fredag 17 februari 2012

Intervju med AIK:s Niklas Lundström

Jag var ju på derbyt här i Stockholm igår och fick se AIK vinna en ganska medioker tillställning mot Djurgården med 4-1. Ingen kul tillställning för mig som Djurgårdare. Men som målvaktsälskare fanns det ju ljuspunkter att glädja mig åt. Om än i fel färger. För i AIK:s svartgula dress debuterade Niklas Lundström i kassen.

Jag passade på skickade iväg ett mail med lite frågor till dagens man i Svensk Hockey Niklas Lundström. Han har slagit ett rekord, han är den målvakt som svarat absolut överlägset snabbast på ett mail jag skickat iväg. Tio minuter efter att jag tryckte på skicka knappen trillade svaret in. Sånt gillar jag!

Hur kändes det och hur gick tankarna då du fick reda på att du skulle stå i derbyt igår?

Jag tänkte bara att det skulle bli kul och att jag skulle ta chansen.

Laddade du som du brukar eller gjorde något annorlunda?

Exakt samma som vanligt!

Var du nervös vid nedsläpp? Mer än vanligt?

Nej nervositeten hade släppt redan på morgonvärmningen.

Vid Djurgårdens första mål tycker jag du var lite passiv och kom lite långt in i målet och dåligt ut i vinkeln. Hur upplevde du situationen?

Jag tycker samma som dig i den situationen jag viker in lite för mycket och bliv för passiv.

Var det tufft komma igen efteråt? Blev det nervöst?

Nej de va bara tänka nästa puck och försöka hjälpa laget till att vinna matchen.

Tycker du det var skönt med mindre klack i din debut eller var det trist? Skönt, då menar jag om det blev mindre press och nerv?

Ingenting jag tänkte på

Vad var största skillnaden på Elitserien och allsvenskan och J20?

De är klart de går fortare i elitserien man måste ha mer tålamod det är det som är skillnaden.

Hur mycket jobbar du med mv-tränare Stefan Persson

Pratar med han ganska ofta, och sen varje gång jag är uppe i alaget.

Hur tycker du själv det gick för dig igår?

Jag fick bra hjälp av alla mina lagkamrater, alla jobbade stenhårt och jag fick rätt mycket skott utifrån, kändes som en stabil laginsats

Första tanken efter att du snubblade med en damsugare i famnen? ;-)

haha, jag kommer inte ihåg skrattade mest tror ja

Du få gå in och ersätta sveriges i mina ögon särklass bästa målvakt Viktor Fasth. Kände du lite extra press att du måste in och leverera. Att du har lite större press och att du måste spela bättre än en målvakt i en annan förening. Att du bedöms tuffare för AIK:s vanliga etta är just Fasth?

Nej kände ingen press, försökte bara ta varje puck och vinna matchen! för mig spelar de ingen roll vad nån annan utanför tycker om mitt spel, bara jag vinner matcher så är det bra, det är det hockey handlar om.

Det är ju en fröjd att intervjua dom här unga målvakterna som kommit fram. Det är en härlig ödmjukhet inför uppgiften. För er som inte såg matchen kan jag berätta att Niklas helt rätt blev utsedd till bästa spelar i AIK, för det fick han en damsugare. På väg ut från isen så trillade han raklång på isen... :-)

Jag tror ju personligen att Niklas faktiskt bedöms tuffare än andra debutanter just för att han ska "ersätta" Viktor Fasth. Men igår var det ingen AIK:are som saknade Viktor. Även om jag tror många var lite oroliga innan matchen. Men som sagt, bara lyfta på hatten för Niklas!

Vi hörs!

Lagets städgumma

Att vara målvakt är som att vara hela lagets städgumma.

Ett bra uttryck tycker jag! För vem är den enda spelaren på isen som får försöka städa upp då alla andra spelare missar? Jo målvakten. Vårat jobb är att stå upp för laget när dom misslyckats med det dom är ute på isen för att göra, hålla tätt i försvarsspelet.

Visst är det lätt överdrivet men det ligger en hel del i det.

Målvakten får ofta mellan 25-35 skott per match och släpper vanligtvis in 0-3 mål. Hårddraget, så får målvakten städa upp 25-35 gånger när alla fem utespelarna på isen gått bort sig. Eller hur?

Så den spelaren på isen som gör klart minst misstag och går bort sig minst gånger. Är målvakten. Ändå är det målvakten det står om mest i tidningarna. Som får sina misstag mest omskrivna och visade i repriser på TV.

Man måste med andra ord vara rätt stark som målvakt. Man är antingen hjälte eller syndabock.

Ett exempel, Niklas Lundström i AIK. Spelade sin första elitseriematch mot Djurgården. AIK vinner med 4-1 efter ganska knackigt spel. Niklas blir hjälte. Med all rätt han gjorde en hel del fina räddningar.

Men!

Djurgårdens mål är en tavla, han blir för passiv hamnar för långt in i mål och kommer inte ut i vinkeln. Ett ganska billigt mål. Han har en del skakiga returer och några lägen där han mer träffas en räddar. Men det är det ingen som ser eller lägger fokus på. För AIK vinner. Exakt samma match och Djurgården vinner med 1-0. Tror ni han hyllats för en riktigt bra debut? Eller hade målet vevats om och om igen?

Så det är svart eller vitt som målvakt. Något man måste vara medveten om, och inte får ta för hårt. Målvakten är väl den enda i laget som får sin personliga insats bedömd på hur det går för laget.

Marcus Rudhage AIK

Vi hörs!