lördag 23 augusti 2014

Intervju med Vancouvers Eddie Läck

I våras då jag var i Edmonton, förvänade jag Ediie Läck lite med att be heja på honom nere i korridorerna på Rexall Place. För någon vecka sedan skickade jag iväg ett mail till Eddie med lite frågor.

Jag tycker du gjorde en bra och klart godkänd första säsong i NHL förra. hur känner du själv?

Det kändes riktigt bra. Självklart en grym känsla att spela i NHL något som jag jobbat för så länge. Känner självklart att det hade varit roligare om vi hade gått till slutspel men nu blev det som det blev och jag ser verkligen fram emot bästa säsong!

Vad känner du att du kan ta med dig för lärdomar av att fått spela 41 matcher i NHL och varit etta?

Just allting runtomkring är skönt att ha gjort en gång. Det är ju skillnad med resorna och allt och speciellt eftersom det var lockout säsong så var det mindre tid genom matcherna. Jag känner att jag verkligen lärt mig att hantera kort tid mellan matcher och hur jag ska göra för att återhämta mig

Hur var det att kampera ihop med storkborder Jacob Markström igen?

Det var kul. Vi har ju haft ett så bra samarbete under en längre tid och att vara tillsammans i NHL med en kompis är självklart en unik upplevelse.

Jag kikade ju på eran pregame innan matchen mot Edmonton där ni gnuggade med målvaktstränaren. Hur mycket tid får du med eran mv-tränare?

Det beror på hur mkt man spelar. I börjar på säsongen fick jag självklart jättemkt tid och kunde nöta på medan på slutet saknade jag det lite men då försökte vi bara spara energi till matcherna.

Vad tycker han du behöver jobba extra med? Vad brukar ni köra på era träningar? Är det han som styr det eller är du med och har önskemål?

Det utvecklas lite för varje år. Förra året nötte vi mest spelet runt kassen som är oerhört viktigt. Mkt positioner om man ska köra HV eller reversed som det kallas där borta.

Hur mycket målvaktsträning får du under säsongen?

Någonting varje dag. 30-15 min innan träning och inland efter.

Under sommaren hemma i Sverige tränar du något med svenska målvaktstränare då?

Jag har inte gjort det i år. Eller jag har ju pappa hemma som är införstådd i allt så vi brukar lägga upp program med min fystränare här hemma så att det funkar. Sen är jag i Chicago just nu för att träna med min mv tränare från wolves tiden.

När Vancouver signade Ryan Miller, hur känns det då? Som ett steg tillbaka eller som en stor och spännande utmaning?

Jag försöker alltid se allting positivt och jag ska försöka lära mig så mkt som möjligt. Han har ju varit med ett tag och tror att vi kommer bli en bra duo.

Vad var det som hände i våras då du först tackade ja till VM men sen tvingades tacka nej?

Jag hade en skada som jag dragits med ett tag men som jag hade spelar med. Jag trodde att allt kändes bra men när jag tog 2-3 dagar ledigt efter säsongen stelnade allt till och jag fick väldigt ont. Vancouver tyckte inte att det var läge för mig att åka då.

Hur känner du att du förändrats som målvakt sen du lämnade Sverige för spel i NHL?

Jag har förändrats mycket både mentalt och på isen. På isen största biten har varit att lära mig jobba djupare i målet men även att avvakta skyttarna mer.

Vad tycker du skiljer sig från sättet du jobbar med mv-tränare i NHL från hur det var i Sverige. Om något skiljer sig åt?

Inte mycket faktiskt. Pecka som jag jobbade med i Sverige är lika bra som dom där borta. Skillnaden är väl att man har mycket mer tid för att nöta detaljer i Sverige medan här borta får man klämma in lite mv träning då och då.

Jag tycker ju Vancouver ser ut att få en riktigt spännande målvaktsuppsättning med Ryan Miller och Eddie Läck. Jag tror inte målvakterna kommer svika i alla fall.

Tackar Eddie som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

torsdag 21 augusti 2014

Gästinlägg av Jocke Lundström

Idag är dfet dags för Jocke Lundström att göra comeback i bloggen. Hans förra inlägg som du hittar här var ju väldigt bra. Detta är minst lika bra det.

Hej igen.
Då det var ett tag sen jag fick ur mig ett inlägg kändes det lite konstigt att göra en direkt uppföljning.
Så här kommer mina tankar kring lite av vad jag har använt mig av under den senare delen av min karriär. Den del som jag själv känner har tagit mig den största biten påvägen mot dit jag vill vara. Hoppas det kan vara till hjälp även för sig. Jag har valt att ta upp de 3 delarna som gjort störst skillnad för min utveckling.


