lördag 14 maj 2011

Ett litet snack med Micke Tellqvist

Jag hade ju hoppats på Micke Tellqvist i Djurgården i år, men nu blev det inte så. Jag tror defenetivt att Wesslau kommer vara bra, men ja Micke Tellqvist är ju en Djurgårds ikon och en grymt bra målvakt!

Jag tog ett litet snack med Micke i alla fall.

Hur ser kontraktsläget för dig ut just nu? Finns det några förslag att ta ställning till?

Just nu har jag fått några anbud från Sverige samt ett från Tyskland och även KHL. Så det känns bra att jag kan välja lite.

Vad har Djurgården sagt?

Som du nu vet har Dif signat Wesslau och det känns naturligtvis tråkigt att det inte blir DIF. Vi pratade lite men kom alldrig till något konkret, tyvärr. 

Vad tror/vet du att det beror på? Är du för dyr? Eller varför snabbar dom sig inte signa dig och ha en toppmålvakt till nästa säsong?

Jag har hört att jag är för dyr men det är bara skitsnack från någons sida. Har aldrig begärt eller fått ett bud från DIF att ta ställning till, vi hade naturligtvis kunna spela för mindre pengar när man får vara hemma i Stockholm.

Om du blev erbjuden kontrakt av något annat elitserielag, hur skulle det kännas? Kan du tänka dig spela i ett annat lag i Sverige?

Det skulle kännas konstigt att spela för något annat lag, men nu när DIF inte vill ha en så måste jag ju spela någon annanstans.

Under dina säsonger i NHL fick du ju aldrig riktigt chansen, hur höll du lågan uppe och kämpade på?

Det stämmer att jag aldrig riktigt fick chansen, men jag är grymt nöjd med min NHL karriär ändå. Det är inte många som får chansen att spela i NHL och sedan som jag i sex säsonger. Det är många duktiga målvakter som aldrig fått chansen.

Om du skulle jämföra att spela i NHL med KHL var ligger dom största skillnaderna både på och utanför isen?

I NHL är allt mer proffsigt på och utanför isen. Typ med matrialare ,hotell och mat. Hockeyn är mer öppen i KHL lite mer fram och tillbaka medans det är mer uppstyrt och alla har en roll i NHL. Mer kroppskontakt och sådant i NHL också såklart.

Hur mycket jobbade du med målvaktstränare i NHL? Samt i KHL?

Första åren i Toronto hade vi inte någon utan det var först sista 2 åren vi hade en. I Phoenix hade jag den gamle oilers målvakten Grant Fuhr som jag kom väldigt bra överens med. KHL hade jag först en målvaktstränare som bara skrek på mig på ryska så det var väl sådär.

Skiljer sig arbetet med målvaktstränaren från eliterserien, NHL och KHL? Om på vilket sätt?

Sverige har bra tränare på målvaktsidan och är väldigt nogranna kanske lite för petiga när det gäller teknik. I NHL är man nogrann också men där jobbar man mycket mera med det psykiska.

Den dagen karriären tar slut, ska du jobba vidare inom hockeyn tror du?

Vet faktiskt inte vad jag ska göra efter hockeyn, men jag tänker på det och förhoppningvis när jag lägger av om några år så har jag kommit på något. Men som det känns nu blir det inte inom hockeyn.

Hur gör du då du ska välja din utrustning? Provar du massa olika märken? Har du benskydd för extrem "butterfly" eller mer hybrid?

jag brukar välja lite olika märken just nu kör jag med Brians och dom passar mig perfekt. Letar nog efter något som ska kännas bra och vara bekvämt.

Är du sponsrad med utrustning köper du själv eller har klubben betalt?

Har inget sponsorkontrakt just nu med någon utan kör med det jag vill. Ofta skriver man in i kontraktet med klubben att man ska få köra med vad man vill.

Har du haft svårt ställa om från den gamla till den nya stilen med mycket täcka/blocka?

Jag blandar lite mellan stilarna och det känns rätt för mig, tycker att dom nya målvakterna ser nästan ut som innebandy målvakter när dom står på knäna hela tiden. Tycker att man som målvakt ska även kunna läsa spelet.

Om AIK ringer och erbjuder ett superkontrakt, ja eller nej?

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ aldrig ;-)

Måste erkänna jag blir lite avis, Micke har haft Grant Fuhr som målvaktstränare. Grant Fuhr min första NHL idol. Det är ju inte ens slump att Grant Fuhr pryder högerkanten av min blogg.

