lördag 29 januari 2011

Målvaktsträning, detaljer detaljer nogrannhet

En sak jag ofta påpekar på mina målvaktstränar pass är att det viktiga är inte att rädda pucken utan att träna och nöta in rörelsen, förflyttningen och paraden. Att skottet är en bonus för att göra övningen mer realistisk och roligare.

Men att det viktiga med målvaktsträning och all träning som målvakt är att göra rätt, vara nogrann och nöta alla detaljer. Att du går ned ordentligt i butterfly, att du har klubban rätt, är tät, reser dig efter returen har ordentliga start och stopp.

För som målvakt måste du nöta in saker träna och öva dom så det kommer automatiskt och snabbt då du behöver det i match. Då kan du inte tänka efter, eller slarva. Som du tränar spelar du. Är en klyscha och uttjatat. Men slarvar du alltid på träning så sitter det inte på match.

Därför ser jag hellre att målvakten gör som jag säger och verkligen försöker och släpper in några skott. Speciellt unga målvakter slarvar hellre med tekniken och gör en räddning så dom hamnar dåligt för en retur än att nöta in förflyttningen så dom blir snabba nog att rädda pucken och hamna rätt för ett andra läge.

Man vill ha belöningen i form av att rädda pcuken nu direkt och tänker inte långsiktigt.

Ibland så vill jag nästan skita i puckarna för att dom ska göra rörelserna mer nogrant och inte stressa med förflyttningen slarvigt för att hinna fram fortare. För ett slarvigt snabbt tryck nere i butterfly gör att du inte kommer dit du ska och måste trycka en gång till och då öppnar upp dig och i slutändan tog det längre tid än ett ordentligt tryck där du fick upp tryckbenet ordentligt under magen och ner skenan ordentligt i isen.

Så var alltid nogrann och tänk på detaljerna!

Missförstå mig dock inte! Självklart är det viktigaste att rädda pucken och det behöver målvakter självklart också göra på träning. Vi vill ju inte ha målvakter som är grymma på tekniken och gör alla rörelser rätt men inte räddar några puckar. Så självklart ska vi kriga för att rädda puckar. Men på målvaktsträning är det också viktigt att göra rätt, nöta rätt teknik och rätt rörelse för att ha lättare rädda pucken sen.

Vi hörs!

Viktigt vara hobby psykolog som målvaktstränare

När jag jobbar med målvaktsträning stöter jag ibland på unga målvakter med lite dåligt självförtroende som blir väldigt ledsna arga och knäckta vid varje insläppt mål. Som blir knäckta vid varje litet misstag och även då dom var chanslösa. Som hela iden tycker dom gjort ett dåligt pass eller en dålig övning.

Där måste jag som målvaktstränare hitta ett sätt att få dom att dels lära sig och dels att ändra sin inställning till sig själv. Det är inte alltid helt lätt, men jag har mina små knep jag kan ta till i övningarna och sen min filosofi hur jag ska tackla dom.

Ser jag att en målvakt börjar bli ledsen och arg slår med klubban ligger kvar länge efter varje insläppt mål. Så åker jag fram och snackar med honom, frågar varför han blir så arg. Vad han känner är problemet. Ger honom några tips hur han ska göra. Sen snackar jag utan att han ser med skytten och säger åt honom att skjuta några som målvakten får rädda. Det brukar fungera och få målvakten mer tänd och mindre knäckt.

Dom som är mest kritiska mot sig själva, där försöker jag pucha dom med det dom gjort bra och lägga upp mitt snack som att testa att göra så här det brukar funka bra och det där gjorde du bra prova göra det mer. Istället för att ta upp det dom gjorde fel, så öyfter jag det dom gjorde bra och tipsar om att prova det här det är också bra.

Något jag tycker är viktigt och som Stefan Ladhe också tipsat mig om är att inte bara hitta "fel"och säga hur målvakten ska göra istället. Utan också hitta det han gör bra och stärka det. Det funkar heller inte att komma med för många tips under ett och samma pass, då blir det för mycket information och målvakten kan ta det som att han bara gör fel.