Slit det med hälsan.


Vanor


Det vi måste förstå här att alla vanor vi har, har en gång börjat med ett val att göra något, om det så är att trycka på snoozeknappen på morgonen, vilken ordning vi tar på oss vår utrustning eller om vi joggar ner och stretchar efter träning eller bara åker hem. Någon gång har varit första gången och efter det har det bara flutit på. Och väldigt ofta är det dom lättare sakerna som blir en vana.
Och tyvärr så är det väldigt sällan som det lättaste alternativet är det bästa.
Färsk forskning slår fast att det krävs att vi gör något i 66 dagar för att våran hjärna ska skapa de neurologiska banor som behövs för att det ska skapas en vana. Med det sagt kan man förutsätta att det är början som är tuffast om man vill skapa en ny vana. Att det i mitten kommer vara lite förvirrande medans man kämpar med det nya sättet att göra saker och det som känns bekvämt.
Men att det efter 66 dagar känns lika naturligt som att borsta tänderna innan man går och lägger sig.


Så se till att lägga dig till med bra vanor redan från start. Lägg dig lite tidigare, sov 8 h, gå upp lite tidigare. Ägna dina första vakna timmar till att göra något som gör dig bättre.
Ät en bra frukost, träna på det du behöver mest. Titta på Youtube-klipp av målvakter som spelar där du vill vara. Kom till hallen tidigare, var först ut på isen och sist av. Använd tiden till att bli bättre.
Jag vet att det är mycket annat som lockar. Facebook, instagram, Twitter, netflix och polare som ska göra nåt kul eller sambon som sitter ensam hemma.


Men vad vill du med din idrott?
Små goda vanor, utförda varje dag under flera års tid kommer skapa enorma förändringar.
50 extra skott 6 dagar i veckan i 5 år är 78000 extra skott. 3 pass/vecka i gymmet under issäsongen i 5 år är 540 pass. Det kommer vara jobbigt i början men efter ett tag kommer du tro att du gjort det hela livet.

Dina tankar skapar dina val.
Dina val skapar dina vanor.
Och dina vanor skapar dig.


Sluta aldrig utmana dig själv

Det här känns som ganska givet om man vill bli bättre för varje år som går men jag ser väldigt många spelare som bara går på autopilot. Man kommer till träning. Värmer 10 min, går ut på isen, gör samma saker som man alltid gjort för "det känns bäst så", stretchar, duschar och åker hem.
Men här kommer fakta in och förklarar att man aldrig kan utvecklas om man inte utmanar sina gränser. Gör saker som känns obekvämt tillräckligt många gånger och tillslut är det din nya standard.
Gårdagens bergstopp har blivit dagens basläger.

Kan du inte komma ner i ett bra sms på höger sida.
Gör det 100 ggr per dag i tre månader så kan jag garantera att det sitter sen.
Vad jag menar är att göra nya saker, saker som du inte kan eller som skrämmer dig är det enda sättet att utvecklas. Prova nya saker, nya tekniker. En stor verktygslåda kan bara gynna dig i längden.
Och var inte rädd att gå för långt ibland. Det kan vara enda chansen att få veta hur långt du kan gå.


Tro på dig själv och det du gör.

Då menar jag inte det klassiska dravlet om att slå bort negativa tankar och bara tänka positivt.
Utan det handlar om något lite djupare in. Att tro på sig själv handlar om att veta att man gjort allting, alla förberedelser så bra som man kan göra dom på den nivån man är nu och att sen bara lita på att det löser sig. Sätta upp målsättningar, en handlingsplan, och sen följa den kommer att skapa ett inre lugn. Och att sen lita på att du är påväg mot ditt mål.


Jag är helt övertygad om att den sista lilla touchen som behövs är just tro.
För om du tror på det du gör och att du är på rätt väg kommer du mer troligt att fullfölja din handlingsplan trots motgångar och svackor. Och genom att följa den får du även fysiska bevis på att du är på rätt väg och det bygger i sin tur upp en än starkare tro eller kalla det vetskap om du vill och tillslut är du ostoppbar.


Goda vanor, utmana dig själv varje dag och tro på det du gör.
Då har du inga gränser.
Jag tror på dig.
Jag vet att du kan bli precis så bra som du vill bli.
Det handlar bara om vad du vill.
Så vad vill du?


