lördag 27 november 2010

Mini intervju med Jhonas Enroth

När jag skrev mitt inlägg om rutiner och förberedelser skickade jag ut mail till några målvakter och frågade hur dom förberedde sig inför matcher, idag fick jag svar från den första av dom Jhonas Enroth!

Här kommer den:

Hur laddar du upp inför en match? Hur ser kvällen innan och matchdagen ut?

Ja brukar forsoka vara avslappnad, ja har nara match rutiner men det e inga speciella utan bara saker som ja gillar gora innan ja borjar byta om o sa. Kvallen innan e alltid olika, men ja gillar att inte gora allt for mycket kvallen innan. halst bara ta det lungt o sa.

Blir det någon skillnad om det är hemma eller borta match?

Det e klart dt blir skillnad om dt e hemma lr borta, nar dt e hemma match sa gillar ja att laga maten kvallen innan sjalv, e dt borta match sa ater ja troligtvis ute.

När får du och den andra målvakten reda på vem som ska stå? Har ni fått vara med och bestämma när det meddelas?

Oftast dan innan. Man har vall sagt att man vill veta minst en dag innan

Ser din uppladning likadan ut när du ska stå som då du inte ska det?

Nej det gor den inte, om ja inte star sa tar ja allting som en vanlig dag bara.

Är du skrockfull? Finns det rutiner du absolut måste följa inför match? Finns det skillnader här om det är hemma eller borta?

Lite grann kasnke, inte na jatte markvardigt dock, ja gillar bara att gora vissa saker i ordning o sa innan match det finns saker som ja gor innan match o under match o sa, tex, slar i stolparna pa ett specielt satt etc.


Där kan ni se hur ett proffs förbereder sig! En stor fördel proffs har är ju att dom kan få ordentligt med vila inför matcherna! Att äta ordentligt och vara utvilad är ju lite A och O för att lyckas ute på isen sen! Där ser ni ju att Jhonas fixar käket själv då det är hemmamatch, inga tunnbrödsrullar eller Mc Donalds där inte! :-)

Jag vill passa på att tacka Jhonas så hemskt mycket för hans snabba svar på mina frågor och önska honom lycka till i Buffalo!

Vill ju passa på att skryta lite också, efter svaret på frågorna fick jag följande mail av Jhonas:

intressant blogg, satt o laste i stort sett hela bloggen
Kul som sjutton tyckte jag!


Ni lägger märke till tröjan va?
Foto: Stefan Ladhe


Vi hörs!

fredag 26 november 2010

Är träningar matchlika?

På min tid, då jag stod i mål när klubborna var gjorda av trä och benskydden stoppade med djuhår. :-) På den gamla goda tiden med andra ord.

När vi hade träning så såg övningarna rätt lika ut. Det va några led utespelare, en som åkte passade några gånger rundade några koner. Kom in mitt i zon sköt slagskott någonstans mellan tekningspungterna och tog en leksandssväng och ställde sig sist i en kö.

Ganska ofta hann spelaren bakom i kön ifatt så jag som målvakt fick två slagskott på mig samtidigt eller med mycket kort mellan dom.

Efter att ha lyssnat runt lite så verkar det på många ställen vara likadant idag.

Men om vi tänker efter en stund, hur ofta på en match har samma spelare pucken 25-30 sekunder innan han komer helt fri och väljer skjuta slagskott mellan tekningspungterna? Inte så ofta va!

Så varför är så många övningar uppbygda så?

Varför inte vända på det, en pass direktskott störta på retur och spela klart. Ta en ny pucka och åk i dom där bågarna och slå dom där passarna. Så vi får avslutningsmomentet så matchlikt som möjligt!! Självklart måste det tränas teknik runt koner och passningar. Men för att få högsta möjliga kvalite på avsluten så vänd på det!

Detsamma gäller ju vid 2 mot 1, ofta var det åtta passar skott, backen åkte och ställde sig i sin kö medans en eller kanske båda utespelarna började med pass och dribblings orgie framför mål. Matchlikt? Nej inte så värst! Samma här, en pass max 2 sen avslut störta på retur! Tävla gärna, blir det mål får målvakt och back göra tio armhävningar, om inte utespelarna.

För, alla tränare är ju överens om att som man tränar spelar man. Då borde vi väl försöka göra träningarna så matchlika som möjligt!!

En sak som slog mig, när Ottawa var här i stockholm för två år sedan och spelade NHL premiär, så fick jag äran vara med och hjälpa dom. Efter träningen stannade centrarna kvar och tränade tekningar. Det har jag aldrig sett på en träning i sverige.

Vad tycker ni, är jag på rätt spår eller helt fel ute?


Foto: Niklas Persson
Vi hörs!

Viktigt komma överens med konkurenten?