Samtidigt som jag aldrig puchar och peppar dom målvakter som tydligt visar att dom inte vill och tycker det är tråkigt ellerär slöa, jag tycker inte det ärm itt jobb som inhyrd målvaktstränare att motivera killarna. Däremot är jag alltid grymt puchande och berömmande när dom gör något bra eller då jag märker dom försöker. Har jag snackat med en målvakt i en övning och tipsat om ett annat sätt att göra, gör han det då på nästa skott så klappar jag klubban i isen och peppar, och det vare sig han tar pucken eller ej. Självklart lite extra om han räddar. :-)

Vi hörs!

Mitt tips, ge Viktor det han vill ha

Om AIK klarar sig kvar i Elitserien, och detta stämmer?

Mitt tips till AIK är ju att ge Viktor Fasth dom pengarna han vill ha, för utom honom i år hade AIK legat tvärsist i elitserien. Det är jag helt övertygad om! Ingen spelare i Elitserien är lika viktig för sitt lag som Viktor Fasth för AIK.

Viktor har spelat bra hela säsongen, visst har han haft någon enstaka dålig match men han har vunnit så många poäng åt sitt AIK i år att han är den enskilt viktigaste spelaren i serien!

OM nu AIK skulle tappa Viktor till just Frölunda, nu spekulerar jag ju hej vilt här.Men då tror jag att plocka Frölundas Johan Holmqvist kan vara en bra idé. Fast kan tro hans gamla klubb Brynäs också kan vara intresserade. Då finns ju dock en ung lovande Niklas Svedberg med utgående kontrakt i Brynäs.

Men mitt tips och antagligen alla AIK:ares krav är att se till behålla Viktor i laget till vilket pris som helst! Det tror jag nog AIK:s ledning också är medvetna om och jobbar på!

Vem tycker du är viktigast för sitt lag i elitserien?

Vi hörs!

Niklas Svedberg kommer upp stort på isen och i media

Efter att ha läst det här förstår jag att Niklas Svedberg blivit etta i Brynäs igen. Visst är många svar kanske lite mediatränade. Men med den inställningen och med den tallang som Niklas har så blir man en bra målvakt och fortsätter man kriga och visa upp sitt kunnande får man chansen.

Han svarar så rätt på alla frågor, då menar jag inte mediatränat rätt utan rätt som målvakt han visar upp en mognad och en förståelse för att det är elithockey han håller på med. Där det är vinster och business som gäller och att det gäller att visa vad man går för när man får chansen.

Jag tycker också han står upp för Björn Bjurling på ett snyggt sätt, och där håller jag med honom. Björne har fått för mycket skit, han var backup keeper skulle in och avlasta. Han är en bra backup både som målvakt och som person i omklädningsrummet.

Jag får en känsla av att dagens unga hockeyspelare är så mycket klarare på vad som gäller. Det är träning och åter träning, sköta kost och vila. Att inte tjura ihop utan bita ihop och jobba vidare. Vilket vi också ser i elitserien med väldigt många unga spelare som är med och gör riktigt bra ifrån sig.

Jag tycker ju det är skitroligt att Svedberg lyckas och tagit över förstaspaden. För även om det är roligt få in bra utländska målvakter som en krydda i elitserien ser jag bra mycket hellre att lagen satsar på svenska målvakter och då gärna unga svenska målvakter som Niklas Svedberg.

Som Niklas spelat dom senaste matcherna kan inte ens den mest hårdnackade Brynässupporten sakna Jacob Markström och det säger ju inte så lite om hur bra Svedberg spelat!

Vi hörs!

Oproportionerligt stort fokus på målvakters mistag

Det är lite lustigt att läsa tidningar och olika forum på nätet, just då det gäller målvakter. Det finns inga spelare som kan vara så hyllade ena veckan och så sågade nästa vecka. Det kan inte finnas någon annan spelare som döms så hårt efter sitt senaste ingripande som målvakter. Jag har skrivit om detta förr, men det fascinerar mig med all denna okunskap och att man alltid måste hitta en syndabock.

Vi som står i mål vet om det, och visst ska vi bedömmas och man ska kunna skriva om dom misstag en målvakt gör. Men att bedömma hela målvakten efter varje misstag känns inte helt riktigt.