Låter ju inte som det kommer gå någon nöd på Micke i vinter verkar finnas lite att välja på för honom. Men det känns ju tyvärr som vi inte kommer få se honom i Djurgårdströjan något mer. För om Djurgården inte signierade honom idag när ska då dom göra det?

Intressant med skillnaden Micke har upplevt mellan målvaktsträning i NHL och Elitserien, där enligt Micke det är mer tekniskt i sverige och mer psykiskt i NHL. Jag är ju absolut för och tycker det ska vara självklart med mental träning och jobba med psyket! Fast tekniken är ju viktig den med, men sen tror jag det tekniska är mer viktigt för dom extrema butterflymålvakterna som kanske saknar lite av känslan för spelet och då måste väga upp det med extra bra teknik.

Som Djurgårdare känns det ju i alla fall skönt vi verkar slippa se Micke i AIK... :-D

Vi hörs!

fredag 13 maj 2011

Stabilt

VM-Final!

Grymt starkt av Tre Kronor!

Jag har för mig jag läste att Mars Wennerholm tyckte det var den sämsta svenska VM trupp han någins sett... Långnäsa på den eller?

En spelare som imponerat grymt mycket på mig, och nej jag ska inte snacka ännu mer om Viktor Fasth, inte just nu. :-D Men Patrik Berglund!! Vad han har utvecklats senaste året! Jag såg en intervju där han själv sa att han hade bestämt sig för att bli så bra han kunde och hade tränat hårdare och skött sig bättre!

Han har varit KUNG i VM!!

Ja jo och så Viktor Fasth då! Vilken målvakt, jag är snudd på kär! :-) Han debuterde i elitserien i höstas. Dominerade i elitserien, blev årets målvakt, fick guldpucken, spelade till sig förstaspaden i Tre Kronor, och har dominerat VM totalt. Han har spelat fem matcher, hållt nollan i tre vunnit alla och har en räddningsprocent på 97,37% det är ju helt sjukt!

Jag hoppas och tror att han kommer spela i NHL nästa säsong, det vore sjukt spännande att följa honom där och se hur han tar sig an den utmaningen! Skulle inte förvåna mig om han blev den andra svenska målvakt som går direkt in och blir förstamålvakt i sitt NHL lag i så fall.

Vi hörs!

onsdag 11 maj 2011

Synen på målvaktstränare

Det är lustigt att höra hockeyfans tankar kring målvaktstränare och målvakter. Har ju skrivit om det förr att målvaktstränare inte är den bästa eller något facit. Men tar det igen!

I år är ju Stefan Persson sverige bästa målvaktstränare, när Jacob Markström stod i Brynäas var det pecka Alcen, när Jonas Gustavsson stod i Färjestad var det Erik Granqvist, när Tommy Söderström stod i Djurgården var det Thomas Magnusson...

Det är ju lustigt att en målvaktstränare bara är bra dom år han har en riktigt bra målvakt att jobba med, men förbi, pasé och slut dom år han har lite mindre bra målvakter att jobba med.

Det verkar som många hockeyfans tror att målvaktstränare är hemliga killar som har massor med hemligheter och trix för att få just sin målvakt bäst. När sen målvakten flyttar och dom får en ny lite mindre bra målvakt så är målvaktstränaren slut, men vadå tog magin slut då eller?

Att sen dom flesta om inte alla målvaktstränare på elitnivå träffas någon/några gånger per säsong för att byta idéer och prata målvaktsträning med varandra för att utveckla svenska målvakter och deras sätt att träna verkar gå förbi dom flesta.

I år är således Stefan Persson i AIK sveriges bästa målvaktstränare för han har tränat Viktor Fasth som varit sveriges bästa målvakt. Jag säger inte alls emot att Viktor varit våran bästa målvakt eller att Stefan är en väldigt bra målvaktstränare. MEN, Viktor var inte en dålig målvakt säsongen som gick, eller den innan det heller. Prata med Maciej Szwoch så får ni höra. Så det är inte Stefan Persson som över en sommar och höst trollat och gjort Viktor Fasth så mycket bättre. Säkert har dom haft ett väldigt bra sammarbete och det har gjort att Viktor tagit ett steg till i sin utveckling.

För om det var Stefan Persson som för att han är så mycket bättre målvaktstränare än alla andra gjort Viktor så bra som han är, varför har inte Björn Bjurling blivit lika bra?

