tisdag 1 april 2014

Bara positivt att tokblocka skott?

När utespelare täcker skott är ju något målvakter uppskattar. När dom täcker dom bra. Då dom verkligen kommer i vägen för pucken. Så dom inte bara skymmer målvakten.

Men en sak jag funderat på. När det blir en väldig press i egen zon och det slutar med att typ fyra eller kanske fem utespelare ligger i och kring målgården. Är det bra?



Är det alltid positivt? Självklart är det bra att spelarna är beredda offra sig för att hindra ett mål. Men det vore spännande att se statistik för hur ofta dom räddar ett mål eller istället är i vägen för målvakten så det blir mål.

I dessa lägen blir det ju väldigt panikartat och alla slänger sig hej vilt och kanske inte tänker så mycket på att verkligen försöka komma i vägen för pucken på bästa sätt. Inte tänker på var målvakten är och om dom mer är i vägen för honom än pucken?

Jag har ju som sagt inga siffror på det här, men jag tycker ofta jag ser att spelarna ofta är i vägen för sin egen målvakt och knuffar honom ur position. Fördelen om målvakten räddar är ju att han får blockera pucken, vilket en utespelare inte får.

Så jag är lite tveksam till att alla hej vilt och i panik slänger sig i och precis utanför målgården. Bättre försöka ta bort skytten, blockera skottet närmare. Få bort klubborna på dom kring målgården, blocka deras möjlighet komma åt pucken. Då kan målvakten göra sitt jobb och jaga tag i pucken.

Sen är det ju självklart så att man ska göra allt man kan för att stoppa pucken från att gå i mål. Men är paniktäcka genom att alla slänger sig i och kring målgården bäst?

Vi hörs!