Är det viktigt att målvakterna i ett lag är kompisar? Räcker det med att dom kommer bra överens? Eller kan dom tycka illa om varandra?

På min tid i Djurgårdens 75:or kom jag och Jonas Forsberg väldigt bra överens och umgicks då vi var iväg på turneringar och på träningar. Självklart fanns det konkurens, men vi var vänner! Jag kan ju bara prata för mig själv och jag gillade Jonas och unnade honom hans framgångar! Vi var rätt lika och satt och tittade i målvaktstidningar och hade bilder på väggarna.

Jag tror ju det är bra att man är kompisar eller i alla fall kommer bra överens! Så man kan stötta varandra och hjälpas åt! Speciellt då det är rätt utsatt att vara målvakt är det som jag tror i alla fall viktigt att ha två målvakter som kommer överens och kan hjälpa varandra!


CP Photo - Jeff McIntosh
Viktigt att komma överens och ha kul ihop?

Vad tycker och tror ni?

Vi hörs!

torsdag 25 november 2010

Min topp fem lista

Listor är ju alltid roligt!

Jag tänkte att jag skulle lista mina fem svenska favoritmålvakter, inte genom alla tider då jag inte varit med så himla länge. Så det blir mina fem favoriter som jag sett och som sagt bara svenska.

1. Henrik Lundqvist - I mitt tycke sveriges bästa målvakt i modern tid! Kanske genom tiderna! Kung på manhattan vilket inte är så lätt att bli! Den sista att vara det är väl Mike Richter och hann lyckades ju rätt bra i Madison Square Garden.

2. Rolf Ridderwall - Min stora idol som liten. Har sett honom spela hem Sm-Guld till mitt favoritlag Djurgården det är ju motiv nog! Har säkerligen tagit hans autograf 30 gånger.

3. Tommy Söderström - Troligen lika stor idol för mig som Roffe, men under en lite senare period. Att han bodde granne hemma i Älta och alltid hade tid snacka och skriva autografer gjorde inte saken sämre. Här räcker det nog inte med 30, närmare 50 autografer skrivna. Att han bjöd ner mig i oklädningsrummet då jag va i Philadelphia och hälsade på höjde honom till skyarna!

4. Jonas Gustavsson - Gjorde ett makalöst slutspel med Färjestad där han tog allt! Gör ett mycket bra jobb i Toronto och kommer snart ta över som odiskutabel etta!


5. Tommy Salo - OS guld, VM guld, 2 VM sliver och 4 VM brons. Få Svenska målvakter kan mäta sig med dom meriterna. Hade han inte konkurerat med Tommy Söderström hade jag haft honom högre på listan, kanske som etta till och med, men jag var ju en Söderström kille så... Har fått otroligt mycket oförtjänt kritik efter misstaget mot Vitryssland!

En del av er saknar säkert namn, tex Pelle Lindbergh, Leif Holmqvist eller Pekka Lindmark. Men ja dom två första har jag knappt sett spela och jag ville göra en lista om målvakter i min tids epok.

Det är min lista hur ser din ut?

Vi hörs!

Elitseriens just nu bästa målvakter

Vilka målvakter hade du tagit ut till Tre Kronor från Elitserien idag?

Satt och lekte med tanken att få vara Per Mårts för en kort stund, och ta ut dom två målvakter från Elitserien jag tycker ska få chansen i Tre Kronor om det var landslagssamling idag.

Mina två val hade varit

Viktor Fasth, som jag tycker av det jag sett varit Elitseriens bästa målvakt så här långt. Han har varit säker, och jämn och räddat AIK i massor av matcher. Han har både en hög gögsta nivå och lägsta nivå just nu. Så Viktor hade varit given!

Andreas Hadelöv, som varit en av dom bästa i elitserien i flera år. Med massor av rutin från Elitserien och en del från landslaget. Även Andreas tycker jag har en hög högsta och lägsta nivå!

Så Viktor Fasth och Andreas Hadelöv är mitt val! Det är Elisteriens just nu bästa och hetaste målvakter enligt mig!

Vad är ditt val och varför?

Vi hörs!

onsdag 24 november 2010

Lite mål, bara tack vara målvakterna?

Det har ju blivit mindre och mindre mål i ishockey.

Alla skyller på målvakternas stora skydd, att målvakterna blivit så mycket bättre och längre och större.

Skydden ska krympas, målen bli större och allt vad det är.

Men det är väldigt lite snack om att skyttarna måste bli bättre! Tänka mer! Skjuta bättre! Utespelarna har ju trots allt bättre klubbor och skjuter hårdare. Det går fortare ute på isen. Ändå görs det mindre mål än för 10-15 år sedan.

Jag håller med, målvakterna har blivit bättre. Tekniken har utvecklats till det bättre. Målvakterna är större! Men är det hela och enda svaret?