Att skylla en 2-1 förlust på att målvakten gjode ett misstag vid 1-1 målet i mitten av andra perioden, det såg jag på en del SSK forum efter deras hemma match mot Linköping där Pontus Sjögren gör en tavla vid 1-1 målet. Men att han räddar 4-5 givna mål under matchen medans SSK knappt skapar något alls. Det är det ingen som minns efter matchen.

Nej nej, då skyller man den tappade poängen på Pontus misstag. Jag tror inga målvakter gnäller om denna behandling. Dom vet vad dom ger sig in på. Men jag tycker det visar på okunnighet och extremt dålig spelförståelse. Att få ett misstag som betyder 1-1 med halva matchen kvar att spela till matchavgörande, det är bara löjligt!

Ett lag som gör 1 eller 2 mål i en match tycker jag personligen aldrig kan skylla på målvakten. Krävs det att en målvakt släpper max 1 för att vinna, ja då vinner man matchen tack vare sin målvakt men man förlorar den aldrig tack vara målvakten.

Nu tror jag ju inte lagen, spelare och tränare lägger så stor fokus på målvaktens misstag som media och fans gör, där har man större koll på hur hockey fungerar.

Men för skojs skull, nästa gång du är på hockey plocka ut två tre utespelare och räkna alla deras misstag och jämför med dom målvakten gör så ska vi se vart du hittar flest? Jag kan ju lova dig alla tre utespelarna gör bra många fler än målvakten.

Efter matchen kommer ändå fokus ligga på målvaktens misstag. Jag är ju självklart medveten om att en målvakts misstag syns bra mycket mer än en utespelares. Men ett billigt insläppt får ju samma betydelse som ett missat friläge ju.

Vad tycker du?

Vi hörs!

Små tips på hur du kan kontrollera boxen och vinkeln

Jag skrev ju om att komma ut fel i vinkeln.

Men finns det då inte saker du kan göra för att minimera risken att komma ut fel i vinkeln. Små säkerhetsdetaljer du kan ta till för att få hjälp komma ut rätt?

Självklart finns det det.

Du kan ha koll på målgården, den ger dig bra kontroll över hur du täcker av vinkeln. Då kan du också träna och lära dig hur du täcker beroende på vart du står.

Du kan utgå från mitten av målet varje gång. Att du när det inte är spel i din zon se till stå mitt i målet och då spelet vänder utgå från mitten då du gör dig redo. Då kommer du ut mot pucken från mitten av målet.

När det är spel i zon se till ha koll på dina stolpar, står du intill stolpen se till ha armbågen på utsidan. Då vet du att du är tät längs med stolpen samt du har koll på vart den är.

Du kan om det är spel i zon känna efter med arm eller hand var du har stolpen.

Det är några små tips hur du kan orientera dig i målet. Självklart funkar inte alla dessa vid alla tillfällen, men det är ändå bra tips att tänka på.

Hur gör du för att ha koll på vart i boxen du är?

Vi hörs!

fredag 28 januari 2011

Väntade målvakter i Tre Kronor

I Sveriges hemma turnering i Globen LG Hockey Games är det Stefan Liv och Daniel Larsson som tagits ut i truppen.

Jag har inga invändningar alls på valet som Per Mårts gjort. Samma två målvakter jag själv hade valt. Den här hemma i elitserien som kunnat vara aktuell i mina ögon är ju Viktor Fasth, men han har varit skadad och just kommit tillbaka, samt inte varit lika het som innan skadan även om han tydligen var grym mot Luleå.

Våra svenskar i KHL, Mikael Tellqvist och Erik Erberg har jag för dålig koll på hur dom spelat för att uttala mig. Jag är ju dock en stor supporter av Micke Tellvist som jag tycker är en riktigt bra målvakt. Men han har ju också haft problem med skador i år.

Det jag gillar med Per Mårts är att han inte kör på alla ska få vara med principen i Tre Kronor, utan tar ut dom han tycker är bäst. Helt rätt tycker jag, det ska vara en ära att spela i Tre Kronor och halva elitserien ska inte ha gjort det på en säsong!

Vi hörs!

Handlar inte om dåliga målvakter för Djurgården

Jag var och såg DIF - SSK 1 -2, igår.

