lördag 15 januari 2011

En eftermiddag i AXA Sportcenter, Södertälje - Linköping 1 - 2 sd

Har spenderat eftermiddagen med Stefan Ladhe och Fredrik Mikko uppe under taket på AXA Sportcenter, och tittat på Södertälje - Linköping. En intressant eftermiddag med mycket målvaktssnack och lite allmänt hockey snack med bland annat Marie Hallman som var på plats.

Det var intressant att se Stefan och Fredrik jobba där uppe under taket. Båda två filmade alla situationer sitt lags respektive målvakt var delaktig i, skott, stopp bakom mål, spelande av pucken och halvchanser. I Södertälje stod för dagen Pontus Sjögren och i Linköping var det Christian Engstrand, återkommer till hur jag tycker dom skötte sig i matchen.


Stefan Ladhes kontor i AXA Sportcenter. Stefan har till sin hjälp en laptop och en videokamera. På laptopen har han ett program som gör att han kan klippa ihop sekvenserna under matchens gång så videon är klar för analys redan under kvällen.


Ladhe på plats på sitt kontor. Stefan filmar ju alla sekvenser där Pontus är inblandad i under matchen, klipper ihop det direkt till en film som han och Pontus analyserar innan nästa träning. Filmen brukar bli 10-15 minuter lång, och tar lite längre än så att gå igenom tillsammans.



Diskussion under matchen. Stämmningen var mycket god och jag fick en känsla av att målvaktstränare ser varandra som kollegor även om dom jobbar i olika lag. Fredrik fick jag veta av, Stefan var ju SHI:s första instruktör. Det blev lite samma stämmning som i omklädningsrummet, rå men hjärtlig.


Två fokuserade målvaktstränare. Till vänster Fredrik Mikko och Stefan Ladhe till höger. Bäst skriva ut det då båda har samma frisyr. ;-)

I pauserna är Stefan nere och snackar med Pontus men då görs inga analyser utan dom diskuterar perioden lite kort, och kanske pratar om någon situation som varit i perioden. I första pausen hade dom pratat om en bra benparad Pontus gjort på ett isskott en grym reflexräddning.

Det som slog mig, var att det som sagt var så bra stämmning mellan Fredrik  och Stefan, mycket snack och skämt. Samt att Fredrik som dom absolut allra flesta som pysslar med hockey var mycket trevlig!

Matchen då?

Ja en ganska så tam historia, ingen av dom bättre matcherna jag sett. linköping vann med 2-1 i sudden death. Efter ett billigt insläppt mål var för Sjögren och Engstrand under ordinarie tid, avgjordes det med en styrning i sudden.

Om jag skulle bedömma målvakterna, jag kan aldrig säga att den målvakt som förlorar varit bättre då hockey inte går ut på göra mest bra räddningar eller ha bäst räddningsprocent utan att vinna matcher. Men om jag skulle bedömma målvakterna för sina insatser skulle jag ge Pontus 3 puckar av 5 möjliga, och Christan 2 av 5.

Pontus gjorde en riktigt tavla på 1 - 1 målet, en hör dumpin som gick på mål, först gör han helt rätt och kommer ut och möter pucken så den inte ska studsa i isen innan den kommer fram till honom. Efter skolboken. Men sen studsar den på honom när han ska fånga in den i magen och studsar ut till en Linköping spelare som gör mål i öppen kasse. Pontus gjorde sen inga mer misstag och gjorde några riktigt fina räddningar.

Christian släppte ett ganska billigt 1-0, Linus Videll kom in och sköt ett rätt löst handledsskott från toppen av tekcirkeln som gick in under eller mellan benskydden på Christian. Sen tycker jag han såg lite skakig ut med någon dålig retur och lite sneglande över axeln efter puckar i magen.

Men som sagt, Christian vann matchen och det är det som hockey handlar om. Han har ju bara släppt två mål på dom tre matcher han fått stå och har klivit in stort när Fredrik Norrena varit skadad.


Foto: Niklas Persson


Foto: Niklas Persson

Vill tacka Fredrik Mikko och Stefan Ladhe för en trevlig eftermiddag!