Jag tycker ju utespelare måste bli smartare! Kika på hur det blir mål! Då menar jag inte skjuta högt som är allas svar på frågan hur man gör mål.

Nej men däremot att skjuta snabbare, skjuta mindre annonserat. Får du en pass, skjut direkt även om pucken inte ligger exakt som du vill ha den. Tar du emot den och lägger den tillrätta så hinner målvakten dit och det blir mycket svårare göra mål.

Lär dig skjuta i alla olika lägen, så du kan få iväg ett bra skott då det ser ut som du inte kan/ska skjuta. Mycket av målvaktsspelet bygger ju på reflexer att göra samma rörelse vid samma lägen, att hinna komma ner och täcka av. Hinner inte målvakten med får du fler luckor.

Så utespelare, skjut oannonserat och snabbare. Skjut i konstiga lägen och skjut direkt! Då kommer du göra mer mål! Ja och skjut bredvid målvakten också!

Det kanske inte alltid är viktigast skjuta hårt. Utan viktigare skjuta snabbt. Kanske handledsskott istället för slagskott?

CP Photo - Jeff McIntosh

Mitt tips, skjut snabbt och oannonserat för att få måla mer!Vad säger ni målvakter och utespelare?

Vi hörs!

Lätt överdriven rubrik

Ni minns att jag skrev att målvakter måste vara speciella, ha lite hårdare hud!

Nu är det Vesa Toskala som behöver den lite hårdare huden!

Aftonbladets rubrik, "Bänkade stjärnan - då sprack AIKs svit"

Alltså AIK förlorade för att Viktor Fasth inte stod i mål igår, utan det var Vesa Toskala. Men det är väl klart att en 2-1 förlust ska skyllas på målvakten. Han fick 35 skott och släppte 2. AIK sköt 30 men gjorde bara 1. Det är ju klart det är Toskalas fel!

Suck!

Artikeln är verkligen vinklad så vi som inte såg matchen ska tro att det är Toskalas fel att AIK förlorade. Jag tycker ju att släppa två av 35 är okey. Att det är svårt skylla en 2-1 förlust på målvakten!

Men så funkar det ju i media, det måste slås på stort för att sälja lösnummer!

Sen är det ju lite roligt att dom tycker AIK bänkade sin stjärna och slängde in Toskala som gjort 266 NHL matcher. Man kan ju undra vem som är stjärnan. ;-)

Som jag sagt målvakter behöver lite extra tjock hud ibland! Tur ändå det var just Toskala 33 med 266 NHL matcher som kom in och inte en lovande 17-åring. Då kan det ju vara lite tufft läsa i tidningen dagen efter att man är ansvarig för förlusten...

Vi hörs!

tisdag 23 november 2010

Bloggens Facebook sida.

Ni har väl inte missat Målvaktstränar tankars Facebook sida?

In och gilla!

Då får du uppdateringar på Facebook varje gång ett nytt inlägg kommer upp på bloggen!

Bra va!

Vi hörs!

Samma uppladdning?

När vill du som målvakt ha reda på om du ska stå i en match eller inte?

Vill du veta det efter sista träningen inför matchen? Eller på matchdagen vid samling? Eller kanske precis innan ni ska in på isen?

Vad är fördelarna med att få veta det tidigt eller sent?

Hur tänker ni?

Själv ville jag veta det när jag kom till samlingen. Så jag fick lite extra tid att peppa igång och hitta stämningen. Nu spelade jag och våran andra målvakt Jonas Forsberg nästan alltid varannan match, då vi på den tiden var jämnbra.

Men ska jag inte som målvakt peppa igång och ha samma laddning och inställning inför match vare sig jag ska stå eller ej? Eller kan jag vara lite mer avslappnad och inte lik peppad om jag vet jag ska sitta på bänken den matchen?

Hinner man få till den pepp och laddning man behöver på den korta tid det tar om han som står behöver byta? Eller behöver man ha laddat och mentalt förbertt sig på att stå även då man ska börja på bänken?

Är det lättare att komma in bra i matchen då du ska börja matchen och vet om det, än då du blir inbytt? Är det bättre bli inbytt mitt i en period eller efter en paus?

Vad har du för rutiner och måsten inför en match? Gör du på samma sätt här när du ska stå som om du inte ska stå? Eller släpper du lite på skrocken?

Hur är det för dig?


Vi hörs!

måndag 22 november 2010

En bra dag på jobbet!

Vissa dagar är det ju extra bra att vara målvakt!


Vi hörs!

Lilla butterflyskolan

När jag tränar målvakter, kanske speciellt lite yngre, så är jag noga med att nöta in tekniker för att komma ner bra i butterfly. Att stå bredbent, ha böjda knän, att släppa skäret och komma ned snabbt. Saker som är avgörande för att hinna ned och få lite tid på sig att rädda.