Det jag slås av återigen är den rätt orättvisa kritik som Djurgårdens målvakter Stefan Ridderwall och Mark Owuya fått ta i år. Visst har dom båda gjort tavlor och mindre bra matcher. Som alla andra målvakter i elitserien också gjort.

Men frågan är om inte Djurgården i år är det lag som bjuder motståndarna på mest i egen zon. Tänker framförallt på hur otroligt svårt Djurgården har att spela sig ut ur zon. Hur backarna slår pass efter pass bakom mål som blir sämre och sämre och hur tillslut motståndarnas forwards lyckas ta pucken och skapa fortsatt tryck.

Hur många gånger det är som Djurgården har pucken under full kontroll och ändå slutar det med målchans för motståndarna. Ofta inte bara en gång per byte/anfall utan både två och tre gånger.

Som målvakt, måste du ju få koncentrations och fokuserings pauser i en match. Du kan inte vara beredd på målchanser i 60 minuter. När då backar har pucken under full kontroll i egen zon så slappnar man av som målvakt, inte helt men man släpper lite på koncentrationen och fokus. Om det då plötsligt slås en felpass eller pucken tappas och en motståndare får en bra målchans är man inte riktigt på tårna. Då blir det lätt mål och det kan se billigt ut.

Men dessa mål har jag svårt skylla på målvakterna. Har man pucken under full kontroll i egen zon så ska det inte sluta med tre nya chanser för motståndarna!!

I gårdagens match mot SSK, utnyttjade SSK detta till max, dom satte hög press på Djurgårdenjs backar under nästan hela matchen och lyckades återta pucken vid flera tillfällen och förlänga sina anfall och skapa nya chanser. Igår blev det inga mål på detta sätt.

I mina ögon är Djurgårdens problem i år, att man gör för lite mål fram och tappar för mycket puck i egen zon. Det är trots allt sex lag som släppt in fler mål än Djurgården, men bara två som gjort färre. Så vi förlorar inte matcherna på dåliga målvakter tycker jag, utan på oförmågan att göra mål!

I nio matcher i år har Djurgården gjort ett mål eller färre. Då är det svårt som målvakt då det krävs att hålla nollan för att vinna...

Vi hörs!

Vinkeln svårare idag än igår?

En känsla jag fått på sista tiden, av att titta på elitserien och NHL samt att ha varit ute och jobbat med unga målvakter. Är att det blivit svårare med skott i vinkeln nu med nya täcka/blocka stilen än det var för målvakter med "gamla" stilen.

Varför jag fått den känslan?

Jo för att dagens målvakter litar så på att täcka av hela boxen (målet) i vinkeln. Att om dom kommer ut lite fel och kommer ner lite fel i butterfly ute i vinkeln blir dom mycket hårdare straffade än vad en målvakt förr blev som ju stog upp längre och inväntade skottet på ett annat sätt.

När man kommer ut rätt i vinkeln så täcker man ju av hela målet och räddandet blir lätt, otroligt mycket lättare än det var förr. Men då man kommer ut fel, och kommer ner i butterfly så lämnar man luckor, som jag får en känsla av att dagens målvakter har svårare täcka till. Just för att dom är så vana och säkra på att kunna stänga ner vinkeln helt.

Jag tycker ju att där det blir en hel del mål där jag tycker målvakten borde tagit skottet är just i vinkeln, och det är ju det som fått mig att fundera på det jag just skrivit om. För ska man spela täcka/blocka i vinkeln måste man komma rätt så man täcker av hela målet. Annars kan man släppa in mål som ser rätt billiga ut.

Det släpptes säkert in fler mål i vinkeln förr, men jag tror och får en känsla av att dom målen inte i samma utsträckning berodde på att man stod fel placerad.

Rätt eller fel?

Vi hörs!

torsdag 27 januari 2011

Testpilot Canon EOS 550D

Om du vill bli testpilot för en Canon EOS 550D ska du kika in här:

http://www.smartson.se/testpilot-550D.html

Vi hörs!

Lätt skylla på målvakterna

Jag förstår inte riktigt Djurgårdsfansen skrik efter en ny målvakt?

Dom har lyckats skriva på forum och höras så mycket att Aftonbladet skriver om det idag. Att många fans vill se en ny målvakt. Namnet som verkar nämnas mest är Gustaf Wesslau. En bra målvakt absolut. Men ja det fansen minns är ju Wesslaus slutspel där han stod på huvudet och spelade sin livs hockey. En formtopp som han kanske aldrig kommer uppnå igen.