Vi hörs

Rolig dag

Idag blir en rolig och spännande dag!

Ska följa med Stefan Ladhe och titta på hur han jobbar under en match. Ska se Södertälje - Linköping och sitta med Stefan och se hur han jobbar under matcherna! Ska bli riktigt kul!

Ska ta med kameran så det kommer ett reportage ikväll eller imorgon.

Vi hörs

fredag 14 januari 2011

Mark kliver fram som målvakt och människa

Mark Owuya!

Jag har skrivit mycket om honom, men jag gillar Mark. både som målvakt och som människa. Inte för jag känner honom på något vis. Men han verkar ha en riktigt bra inställning till hockeyn och livet i stort. Alla intervjuer jag ser och läser med honom ökar på den känslan.

Läste en intervju hos Marie Hellman där han också framstår som en riktigt ödmjuk och hårt jobbande målvakt. Som har fått sitt genombrott och visar att han är en riktigt bra hockeymålvakt!

Att han svarar på alla mina jobbiga mail med frågor till bloggen gör ju så klart jag tycker ännu bättre om honom! Det visar på ödmjukhet och att man fattat för vilka man spelar hockey, mer än sig själv då. Utan fansen hade det varit svårt att leva på att spela hockey.

Mark har ju som jag skrev om tidigare klivit fram och stått upp stort när det behövts. När Ridderwall skadade sig klev Owuya in och har storspelat till sig att just nu ha första spaden i Djurgården. Välförtjänt om du frågar mig.

Läs intervjun av Marie här

Vi hörs!

Jonas visar rätt attityd och inställning

Jonas Gustavsson har det lite tungt i Toronto just nu, han är just nu tredje målvakt och sitter och ser matcherna från pressläktaren. Gnäller han? Inte det minsta.

Läs här vad han säger om situationen.

Exakt rätt attityd, dels för att göra klubbledningen glad och för att själv ta sig tillbaka till målgården själv. Han biter ihop och ger sig fan på att träna hårdare och visa vad han går för. Den sortens attityd och inställning gillar jag. Inget gnäll, inget klagande, inget tycka synd om sig själv. Utan bara jävlar anamma och ödmjukhet.

Självklart är det tungt och trist för Jonas, men han visar inget av det utåt, han blir inte tjurig som Linus Omark blev. Nu har ju Omark visat att han kan spela i NHL och dominerade i farmarligan, men jag tror att hans utspel kommer kosta honom några extra resor ner till Oklahoma.

Så Jonas gör helt rätt, säger rätt saker till pressen håller sen käften och kör på!

Jag hoppas ju på att vi snart ser Jonas som första keeper, det är han bra nog att vara!

Kämpa på Jonas!

Vi hörs!

Låta Foppa bestämma själv

Det är mycket skriverier om Peter Forsberg nu, att han jobbar för en comeback. Alla har åsikter om det och alla har den rätta lösningen och tycker rätt och vet bäst. Så även jag! :-)

Men helt ärligt, håll käften och låt Foppa göra som han själv vill!

Eller?

Alla krönikörer skriver att Modo är bättre utan Foppa. Skitsnack säger jag! Kommer Foppa tillbaka och är i normal form och hel i kroppen finns det inget lag i Sverige som skulle vara bättre utan Foppa. Killen är levande legend, en otroligt bra hockeyspelare med en vinnarskalle utöver det vanliga. Alla lag vill ha en Foppa som är frisk och i hyfsad form.

Sen gäller det ju för Challe om det blir Modo att få resten av laget att fortsätta spela hockey och inte gömma sig bakom Foppa och tro han ska lösa allt. Men med Nagy, Bartecko, Svrtvadet och Timander bland annat så ska det inte vara några problem.

Så låt nu Foppa själv få bestämma om han tycker det är värt satsa på en comeback. Killen älskar ju hockey det är ett som är säkert. Han har ju inget att bevisa och kroppen har ju sagt ifrån. Men han vill spela mer, han vill sluta på egna villkor.

