lördag 8 december 2012

Intervju med agenten Peter Wallen

Jag har länge funderast kring det här med agenter, och väl varit lite tveksam till att man behöver en innan man är senior. Men efter ett mail med frågor till Peter Wallen som är just agent så kan jag vara beredd att ändra min åsikt. Jag tror en agent kan vara bra att ha! Här kommer en intervju med Peter.

Vid vilken ålder tycker du det kan vara dags att skaffa sig en agent?

Är man en toppspelare i kullen så är 16 år en bra

Vilken nivå ska man spela på för att det ska vara aktuellt att skaffa en agent?

Absolut toppnivå under juniortiden... Övergång till seniorålder eller vid utomlandsspel så är det att rekommendera att ha rådgivare. Oavsett ålder vid Elitserien/Allsvenskan/Div 1
 
Vad kan du som agent hjälpa spelarna med?
 
Oj, många saker. Min roll är ju att ge råd och stötta. Vad det innebär är svårt att svara snabbt på. Främst att se till att spelaren har en fungerande verksamhet runt sig, sedan självklart förhandla ett bra kontrakt. Assistera i den individuella utvecklingen on/off ice
 
Vad är det vanligaste du hjälper yngre spelare med? ( i junioråldern )
 
Se ovan. Skillnaden ligger i att de väcer upp och tar vuxen ansvar allt eftersom. I övrigt samma. Har man stjärnspelare som klient så kand et även innefatta Pr/Sponsor uppdrag
 
Åker du runt och scoutar nya klienter eller vänder sig dom till dig?
 
Uppsökande allt som oftast
 
Tar du dig an alla som vill ha en agent eller ställer du krav på spelarna krav på nivå?
 
Idag är jag väldigt selektiv. Det är viktigt för mig att göra ett så bra jobb som möjligt med de jag redan representerar.
 
Vad kostar det generellt att ha en agent?
 
3-5%
 
Skulle du råda spelare att skaffa en agent? Eller kan man klara sig bra utan? (kanske fel att fråga en agent om :-))
 
Om du satsar på din ishockey och är ung och håller div1 klass och uppåt så underlättar det att ha en agent.
 
Hur mycket kontakt har du med dina klienter?
 
Det varierar. De yngre mer än det äldre av vuxen själ. Under tiden man jobbar ihop så utvecklar man den relationen som spelaren önskar, alltså varierar det väldigt mycket beroende på spelare och person.
 
Hur bär man sig åt om man vill bli agent?
 
Man ansöker via SICO för att få en licens så att man kan börja arbeta. SICO gör då en bedömning på kunskap och fallenhet för arbetet.
 
Som jag sa så har Peter svar fått mig tänka om lite. Det finns garanterat många situationer du som ung spelare har stor nytta av en agent. Allt du ska göra, förhandla kontrakt, kanske bli sponsrad, åka och spela utomlands är ju saker du aldrig gjort och inte riktigt vet hur det går till. En agent har ju varit med om alla dessa situationer massor med gånger, har kontakter och vet hur saker och ting fungerar.
 
Man kan säkerligen klara av allt själv. Men jag tror det kan vara bra med en agent. Så kan du fokusera på din hockey och agenten tar hand om allt arbete runt omkring.
 
Jag tackar Peter som tog sig tid att svara på mina frågor.
 
Vi hörs!

fredag 7 december 2012

Intervju med Djurgårdens Kristoffer Ottosson

En av spelarna i Djurgården som varit riktigt riktigt bra denna säsong är trotjänaren och veteranen Kristoffer Ottosson som jag tycker sett piggare, snabbare och mer sugen ut än på länge.

Vilket ju är riktigt roligt, då det ju faktiskt är fansen som betalt hans lön den här säsongen. Efter en tråkig kontraktsförhandling där det ett tag såg ut som Otto inte skulle spela alls denna säsong. Jag tog och skickade ett mail till Otto med lite frågor som han svarat på.

Jag tycker du ser väldigt fräsch, pigg och taggad ut den här säsongen. Känner du själv en nytändning eller att du är extra laddad?

Vet ej, men det känns roligt på något sätt. Kanske en nytändning.

Känner du någon extra press på dig att leverera i och med att fansen varit med och samlat ihop till din lön?

Jag kände ett visst ansvar i början men det har släppt nu.

