onsdag 18 maj 2011

Ett litet snack med Djurgårdens Tim Sandberg

Mitt lag, Djurgården har ju två nya målvakter inför den här säsongen. Eller ja egentligen en nygammal och en från förra. Men Tim Sandberg var ju trea säsongen som var, så han är ju nästan ny. Fast han har ju spelat sex år i Djurgården och ska nu i år vara en av två målvakter i A-truppen. Jag tog ett litet snack med Tim och lyssnade med honom hur han ser på saker och ting.

Har du/ni kommit igång med försäsongsträningen ännu? Hur mycket kör ni?

Ja vi har tränat sedan slutet av april, vi tränar 7 pass upplagt på måndag till fredag under de "vanliga träningsveckorna". Sedan har vi våra läger var tredje vecka där vi tränar 3 pass om dagen måndag-fredag.

Kommer ditt upplägg se annorlunda ut i år mot tidigare säsonger?

Nej inte speciellt, det blir ungefär samma upplägg som förra året men med en lite längre försäsong.

Vad jobbar du mest med under försäsongen? Styrka? Kondition? Smidighet?

Jag och tränarna jobbar självklart med att få en så stor del av allt men jag försöker jobba lite extra med kondition, bålstyrka och snabbhet/explosivitet.

Jobbar du mycket med explosiv styrketräning?

Ja, det är en del av träningen som jag försöker lägga stor vikt vid.

Vad har du för mål den här säsongen? Det är du och Wesslau som ska vara DIFs målvakter?

Mitt mål den här säsongen är att fortsätta utvecklas och ta nästa steg, några specifika mål mer än att få spela så mycket som möjligt och vinna matcher mot ett SM-guld har jag inte tänkt på.

Du har ju spelat några säsonger med DIF som junior nu. Känns det som en del av drömmen går i uppfyllelse när du nu är en av två målvakter i A-truppen?

Ja det skulle jag nog säga, jag kom till Djurgården för 6 år sedan från Hanvikens SK med förhoppningen att kunna ta trappstegen för att nå dit och man har ju från den dagen man började spela hockey och gå på DIFs matcher velat komma dit och det känns väldigt spännande att i år få vara en av två i Djurgården.

Det är ju några nya unga målvakter i elitserien i år, vem tror du utöver dig själv får det största genombrottet?

Jättesvårt att gissa men ska jag säga någon så Andersen i Frölunda, han såg stabil ut i VM.

Nu när du i år blivit en av två målvakter i DIFs A-trupp, känns det extra motiverande inför den här säsongen?

Ja absolut, man har fått en boost av att få chansen som ordinarie och det gäller att göra allt för att ta den.

Vad tycker du själv är dina styrkor som målvakt?

Jag tycker det är svårt att peka ut vad det men jag själv skulle säga att mina största styrkor är min snabbhet, min förmåga att läsa spelet samt att jag spelar ett stort spel trots att jag inte är 2 meter lång.

Vad ska Djurgårdens fans ha för förväntningar på Tim Sandberg den här säsongen?

Dom får ha vilka förväntningar dom vill på mig höga som låga men i slutändan kommer förväntningarna jag bryr mig om i från mig själv. Men en 100% inställning och arbetsinsats för klubbmärket och fansen varje dag kan dom räkna med.

Jag har ju inte sett Tim spela mycket alls, men jag håller med honom om att han har ett spel som får honom verka större än han är. Tycker han har en bra inställning inför säsongen, han vill utveckla sig och sitt spel så mycket som möjligt. Men Tim är ju medveten att just nu är tanken att han ska vara backup åt Wesslau. Men samtidigt som Tim säger kommer chansen så ska han vara redo att ta den. Kika på dom två senaste säsongerna där det var tänkt att Stefan Ridderwall skulle vara etta, och Wesslau och Owuya blev det.

Tim verkar vara en ambitiös och ödmjuk kille/målvakt vilket är två bra hörnstenar för att lyckas! Jag önskar Tim lycka till och ser fram emot att se hur det kommer gå under säsongen.