Jag säger, låt honom göra det!

Vi hörs

Vem spelar var nästa år?

Så här års och ja alltid pratas det ju mycket om målvakter och vilka lag som har för dåliga och borde värva och vem man borde värva. Jag ska inte ge mig in i snacket om vilka som borde värva nya målvakter. Däremot kika lite på vilka målvakter som känns intressanta att värva.

Jonas Fransson, visserligen har Jonas hunnit bli 30, men efter att ha ruttnat på att vara tvåa i Linköping har han några bra säsonger bakom sig, i Esbjerg i danska ligan med 92,5 %, och i år i Rögle i Allsvenskan med 93,9. Kanske kan han få en ny chans i Elitserien.

Fredrik Pettersson-Wentzel, utkonkurerad av Magnus Hallberg i Almtuna men en mycket bra och lovande målvakt. Enligt rykten på gång till Södertälje där jobb ihop med Stefan Ladhe lockar. Ska enligt pressen finnas fler intresserade klubbar.

Magnus Hallberg, den tilltänkte tvåan i Almtuna som tagit chansen och just nu är etta. Med en räddningsprocent på 93,5 och bara 19 år borde flera klubbar ha ögonen på honom.

Patrick  Galbraith, Dansken som gjorde ett grymt bra OS, har varit riktigt bra i Leksand i år. Kanske något för Södertälje så sammarbetet med Stefan Ladhe kan fortsätta utveckla dansken.

Mikael Tellqvist, har i pressen sagt han vill hem till Sverige. Djurgården ligger väl närmast till hands dels då han själv sagt enbart Djurgården gäller i Sverige och hans nybyggda hus på värmdö. En mycket bra målvakt som alla elitserielag borde vara intresserade av. Personligen hoppas jag se honom i Djurgården nästa år!

Jhonas Enroth, om Jhonas tröttnar på att inte riktigt få chansen i Buffalo kanske någon säsong i elitserien kan vara bra. En målvakt alla lag borde rycka i. Nu verkar ju Jhonas kriga på där borta och ha gett sig sjutton på att ta plats i NHL. Något jag tror och hoppas han gör!

Mattias Modig, fortsätter det med spel i farmarlagets farmarlag kan jag tänka mig Mattias kikar hemåt. En ung målvakt som dom flesta elitserielag borde ha intresse av att knyta till sig. Har svårt se honom Peta Marc-Andre Fleury dock, men en trade kan ändra allt. Jag tror dock vi ser honom i sverige nästa säsong.

Min lilla lista, tänkte köra på bara svenskar men en dansk fick slinka med!

Vem vill du se i ditt lag nästa säsong?

Vi hörs!

torsdag 13 januari 2011

Den enes död...

Den enes död den andres bröd!

Riktigt så dramatiskt är det inte. Men medans Stefan Ridderwall även i år har problem med skador så har Mark Owuya tagit chansen och klivit in som första målvakt, nu med två raka bra matcher. Först ett insläppt mot AIK sen nollan mot Linköping.

Jag tycker ju synd om Stefan, som för andra året i rad var tänkt som förste målvakt, men på grund av skador så har hans säsong ytterligare en gång tagit en tråkig vändning. När han skadade fingret mot AIK kändes det som han var på gång. Men när han kom tillbaka har han släppt några billiga mål, medans Mark kommit in och spelat riktigt bra.

Det är ju så det fungerar för målvakter, den enes död den andras bröd!

Det gäller ju dock som andre målvakt att vara beredd då chansen ges och att ta den! Vilket ju kräver ett starkt psyke, för självklart så vet du om det, du kanske bara får en chans och då måste du leverera!

Jag hoppas att alla kritiker tystnar nu, Mark är uppe på sjätte plats i statistiken för räddningsprocent med 92.10, antagligen går han förbi Viktor Fasth som har 92,13. Eftersom han höll nollan mot Linköping ikväll.

Personligen hoppas jag Djurgården får både Ridderwall och Owuya i toppform innan slutspelet börjar!

Vi hörs!