Hur kändes det i somras då förhandlingarna gick trögt med DIF? Fanns tankarna på att sluta eller spela någon annanstans?

Det kändes inte bra. Jag hade slutat om det inte hade löst sig.

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/


I och med att förhandlingarna drog ut på tiden, hur höll du igång kroppen? För du verkar ha gjort det bra, då du ser ruskigt snabb och stark ut nere på isen?
 
Jag höll igång nästan hela tiden. Sista veckorna var det dock dåligt med motivationen.
 
Du har ju haft tur och sluppit allvarliga skador under din karriär? Har du haft några skadeproblem? Jobbar du på något sätt för att hålla kroppen fräsch och frisk?
 
Jag har alltid tränat noggrant och hårt. Min spelstil är också ganska skonsam mot kroppen. Det i kombination med tur har hållit mig någorlunda skadefri.
 
Du skrev ju på för ett år till. Hur känns det inför nästa säsong? Lite tidigt fråga kanske. men tror du det finns fler säsonger i den Ottosonska kroppen?
 
Har inget bra svar i dagsläget, vi får vänta tills efter säsongen.
 
Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/
 
Du har ju varit Djurgården trogen hela din karriär. har det funnits erbjudanden och har du varit lockad av att prova på något annat någon gång?

Det har funnits erbjudanden, Men som helhet har Dif alltid känts som rätt alternativ för mig.

Hur tycker du årets trupp står sig? Blandning mellan gammal och ungt? Hur är stämmningen i truppen?

Truppen är utvecklingsbar. Blandningen är ok. Stämningen är på topp

Vilka av alla unga spelare som kommit upp från juniorerna under dina säsonger tycker du är den mest talangfulle?

Det finns så många men Alexander Wennberg imponerar stort.

Marcus Nilson har ju fått väldigt mycket kritik för hur han var som lagkapten utåt. Hur var han att ha som lagkapten innåt? Tycker du han fått oförtjänt mycket kritik?

Han har fått för mycket kritik. När det går emot letas alltid syndabockar.

Du har ju också spelat med en massa målvakter, vilken är den bästa du spelat ihop med och om du kan motivera det lite?

Micke Tellqvist. Han var lugn och gjorde aldrig en dålig match.

Vilken av alla målvakter du spelat med är den mest "specielle" med en liten motivation?

Svårt att jämföra men Jose Theodore uppfattade jag som ständigt trött.

Du kallas ju apelsinmannen av Nils Andersson, har du en speciell relation till apelsinleveransen? :)

Nej, det e bara trams.

Du har ju spelat hela livet i Djurgården en förening som elitsatsar i ganska tidig ålder. Hur ser du på elitsatsning i tidig ålder? När anser du elitsatsning är okey? Tycker du det är okey för små klubbar i förorterna att Elitsatsa?

Jag är emot tidig elitsatsning. Kombinera flera sporter så länge som möjligt. Vid 15år
kan det vara dags att "satsa".

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/

Vem är den bästa spelaren du spelat ihop med i Djurgårdströjan?

Espen Knutsen var fantastisk.

Om du fick ta ut en drömfemma + målvakt av spelare du spelat ihop med i Djurgården. Hur ser den ut då?

Micke Tellqvist, Daniel Tjärnqvist, Niklas Kronwall, Micke Johansson, Espen Knutsen, Mats Sundin.

Ja det var ju ingen dålig femma Otto plockade ihop. DJurgården har haft en del bra spelare helt klart! Otto är ju en av dom spelare i Djurgården som jag faktiskt tränat ihop med några gånger då hans pelade i Djurgårdens 76:or och jag i 75:orna. Kan dock inte säga jag minns något från dessa träningar då det var några veckor sedan.

Men en riktigt Djurgårdaren som jag hoppas kommer äras med sin tröja nummer nio i taket den dagen handskarna läggs på hyllan!

Vill ni följa Kristoffers blogg så hittar ni den här.

Tackar Otto som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

söndag 2 december 2012

Gästinlägg av Timrås Jocke Lundström

Idag har jag det stora nöjet att presentera ett gästinlägg som förhoppningsvis kan bli några till eller i alla fall ett till, av en riktigt bra målvakt vid namn Joakim Lundström. Som står i Timrå i Elitserien. Jag tycker det är riktigt kul Jocke ville ställa upp!

