tisdag 14 juli 2015

En intervju Sweden Hockey Institute gjort med Justin Goldman

Vi hade ett långt samtal med Justin Goldman som skrev böckerna "The Power Whitin" och "Between Two Worlds". Samt är grundare av "The Goalie Guild".

Se och hör intervjun, om vad han har att säga om Sweden Hockey Institute och målvaktsspel generellt.




Vi hörs!

Nej, jag gillar inte övertäckande av första stolpen, intill stolpen. (redigerat)

Det har ju minst sagt varit lite stiltje här på sista tiden.

Men ett litet inlägg idag då.

Nu har jag gett det en säsong, en sak jag la märke till på elitnivå som kom mer och mer som jag upplevde det. Jag har sett det mest i NHL. Men jag gillar det inte riktigt.

Förtydligande. Jag gillar det inte då spelare är nära mål. Som på bilden nedan och närmre. Långt upp i vinkeln är det ju naturligt. Det naturliga valet av positionering. Men ju närmre spelare/puck kommer ju mindre vill ja ha skridskon utanför främre stolpen. När målvakten är intill stolpen vill jag inte ha skridskon utanför alls. Vilket jag sett vid flertal tillfällen. Alltså att övertäcket "blir" kvar hela vägen in till stolpen och man hamnar med skridskon utanför stolpen, samtidgt som man står intill stolpen. Inte helt enkelt förklara i skrift. Så jag hoppas ni är med.

Övertäcka på första stolpen.



Jag skrev om det i vintras, att jag var skeptisk. Vilket jag fortfarande är. Absolut ser jag fördelen, med att du inte riskerar släppa på första stolpen. På bilden ovanför är ju risken rätt låg släppa på bortre då spelaren är leftare. Men jag har sett så många målvakter och då både i NHL och SHL, som övertäcker och sen är helt borta för det kom en pass eller på eventuell retur. Då dem hamnat med skridskon utanför stolpen i OnePad eller butterfly och inte kommer därifrån snabbt nog.




Så nej, jag är inte speciellt förtjust i det. Jag tycker inte heller. om du hamnar rätt i vinkeln att du ska behöva övertäcka. Sen ja, självklart det är inte alltid rätt hamna rätt. Ja det är målvaktens mål om den sitter på första stolpen. Men jag tycker inte man ger sig bästa förutsättningar på ett inspel eller en retur.

Hur tänker du? Hur spelar du i vinkeln och varför? vad är dina upplevelser?

Vi hörs!