lördag 5 mars 2011

Wennerholm skriver om målvakter

Mats Wennerholm i Aftonbladet skriver om målvakter idag, han är lite inne på det jag skrivit tidigare. Dels om att känsla var viktigare förr. Dels att målvaktstränaren är viktig, det har jag ju inte skrivit ett enskilt inlägg om, men nämner ju rätt ofta.

Dock håller jag inte helt med honom, eller tycker han missar lite. Att målvakter som Pekka Lindmark, Pelle Lindbergh och Roffe Ridderwall hade mer känsla än dagens målvakter köper jag. Men talang, jag vet inte? Hur bedömmer man talang? Talang för en målvakt måste vara att rädda pucken vilket dagens målvakter gör mer än gårdagens. Visst spelet har utvecklats för målvakterna och kanske framförallt skydden. Men en målvakt som Pekka Lindmark hade inte klarat 10 minuter med dagens stil, antagligen hade dom fått ta in ambulansen och sygastältet.

Spelsinne är jag inte heller så säker på att alla målvakter hade bättre förr, visst dom extrema talanger och målvaktsfenomenen. Men att dom var så mycket bättre än dagens stor stjärnor tror jag inte. Jag tycker också att han får det att låta lite som att vem som helst kan bli bra målvakt idag och talang, spelsinne och känsla inte behövs alls, något jag absolut inte köper!

Många vill få det att låta som att dagens målvakter bara är stora och har stora benskydd och kombinat, och därav bara är i vägen. Så enkelt är det ju inte att vara målvakt. Visst har målvakter idag fördelar av sitt konsekventa spel och att ha kontroll i/på boxen. Men dom är inte bara stora och i vägen och saknar talang. Det är extremt seriösa, vältränade och talangfulla killar och tjejer som står i mål idag!


Men jag undrar ju om inte killarna på Atfonbladet läser min blogg i alla fall... he he he! Skojar bara!

Vi hörs!

fredag 4 mars 2011

Årets målvakt Viktor Fasth

Viktor Fasth får Honken Trophy i år, som elitseriens bästa målvakt.

Helt rätt tycker jag! Viktor har spelat på en hög nivå hela säsongen och hjälpt sitt AIK att vinna massor av matcher. Han har inte haft någon dipp under hela säsongen utan spelat på en hög nivå i match efter match. Detta som elitseriedebutant.

Grymt starkt säsong av Viktor.

Viktor har ju dock en grymt viktig match kvar den här säsongen, matchen som gäller slutspel, färdigspelat eller kvalserie... Hyfsat viktig!

Vi hörs!

Kan en målvaktstränare vara bäst

När jag läser runt på en massa forum och artiklar i tidningar så slås jag ofta av att folk påstår sig ha den bästa målvaktstränaren, att den och den ena målvaktstränaren är bättre än den andra.

Jag kan inte riktigt hålla med om att någon är bättre än någon annan.

Den målvaktstränare som tar en kille från gatan och gör till Venzia Trophy vinnare finns ju inte. En målvaktstränare är/blir ju inte bättre än vad hans adepter är.

Det jag menar är att en målvaktstränare inte kan göra en målvakt bättre än han har förutsättningar att bli. Han kan däremot hjälpa en målvakt bli precis så bra som han har förutsättningar att bli. Kanske till och med lite bättre. Men har en målvakt inte talang, teknik, vilja och förutsättningar att bli elitseriemålvakt kan ingen målvaktstränare i världen göra honom till det.

Målvaktsträning är ju inte magi. Det är hårt arbete och slit. Nötande av teknik och rörelsemönster.

Det som gör en målvaktstränare bra, då inte bättre än någon annan utan bra. Är ju att kunna få fram det bästa ur varje målvakt. Att kunna hjälpa målvakten utveckla sitt spel och sin teknik och bli bättre. Samt att kunna se utvecklingspotential i en målvakt, att hitta en Viktor Fasth eller Henrik Karlsson och jobba och finslipa dom så dom blir så bra dom kan bli.

