måndag 17 december 2012

Gästblogg av dietisten Karin Magnusson om mat och äta

Jag har ju skrivit en massa gånger om mat och vikten av att äta rätt. Då jag inte har nog kunskaper i ämnet själv. Så jag mailade dietisten Karin Magnusson och bad henne skriva ett gästinlägg kring just mat och vikten av att äta rätt. Karin har jobbat ihop med Tre Kronor och spelat in korta instruktionsvideos i ämnet mat och äta som du kan hitta här.

Här kommer Karins gästinlägg.

Ibland blir jag frustrerad när jag jobbar med ishockeyspelare. Och jag har jobbat med många – hundratals, kanske tusentals. Mitt uppdrag är alltid detsamma; att försöka få dem att äta bättre. Flera timmar per dag läggs på träning och de flesta drömmer om att bli bättre, snabbare, starkare. Lösningen blir ofta fler träningstimmar och ännu tyngre vikter på skivstången, men, inte sällan, så uteblir resultaten. De missade nämligen det där med maten…

Nu säger jag inte att alla ishockeyspelare slarvar med maten, för så är det inte. Det allra flesta äter bra, eller i alla fall helt okej. Men jag skulle säga att i varje lag finns åtminstone en handfull spelare som skulle kunna förbättra sina matvanor rejält och som kanske på köpet också skulle bli rejält bättre ishockeyspelare. Detta borde ju vara intressant för alla som lägger sååå många timmar på sin träning. Tänk om det är den där lilla pusselbiten med maten som är det som gör att man når sitt mål! Det borde ju i alla fall vara värt att testa att göra en förändring för att se om det händer något. Kanske gör ett komplett återhämtningsmål efter förmiddagsträningen att man orkar mer på eftermiddagsträningen. Kanske gör antioxidanterna och vitaminerna i den extra dosen av bär och frukt att man undviker en förkylning. Kanske gör den där litern vatten på eftermiddagen att orken på kvällens match räcker längre.

Så, vad är då bra mat för en ishockeyspelare? Ja, egentligen är det inga konstigheter. Använd ditt sunda förnuft, ät vanlig mat av bra kvalitet och vid rätt tidpunkt. Dieter som säger att man ska undvika kolhydrater eller äta fettsnålt eller på något annat specialsätt är inget ishockeyspelare bör ägna sig åt.

Med bra kvalitet på maten menar jag att den ska vara proppad med vitaminer, mineraler, antioxidanter, omega-3 och annat som är positivt för kroppen. Äter du för stora mängder ”tom energi”, d v s mat som ger massa energi, men inte så mycket näring (läs: snabbmat, läsk, godis, bullar), är risken att du missar den viktiga näringen med följd att t ex immunförsvaret försämras. Och då är du där direkt… sämre immunförsvar → ökad risk för förkylning/infektion → missar träningar = chans till att utvecklas. Inte bra, inte bra.

Näringstätt var det alltså! Och då börjar vi med: Bär! 1 dl om dagen. Spelar ingen roll om det är blåbär, hallon, jordgubbar eller andra bär. Alla är grymma. Häll dem i morgonfilen eller mixa ner dem i kvällssmoothien (som förövrigt kan bestå av naturell yoghurt, kesella = mycket protein, banan, havregryn och honung). Fortsätt sedan näringsjakten genom att varje dag äta minst ett par frukter och ett par grönsaker (isbergssallad och gurka räknas inte) och en näve nötter eller mandlar.

Andra enkla knep att ta till för att förbättra matvanorna är att göra några enkla swops:

Vitt bröd → fullkornsbröd (förutom till återhämtning, då är vitt bröd bäst)
Fruktyoghurt/fil → naturell yoghurt/fil
Läsk och saft → mjölk och juice


För övrigt är det alltså vanlig mat som gäller, inget trolleri med specialdieter eller kosttillskott behövs. Hur mycket du behöver äta beror på vad du har för mål (t ex upp/ner i vikt), hur hårt du tränar m.m. De flesta ishockeyspelare bör dock äta minst fem gånger per dag för att få i sig den mängd energi de behöver.

Pizza då? Ja, är det några som ”har råd” med att äta pizza och annan snabbmat utan att lägga på sig vikt är det hockeyspelare, däremot gynnar inte den typen av mat alls din prestation, så ät det bara ibland. Sköter du maten förövrigt kan en gång i veckan vara okej. Tänk också på timingen… snabbmat går snabbt att få, snabbt att äta, men tar långt tid för kroppen att bryta ner, så ät det inte före träning eller match.

Så, slösa inte bort din talang och mängder av träningstimmar, utan se till att äta bra och mycket mat – kanske är det maten som kommer göra att du når dit du vill!



Skrev en bok om detta för ett par år sen: Mat för unga idrottare (men den funkar för äldre också : )). Du hittar den här: www.karinmagnusson.se

Karin Magnusson, leg. dietist/idrottsnutritionsrådgivare

Bra info från Karin, och det är ju i ä'rlighetens namn inte så mycket hokuspokus utan mycket sunt förnuft och stanna upp och tänka till. Men jag tycker det är både roligt och bra att få info från ett proffs! Så byt ut ljust mot mörkt bröd, lite nötter och massor med bär! Där är en bra start!

Tackar Karin som tagit sig tid och skriva ett inlägg!

Vi hörs!