fredag 27 december 2013

Kim Martin-Hansson om sina ätstörningar

För ett tag sedan berättade landslagsmålvakten Kim Martin om sina problem med ätstörningar. Ett problem hon kommit till rätta med nu. Men jag tycker det är ett viktigt ämne, speciellt då jag ju jobbar en hel del med damhockey just nu. Där jag tror problemet är större även om jag tror det finns i herrhockeyn också.

Jag skickade ett mail med frågor till Kim, som vanligt så var hon med på noterna och svarade på mina frågor.

Hur upptäckte du att du hade ätstörningar? Vad var det som fick dig inse det?

Min familj och mina närmsta vänner insåg det och va på mig en del. Men jag insåg i november efter os på en 4 nationsturnering att jag inte mådde bra och landslagstränaren tog också upp det. Efter d sökte jag hjälp!
Visste du om det innan du erkände det för dig själv? Att du "låtsades" som att allt var bra trots du visste det inte var det?

Ja, oftast brukar det vara så. Jag trivdes med mig själv

Hur påverkade det dig som hockeymålvakt och som människa?

Jag låg inte på topp prestationer, men jag var inte dålig heller. Kunde fortfarande spela men min MAX presentation var inte den samma. Som människa hade jag inte lika mycket ork. All energi gick åt skola och att träna.

Vad tror du eller vet du vad som fick dig att utveckla ätstörningar?

Jag gick upp i vikt mitt första år på college och ville sen gå ner. Sen fortsatte det bara och det var svårt att sluta.

Tror du att hockeyn var en del i att du fick ätstörningar? Att du ville vara i bättre form. Eller var det "bara" kroppsmässigt som du ville bli smalare?

Mest var det nog kroppsmässigt eller vad vågen visade.

På vilket sätt utmärkte sig ätstörningarna för dig?

Jag blev mycket mindre. Jag märkte inte så mycket men folk sa att jag inte var lika glad, inte lika alert, såg annorlunda ut. På 4 nationers fick jag ont i magen och mådde inte så bra, det var då jag märkte det mer

Fanns det något som dina tränare eller dina nära och kära hade kunnat göra för att hjälpa dig innan det hände tror du?

Det är svårt att hantera. Många hade sagt saker och försökt hjälpa mig. Men när det hade gått för långt tog dom tag i det ordentligt, och jag trotsade aldrig utan tog hjälpen jag fick. Det gjorde så gott d kunde. Det är ett väldigt känsligt ämne.

När det väl kom fram att du hade problem, tror du då hockeyn var till hjälp att få ordning på problemen? Att du hade hjälp av dom kontakter du hade i hockeyn?

Ja absolut. Hockeyn var till stor hjälp. Dels var det tränare och ledare som tog tag i det efter som jag var i USA och familjen och vänner var långt bort. Tillslut fick jag väljs mellan sjukdomen eller hockeyn! 

Kan din vinnarskalle varit till hjälp? När du väl bestämde dig att få ordning på ätstörningarna, att det blev som en tävling?

Ja men det tror jag absolut! I alla fall att jag inte gav upp även då det var en tuff tid, utan jag kämpade mig tillbaka. Jag ville tillbaka till hockeyn och kunna spela igen.


Vad tycker du är det bästa nära och kära kan göra efter att det kommit fram att någon drabbats av ätstörningar?

Att man tar upp det men att man inte blir sur utan man försöker att sätta sig in i personens perspektiv. Ta små steg. Jätte svårt att säga något specifikt, alla är så olika. För mig var det, vill du vara sjuk eller vill du spela?! Ta hjälp så fort som möjligt!

Tycker eller tror du man ska koppla bort vardagen och bara fokusera på att bli kvitt sina ätstörningar eller försöka leva ett så normalt liv med träning och jobb som det går under tiden man återhämtar sig?

Jag tror att det är bra att vara som vanligt. Man ska inte ändra för mycket för då blir det för stor förändring. Men som för mig, drog jag ner lite på träningen. Eftersom jag inte åt tillräckligt så fick jag inte göra av med för mycket energi.

Hur har du gjort för att komma tillbaka och få ordning på kosten igen?

Jag gick till psykolog. Jag behövde inte så mycket hjälp utan det gick ganska snabbt. Hon jag gick till sa att jag inte var jätte sjukt för jag förstod allt. Jag var bara tvungen att få vägledning tillbaka till rätt väg.

Stort tack till Kim som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

torsdag 26 december 2013

Viktigt få chansen utveckla bra vanor och träna matchlikt

Jag är ju ute en hel del i ishallar i Stockholm och kör mv-träning. Då hinner jag ju med att se lite på lagens egna träningar och det förvånar mig hur extremt matcholikt det ofta tränas. Övningarna är i stor utsträckning exakt samma som när jag själv spelade hockey för 20 år sedan. Om vi kikar på hur målvakterna spelade för 20 år sedan, så har ju dom utvecklats en hel del. Men hur vi tränar ser exakt likadant ut.

Känns fel tycker jag!

Det är så otroligt mycket övningar som avslutas med frilägen och skott någonstans mellan blålinjen och hashmarks. Säg att en spelare tar 30-50 avslut där per träning, tränar fyra pass i veckan. Då skjuter du mellan 120-200 skott mitt i slottet, utan press, utan skymning, utan returer per vecka.  Det värsta är nog ändå att efter alla dessa skott så tar spelaren en sväng och ställer sig i kön, helt utan att ens titta var returen tog vägen...

Låter det bra?