Tips då du ska spela pucken

Har sett målvalter göra lite misstag då dom varit ute och stoppat puckar och ska spela dom med klubban. Först var det ju Owuya i ett av derbyna mot AIK, sen var det Fleury i Winter Classic. Två gånger där målvakter skulle spela pucken och det slutar med mål i egen kasse.

Vad är då viktigt att tänka på då du ska ut och stoppa eller spela pucken.

Se till att ha koll på vart spelare befinner sig då du åker ut för att stoppa pucken så det inte blir en chock då du tittar upp. Se till att stoppa pucken ordentligt och få ordentlig kontroll på den. Försök att bestämma vad du ska göra med pucken innan du stoppat den, då du har en tanke i förväg så slipper du drabbas av beslutsångest när du står där med pucken. Det är ju extra viktigt då du ska ut och slå undan en puck framför en motståndare. Att du bestämt vad du ska göra och gör det ordentligt. Du kommer inte hinna tveka, då är det stor chans motståndarforwards hinner fram och stör dig.

Det är några saker som gäller när du stoppat pucken, men det finns saker du kan ha lösningar på redan innan matchen. Prata med dina backar, vad vill du att dom ska göra då du går ut och stoppar pucken. När Marty Turco kom till Djurgården samlade han backar och coach och sa åt dom att ställa sig en i varje hörn då han stoppade pucken, han ville inte ha in dom bakom mål och trängas. Har för mig han ville ha en forward på blå också. Då visste han var medspelarna fanns och hade tre val.

Så prata med dina backar, du kanske vill ha en i hörnet och en som kommer och möter. Det är ju bra med lite olika val om ett av dom täcks bort. Ha några olika alternativ, spela tillbaka pucken där den kom ifrån, spela den i samma riktning som den är på väg, stoppa för backen och som sagt var vill du ha backarna då du har full kontroll på pucken?

Men det viktigaste är enligt mig att vara bestämd och att göra det du ska göra ordentligt, så det inte blir något halvhjärtat för löst eller ogenomtänkt. Samt att du gör det med pondus och självförtroende, att du är säker på att klara det. Känner du osäkrhet med att spela pucken så snacka med din coach och låt bli det. Titta på Henrik Lundqvist, han spelar inte pucken så ofta.

Hur gör du i ditt lag?

Vi hörs!

onsdag 12 januari 2011

Intervju med Niklas Åström kring målvaktsbyte

Jag har självklart lyssnat med fler än Stefan Ladhe gällande att byta målvakt. Nu senast att svara på mina frågor är våran SHI instruktör Niklas Åström. Som tvingades sluta med hokceyn pga trasiga ljumskar. Men stod alla matcher utom en i sitt tv-pucklag, där han var etta och Eddie Läck tvåa i det ena stockholmslaget i det andra var det Stefan Ridderwall och Jhonas Enroth.

Så Niklas var lovande, och en bra målvakt!

Hur reagerade du på att bli utbytt i matcher?

Jag har faktiskt med handen på hjärtat aldrig blivit utbytt. Däremot var jag alltid väldigt självkritisk så jag kände väl alltid själv när det var dags, så det har ju hänt ett antal gånger att jag själv valt att kliva av.

Köper du att byta målvakt för att väcka laget?

Nja, att byta keeper för att väcka laget kan vara en bra idé förutsatt att det runnit in några enkla. Men om det inte är målvaktsmisstag som är föranledningen till målen tycker jag det finns andra sätt; byta i kedjorna, time out osv.

Vad tyckte du om att Brynäs bytte ut Greiss efter 1½ minut igår, efter att ha släppt två varav ett var en tavla?

Jag har inte sett dom målen han släppte men det finns faktiskt två sätt att se på det, det ena är att man kanske borde ta en timeout och elda igång laget som inte alls verkar ha varit på tårna. Det andra är att man trots allt ger den målvakten som kommer in helt okej förutsättningar genom att få nästan en hel match, fortfarande varm sedan uppvärmningen och han kommer också in i ett långt ifrån hoppöst läge, två måls underlägen kan man plocka in!