För som både Ridderwall och Thomas Monten säger, vid den här tiden förra säsongen spelade Ridderwall och Wesslau varannan match och ingen av dom hade bättre statistik än vad Mark Owuya har i år. Så jag förstår faktiskt inte denna hets efter ny målvakt?

Det många inte verkar lägga energi på, är att Djurgården inte är lika heta som förra året, att försvarspelet inte är lika bra. Att dom har väldigt svårt komma ur egen zon ofta. Att motståndarna bjuds på väldigt många chanser.

Så jag som Djurgårdare är inte direkt orolig över målvakterna. Jag tror ju det finns alla förutsättningar för både Mark och Stefan att spika igen totalt under ett slutspel. Så alla ni Djurgårdare där ute, lugna ner er lite. Ge Mark och Stefan en chans i alla fall!

Det här är ju dock målvaktens lott, när hela laget spelar dåligt och förlorar mer än förväntat är det väldigt lätt lägga skulden på målvakterna. Även om försvarsspelet inte alls funkar bra, även om det inte görs så mycket mål frammåt. Dom två senaste matcherna har Djurgården gjort 1-2 mot Brynäs och 2-4 mot Frölunda. Tre mål frammåt på två matcher, jag tycker ju det är svårt skylla det på målvakterna.

Men som sagt, det är alltid lätt skylla på målvakten!

Vi hörs!

onsdag 26 januari 2011

Det här med butterfly vid första stolpen, igen

Igår satt jag och flippade lite mellan matcherna i elitserien och såg då något jag skrivit om tidigare och med en video som visar vad problemet är, men som jag känner jag vill skirva om igen. Lite tjatig ja absolut.

Att köra butterfly vid första stolpen i vinkeln.

Jag tycker inte alls det är bra, och är förvånad att inte utespelare som ser det utnytjar det bättre. För det blir luckor både här och där. Nu menar jag inte då målvakten kör en butterfly och har knät vid stolpen och benen inne i målet. Inte heller någon bra position men i mina ögon täcker du i alla fall bättre. Dock blir det svårt att komma därifrån på ett bra sätt då benen och skridskon är inne i målet och inte ger något utrymme för ett tryck.

Nej jag menar då man hamnar i butterfly som på bilden nedan:














När man hamnar i butterfly som Mark här på bilden. Som ni ser är det mycket att skjuta på första stolpen. Lutar man sig mot stolpen så öppnar man instället upp vid bortre stolpen.

När man använder sig av butterfly vid första stolpen som på bilden ovan så tycker jag det blir problem hur man än gör. Blir det som på bilden så finns det massor med luckor intill första stolpen. Om du då väljer att luta dig snett bakåt för att täppa till dom luckorna så får du istället luckor på bortre stolpen.

Igår i matchen mellan Luleå - Timrå hamnade Fredrik Pettersson Wentzell i ett sådant läge, spel bakom mål och en pass ut framför, han kom i butterfly och skottet i vinkeln gick in över axeln då han lutade sig för att täppa till första stolpen. Hade han jobbat på ett knä där hade han antagligen fått skottet på axeln.

Självklart finns det lägen då man hamnar i butterfly, där man inte valt det utan det gick så fort och det var så det blev. Vid en snabb sidledspass tex. Men vid spel där spelare kommer in i vinkeln eller bakom mål vill jag inte att man ska medvetet använda sig av butterfly vid första stolpen.

Utan så mycket det går jobba på ett knä eller stå.

Det är vad jag tycker.

Vad tycker du?

Vi hörs

tisdag 25 januari 2011

Varför bli kvar i butterfly efter läget är slut

En sak jag funderat på, när det gäller unga elitseriemålvakter är att dom ofta blir kvar i butterfly väldigt länge ibland. Onödigt länge tycker jag. Att man istället för att ställa sig upp och göra sig redo, så trycker man sig nere istället.

Jag tycker ju att när räddningen är gjort och situationen är över ska man upp i stående. För om det blir en felpass eller något oväntat händer och du sitter i butterfly så är du inte lika med eller kommer inte vara lika snabbt uppe och redo för nästa läge.