Jag tycker det låter helt fel! Som målvaktstränare blir jag ju bara ledsen, vad är det för träning? Målvakten är ju bara puckstoppare. Absolut oftast tas det inga returer och ingen skymmer. Efter skottet tar man en långsväng och ställer sig sist i en kö. Ofta är det bara två spelare som åker och 20 som står och ser på.

Sen undrar vi varför det görs så lite mål?

Jag tycker ju också det vore lättare komma på matchlika övningar än att hitta på alla dessa bågar och passar i alla övningar. För matcher spelar vi ju, och där borde tränarna se vad som händer. Sen är det bara göra övningar på dessa situationer.

Snabba spelvändningar, 2 mot 1, 3 mot 2. Där det görs flest mål. Gå rakt på mål, få pass och mycket skott. Gå hårt på retur. Försök hinna dit och skymma målvakterna.

Självklart ska det åkas skridsko, passas mycket och skjutas också. Men som jag skrivit förut, vänd på det. Ta skottet först, jobba på returen, stanna och skym på nästa skott. Ta sen en ny puck åk i bågar och slå passar. Då får vi teknik, uppvärmning eller vad man är ute efter men också mer matchlikt.

Problemet att träna som vi i stor utsträckning gör idag är ändå störst för målvakterna, som i stort sett aldrig får träna matchlikt. Dels blir det ju tråkigt bara stå där och stoppa frilägen, att hela tiden bombas med skott mitt i slottet. Dessa lägen är det ju max 3-5 per match. Så varför träna 200 ggr på något som du upplever 5 ggr per vecka?

Saker som vi däremot gör hela tiden och massor i matcherna, är ju små förflyttningar shuffles, hitta rätt position. Se över eller bredvid någon som skymmer. Vara med på snabba spelvändningar. Vara följsam. Dom absolut flesta skott kommer ju antingen i fart i en kontring eller då du är skymd efter ett anfall i zon eller i powerplay.

Jag försöker ju prata så mycket jag kan med tränare om det här, och dom allra flesta håller med och tycker det är bra åsikter. Men ändrar sig inte. Utan fortsätter på samma sätt som innan, frilägesövningar utan skymmare eller returtagare.

En annan aspekt är ju att målvakterna får väldigt mycket skott på sig, bra ju tänker många. Men det är väldigt mycket skott på kort tid. Snudd på strömskott. Där du hinner rädda men inget mer. Inte jobba på returen, inte påbörja nästa skott i rätt position. Målvaktsspel handlar ju om att nöta in bra vanor, bra mönster. Sätta i ryggmärgen att resa dig mot returen. Är det lätt om du aldrig får göra det på träning? Jag tar det igen. DET ÄR VÄLDIGT SVÅRT ATT SKAFFA DIG BRA VANOR OM DU ALDRIG FÅR CHANSEN UTVECKLA DOM PÅ TRÄNING!

En annan sak med dagens träning är att som målvakt står du i grundställning i stort sett hela tiden. Du får skott på skott och ska ner och upp ur butterfly hela tiden. Något som gäör målvakten trött och du tappar lite fokus och jag tror du ökar skaderisken. Du får ju som målvakt bara stå i grundställning och gå ner och upp i butterfly, det blir väldigt lite förflyttningar, och tid att hitta rätt positioner. Väldigt lite viloperioder. Återigen, matcholikt!

Så alla ni målvakter, prata med era tränare. Kom med tips, förklara hur ni spelar och hur ni behöver träna. Vad ni behöver träna på! Försök! Jag förstår att det inte alltid är lätt, men ta mod och prata med tränarna. Gör det på ett konstruktivt sätt!

En annan sak som kan störa mig är tränare som säger "jag kan inget om målvakter eller hur dom spelar". Jösses! Lär dig då! Kika på målvakterna på matcher, på tv. Gå en kurs, prata med en målvaktstränare! I vilket annat yrke skulle du som chef kunna säga, nej det där området kan jag inget om så dom får liksom följa med på tåget och göra det bästa av saken. Rätt få va?

Vi hörs!

onsdag 25 december 2013

Fastna inte i samma tekniker

En sak jag tycker är viktig som målvakt är viljan att prova nya saker. Nyfikenhet för tekniker, övningar och spelidé. Att inte fastna i att "så här spelar jag och det ska jag fortsätta med".

Jag blir ibland förvånad då jag har målvaktsträning och vi ska träna tex onepad, och en målvakt säger saker som "jag är inte bra på det", "jag använder aldrig det". Nej men desto mer anledning att träna på det. Prova, kanske du inser att det gillar onepad och att det finns bra tillfällen att använda den.

Så fastna inte i en teknik. Utan var öppen för att prova andra tekniker. Jag säger inte att du prompt ska byta, eller att du ska använda olika tekniker vid samma sorts lägen. Men var öppen för att prova, samt träna extra på de tekniker du inte riktigt tycker du behärskar.

Just onepad och SMS är ju där det jag upplever det vanligast att man inte använder den ena eller den andra. Att man alltid använder tex SMS vid stolpen. Men man vet inte varför man gör det, att man inte kan förklara för mig hur man tänker eller varför just SMS känns bäst. Då tycker jag man ska testa även onepad, se om det finns lägen då den fungerar bra.

Samma sak med att inte prova nya tekniker för att dom känns svåra. Allt är ju svårt innan man lärt sig det. Men träna på det och prova det och se om du kan ha användning för en ny teknik. Som målvakt är det viktigt att inte fastna i tekniker utan att fortsätta utvecklas!

Så, var öppen för att prova nya saker.

Det är ju faktiskt rätt roligt lära sig nya saker och bli bra på dem!

Vi hörs!