Både jag och Niklas ser det hela lite mer från målvaktens sida än från lagets som Stefan Ladhe gjorde. Vi serockså lite olika på att tvingas komma in efter 1½ minut i en match. Niklas ser möjligheten, medans jag tror det kan vara knepigare. Just för att man kanske inte värmt lika bra som om man skulle stå. Fast har man följt mitt tidigare råd att ha samma förberedelser så är det ju inga problem.

Tackar Niklas för han syn på saken!

Vi hörs

tisdag 11 januari 2011

Är straffar tur eller skicklighet, undersökning

Jag har ju under några veckor ägnat mig åt att försöka få svar från elitspelare och tränare om vad dom egentligen tycker om straffar som avgörande av matcher. I media, tidningar och TV framstår det ju ofta som att dom tycker det är lotteri och tur. Att man lika gärna kan singla slant.

Så jag har skickat en enkel frågga till massor av spelare och ledare, just nu har jag fått 31 svar. Som jag tänker redovisa idag.

Min egen uppfattning är att det är allt annat än tur, utan enbart skicklighet eller oskicklighet. Jag tycker också det är roligt med straffarna och tycker det är bra att ha dom.

Så, 30 svar. 3 tränare, 2 målvaktstränare, 8 målvakter, 4 backar och 14 forwards har svarat mig. Ska redovis vilka senare och ge lite av deras svar.

Oscar Möller i Los Angeles tyckte både och, samt lite av varje så han är inte inräknad alls, men jag har redovisat hans svar längre ned, för jag ville ha med alla svar jag fick. Hans va liksom både ja och nej.

22 av dessa tycker inte straffar är lotteri, medans 8 tycker att det är lotteri eller i alla fall lite lotteri.

Det är 1 tränare, 1 back, 4 forwards samt 2 målvakt som tycker det är lotteri med straffar.

Medans 2 målvaktstränare, 2 tränare, 3 backar, 9 forwards och 6 målvakter som tycker det är skicklighet.

Om jag delar upp dom i offensiva och defensiva, där tränarna får vara med i båda medans mv-tränarna bara i defensiva så blir siffrorna för offensiva 11 - 5 i fördel till skicklighet medans dom defensiva blir 13 - 4, lite överraskande att det är fler forwards än backar och målvakter som tycker det är tur. För dåliga på att lägga straffar, eller?

Däremot tycker inte alla som tycker det är skicklighet att det är bra med straffar, det är en forward och en tränare som tycker matchen ska sluta oavgjort om det är oavgjort. Men dom tycker inte det är lotteri med straffar.

Så enligt mina lilla mini undersökning så är det en klar majoritet som inte tycker straffar är tur eller lotteri. Så jag undrar varför det låter så i media? Är det bara dom negativa som kommer till tals?

Här har ni några axplock av kommentarerna jag fått.

Mark Owuya:

Det är absolut inte lotteri, det är bland den mest ärliga form av tävling du kan hitta.

En skytt, en målvakt, , en vinnare

Dock borde det vara 5 straffar istället för 3, åtminstone i större evenemang som VM och liknande


Stefan Ladhe:

Nej, så länge isen är ok så är det mycket skicklighet hos de inblandade och då blir det inte lotteri. Båda lagen har ju samma chans!

Mikael Backlund:

Ne det tycker jag inte det handlar mycket om skicklighet. Bra målvakter läser ju av spelaren och en bra spelare vet hur man gör mål på straffar

Carl Klingberg:

Tkr de ska vara en vinnare o en förlorare alltid.. Precis som in real life.. Så straffar är bra :)

David Rundblad:

nej det tycker jag inte. har man bra straffskyttar och målvakter så vinner man.

Anton Lander:

Nej det tycker jag inte, det är bra för publiken och jag tror dom flesta uppskattar strafflägning..

Robin Figren:

nej, jag tycker att det är en riktigt bra lösning, underhållande.

Tim Erixon:

visst är det lite så.. men samtidigt handlar de om att sälja sporten och straffar är kul att se, så enkelt är det.