Det känns för mig konstigt att bli kvar nere sittandes och titta på när egna backar har pucken men kanske är under press. Det kan gå så sjukt snabbt och även om dom flesta räddningar sker i butterfly så kan det bli en lång snabb förflyttning och sitter du och inte är helt med i butterfly kan du vara rökt.

Jag har även sett målvakter som blir kvar i butterfly som jag tycker för länge trots att spelet är kvar i zon, att man räddar och pucken hamnar tex bakom mål och då blir man kvar i butterfly. Jag tycker man ska ta sig upp i stående då man trots allt är snabbare stående än i butterfly.

Så jag förespråkar verkligen att komma upp i sittande så fort det går efter avklarad räddning!

Vi hörs

Fredrik Pettersson-Wentzells debut

Ikväll är det upp till bevis för Fredrik Pettersson-Wentzell, debut i elitserien i ett norrlandsderby mot Luleå! PW sa ju i min lilla intervju  med honom att han valde Timrå för där kände han att han hade störst chans att få speltid. Vilket verkar stämma.

Jag tror ju han hade haft svårt peta Pontus Sjögren i Södertälje som spelar bra i ett Södertälje som spelar bra, och då känns det dumt att ändra i laget. Timrå går lite knackigt och deras målvakter har haft en jobbig säsong. Då finns det anledning att testa nytt och PW kommer ikväll få chansen!

Att det är upp till bevis är ju en lätt överdrift från min sida, men visst är det ett bra läge för PW kliva in i handlingen och visa att han är en bra målvakt och att Timrå gjort rätt som plockade in honom. Mycket att vinna men inte så mycket att förlora. In och kör PW.

Timrå har ju bara kontrakterat honom för säsongen ut, jag kan först Timrå som hade problem med skador på sina målvakter, samt att ingen av dom klivit upp riktigt stort i år. Men säg nu att PW kommer in och storspelar resten av säsongen och tar Timrå till slutspel. Då sitter ju Fredrik i en guldsits inför nästa år. Då har han visat för alla elitserielag att han är en bra målvakt som klarar leverera i elitserien. Kanske inte så kul för Timrå att få en massa lags konkurens om en spelare dom då kanske vill behålla och gav chansen.

Men det är ju så elitidrott fungerar.

Jag ska se Fredriks riktiga elitseriedebut ikväll, ska du?

Vi hörs!

Tankar kring målvaktsspel idag och igår

Dagens täcka/blocka spel ser enklare ut än gårdagens sprattel spel.

Men är det verkligen det?

Jag skulle vilja säga både ja och nej. Ska försöka förklara varför jag säger båda ja och nej nedanför.

Ja:

Ja det är lättare för det krävs inte samma känsla eller spelförståelse som förr. Du kommer undan med små misstag på ett annat sätt än du gjorde förr. Du är större och täcker mer av målet. Ditt jobb är mer att vara ivägen för pucken och inte att aktivt rädda den. Du behöver inte jobba lika mycket i ytterlägen och är inte lika beroende av timeing. Skridskotekniken var väldigt viktig förr.

Nej:

Dagens målvaktsstil kräver mer nogrannhet med små detaljer, du måste vara helt tät och får absolut inte fuska med detaljerna och måste vara extremt nogrann. Du måste ha en väldigt bra grundteknik och bra skridskoteknik. Du måste vara vältränad med stor bål och benstyrka. Dagens målvakter har en spelidé på ett helt annat sätt än gårdagens. Om det ens fanns en spelidé förr, då var det mer rädda på det sätt du kan. Vilket det ju är idag med i slutändan. Men det finns en tanke och en idé hur man ska rädda i olika lägen.

Jag tycker dagens stil kräver mer nogranhet men lite mindre känsla. Jag tror/tycker (jag vet lite fegt) att du kan kompensera bristande spelsinne och spelförståelse med storlek och bra grundteknik. Jag får för mig att man idag gör fler räddningar som man inte vet om, där man mer får pucken på sig än verkligen räddar den.

