lördag 1 december 2012

Att lita på sig själv och veta sin förmåga

Jag var på konferens med jobbet torsdag - fredag denna vecka. Där hade vi en väldigt bra föreläsare. Peter Karjel som var Överstelöjtnant och helikopterpilot. Han hade jobbat både under Estonia katastrofen och sedan ihop med MS Karlskrona som piratjägare i Adenviken. En himla bra föreläsare!!

Han berättade om och visade en film hur det såg ut när han landade en helikopter på ett fartyg i kraftig vind. Såg inte så lätt ut alls. Men han sa att det svåraste var inte att landa på båten. Det svåraste var att hela tiden tro på sig själv och veta att man klarade av det. Att man tränat på det så många gånger och gjort det så många gånger att han klarade det.

Fick mig att tänka på oss målvakter och målvaktstränare. Vi tränar sjukt mycket på att klara av att rädda puckar i alla möjliga och omöjliga situationer.

Dennis Cobranius

Jag får ju en hel del mail från målvakter på temat: Jag tar allt på träning men släpper in för mycket på matcher.

Ser ni sambandet med föreläsningen jag var på?

Det sitter alltså i huvudet. Jag klarar det på träning men inte på match. Jag vet jag klarar sätta ned helikoptern på fartyget för jag har tränat på det så många gånger.

Med andra ord är det mentala en viktig del av ditt målvaktsspel. Att tro på dig själv, att veta vad du kan att känna dig trygg för du har tränat på alla dom situationer du kan ställas inför. Och i ärlighetens namn, att rädda ett vikelskott på träning är ju samma sak som att göra det på match.

Så det gäller att hitta ett sätt att klara av att ta en match på samma sätt som en träning, eller i alla fall ha samma tro på dig själv då du går in på isen på en match som på en träning. Inte så lätt som det låter men något vi som målvakter måste hitta ett sätt att lösa.


Jacob Hellsten

Peter drog en till bra liknelse på detta område.

Tänk dig att jag tar fram en två decimeter bred planka som är tio meter lång. Jag börjar gå på den och säger åt dig att du får 500:- om du följer efter mig. Du skulle tro jag var korkad och dirkt följa efter. Sen höjer jag upp plankan 15 meter i luften och gör samma sak. Då hade du tänkt till och antagligen inte följt efter.

Du hade börjat tänka på konsekvenserna av att trilla ned. Men det är ju fortfarande samma planka och lika lätt att gå över den som om den låg på marken. Men konsekvensen av att trilla av den är högre. Vilket gör utförandet svårare.

Lite samma som att rädda en puck på träning är lika lätt som att rädda den på en match. Men konsekvensen av att släppa in den är större. Vilket gör det svårare att rädda den för många. Men som ni förtår så sitter ju den svårheten mest i huvudet. För som sagt vinkelskott på träning är ju samma sak som ett på match. Med skillnaden av konsekvensen av att släppa in det.

Sen handlar det ju också om att kunna komma tillbaka efter att du gjort ett misstag och släppt en riktig pastej! Något jag pratat med Djurgårdens målvakt Chet Pickard om. Det hittar du här.

Så i mina ögon är det viktigt att hitta ett sätt få samma känsla av eneklhet på match som du har på träning. Du måste bara hitta ditt sätt att komma dit. Om det är samma förberedelser? Några speciella och enkla att genomföra rutiner innan match? Ta hjälp av en mentalcoach?

Men löser du den här ekvationen så kommer din hockey bli roligare och enklare!

Vi hörs!