Oscar Ahlström:

Tycker det är kul med straff avgörande man har ju ändå haft 5min på att avgöra under förlängning

Andreas Jämtin:

Nä men de är bra med straffar så man får en vinnare varje match..tycker väll inte de är ett lotteri men helt klart är att målvakten har en fördel!

Oscar Möller:

jag tycker lite både och om detta. visserligen är det kul att lägga straffar men det skulle ju vara roligare om man körde kanske 10min övertid istället. men då är ju problemet att matcherna kan bli över 3 timmar långa. det kan bli ganska jobbigt för spelarna. det är väl det enda jag kan komma på för som jag sa så har jag lite olika åsikter om just straffläggningen.


Där har ni resultatet av min lilla undersökning. Den kanske inte är statistiskt säker. Eller ja svaren är ju säkra men det kan ju hända att resten av alla spelare i elitserien, NHL och allsvenskan tycker det är tur. Men jag väljer att tycka min undersökning är grymt bra!
Vad tycker du? Tur? Skicklighet? Bra? Dåligt? Med straffar
Vi hörs!
Dom som svarat på min under sökning är:

David Rundblad back Skelefteå, Daniel Brodin forward Djurgården, Andro Michel målvakt Bofors/Färjestad, Stefan Ladhe mv-tränare Södertälje, Jhonas Enroth målvakt Buffalo, Christian Eklund forward Djurgården, Anton Lander forward Timrå, Tim Sandberg målvakt Sundsvall/Djurgården, Tim Brithen tränare, Mark Owuya målvakt Djurgården, Robin Figren forward NY Islanders, Mikael Baclund forward Calgary, Michael Holmqvist forward Linköping, Jonathan Hedström forward Asplöven, Fredrik Warg forward Skelefteå, Thomas Steen tränare Modo, Per Svarvadet forward Modo, Kim Martin målvakt Univerity of Minnesota, Viktor Ahlström forward AIK, Oscar Ahlström forward AIK, Michal Zajkowski målvakt Örebro, Carl Klingberg back Frölunda, Mattias Timander back Modo, Pierre Mocka mv-tränare, Max Friberg back Luleå, John Klingberg forward Frölunda, Per Djoos tränare Sundsvall, Tim Erixon back Skelefteå, Sebastian Idoff målvakt Troja-Ljungby, Erik Ersberg målvakt Salavat Yulaev Oscar Möller forward Los Angeles och Andreas Jämtin forward Linköping.

Fick en till Award!

Känner mig hedrad, en andra award och denna gången inte inom familjen! :-)

Tackar Adam på Offensiv Hockey 3.0

Då jag redan fått en och gett ut tio, så får jag hoppa att dela ut fler då jag inte har fler att dela ut till.

Vi hörs

måndag 10 januari 2011

Får tänka om lite gällande Greiss, med hjälp av Ladhe

Efter att ha sett Greiss bli bortplockad efter 1.30 minuter i veckan skrev jag ju ett inlägg där jag tyckte det var fel och att det var att halshugga Greiss. Var lite nyfiken om vad Stefan Ladhe tyckte om saken, då han ju jobbat bra mycket mer med A-lag än vad jag har. Han har ju varit i AIK, Färjestad, Leksand och Södertälje samt Danska landslaget och nu i tre kronor. Jag har haft en av Tullinges a-lags målvakter en säsong.

Så jag ställde några frågor om det och här kommer dom med tillhörande svar:

Tänkte höra lite med dig hur du ser på agerandet med att byta ut målvakten efter 1½ minut. Tycker du det är/var motiverat byta målvakt efter så kort tid?

Ja det tycker jag. Alla matcher är unika! I just det här fallet var Greiss tillbaka där han debuterade i elitserien, då släppte han sju och fick ingen rolig start i sin nya klubb. Nu sitter de två första skotten, det första var inte mycket att säga om, det andra skjuts från förlängda mållinjen.

Hur ser du generellt på att byta målvakt? Ger det något i dina ögon? Får man effekten av att väcka laget och att förändra något?