En målvaktstränare är ju också så mycket mer än en "tränare" som lär målvakten bra butterfly och gå ned på ett knä bra. Han är ju lite av en kompis och mental tränare också. Som ska hjälpa målvakten känna sig säker i sitt spel, att få ut max av sin teknik och samtidigt känna sig trygg i sitt spel och få bra självförtroende.

Det som är väldigt viktigt är ju att målvaktstränaren och målvakten klickar och fungerar bra ihop. Annars är det nog snudd på kört att jobba ihop. Hade inte Viktor Fasth köpt Stefan Perssons upplägg och filosofi hade dom ju haft otroligt svårt att få till det otroligt bra spel som Viktor visat i AIK.

Men att ranka målvaktstränare tycker jag är svårt, dom är lika viktiga allihopa!

Det är min åsikt i alla fall!

Vi hörs!

torsdag 3 mars 2011

Det här med mental träning

Jag hade ju en intervju med mentale tränaren Olof Röhlander igår.

Anledningen till det är ju att jag tycker det verkar jobbas för lite med mental träning och jag får en känsla av att det då och då även finns ett motstånd att jobba mentalt. Något jag inte kan förstå?

Jag tycker det är självklart att jobba med en mental tränare, precis som det är självklart ha en målvaktstränare. Alla lag borde om inte ha en anställd mental tränare ha ett nära sammarbete med en.

När det gäller målvakter hör man ju ofta att självförtroendet är viktigt, att komma in i flytet. Men vad gör man för att ha få bra självförtroende och att kunna hitta flytet. Ingenting i många fall. Men om det är så viktigt, varför inte få hjälp av någon som kan hjälpa? Hjälpa målvakten fokusera på rätt saker, lägga upp rätt sorts mål.

Att ha en person att bolla tankar och funderingar med, precis som du bollar teknik och förflyttningar med målvaktstränaren. Jag tycker det borde vara en självklarhet, och lika viktigt då det går dåligt som när det går bra. Vid tunga perioder kunna få hjälp komma ur dom, och vid bra perioder få hjälp förlänga dom.

Nu pratar jag om målvakter här, men självklart tror jag det är lika viktigt och lika bra för utespelare!

Vad tror du?

Vi hörs!

onsdag 2 mars 2011

Lite korta reflektioner

Några korta reflerktioner från gårdagens elitserieomgång.

Först den jag är mest glad över!!

Stefan Ridderwall kom in i Djurgårdens mål och var riktigt bra! Gör en stabil match med många fina räddningar och bjuder på lugnt och stabilt målvaktsspel. Jag tycker ju att Ridderwall har en teknik som är riktigt bra och ett spel som utstrålar lugn. Jag tror ju han kan bli en riktigt bra målvakt om han får ha lite flyt med skador och vara hel och frisk och spela regelbundet. Jag tycker det är starkt att komma in efter ett gäng matcher på bänken och hjälpa laget att vinna med bra och så lugnt spel.


Foto: Johanna Lundberg
http://johannalundberg.net/

Joakim Lundström fick fortsatt förtroende i Frölunda kassen och vann matchen i matchen mot Tuomas Tarkki och plockade hem tre poäng ihop med sitt Frölunda efter 3-2 mot Modo. Ska bli spännande att se hur Kenta Johansson gör med målvakts valet i dom två sista matcherna nu. Honken eller Lundström?

En reflektion från AIK - Luleå, har ju sett några straffläggningar som AIK spelat och om Viktor Fasth har någon svag punkt är det kanske just straffar? Han släppte två rätt lika igår, och en liknande mot Frölunda för ett tag sedan. En dragning i sidled och sen petas pucken in mellan bena. För hård attack? Eller? Rikard Gynge lurade upp David Rautio på läktaren rejält med sin första straff, där Rautio var så inställd på att Gynge som vanligt skulle sprätta upp den i plockkrysset att han lämnade en stor lucka på klubbhandssidan där Gynge satte den iskallt... Rautio fick dock revanch då han limmade Gynges nästa straff i plocken och avgjorde för Luleås fördel.

