lördag 29 juni 2013

Transatlanter i Sverige

Sommaren är i full gång, likaså sommarträningen.

I Elitserien eller SHL som den heter numer, har vi blivit av med några Svenska unga målvakter. Joacim Eriksson har försvunnit till Vancouver, Johan Gustafsson försvinner till Minnesota och AIK:s Niklas Lundström har skrivit på St.Louis men ska spela med Södertälje i Allsvenskan.

Till SHL har vi fått två transatlantiska målvakter. Där Färjestad har värvat Danny Taylor som spelats i Calgarys organisation dock mestadels i Abbotsford. I Växjö kommer vi få se Scott Munroe som spelat en hel del i AHL och en säsong i KHL.

Det ska bli spännande att se dessa två Kanadensare. Jag är lite skeptisk dock. Eller inte skeptisk, jag tror ju tex inte Erik Granqvist i Färjestad plockar in en helt okänd och oscoutad målvakt. Dom har säkert bra koll på att han är en duktig målvakt med bra teknik och potential.

Det jag menar är att transatlanter inte alltid lyckas så bra i Sverige. Inte att dom spelar dåligt men inte heller lysande. Transatlantiska målvakter spelar ju ofta lite mer aggressivt, lite mer på känsla. Man attackerar pucken mer spelar mer på skott. Ofta räddar dom första skottet men har attackerat pucken så hårt dom är ur position och ofta får problem med returerna.

Lite så tycker jag det var med Chet Pickard i Djurgården förra säsongen. En bra målvakt som gjorde en hel del makalösa räddningar. Där hans explosiva och atletiska spel räddade honom då han kom ur position för att ha attackerat lite väl hårt. Men även släppte en hel del mål då han inte han tillbaka.

Det är ju en av dom stora skillnaderna på våra Svenska målvakter och transatlantiska. Våra Svenska målvakter är bättre tekniskt och positionsmässigt, spelar mer på procent (stå rätt och agera lika) än vad dom gör på andra sidan atlanten. Medans Kanadensiska och Amerikanska målvakter oftast är bättre på just agerande, känsla och rädda i ytterlägen. Just på grund av att dom attackerar pucken mer och jobbar hårdare på skytten.

Om ni kikar på NHL, där vi har Viktror Fasth tex som jobbarsamlat och inte så långt ur målet, om vi sen kikar på tex Jonathan Quick som ofta är utanför det blå och jobbar. Sen har vi en som Henrik Lundqvist som jobbade långt ut i Sverige mycket på attack men som lagt om sitt spel och jobbar längre in, men ändå inte så extremt täckande/blockande.

Det ska bli spännande att följa dessa två Kanadensare i höst och vinter och se hur det går för dom. Men som jag skrev här ovanför så tror jag ju dessa två målvakter är välscoutade av Växjö och Färjestad.

Något som är riktigt roligt är ju att Henrik Karlsson återkommer till Sverige och SHL och ska ersätta Jocke Eriksson i Skellefteå. Där snackar vi om en schysst ersättare! Jag tror Henke kommer göra succé. Skellefteå ser i mina ögon ut att få ett riktigt grymt målvaktspar i Markus Svensson och Henrik Karlsson. Ska bli roligt följa dom två i vinter.

Vi hörs!