Om coachen byter målvakt visar historien att det många gånger kan väcka laget. Tänker kanske främst på när Finland ledde över Tre Kronor med 5-1, Salo ut, Tellan in, vändning och 6-5. Det är ett av få redskap en tränare har för att bryta nått och "börja om". Däremot ogillar jag skarpt målvakter som byter ut sej själva!

Är det i så fall rätt sätt att väcka laget i dina ögon? Att byta målvakten och "offra" honom?

På elitnivå handlar det inte om att "offra någon" där handlar det bara om att vinna. Målvakten är en yrkesman och har han en dålig dag på jobbet måste den andra målvakten ta chansen och vara på tå när han kommer in. I yngre åldrar ska man som coach tänka ett varv till, vad blir konsekvenserna av bytet...!?

Hur är dina erfarenheter på hur målvakter reagerar på att bli utbytta?

På elitnivå är dom flesta klarsynta. Jag tror inte Greiss tyckte det var fel att bli utbytt, speciellt inte om laget hade vänt och vunnit. Men visst reagerar många och blir förbannade, därför är snacket mellan coachen och den utbytta målvakten viktigt efter matchen.

Här behövde jag ställa en följdfråga:

Men alltså, bör inte en keeper få chansen att ta revansh på ett misstag? 0-2 efter 1.30 är ändå 58½ kvar att hämta igen på...

Jag hade nog föredragt en timeout först.... Men men, jag har heller inte jobbat med a-lag och profisionella spelare. Som du säger är det ju bara vinsten som räknas då.

Tja, det hade nog varit annorlunda om det varit en annan match. Som jag skrev, varje situation och match är unik. Det finns inga standardsvar på vad som är rätt och fel. I just den arenan, mot just SSK i just det målet har han silat in några förut. Viktig match, laget ser att han inte är på, osäkra på om det ska rasa igen. Han brottades nog med dåliga tankar tror jag.

Du tänker utifrån ett synd-om-målvakten perspektiv och det är bra att göra i ungdomsåren och i andra unika matcher men just i detta fall var det inget konstigt, tycker jag.

Han är för jävla bra Stefan!

Efter denna lilla frågestund så förstår jag Czarnecki bättre, jag tycker kanske inte det var helt snyggt eller rätt. Men som Stefan säger det är proffs, det enda som gäller är att vinna. Det är ingen social verksamhet. Men också som Stefan säger det var ett speciellt tillfälle, och lika dåligt det kan ha varit ur psykologiskt perspektiv att plocka honom, lika dåligt hade det kanke varit att låta honom stå kvar.

Jag är numer kluven till vad jag tycker, jag förstår Stefan och Czarneckis tanke, eller Czarnecki vet jag ju inte vad han tänkte. Men jag förstår bytet som kan ha varit rätt. Men jag gillar det ändå inte.

Men som sagt Greiss jobbar som målvakt och tjänar stora pengar på det, då får man kanske ta en och annan törn. Elitidrottsmän har speciella jobb, tänk om du satt på kontoret och chefen kom och sa till dig att du gjorde dåligt ifrån dig på tio mötet och nu ska bli utbytt mot Gustavsson... Tufft!

Jag är kanske lite mycket känslomänniska i den här frågan. Det är nog inte den bästa egenskapen i situationer som den Czarnecki ställdes inför. Inget lätt beslut det heller. Nu torskade dom och jag kan kritisera honom, vilket jag gjort i alla fall. Men, ja jag är ju som jag sagt förut inte facit.

Vi hörs

Intervju med Pierre Mocka

Har gjort ytterligare en liten intervju med en duktigt målvaktstränare, nämnligen Pierre Mocka, som bland annat hjälpt Henrik Karlsson som numer står i Calgary i NHL, samt hjälpt TV-Puckens målvakter.

Här kommer intervjun:

Vad tycker du generellt att unga målvakter behöva träna mer på? Var ligger generellt dom största svagheterna hos unga målvakter?

Skridskoteknik och kroppshållning i grund position

Vad kan man som målvakt göra för att få ut extra mycket av sina lagträningar?