Vi hörs!

Intervju med mental tränare Olof Röhlander

I höstas hade jag kick off med jobbet och vi hade en föreläsare som var riktigt riktigt bra! Olof Röhlander pratade om mental träning och om att "det blir alltid som man tänkt sig". En grymt bra föreläsning med ett bra budskap och på ett lättsamt och roligt sätt.
Jag har ju stött på många målvakter som dels undrat om mental träning och som jag själv känt kanske kunnat få hjälp av lite mental träning för att lära sig ha rätt fokus tex. Jag vet också att jag själv hade haft stor hjälp av det när jag själv spelade!
Jag skickade ett mail med frågor till Olof, som är en upptagen kille men tog sig tid att svara på några av mina frågor, jag håller en tumme att han får mer tid senare och svarar på resten. :-)

Här kommer dom och svaren.

Hur viktigt anser du det är att jobba med mental träning som a) idrottutövare? b) elitidrottare?

-Som mental tränare vore det såklart konstigt om jag inte ansåg att det är viktigt, men hur viktigt det är varierar beroende på flera faktorer som vilka mål man har, vilken personlighetstyp, vilken idrott det är och så vidare. Som vanlig idrottsutövare finns det många fördelar med att träna mentalt även om målet inte är att vinna VM, det kan vara nog så sporrande att träna kropp och sinne inför Göteborgsvarvet eller för att komma tillbaka i toppform igen. Som elitidrottare blir det såklart ännu viktigare då alla vet att det mentala kan vara det där som gör skillnaden mellan fiasko och succé.

Är det skillnad på mental träning för en idrottare eller en företagsledare?

-Egentligen inte. Skillnaden kanske ligger i att en företagsledare bör ligga på en jämn nivå hela tiden, en idrottare jobbar ofta med en specifik tävling i sikte och fokuserar mer på att hitta en formtopp i rätt läge. Likheterna är desto fler, till exempel kan man se att en företagsledare bör ladda inför viktiga möten ungefär som en idrottare gör inför ett viktigt lopp. Det gäller i båda fallen att kunna få fram sina inneboende resurser och ta kontroll över sina mentala processer. Detta går att utveckla genom en regelbunden, systematisk och utarbetad mental träning. Det är både roligt, enkelt och givande.

Kan du som ung målvakt ha nytta av den mentala träning på fler områden än inom idrotten? Tex i skolan?

-Självklart. Förmågan att kunna koncentrera sig till exempel, den har du nytta av både som ung målvakt och när du sitter på skolbänken. Förmågan att motivera sig själv, sätta upp tändande mål, växa genom att anta utmaningar och att vara tänd men inte spänd i tuffa lägen, det är värdefulla egenskaper som gör att mental träning inte bara handlar om idrott utan om livet i stort.

-Vill man påbörja en mental träning kan jag rekommendera Fil Dr Lars-Eric Uneståhls träningsprogram som heter Mental Tuffhetsträning, det och andra bra träningsprogram finns på www.buenavida.se. Där finns också min nya bok ”Det blir alltid som man tänkt sig”, som också har flera idrottsexempel med då jag själv är före detta elitidrottare.


För dig som går i planering av kick off eller vill ha en motiverande och bra föreläsare till ditt företag kan jag absolut rekomendera Olof!

Namn: Olof Röhlander
Bor: Göteborg
Ålder: 35
Yrke: Licensierad mental tränare, inspiratör
Aktuell: Med boken Det blir alltid som man tänkt sig (Forum Förlag)
Meriter: Utnämnd till Årets Föreläsare 2009 av SAJ Förmedlingsbyrå
Motto: Rätt attityd är viktigare än rätt resurser
Hemsida: http://www.upphopp.se/  
Vill tacka Olof som tog sig tid att svara på frågorna!