Men som Stefan Liv sa i min intervju, hade man vetat om dagens stil förr hade man spelat som nu. Så även om gårdagens målvakter räddade mer och jag tycker att dom hade det svårare. Så är dagens still bättre. Där man målmedvetet, konsekvent och metodiskt jobbar likadant vid varje tillfälle helt enkelt räddar fler puckar.

Så ja dagens spelstil gör det enklara att rädda puckar men jag tror inte det är lättare att vara målvakt idag än det var förr. Det krävs väldigt mycket av målvakter idag. Antagligen mer än det gjorde förr, då det görs mindre mål i dagens hockey än gårdagens så måste du rädda ännu fler puckar för at vinna matcher.

Dagens målvakter är garanterat bättre grundtekniskt, bättre tränade och har en tanke i sitt spel på ett helt annat sätt än gårdagens.

Så mitt svar blir nog att det är lika svårt vara målvakt idag som det var igår, men på helt olika sätt.

Vad tycker du?

Vi hörs!

måndag 24 januari 2011

Var nogrann med detaljerna

Ikväll är det dags igen, målvaktsträning med Tullinge Hockey i SABIS hallen!

Ska bli roligt har inte varit ute i Tullinge sen innan jul, måste vara sex veckor sen nu. Så det ska bli roligt åka dit och köra igen.

Ikväll ska jag köra ett pass som jag brukar benämna som ett pass där vi är nogranna. Ganska lätta övningar, med mycket ner i butterfly, och mycket stående till butterfly samt butterfly till butterfly. Alltså basic och ganska enkla rörelser, förflyttningar och ställningar. Saker en målvakt gör massor av gånger på varje träning och match.

Anledningen jag håller det enkelt är att killarna och tjejerna ska vara extra nogranna, extra uppmärksamma och hela tiden ha full koll på box, täthet i butterfly, var är klubban. Göra alla förflyttningar så snabbt det går, få stopp om det behövs bli tät så fort det går, resa sig mot returen som man haft en plan med vart den hamnar.

Ett pass att nöta in detaljer så dom sätter sig i ryggmärgen och man gör det på automatik varje gång.

Just det, så man gör det per automatik varje gång. Känn på den meningen lite, per automatik varje gång. Som ni märker kör jag med upprepning här nu, varför det då? Jo för det är så du lär dig bäst, genom upprepning!

Samma gäller på isen, för att lära dig, ska du upprepa!

Är du inte nogrann med klubban mellan bena i förflyttning från stående till butterfly tex, på träning kommer du inte vara det på match heller. Så enkelt är det. Men tänker du på detaljerna vid varje förflyttning kommer klubban vara mellan benen, du kommer ha handskarna som du vill och inte som dom råkade hamna.

Därför brukar jag lägga in mina "nogrannhets pass" då och då under säsongen. Enkla pass där jag inte vill se slarv med detaljerna. Så vill jag att mina målvakter alltid tränar. Så måste du träna om du vill bli så bra du kan bli, för utan detaljerna och nogrannheten kommer du inte bli så bra du kan!

Är du nogrann med detaljerna?

Vi hörs!

söndag 23 januari 2011

Svedberg etta i Brynäs?

Det ser ut som Brynäs fått en förstemålvakt som levererar nu.

Efter all turbulens som varit på målvaktsposten i Brynäs två senaste säsongerna, efter att ha tappat målvakter som Anders Lindbäck, Jacob Markström, Eddie Läck och Mattias Modig den sistnämde utan att ha spelat en match. Det är ju fyra potentiella första målvakter i elitserien som Brynäs tappat på tre säsonger. Nu så var det Niklas Svedberg och Björn Bjurling som skulle fylla luckan efter Jacob Markström en omöjlig uppgift.

Frågan är om det var spöket efter Jacob Markström som fick Brynäs att så tidigt som dom gjorde att börja leta efter och hitta en ny målvakt i Thomas Greiss? Att man haft en så bra målvakt tidigare år att en bra målvakt inte räckte för att ge styrelse och coacher det dom krävde?

Thomas Greiss togs in och har gjort en del svajiga insatset men i det stora hela spelat bra, dock inte bra nog. Nu ärhan petad och Niklas Svedberg verkar ha tagit över jobbet som etta. En av två ursprungliga målvakter alltså.