Det kommer finnas dom som hatar,
det kommer finnas dom som som tvivlar,
det kommer finnas dom som inte tror på dig
också kommer det vara du, som visar dom hur fel dom hade.


Tack för ordet och kör hårt.

Stort tack till Jocke för ett bra och inspirerande inlägg!!

Vi hörs!

onsdag 20 augusti 2014

Tävlingen med Customstick avgjord.

Då har jag lottat ut priserna i tävlingen med Customstick.

1:a pris och 300:- presentkort Lina Jansson
2:a pris och 200:- presentkort Adam Göransson
3:e pris och 150:- presentkort Kim Floberg

Det var tre av er som lämnade kommentar på inlägget och tre som mailade mig och inte kunde kommentera. Jag tog med alla i dragningen som gjorde slumpmässigt. Jag skrev allas namn på en lapp och la i en burk sen fick min fyraåring dra tre lappar.

Jag kommer maila era mailadresser till Customstick som hör av sig till er.

Grattis!

Vi hörs!

söndag 17 augusti 2014

Stora målvaktsgenomgången SHL 2014/2015

Brynäs: Bernhard Starkbaum och Jonas Johansson
Bernhard har bevisat sig vara en bra målvakt i SHL både med Brynäs och Modo. Han har legat stabilt på en räddningsprocent en bit över 93% under båda sina SHL-säsonger. Jag ser bernhard som given etta då säsongen drar igång. Han kommer absolut hjälpa Brynäs vinna matcher under säsongen.

Jonas som snudd på är en egen produkt och spelat med Brynäs sen pojkhockeyn. Han har varit med i dom jr-landslag som finns. Spelat TV-pucken och nu är det dags debutera som en av två målvakter i Brynäs a-lag. Ska bli riktigt spännande att se hur många matcher han får och hur mycket press han lyckas sätta på Bernhard i kampen om matcher.

Tre Kronor Chans?
Jonas Johansson 5%

Landslagschans
Bernhard Starkbaum 100%

Djurgården: Mikael Tellqvist och Mantas Armalis
Mikael Tellqvist är tillbaka hemma i DIF där han hör hemma. Efter några bra säsonger i Europa bland annat en i Modo är Djurgårdshjälten tillbaka i DIF. Han hade en väldigt bra säsong den föregående i Riga. Mikael är ju en "gammaldags" målvakt som inte är uppväxt att spela på procent och gå ned i butterfly på varje skott. Vilket jag tycker gör det lite roligare att titta på. Vi får se en del "riktiga räddningar".

Mantas Armalis. Jag har aldrig sett Mantas spela så har svårt uttala mig. Han är ju också "hemma" på sätt och vis. Då han spelade i DIF som liten grabb. Han gjorde en bra säsong i Mora den som gick enligt statistiken. Men som sagt inte sett honom spela så kan inte uttala mig.

Tre Kronor Chans?
Mikael Tellqvist 75%

Landslagschans
Mantas Armalis 90%

Frölunda: Lars Johansson och Linus Fernström
Jag trodde ju Lars skulle knipa förstaspaden förra säsongen då delade Lars och Linus nästan rakt av på matcherna, där Lars stod 28 och Linus 31. Både med klart godkända siffror i ett Frölunda som överraskade positivt. Ska bli riktigt spännande att se hur Lars, Linus och Frölunda klarar sig i år.


Jag tror att Lars och Linus även i år kommer dela på matcherna då dom var jämnbra förra säsongen. Det blir ju vanligare och vanligare i SHL att lagen låter målvakterna dela på matcherna. Frölunda står starkt rustade på målvaktsfronten inför säsongen i alla fall. Ska bli spännande att se om Lars efter en säsong kan komma upp i samma grymt fina spel han visade upp under sina säsonger i Västerås.

Tre Kronor Chans?
Lars Johansson 0%
Linus Fernström 0%

Färjestad: Fredrik Pettersson-Wentzel och Justin Pogge
Jag tycker P-W fick sitt defenetiva genombrott förra säsongen. En säsong där jag trodde han skulle få dela eller kanske rent av vara tvåa bakom Danny Taylor. Men P-W spelade 37 matcher och gjorde det riktigt bra. Ska bli spännande och se om bytet av målvaktstränare från Erik Granqvist till Jonathan Höjd kommer ha någon effekt på P-W:s spel. 

Justin Pogge gjorde en riktigt bra säsong med Karlskoga. Av det jag såg kanske han blandade och gav lite. Värvade briljanta matcher med några mindre bra. Men ett bra förvärv av Färjestad där jag dock tror han kommer vara klar två och få spela 15-18 matcher kanske.

