följer med på alla samlingar?

Det är det absolut bästa som kunde hända. Väldigt viktigt även om det bara är en kort turnering att få feeback och bra träning. Veckorna känns mer utvecklande nu.

Vad tycker du det är för fördelar med att ha med en målvaktstränare? Finns några nackdelar?

Fördelarna är att du alltid har ett bollplank som ser ditt spel från en annan vinkel. Är du själv kan det va svårt och upptäcka de små felen och bara focusera på fel grejer. Mv spelet ser ja som en egen sport och det känns därför naturligt att du har din egen tränare. Nackdelen kan väl egentligen bara va om man inte kommer överens.

Har du någon målvaktstränare i ditt ryska klubblag? Skiljer sig den ryska målvaktsträningen och synen på målvakter från den svenska som du märkt?

<Ja vi har en heltidsanställd mv-tränare här. >En gammal målis han är bra och väldigt lätt att ha och göra med. Har varit väldig positivt överaskad till att vi har så mycke speciell mv träning här. Vi har alltid special anpassad fys med snabba fötter ,kordination, bål styrka och rörlighet när övriga laget kör ren styrka. Plus att vi varje dag innan träningen kör mellan 20-30 min på isen

Finns NHL med i dina tankar fortfarande eller är det ett avslutat kapitell?

Japp det finns med men om det blir ngt återstår och se...

Jag har ju hört med lite äldre målvakter eller före detta målvakter vad deras tankar om att man behövde mer "känsla" och talang för att bli en riktigt bra målvakt förr i tiden mot hur det är idag då mycket går ut på att göra likadant och mer vara i vägen än at rädda. hur tänker du i den frågan?

Ja håller med till viss del, men hade man vetat då vad man vet nu så hade de ju spelat som alla gör nu ändå..

9. Hur ser din topp tre lista över bästa målvakter i elitserien ut?

1. daniel larsson 2. andreas hadelöv 3. alexander salak
Här har jag mailat Stefan och frågat om det bara fanns två på hans topp tre. :-)
Så fick svar av Stefan så jag kunde kompletera hans topp tre i elitserien.

Jag blir lika glad varje gång en spelare svarar på mina mail, det gör det extra roligt för mig skriva bloggen då jag kan få svar på lite av mina egna frågor och bjuda på lite intressanta intervjuer! Måste ju säga att min syn på hockeyspelare som ödmjuka har bevisats för mig med alla dom svar jag fått. Jag är ju ändå ingen journalist eller något där klubben kräver att jag ska svara.

Andades ju ut lite då Stefan höll med mig om dom två första frågorna. Hade ju blivit lite platt fall för mig annars. Jag tycker verkligen Stefan utvecklats och blivit en mer säker målvakt med en mycket högre lägsta nivå. Kul att se Stefan hela tiden strävar efter att bli bättre. Den dagen man slutar med det, kommer det gå snabbt utför. När man är nöjd och inte har drivkraften att bli bättre och prova nya knep för att komma dit.

Sen ser vi ju också att Stefan Liv som jag och dom tycker det är självklart och bra att ha med en målvaktstränare på landslagssamlingar. Jag tror nog det bara är Bengt-Åke Gustavsson som inte tycker det är bra, och hade något emot det.

Tackar Stefan att han tog sig tid och svara på mina frågor!

Vi hörs

Viktor Fasths första riktiga test

Idag gör Viktor Fasth comeback i AIK. Jag vill påstå att han idag får känna på en press han inte gjort förut, han kom som rookie till elitserien ingen hade några förväntningar på honom. Han har spelat grymt, men nu har AIK spelat dåligt och många skyller det på Viktors frånvaro.

Så idag förväntar sig AIK:s fans en vinst för nu är Viktor tillbaka i kassen.

Bjurling har inte varit dålig i sina matcher, men han har inte vunnit några matcher. Det är ju det hockey går ut på. Nu när AIK spelat sämre och poängen inte trillat in så letar fans och media en anledning och då är det lärtt att ta till målvaktsbytet. Fasth har varit skadad och Bjurling inte spelat lika bra. Där är anledningen som media och fans nöjt sig med.

Så jag påstår att ikväll har Viktor Fasth lite extra tyngd på sina axlar att komma in och leverera och spela på huvudet om det behövs och hjälpa AIK att vinna. Tror det är en viktig match för AIK, för Viktor och för AIK:s fans.

Torsk idag så måste dom börja leta andra anledningar och då kan det bli jobbigt, det är aldrig kul ha missnöjda fans.

Jag tror ju Viktor kommer leverera, jag tycker han verkar ha en bra inställning till sporten sig själv samt att han verkar vara mentalt förberedd och stark.

Vi hörs!