torsdag 12 september 2013

Intervju med Frölundas Lars Johansson

En av dom målvakter jag är mest nyfiken på inför SHL-säsongen är Frölundas nyförvärv Lars Johansson! Jag skickade ett mejl till Lars för att få lite svar på några frågor jag funderat kring. Här kommer hans svar!



Du har gått från Allsvenskan (Västerås) till SHL och Frölunda. Har du hunnit märka några skillnader på och utanför isen redan?

Ja, det känns som det mesta är lite proffsigare och sen självklart att spelarna är bättre på den här nivån.

Hade du fler erbjudanden än det från Frölunda? Vad gjorde att det blev just Frölunda?

Jag hörde genom agenten att det fanns intresse från andra klubbar, men Frölunda hade en bra framtidsplan och visade ett stort intresse så det var inte så mycket att fundera över. Det kändes roligt att vara med i Frölundas nybygge med många unga hungriga spelare.

Flytt från Västerås till Göteborg. Hur trivs du än så länge? Hittat några favoritställen?

Jag trivs väldigt bra och har börjat hitta lite i stan nu. Det skulle vara Hills golfbana i så fall, som är riktigt fin.

Ny målvaktstränare i Kristoffer Martin. Hur mycket har ni hunnit prata och träna ihop? Känns det bra? Har du haft med honom att göra förut?

Det är första gången jag jobbat med Kristoffer, men vi har ett liknande tänk vad gäller målvaktsspelet så det har varit lätt att komma igång. Vi har kört på bra och jag, Linus och Kristoffer brukar köra runt 45 min på is själva innan övriga laget kliver på.

Märks det utanför isen att Frölunda är en mycket större klubb än Västerås?

Ja det gör det, allt från gym till mediahantering känns lite proffsigare.

Hur mycket hjälp har du fått att ordna med boende, bil (om det behövs) mm från Frölunda. Eller får man fixa sådant själv? Var det någon skillnad mot i Västerås?

Det var ungefär samma som i Västerås att klubben hjälper till att ordna en lägenhet om man behöver det, och sen finns möjligheten att leasa bil om man vill.

Om du vill dela med dig, vad har du för personliga mål inför säsongen?

Förutom att utvecklas som målvakt vill jag självklart spela så mycket som möjligt.

Har du tränat som vanligt under sommaren eller har det blivit förändringar i och med du bytt klubb och tränarstab?

Det har varit lite annorlunda mot vad jag kört innan. Förmiddagar körde jag gemensamt med övriga laget (styrka, kondition, brottning) medan eftermiddagarna var individanpassat med mer fokus på bålstyrka och balans och även 1-2 ispass med mycket förflyttningar.

Det är du och Linus Fernström som ska konkurera och sammarbeta som målvakter i Frölunda i vinter. Känner du honom sen innan? Hur känns det än så länge?

Nej det är första gången jag träffat honom (förutom på isen då). Det känns bra, Linus har spelat bra och ser vass ut så det blir en bra konkurenssituation.

Har du gjort något eller försökt förbereda dig lite extra mentalt på att spela för en storklubb som Frölunda? Tror du att du kommer känna av en annan sorts press än i Västerås?

Nej det har jag väl egentligen inte. Det är möjligt, det kommer visa sig iaf.

Som jag sa, jag är mycket nyfiken och tycker det ska bli roligt och spännande att följa Lars i vinter. Jag tror att han kommer göra riktigt bra ifrån sig och om han kvalificerar sig för kriterierna som krävs för att bli årets rookie tror jag han ligger bra till!

Tackar Lars som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

tisdag 10 september 2013

Bli inte en slav för tekniken

Kanske lite drastisk rubrik på detta inlägg.

Men jag har sett det på flera ställen när jag varit ute i föreningar och jobbat på camper. Målvakter som är grymt teknisktskolade och oerhört duktiga tekniskt. Men där spelidén brister lite och när man ska använda vilken teknik.

När man oftare utför tekniken rätt än att välja rätt teknik. Jag ser målvakter gå ner i perfekta helt täta SMS där dom kanske borde valt butterfly eller att stå. Jag ser målvakter gå ned i en grymt bra Onepad där dom borde använt SMS.

Så det är viktigt att du tränar din teknik, finslipar dina butterfly. Men det är ännu viktigare du vet när du ska använda vilken parad eller teknik.

Det här får mig att fundera på om målvaktsträning kommer in i bilden för tidigt ibland? Att man får lära sig en teknisk rätt butterfly innan man lärt sig rädda puckar? Att man kan alla parader och är otroligt duktig på dom rent tekniskt men använder dom vid fel tillfällen och släpper in puckar.

För målvaktens viktigaste uppgift är ju att rädda pucken. Hur du gör det är ju ovesäntligt. Men självklart underlättar det för dig själv om du gör det med "rätt" parad och bra teknik. Men det är inte i första hand själva räddningen som blir lättare utan att jobba vidare på eventuella returer.

Självklart är det lättare rädda ett skott med benskyddet i butterfly än att försöka rädda samma skott med stöten liggandes på rygg. Men båda räddningarna hindrar ett mål och det är ju därför du som målvakt står mellan stolparna. För att hindra mål!

Min tanke och åsikt är att jag tycker man kan vänta lite med målvaktsträning, även vänta lite med att ha en eller två fasta målvakter. Skridskoåkningen kommer ju lättare och mer naturligt om du spelar ute. Nej självklart är det inte samma skridskoteknik för en målvakt som en utespelare. Men jag tror du snabbare blir en bra skridskoåkare om du varierar i början.

Är också inne lite på att kanske ha lite mindre skydd i början. Självklart inte så små att målvakten riskerar göra illa sig. Men så man måste träna på och lära sig rädda pucken inte bara vara i vägen för den. Att inte börja med målvaktsträning förens man har bestämda och fasta målvakter säg efter två-tre säsongers hockey. Självklart ska man inte tvinga någon som inte vill spela ute att göra det eller någon som inte vill stå i mål att göra det. Men försöka variera.

För en sju-årig målvakt som är 120 cm, fungerar det ju inte att spela täcka/blocka då han i butterfly knappt täcker halva målet på höjden. Så lär unga målvakter i första hand rädda puckar, så lär vi dom täcka av målet och vinklar då dom vuxit lite, blivit bättre på skiridskorna och utvecklat talangen att rädda pucken.

Så bli inte en slav för tekniken, lär dig utnyttja tekniken till din fördel!

Vi hörs!

söndag 8 september 2013

Niklas tippas Allsvenskan 2013/2014

Ja men jag fortsätter med tippandet och idag går vi på Allsvenskan. Där är det ju lite svårare då mitt hjärtaslag finns med. Men ja jag gör ett försök!

1.   Djurgården
2.   Rögle
3.   Karlskoga
4.   Malmö
5.   Södertälje
6.   Västerås
7.   Oskarshamn
8.   Timrå
9.   Mora
10. Björklöven
11. Almtuna
12. Troja
13. Asplöven
14. Karlskrona

Så ser mitt tips eller ja min tro ut.

Hur tippar du?

Vi hörs!