Målvaktstränare är självklart viktiga, lika viktiga som en coach/huvudtränare men dom är inga trollkarlar som gör en medelmåttig målvakt till världsbäst. Däremot kan dom i sammarbete med målvakten själv hjälpa honom slipa på detaljer och hjälpa honom bli så bra han kan bli.

Det enda ställe där en målvaktstränare kan göra en målvakt så mycket bättre som många tror tex Stefan Persson gjort Viktor Fasth i år är på pojklagsnivå, där nybörjare eller målvakter som aldrig fått hjälp med tekniken eller tänket spelar...

Men med resonemanget att Stefan Persson är bäst för han har tränat Viktor Fasth i år, så måste ju Stefan Ladhe vara ännu bättre för Viktor har ju bättre statistik i Tre Kronor än han hade i AIK... ;-)

Vi hörs!

måndag 9 maj 2011

Litet snack med Stefan Ladhe om målvaktsval

Det har varit mycket snack och skriverier om målvaktsvalet i Tre Kronor dom sista dagarna. Men finns det inget att skriva om måste ju media hitta något. Att Ersberg får en match till tycker jag inte är konstigt alls. Att det är mot Kanada tycker jag inte heller är konstigt, eller rättare sagt spela roll vilken av matcherna han fick.

Det är ju i vilket fall bra att han får en match till i benen om Viktor Fasth skulle bli skadad eller tappa formen totalt. Nej det är inte särskilt troligt men man vet aldrig och jag tycker ledningen gör rätt.

Det jag tycker är lite konstigt är väl i så fall att Per Mårts går ut och lovar Ersberg en match till. Eller i alla fall att han gör det i media. Håll lagutagningen inom laget.

Att Ersberg skulle få chansen just mot Kanada för att skydda Viktor för eventuella pååkningar eller från en storförlust tror jag inte en sekund på. Herre gud tycker ni Viktor Fasth verkar vara en målvakt som man kan psyka ner eller som skulle bryta ihop av en dålig match? Nej inte så troligt va.

Men för att reda ut det hela så skickade jag lite frågor till en som vet hur dom tänkt, Stefan Ladhe Tre Kronors målvaktstränare som ju är med i laguttagningen. Samt lite allmänna frågor kring hans jobb som målvaktstränare.

Hur mycket involverad är du i laguttagningen av målvakter?

Involverad, vi pratar om det och bestämmer det vi tycker är bäst.

Brukar du och Per vara överens om beslutet?

Ja det brukar vi vara.

Hur mycket jobbar du med målvakterna på isen?

Beror på hur länge vi tränar. Under säsongen har vi alltid den första kvarten på is. På VM har vi antingen en timmes träningar, då brukar det bli 10-15 min individuell träning ed skyttar. Är det matchvärmning har vi bara 30 min ispass då nöjer vi oss med ca 5 min som start. Sen under träningarna jobbar vi nästan uteslutande med matchlika situationer för målvakterna, skymmare, returtagare etc och de kan jobba färdigt i övningarna. När vi samlas mellan övningarna hinner man ofta med feedback av någon detalj.

Jobbar du på samma sätt på matcherna som du gjorde i SSK? Med videokameran från läktaren?

Ja det gör jag, på precis samma sätt.
(För er som inte vet hur Stefan jobbar har jag skrivit om det här)

Är Viktor Fasth lika cool och lugn som han verkar vara?

Jag vet inte hur han verkar utåt men det är en cool och lugn kille som vet vad som krävs i förberedelser och noggrannhet för att lyckas!

Får jag fråga, eller kan du svara på hur ni tänkte kring målvaktsvalet i slutet av VM att låta fast stå ikväll och Ersberg mot kanada. Jag tycker ju det är rätt att dom får stå en var så båda är igång inför slutspel. Har ni några tankar du kan dela med dig av inför slutspelet då det gäller målvakterna?

En het fråga tydligen eftersom alla skriver om det. Ganska enkelt, hålla två igång som kan gå in och vinna matcher åt oss. Den bästa spelar de viktiga och eftersom Viktor spelat många matcher på få dagar är det bra att avlasta honom inför slutspelet. Logiskt!

Sådär ja, då vet vi hur landslagsledningen tänker och jag får lov att hålla med om att det är rätt, eller att jag tycker det är rätt i alla fall.

Vad tycker du?

Vi hörs!