Fokusera på att jobba rätt i varje läge och att inte stressa för att hinna med nästa avslut utan se till att man e väl förberedd för nästa avslut

Finns det något du skulle vilja tipsa tränare om för att få träningen mer anpassad för målvakter?

Se till att övningen börjar med en skridsko slinga innan avslut på mål och avslutar med skridskoslinga till baka till leden så att spelarna inte står i kö för länge! Inte stressa så att man kan jobba på retur på avslutet och sedan har tid att positionera sig inför nästa avslut.

Vem tycker du är världens bästa målvakt?

Jonas Hiller

Vilken är den mest talangfulla målvakt du jobbat med?

NHL är det Henrik Karlsson i Calgary i dagsläget! Det finns fler som kommer att gå riktigt långt utav dom unga målvakterna jag jobbat med under dom senaste 5åren men jag nämner inga namn! ;-)

Slutligen en fråga om straffar. Vad tycker du om straffar som avgörande på matcher. Är det som ett lotteri tycker du?

Jag tycker det e kanon! Man se vilka målvakter som läser straffläggarens taktik och kallt kan vänta ut honom och agera på snabbt på ett skott eller en dragning!!!!

Alltid intressant höra vad målvaktstränare tycker du kan göra som målvakt för att höja kvaliten på dina träningar, det är bara suga åt sig och börja göra som dom tipsar. Försök prata med din tränare om det är små detaljer du vill ändra, som tex att få mer tid att jobba klart på puckarna.

Just jobba klart på lägena är ju något som Stefan Ladhe nämner i intervjun och som även Johan Klint är inne på, fast han mer ger tips på hur du kan göra då du inte hinner spela klart på alla puckar.

Tackar Pierre för att han tog sig tid att svara på mina frågor.

Och, Pierre Mocka, kan ju vara ett av dom tuffaste namnen ever! :-)

Vi hörs

söndag 9 januari 2011

Stå upp för erat lag och dess spelare

Att vara coach och tränare i elitserien är inte särsklit tacksamt.

Har läst runt på lite olika forum idag. Det är lustigt hur många experter alla lag har på läktaren, konstigt dessa experter inte jobbar med hockey eftersom dom har alla svar.

Nej just det, dom har alla svar efter att matchen är spelad. Men det är ju inte så svårt ju. Att säga att den och den skulle inte ha spelat och varför spelade dom så. Men jag skulle vilja läsa på ett forum där alla dessa experter har sina åsikter innan matchen.

Men då har dom inga åsikter, utan dom kommer just efter att matchen är spelad. Men efter matchen om deras lag förlorat spelar det ju ingen roll hur coachen gjort eller vilka som spelat för då ska det sågas och kommas med bättre förslag och lösningar.

Varför inte stötta laget, varför inte visa sin kärlek till laget även då dom förlorar? Självklart sitter även jag och svär och skäller under matcherna. Men jag skulle aldrig komma på tanken att håna, eller hänga ut enskilda spelare eller kritisera coachen i något forum efteråt.

Det är tråkigt med allt hat som finns i sport, mellan olika lags supportrar men även och det är konstigare från egna lagets supportrar mot sina egna spelare. Vad tror ni supportrar som sågar och buar åt era egna spelare ni ska åstakomma? Tror ni dom kommer börja spela bättre av att veta ni inte gillar dom och inte vill ha dom där? Eller av att änna stöd även då det går tungt?

Jag tycker absolut man som publik har rätt att bua åt sitt lag då man tycker dom spelar dåligt, men med måtta. Bua ut ett dåligt powerplay men visa att ni älskar erat lag och står bakom dom oavsett vad!

Jag tror det betyder mer än spelarna skulle erkänna att ha fansens stöd i ryggen!

Inte så mycket målvakter i detta inlägg, men grunden var att jag läste runt lite på Brynäs forum om Greiss, och sen kikade jag runt på lite olika och slås av att det är mer hat, och kritik än kärlek och hyllningar på dessa forum...

Vi hörs!