Jag såg en match med Timrå på Cmore, där Leif Boork ställde frågan varför Jocke blivit så mycket bättre dom senaste säsongerna. Han svarade att han lärt sig vad som krävs. Jag mailade Jocke direkt och bad honom berätta för oss!

Så här kommer Jockes ord!

Vad gör en idrottsman/kvinna framgångsrik?
Vilka faktorer spelar in?
Hur mycket träning krävs?
Har JAG vad som krävs?


Lite så gick mina tankegångar för ganska precis 6 år sedan nu. Sittandes i ett omklädningsrum tillhörande Valbo i div.1 med en axel som hade hoppat ur led för femtioelfte gången och ett sargat självförtroende. Fram tills 2 år före hade karriären gått spikrakt uppåt och allt verkade bara stämma.
Men något hände på vägen. Skador, oflyt osv. Visst man kan välja att skylla på det, men vad var det egentligen som låg bakom? Jag hade under hela min tid som hockeyspelareinte riktigt förstått hur lyckligt lottad jag var som fick hålla på med det jag älskar. Och nog tagit det mesta för givet.


Men nu hade jag kommit till ett vägskäl; sluta med hockey eller ta upp kampen på allvar. Jag bestämde mig för kampen. Operation nr 3 för axeln skulle bli den sista.

I samband med operationen bestämde jag mig för att börja plugga. Kost, för att få veta hur jag ska äta för att prestera som bäst under så lång tid som möjligt. Jag fick se den närmaste 6 månaders perioden som en chans att komma tillbaka bättre tränad och maximalt förberedd i allt som krävs. Dock utan kontrakt för första gången sen jag var 16 år.


Foto: Pär Olert
Hemsida
Jag började intressera mig för de mentala bitarna. Hur gör våra bästa idrottare? Hur jobbar dom med mental träning?

Små pusselbitar började falla på plats. Men med ny förståelse kom även en viss typ av ångest för vad man kunde ha slarvat bort genom åren. Och man bygger inte upp Rom från ruin till strålande stad på bara en dag :)


3-4 månader gick. Det blev vår. Formen var på uppåtgående, kosten var bättre och jag börjar så smått att förstå vad som krävs. Men ännu klubblös. Ända in i mitten på juni gick jag och väntade. Skulle någon våga ta en chans med mig? Fick förlita mig på tron. Så helt plötsligt fick jag ett samtal från Sundsvall hockey. Jag tvekade inte en sekund när chansen dök upp. Tur sa många. Men jag vägrade att se det som en slump. Jobbar man hårt, målinriktat men framför allt rätt så kommer bra saker hända. Det är jag övertygad om. Nu 6 år senare är jag en bit på vägen men jag lär mig nåt nytt varje vecka. Och det vill jag fortsätta med många år framöver.


Det jag beskrivit ovan var nog den första stora vändpunkten i min karriär. Tänkte även försöka berätta vilka svar jag kom fram till på frågorna jag hade.

Vad krävs för att bli framgångsrik idrottare?

Det jag kom fram till är att det finns inget som helst facit. Men däremot finns det många saker som kan hjälpa dig nå hela vägen. Självklart behövs en viss talang och självklart kommer du behöva lägga ner mängder med timmar på träning. Men ingen av dom här är lika avgörande som kost och mental träning ( i min mening) Det spelar ingen roll hur hårt och mycket du tränar om du äter fel.
Det vanligaste inom idrotten är att man äter ganska bra mängder men otroligt fel. Utan rätt byggstenar för din kropp kommer träningen snarare att bryta ner än att bygga upp. Och det spelar ingen roll hur talangfull du är om du inte lär dig att hur du får fram den varje träning, varje byte varje match.


Hur jag jobbar med just de här områdena kan jag dela med mig av vid ett annat tillfälle. Hej så länge och tack för att jag fick dela med mig av lite tankar.

Nr 84. J Lundström

Foto: Pär Olert
Hemsida

Intressanta ord från Jocke!

Jag håller med honom helt och hållet i att det krävs talang och kunskap. Men att viljan, det mentala och kosten är otroligt viktigt för att nå hela vägen! Du kommer ju inte orka träna så mycket som behövs om du inte sköter maten!

Tackar Jocke som tog sig tid att dela med sig av sina tankar!

Vi hörs!