tisdag 18 november 2014

Ha eget driv, egna idéer och var medveten

Efter mitt förra inlägg om vikten att coacha och träna sig själv om man inte får träffa målvaktstränare så ofta som man vill, kom det en intressant diskussion på Facebook. Om vikten att också vara medveten, nyfiken och att lyssna och ta till sig då man träffar målvaktstränare eller om man inte gör det.

När man går på camper, att vara där mentalt och inte bara kroppsligt. Att ta till sig den information och dom tips man får. Att fråga om man inte förstår. Att ifrågasätta om det inte känns rätt eller du inte förstår syftet. Inte bara bli en nickedocka som håller med om allt, men inte lyssnar och sen fortsätter precis som innan.

Jag citerar Blue Crease Magnus Olsson här:

Egna drivet är den absolut enskilt viktigaste faktorn. Inte bara att orka utan att utvärdera och komma ihåg tips man fått tidigare.

Jag håller med Magnus helt och hållet här. Väldigt bra synpunkt. Jag som målvaktstränare förväntar mig det av mina elever/målvakter. Precis som ni förväntar er att jag ska hjälpa er, komma med tips, engagera mig och vara intresserad. Jag har samma förväntan på er som målvakter.

Så när du kommer till målvaktsträningen, utöver att vara peppad och ta i. Vara där kroppsligt och verkligen lyssna och försöka. Även vara där mentalt och lyssna och ta till sig, förstå vad det är du tränar och varför. Gör du inte det så fråga. Känns det fel eller du inte förstår varför du ska träna som du gör eller det du gör, fråga och diskutera.

Du kommer inte bli en bättre målvakt av att bara vara kroppsligt närvarande på målvaktsträningen. Eller jo visst det kommer du, men inte i närheten av lika bra som om du också är där, är intresserad och medveten.

Jag märker ganska ofta, mest på yngre målvakter att dom kanske inte riktigt förstår, då försöker jag förklara för dom. Kanske inte riktigt klarar av, då försöker jag bryta ned övningen i mindre moment. Men det som är tråkigt är då jag märker dom inte lyssnar, inte försöker, inte bryr sig. Varför är man där då? Om man ändå inte vill prova eller öva på det vi går igenom. Om vi ska köra förflyttningar i butterfly och komma square till pucken, istället kör slide och tycker det är jättekul. När jag påpekar vad meningen med övningen var säger dom ja och okey men gör ändå inte som det är tänkt.

Jag tycker ju det är målvaktens ansvar att ta till sig det som sägs, göra som det är tänkt. Mitt ansvar att ha bra övningar med mig, att förklara så alla förstår. Sen hinna med att ge alla individuell feedback och vara närvarande och öppen för frågor och diskussion. Jag är ju inget facit, jag bestämmer inte över ert spel, men jag kan ge er bra tips och råd. Samt ha en diskussion och hitta vad som är bäst för dig, din kropp och din teknik.

Med andra och kortare ord.

Var medveten!

Vi hörs!

söndag 16 november 2014

Coacha och träna dig själv

Ett tips för målvakter som inte har regelbunden hjälp av målvaktstränare, eller några tips på hur du kan coacha och träna dig själv att bli bättre.

  • För matchdagbok
  • Få hjälp att filma dig på matcher.
  • Ta hjälp av den andra målvakten i ditt lag.

Det här är ju tre tips på hur du kan coacha dig själv och få reda på vad du behöver träna extra på. Att ge dig själv chansen att utveckla dig själv.

Matchdagbok.

Efter matchen skriv ned hur du, om du släppt in några mål. Vilka situationer hamnade du i som var svåra eller där du kände du inte hade någon bra lösning. På det viset får du en idé om vad du kan träna extra på när du tränar. Då kan du be utespelarna skjuta på ett visst sätt, höra med tränaren om du kan få övningar på träningen som påminner om situationerna du hamnar i. Du och din målvaktskollega kan också hjälpas åt med detta. Den av er som inte står kan hjälpa till ta statistik, göra anteckningar. Sen kan ni tillsammans prata om situationer och hur man kunde löst dom på ett bättre eller annat sätt.

Bli filmad.

Be en kompis eller dina föräldrar att filma dig på matcherna. Från en stationär kamera riktad bara mot dig. Filma sen varje gång pucken kommer över röda linjen till exempel. Sen kan du titta på alla situationer du hamnar i under matchen och på så sätt få en ännu bättre bild än med hjälp av matchdagbok på vilka situationer du har problem med, eller när du hamnar i problem. Tittar du ihop med din målvaktskollega kan ni tillsammans byta idéer och tankar på sätt att lösa situationer på. Sen prata med er tränare för att få hjälp med övningar på träningarna.

Ta hjälp av målvaktskollega

Här har ni ju er bästa chans till liknande hjälp som från en målvaktstränare. Ni kan diskutera tekniker, lösningar på olika situationer. Hjälpa varandra med övningar. Sporra och tagga varandra. FÅ en sund konkurrens. Samt hjälpa varandra.

Så har du ingen målvaktstränare får du försöka bli din egen målvaktstränare. Samt ta hjälp av din målvaktskollega. Då kan du utvecklas. Ett tips är ju att se och försöka se nya lösningar och inte se sina fel och brister. Du släppte ett mål, absolut. Men se på hur du kunde ha gjort istället för det faktum att du släppte in målet.

Vi hörs!