Tackar Tim som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 15 maj 2011

Liten intervju med personligtränare

Jag har ju fått massor med frågor kring fys träning och hur den skall läggas upp. Då det inte är min expertis har jag inte riktigt kunna svara på era frågor. Men nu har jag fått till en intervju med en personligtränare vid namn Nicklas Hellborg

Jag hoppas ni har nytta av hans svar på mina frågor.

Vad är viktigt att tänka på när man tränar explosiv styrketräning?

Vid explosiv styrketräning är det viktigt att vara just explosiv. Detta innebär att man bör köra dessa övningar i början av träningen eller vid ett separat pass. Vid sådan träning blir det kraftiga muskelkontraktioner i snabbt tempo vilket gör att man ska vara rejält uppvärmd för att inte "rycka" sönder någon muskel eller, än mer sannolikt, något fäste.

Hur tränar man för att bli snabbare/explosivare i benen? Starkare i bålen?

Explosiv styrka i benen tränas med fördel genom något som kallas för "stretch shortening", vilket innebär att man använder muskelns faschia (faschia är en hinna som omger varje muskel och fungerar som ett verktyg för att rikta styrkan) som ett gummiband. En bra övning är t.ex. att du hoppar ned från en höjd och direkt vid landning försöker hoppa uppåt - Snabbt!
Benen och dess explosivitet tränas bäst med sådana typer av övningar - korta och snabba set. Frivändningar, t.ex.


Bålens styrka handlar mycket om att skapa balans mellan fram och baksida lår samt rygg och mage, så lägg vikt på att träna alla "de fyra". Fällkniv, sit-ups på boll och plankan är bra övningar för främre delen av bålen. Ryggövningar är svårare att förklara, men det finns massor med tips om du googlar.

Hur ska man dela upp sommarträningen med vila? Hur många dagar kan man köra hårt, och hur ofta ska man ta vilodag? Kan man träna på hårt med styrketräning varje dag om man kör olika muskelgrupper?

Ett bra sommarschema brukar ligga på kvalitetsträning 1-1.5 timmar fyra dagar i veckan. För en målvakt skulle jag ha bålstyrka med i alla pass och explosivitet och reaktion i två av dem.
Styrketräning varje dag är ingen bra idé då den träning man utför endast ger resultat om man låter kroppen återhämta sig efter den.


Hur viktigt är det att köra mycket med vikter, eller kan man uppnå bra resultat med kroppen som vikt?

En målvakt har en massa skydd på sig så att köra med vikter är ingen dum idé, men däremot får musklerna inte bli för korta genom den styrketräningen så att de tappar rörlighet och snabbhet.

Vid konditionsträning, fungerar cykel lika bra som löpning? Funkar det att simma? Hur vet man att det sätt man valt ger något? Pulsklocka?

Konditionsträning fungerar bra på cykel också om man gör det på bra sätt. Att monotont sitta och cykla under längre tid ger sällan en större pulsökning och därför bör man köra intervallträning på cykel. Långa konditionspass bör vara i löpspåret, för då utsätter man kroppen för mer än bara konditionsprövning - man låter kroppen aktivera sig i dess fulla funktion!
Simma är inget bra alternativ till ren konditionsträning, men kan vara bra på många andra sätt.


Gör standardiserade tester för att se om din träning gett dig någonting. Börja med ett testtillfälle i början av perioden och avsluta sedan med ett när ditt träningsschema är avklarat. Gör en uppföljning i mitten för att se att du är på rätt spår.

Så där har ni en start om ni undrar mer och behöver ännu mer hjälp så blir mitt tips att uppsöka en personligtränare som kan hjälpa dig att skräddarsy ett träningsprogram för just dig. För alla har ju inte samma behov av träning. En del kanske behöver bygga muskler andra jobba med uthållighet.

Så det bästa är ju att få hjälp med träningsupplägget av någon som är kunnig på området. Vill ni ha kontakt med Nicklas hittar ni honom på hans hemsida här.

Vi hörs!