Vi hörs!

tisdag 1 mars 2011

Intervju med dietisten Amanda Ottordahl

I det här inlägget kommer en av dom viktigaste intervjuer jag gjort för bloggen och en intervju jag tycker ni ska läsa noga och lära er mycket av. Jag har ett tag tänkt försöka få till en intervju med en dietist, som kan svara på mina frågor om kost och lära er unga målvakter hur ni ska äta för att kunna prestera max.

Jag satte mig i förmiddags och googlade och hittade Amanda Ottordahl på Idrottsmodellen, som jag fick förtroende för och skickade iväg ett mail med nio frågor. Det gick några timmar så trillade det in ett svar i min inkorg, ett riktigt bra svar, där Amanda ger sin syn på det här med kost.

Håll till godo!


Vad är viktigt att tänka på med kosten om jag tränar på elitnivå?

Det viktigaste för en elitidrottare att tänka på vad gäller maten är att man får i sig tillräckligt med energi och näring. Äter man regelbundet med 3-4 timmars mellanrum och ser till att prioritera återhämtningsmål direkt efter träningen så ökar man dessa chanser.
Energi är självklart viktigt men det är också viktigt att man får i sig närings rik mat som innehåller vitaminer/mineraler o fibrer. Äter man dagligen från kostcirkelns alla delar så ökar dessa chanser att få i sig en bra kost.


Hur ska jag äta innan träning? Vad ska det finnas på tallriken? Vad är viktigt fylla på med?

Man bör ha ätit en lunch/middag innan träningen och ev ett mellanmål 1,5-2 timmar innan träning som består av kolhydrater som är fiberrika tex mellangrovt till grovt bröd/ musli/havregrynsgröt/pasta/bulgur osv, grönsaker eller frukt och proteiner tex kött/fisk/ägg/keso/kyckling osv. Är sista måltiden en lunch/middag/frukost så bör måltiden även innehålla bra fett.

Vad ska jag äta efter träning?

Efter träning ska man fylla på med snabb energi dvs snabba kolh och protein. Tex kolhydrat och proteinpulver alt lättmjölk med oboy. Detta mål ska man ta 30 min efter avslutad träning. Inom 2 timmar ska man sedan fylla på med lunch/middag eller stabilare kvällsmål innehållande kolhydrater , protein och bra fett samt grönsaker.

Vad anser du vara det största "felet" som unga idtrottare gör med sin kosthålling?

Äter oftast för lite mat, slarvar med mellanmålen för för- och eftermiddag, hoppar över återhätmningsmålen efter träningen och får i sig för lite bra fett och grönsaker.

Hur viktig är kosten? Hur mycket tjänar du på att äta rätt mot att äta fel?

Kosten är förutsättning att du prester på träningen och att du blir fysisk starkare när du väl har tränat. Äter du för lite eller hoppar du över maten så förutom att du inte utvecklas så kommer du drabbas lättare av skador, förkylningar och sämre presstation.

Hur dålig är snabbmat som Mc Donalds, pizza och kebab att äta för en elitidrottare? Är den dålig?

Den typen av mat innehåller bra med energi men är inte av den bästa kvaliten. Är denna typ av mat ens grundkost som förekommer dagligen så får man inte i sig tillräckligt av näringsämnen som bygger upp kroppen. Byggs kosten däremot upp av livsmedel från
matcirkeln så är det absolut inga problem att man någon gång i veckan äter snabbmat.


Vad är det idrottare oftast missar att få i sig tillräckligt av?

Se fråga 5, men oftast är det energi, bra fett och grönsaker. När man spelar på högre nivå bör man kolla upp sin kost hos en dietist för att säkerställa att man får isig tillräckligt före, under och efter träning/match.

Hur mycket, kalorier, proteiner, mineraler mm måste en elitidrottare få i sig per dag? Vad ska han äta för att få i sig sitt behov?

Hur mycket kalorier och energiämnen är högst individuellt och beroende av typ idrott och träningsmängd. Men från 2500 kcal Per dag och uppemot 6000 kcal eller kanske mer hos vissa idrottare. Men för en hockemålvakt ca 3000-4000 kcal.