Att ha en bra grundställning är väldigt viktigt!

Ha klubban en bit utanför benskydden så den inte ligger emot skridskorna. Detta gör att den hamnar bra då du går ned i butterfly och du får en bra höjd på stöten så du blir tät då du går ned. Böj knäna och stå med särade ben. Visst du lämnar en lucka mellan benen men du kommer ned snabbare och täpper till den.Alla dom sakerna underlättar ju för att komma ner bra i butterfly. Något jag ofta ser att små målvakter missar är att ha klubben en bit från kroppen. När man då går ner i butterfly är det lätt hamna med knäna på klubban och att få en stor lucka mellan kroppen och klubbhand/arm.


Sittandes på klubban och stor lucka mellan arm och kropp. Så blir det lätt om du inte är noga och har en bra grundställning. tex med klubban för nära skridskorna.
En bättre butterfly, tät mellan armar och kropp, klubban lite framför benskydden. Upp med rumpan från isen, fram med höfterna och sträck på dig.

Det är saker som är bra att tänka på för att få till en bra och tät butterfly.

Och ni, vem säger att butterfly är en ny stil/ställning/parad?


Inte så värst tät dock! ;-)

Vi hörs!

Experter och kommentatorer

En sak jag reagerat på, när jag tittar på hockey på TV. Är hur dåligt pålästa kommentatorerna är om målvaktsspel. Dom måste ju rimligen veta om det, men ändå ska dom på och "expert" kommentera målvakternas insatser.

Hur ofta hör man inte, han gick ner tidigt, han släppte retur, eller kommentarer om vart returen hamnade. Ibland undrar jag om dom ens sett någon hockey sista tio åren. Att målvakterna går ned tidigt, ja jo det gör dom allihopa! Det är inte som på Rolf Ridderwll och Pekka Lindmarks tid längre.

Sen att kommentera varje retur med, nu släppte han retur. Men dom enda ställen en målvakt kan hålla pucken är i magen eller i plocken. Så att det blir returer är ju inte så konstigt. Det är rätt svårt att hålla pucken med benskyddet.

Sen måste man ju se vart returen hamnar innan man kommenterar det som något dåligt, för oftast så har målvakterna ju rätt bra koll på returer och vart dom hamnar.

Om dom släpper returer rakt ut, får man ju nästan höra ett gällt skrik av kommentatorn. Men ibland kanske det är bästa stället att släppa returen. Vilket kommentatorer ofta har noll koll på!

Det är samma med kommentarer som man måste skjuta högt på dagens målvakter. Alltså om man skulle kolla på alla mål som gjorts dom sista 25 åren, tror jag det är en majoritet med höga skott. Har det verkligen ändrats så himla mycket? Visst täcker målvakterna isen mycket bättre, men är det inte att målvakterna täcker mycket bättre punkt. Att dom är tätare än "old-school" målvakter.

Mitt tips, skjut bredvid målvakten! ;-)


Vi hörs!

söndag 21 november 2010

Målvakts statistik

Jag fick ett inlägg på min facebook sida igår, av Rolf Ridderwall där han tackade för grattulationen och kommenterade min blogg. Bara en sån sak! Kanske kan sluta blogga nu! Sluta på topp liksom!

Men det han skrev fick mig att tänka lite. Han skrev det var kul att läsa om målvakter påannat sätt än i räddningsprocent.

Är det så att vi hakar upp oss för mycket på just räddningsprocent och insläppta mål per match då det gäller målvakter? Kommentarer som man måste ligga över 90 % annars är det inte bra, är ju väldigt vanliga!

Men vad är det viktiga? Ha en hög räddningsprocent eller att vinna matcher? Nu inser jag ju så klart att dom två ofta går hand i hand! När jag kikar in på hockeyligan.se och tittar på deras målvaktsstatistik så finns inte ens statistik över vunna och förlorade matcher med. Samma sak på stats.swehockey.se.

Jag lyckas faktiskt inte hitta någon sådan statistik alls, från elitserien 2010. Går jag däremot in på NHL.com och tar fram statistik på målvakter. Då sorteras dom efter vunna matcher som standard. Där kan jag läsa att Carey Price i Montreal har 12 vinster och leder målvaktsligan, men ligger "bara" sjua i räddningsprocent.

Wayne Gretzky sa det skönt i sin biografi tror jag det var. Om han fick välja vilken målvakt han ville hade han valt Grant Fuhr för han var världens bästa 6-6 målvakt. Med andra ord han var som bäst när det verkligen gällde!

Hur känner ni som målvakter, känns det bättre efter en 1-0 torsk då du räddat 34 skott, eller efter en 6-5 vinst då du räddat 12?Världens bästa?

Vi hörs!