Tre Kronor Chans?
Fredrik Pettersson-Wentzel 50%
Landslagschans?
Justin Pogge 0%

HV71: Gustaf Wesslau och Erik Ersberg
HV71 har det ju stbilt på målvaktssidan den kommande säsongen. Minst sagt! Dom har i mina ögon två första målvakter, varav Gustaf vill spela 45-50 matcher. Gustaf har inte riktigt kommit upp i den nivå som tog honom till sen säsong i Columbus organisation. Haft det lite tungt, men det har HV med hela sitt försvarsspel. Ska bli spännande att se om Gustaf fortsätter försöker utveckla sitt täckande spel och få bort lite av det yviga.

Sen har ju då HV hemvändande Erik Ersberg i truppen också. Som efter tre säsonger i NHL, tre i KHL och en i DEL vänder hem till HV igen. Erik har väl inte varit direkt given etta i någon av klubbarna utan spelat ungefär hälften av matcherna. Kanske ska det fortsätta så även i HV. För inte sätter man väl en av dom två på bänken i 45 matcher? Ska bli spännande att se hur målvaktstränare Rahm jobbar med dessa två målvakter som båda spelar mycket på känsla och kan vara rätt ås yviga.

Tre Kronor Chans?
Gustaf Wesslau 35%
Erik Ersberg 40%

Leksand: Joel Gistedt och Oscar Alsenfelt
Här hade jag fel förra säsongen, trodde det skulle kunna bli ett frågetecken och att Joel skulle spelat flest matcher. Oscar stod mest och var ett rejält utropstecken. Nu är ju årets fråga kan han upprepa succén? Jag tror det är ett måste om Leksand ska nå slutspel. Det kommer också bli spännande att se om Joel kan utmana Oscar om första spaden, för i mina ögon är Oscar given etta då säsongen drar igång.

Jag tror ju att Oscar kommer kunna upprepa fjolåret, men att Leksand gör smart i att matcha Joel lite mer så att Oscar håller hela säsongen och i ett eventuellt slut eller kvalspel.

Tre Kronor Chans?
Joel Gistedt 0%
Oscar Alsenfelt 60%

Linköping: David Rautio och Marcus Högberg
Här har det byts ut målvakter, Andreas Andersson försvann redan under fjolåret och ersattes av Marcus Högberg. Nu har Luleås David Rautio tillkommit. Jag gissar att det kommer delas på jobbet, men att Rautio kanske ligger lite bättre till få stå mer.

Ska bli spännande att se David i ett nytt lag och nytt spelsystem. Kommer han vara lika bra? Jag tror det. En nytändning kan vara bra. Jag tror ju som sagt han kommer få som under åren i Luleå dela på jobbet mellan stolparna med Marcus Högberg som vi såg lite under junior-vm. En storväxt målvakt som utnytjar sin storlek bra. Marcus spelade ju fyra SHL matcher i fjol med sanslöst bra siffror 1,08 och 96%. Ska bli kul att se hur han tacklar att få fler matcher och större ansvar.

Tre Kronor Chans?
David Rautio 25%
Marcus Högberg 0%

Luleå: Daniel Larsson och Mark Owuya? Joel Lassinantti
Luleå har ju lite målvaktsstrul då en av deras kontrakterade målvakter ser ut att vara avstängd nästa säsong, då Mark Owuya hade strul med ett dopningsprov. Det ska bli väldigt spännande att se Daniel Larsson i ett lag med fungerande försvar. Han är en duktig och nogrann målvakt och jag tror han kommer få en bra säsong med många matcher.

Mark Owuya som ser ut missa säsongen, en målvakt som är ständigt ifrågasatt men kommer upp med bra säsong efter bra säsong. Gjorde det riktigt bra då han kom in i Luleå i slutet av säsongen. Visst det ser lite udda ut, han gör en del konstiga räddningar. Men han tar puckarna och det är vad som räknas. Så släpp att han inte är en bra målvakt, han är en riktigt bra SHL-målvakt. Men det verkar ju inte bli något spel säsongen som kommer. 

Joel Lassinantti är en reaktionssnabb och positionssäker målvakt som gjort det bra i Almtuna och i Asplöven och som spelat i alla juniorlandslag på väg upp till senioråldern. Kommer absolut kunna matcha och bilda ett bra par med Daniel Larsson.