Så hade Brynäs för dåligt tålamod med dom målvakter man hade från start? Har värvningen av Greiss fårr Svedberg att höja sig? Det finns nog inget rakt svar på dom frågorna utan var och en får gå till sig själv där tror jag.

Personligen, jag har två svar på frågorna.

Ur målvakternas perspektiv. Ja man hade för bråttom med att få in en ny målvakt, man gav inte Svedberg eller Bjurling chansen. Dom var nya i Brynäs och skulle fylla lucken efter Markström något som knappt någon målvakt i elitserien klarat av. Med Markströms spel i bakhuvudet tyckte man inte Bjurling eller Svedberg levererade tillräckligt och "panik" plockade in Thomas Greiss, som nu verkar vara tvåa.

Vad är kostnaden för Brynäs på dessa tre målvakter?

Ur klubbens perspektiv. Man var inte nöjda med det Svedberg eller Bjurling presterade och det är elitidrott där resultat är allt, och man kände att man inte hade tid att vänta på att resultaten skulle komma.

Det är mina två svar, där det första ligger mig varmast om hjärtat. Jag tycker nog Brynäs kunde haft lite mer is i magen...

Vi hörs!

Jacob Markström uppkallad till Florida

Jacob Markström är uppkallad till Florida Panthers.

Grymt roligt. Han siffror har ju inte varit så himla bra i Rochester, men efter en start där det måste gått riktigt tungt har han spelat upp sig och ligger nu runt 90 %, men hans lag ligger ju sist i AHL och är tydligen inte så heta. Så siffrorna kanske inte är allt, alltid.

I alla fall riktigt roligt han blir uppkallad, om än för att Thomas Voukun är skadad. Så troligtvis sitter han ju på bänken. Men det är ett steg närmre att få en chans. Om han får det hoppas jag han kan ta den. Markström har ju fått ett rykte att inte vara på topp då det gäller som mest.

Jag vet inte jag?

I Elitserien så spelade han ju i ett Brynäs som knappast tillhörde dom bättre lagen och hade ändå riktigt bra siffror alla säsonger. Att han inte tagit Brynäs förbi kvartsfinal i slutspelet tror jag inte är hans fel, utan att Brynäs helt enkelt inte varit bra nog.

Jag såg ju Djurgården slå ut Brynäs förra säsongen då Jacob inte stod alla matcher, men trots att han släppte in 3.21 mål på sina fyra matcher så hade han 90,3 %. Så att skylle att Brynäs åkte ut på Jacob håller inte!

Jag håller tummarna för att Jacob får en chans och tar den!

Vi hörs!

Hur man tar emot en föredetta spelare

Svenska fans har en del att lära!

Så här ska man behandla en före detta spelare!

Här kan ni läsa om det.

Inget hat, inget buande. Bara hyllningar för en gammal spelare! Precis som det ska vara! Där har svenska supporters en hel del att lära!

Jag personligen tycker ju det är alldeles för mycket hata och bua och lägga energi på motståndarna istället för att heja fram och stödja sitt eget lag!

Vi hörs!

Den svenska missunsamheten

Jag tycker vi i Sverige har en lite konstig inställning ibland. Inte alla men många!

Kika på Peter Forsberg, han blir nästan hånad hemma i Sverige för att han vill göra comeback och spela mer hockey. Han vill göra det han älskar och tycker är roligast av allt mer. Han vill själv få bestämma när han ska sluta spela och vill inte att det ska vara kroppen som säger stopp.

Kika på vad han gått igenom för att få spela mer hockey. Krossat och byggt upp båda fötterna på nytt är bara en av många opperationer.

Hur reagerar då svenska hockeyfans på det. Dom hånar honom tycker han ska lägga ner. Att han ändå inte är bra nog för att fortsätta...

Han åker över till Colorado, och tränar med dom. Där han blir mottagen som en hjälte, han blir hyllad. Folk vill se honom på isen efter en träning med Colorado. Lagkompisar, journalister och alla väljer att hylla honom och hoppas han ska komma tillbaka.

En sundare inställning om ni frågar mig. Varför denna missunnsamhet i Sverige?

Jag önskar Foppa all lycka till och jag hoppas foten håller och han får spela några fler säsonger och låta mig njuta av att få se honom göra sina trollkonster på isen!

Vi hörs!