Finns det något generellt tips du vill ge unga hockeymålvakter då det gäller kosten?

Ät regelbundet och välj dagligen livsmedel från matcirkeln alla delar, prioritera mellanmål på för och eftermiddag, återhämtningsdryck med proteiner och kolhydrater efter träning. Se till att energin innan träning i huvudsak består av långsamma kolhydrater som tex grovt bröd, musli, havregrynsgröt, pasta, bulgur, frukt och grönsaker. Dessa kolhydrater ger energi under några viktiga timmar framöver, dem är näringsrika och ger grunden till att man orkar hålla koncentration och intensiteten uppe.


Som ni läst så är kosten väldigt viktig för att du ska kunna prestera på topp. Vill du bli riktigt bra måste du sköta kosten och se till att få i dig tillräckligt och rätt.

Skönt dock att man kan låta en beapizza slinka ner då och då, utan för dåligt samvete. Fast det gäller nog mest er som läser det här och som faktiskt tränar en hel massa pass mellan pizzorna... :-)

Se till att äta rätt nu, så ökar du dina chanser att bli så bra som möjligt för det räcker ju inte med att träna rätt och tillräckligt mycket du måste ju självklart äta rätt och sova bra och tillräckligt mycket för att kunna prestera på topp på träning och match och på så sätt bli just så bra du kan.

Så dataspel, chips och cola till tre på natten, dagen innan match/träning är inte rätt sätt att gå om du vill bli så bra du kan. Men det visste du nog redan!

Vill verkligen tacka Amanda för att hon tog sig tid att svara på mina frågor på ett bra och informativt sätt!!

Amanda som jobbar på Idrottsmodellen som Dietis och personlig Tränare.
Som extra information så är hon gift med Joel Lundqvist och vet således så klart hur en elithockeyspelare ska äta för att orka med.

Vi hörs!

Många som måste stå upp ikväll

Ikväll är det några målvakter som har extra stor press på sig att leverera!

Viktor Fasth i AIK, ska ta emot ett hett Luleå på Hovet, en måste match för AIK där Viktor behöver komma upp stort. Något jag tror han kommer göra, jag tycker Viktor har visat gång på gång att han kan leverera under press. Väldigt starkt av honom då han trots allt är Elitserie debutant i år. Om det räcker för AIK för att lyckas gnipa tre poäng av Luleå återstår att se.

Foto: Tage Olsin
http://sportfoto.olsin.se/Södertälje och Pontus Sjögren åker till Gävle för att försöka hänga på slutspelsracet och undvika en kvalserie genom att plocka poäng av Brynäs. Pontus har räddat många viktiga poäng åt sitt Södertälje, och ikväll måste han storspela och hjälpa sitt SSK plocka hem poängen. Jag tror Pontus kan hjälpa Södertälje med bra målvaktsspel frågan är om det räcker?

Foto: Tage Olsin
http://sportfoto.olsin.se/I Timrå så tar hemmalaget emot HV71, ett HV som inte spelat lika bra som vi vant oss vid på sista tiden, i en match där Timrå måste vinna, kampen om slutspelsplatserna är stenhård och tre poäng är ett måste. Kan Junior Kronornas Fredrik Pettersson-Wentzell vinna matchen i matchen mot Tre Kronors Daniel Larsson? Här gäller det för Timrå att skapa några mål och hjälpa Fredrik i matchen i matchen mot Daniel.

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/Den mest spännande matchen ikväll spelas dock på Scandinavium, mellan hemmalaget Frölunda och Modo, en grymt viktig match mellan 12:an Frölunda och 8:an Modo. Modo kan behålla sin slutspelsplats, Frölunda MÅSTE börja vinna för att undvika kvalserien men har ju fortfarande chansen nå slutspelet. Grymt viktig match där Johan Holmqvist (som jag tror kommer stå) måste leverera en toppmatch åt sitt Frölunda något jag tror han gör, sen får vi se om det räcker! Matchen i matchen, Holmqvist mot Tuomas Tarkki, där min favorit är Holmqvist.

Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/Själv hoppas jag kunna se bilder som den nendan från Linköping ikväll...

Foto: Johanna Lundberg
http://johannalundberg.net/Vi hörs!

måndag 28 februari 2011

Planera och analysera ditt spel

En sak vi pratade mycket om på campen i helgen, är att ha en tanke i sitt spel. Att göra likadant i liknande situationer varje gång. Att spela konsikvent. Jag tycker inte du ska göra det för att du ska bli en målvaktsrobbot. Utan för att skapa trygghet i ditt spel.

Jag tycker konsekvent spel ger en större trygghet, och du vet att du kan lita på dig själv och du vet hur stor du är i boxen i olika lägen. Spelar du olika och bara på känsla så kan du inte känna den tryggheten, att du vet att nu täcker jag hela målet, jag är tät jag är stor.

Det är ju dock en fin linje att balansera på, att spela konsekvent eller bli en täcka/blocka robbot. Något jag inte tycker man ska eftersträva. Jo det är bra vara konsekvent men inte på bekostnad av känslan och spelsinnet. Samt att det inte funkar att bara gå rakt ner i butterfly i alla situationer.

Så du måste ju hitta den där gyllena medelvägen, där du använder fördelarna av täcka/blocka och från att spela mer stående. Du ska veta när det är bästa köra ett knä eller butterfly. När ska du stå kvar och när ska du gå ner. Saker som du måste lära dig mycket själv, för känslan är svår för oss målvaktstränare att lära ut. Vi kan tipsa om när du ska använda var men sen måste du fintrimma det så det passar för dig, och din teknik och storlek. Som jag sagt tidigare vi är inget facit men väldigt bra lärobäcker!

Det handlar mycket om att planera sitt spel och efteråt analysera det. Så du inte bara fortsätter göra som du alltid gjort trots att det inte fungerar, eller inte alls har koll på hur du gör i olika situationer utan bara gör...


Foto: Niklas Persson
Linus provar på ett knä en bit ut från stolpen. För att kunna trycka med vid en inbrytning. (Fotot är inte taget i puckens linje.)


Foto: Niklas Persson
Ibland räcker det inte att gå ned i butterfly utan du måste rädda i ytterläge.

Vi hörs!

En camp med SHI

Den här helgen har jag spenderat i Tumba Ishus. Vi på SHI har haft en camp för bådemålvakter och utespelare. 32 utespelare på två grupper och 19 målvakter på två grupper har kört järnet i två dagar, från morron till kväll.

När jag kom hem igår kväll vid 18.30 så var det skönt sjunka ned i soffan och ta det lugnt och titta på New York Rangers - Tampa Bay.

Jag måste ju dock ge massor med cred till killarna som trots långa dagar och högt tempo visar upp en enorm glöd och vilja hela tiden. Efter sista ispasset igår så var det två av killarna som stannade ute på isen tio minuter extra för att nöta detaljer vi pratat om under passet. Riktigt roligt att se som instruktör!

Här kommer några bilder från helgen:

Foto: Niklas Persson

Elefanthockey är alltid lika roligt!
Foto: Niklas Persson
Första samlingen, Stefan Ladhe och Johan Ryholt går igenom passet med förväntansfulla killar.
Foto: Niklas Persson
Oscar, Linus och Andreas vid genomgång.
Foto: Niklas Persson
Oscar stänger till intill stolpen.
Foto: Niklas Persson
Gustav är redo.Det är som sagt alltid roligt att jobba på våra camper, med killar som brinner för sin hockey och är villiga att lära och lyssna på tips och instruktioner. Många bra målvakter som fått lite extra tips och feedback på sin målvaktsspel. Vi har haft sex ispass, en teori, två fys och tre videoanalyser under helgen. Så igår kväll var det en trött instruktör och fullmatade killar som skiljdes åt i omklädningsrum 2 nere i Tumba Ishus efter ytterligare en grymt lyckad och rolig två dagars camp med SHI!!

Vi hörs!