Tre Kronor Chans?
Daniel Larsson 10%
Mark Owuya 0%
Joel Lassinantti 0%

 Modo: Linus Ullmark och Adam Reideborn
Linus Ullmark gjorde en kanonsäsong förra säsongen och valde att stanna kvar denna trots påkritat med Buffalo. Ett bra val tror jag. I Modo ser jag Linus som given etta även om Adam kommer se till att Linus får jobba hårt för sina matcher. En riktigt bra målvakt, explosiv, rörlig och snabb. Ska bli riktigt roligt och spännande att följa Linus i vinter.

Adam gjorde en riktigt bra säsong i Djurgården och var en stor anledning till att laget spelar SHL säsongen som kommer. Nu i Modo där jag tror han får ta hand om backupjobbet. Jag tror inte riktigt han är redo för SHL och att vara förstamålvakt ännu. Men Adam är en ung, hårt jobbande och lovande målvakt. Som med Masken som målvaktstränare kommer utvecklas än mer och stå redo nästa säsong då Linus åker till Buffalo, bra värvning av Modo!

Tre Kronor Chans
Linus Ullmark 100%
Adam Reideborn 0%

Skellefteå: Erik Hanses och Markus Svensson
Skellefteå kommer ha ett bra målvaktspar i vinter. Skrev jag förra året och finns ingen anledning ändra på det påståendet. Kanske till och med ännu bättre? Då jag inte tycker Henrik Karlsson riktigt lyckades förra säsongen. Erik Hanses som varit en av Allsvenskans bästa målvakter fler säsonger ska nu ta upp kampen med Markus Svensson, som ju AIK måste ångra att dom släppte efter hans första och enda säsong där.

Kommer bli spännande att se om Erik kan utmana Markus på riktigt. Jag tror dom kommer dela på matcherna och båda kommer göra det bra. I slutspelet som jag räknar med SAIK går till tror jag Markus kommer dra längsta stråt.

Tre Kronor Chans?
Erik Hanses 10%
Markus Svensson 50%

Växjö: Stefan Steen och Christopher Nihlstorp
Säsongens bästa värvning ihop med Mikael Tellqvist är i mina ögon "torpet". I Växjö ser vi kanske seriens mest solklara förstamålvakt inför säsongen. Sen kan ju allt hända. Men ett grymt bra och spännande nyförvärv av Växjö. Nihlstorp som spelat bra i Dallas organisation och som jag tror fått fler chanser med lite mindre politik. Ska bli spännande se hur han utvecklats under sina två säsonger där över.

Stefan är en ung och lovande målvakt som varit med flitigt i juniorlandslagen. I mina ögon kommer Stefan få vara med och lära säkert få en 10-15 matcher men vara backup åt "torpet". En säsong där han får se och lära och försöka suga åt sig så mycket det går från Nihlstorp.

Tre Kronor Chans?
Christopher Nihlstorp 90%
Stefan Steen 0%

Örebro: Julius Hudacek och Henrik Lundberg
Örebro fortsätter byta målvakter... Nu var det Tim Sandberg som fick lämna och ersätts av Julius Hudacek. Ett bra byte i och för sig. Julius gjorde succé i Frölunda när han spelade där. Lyckades inte ta en plats i KHL och spelade säsongen som gick i Tjeckien. Han kommer spela i ett sämre lag än sist han var i SHL. Örebros framgångar kommer ju ligga tungt på Julius som jag tror kommer spela väldigt många matcher.

Henrik Lundberg är en målvakt jag fortfarande inte har bra koll på och inte riktigt kan uttala mig om. Han spelade 20 matcher i SHL förra säsongen med godkänd statistik. Jag tror dock inte han får spela så många matcher säsongen som kommer.

Tre Kronor Chans?
Henrik Lundberg 0%
Landslagschans?
Julius Hudacek 90%

Förra året listade jag mina topp fem målvakter ska göra det i år också så klart. Här kommer listan från förra säsongen.

1. Henrik Karlsson
2. Gustaf Wesslau
3. Christian Engstrand
4. David Rautio
5. Lars Johansson

Var väl ingen toppenlista helt klart, är väl bara Rautio som skulle varit med då jag har facit i hand.... :) Även om Johansson låg i toppen av gaa statistiken och Wesslau i vunna matcher.

I år ser min topp fem lista ut så här.

1. Linus Ullmark
2. Mikael Tellqvist
3. Christopher Nihlstorp
4. Bernhard Starkbaum
5. Fredrik Petersson Wentzel

Vi hörs!