lördag 12 mars 2011

En hyllning full av beundran

Jag är inte den som hyllar AIK:are i vanliga fall. Men det här är inte vanliga fall.

Viktor Fasth!

Vilken otroligt bra målvakt han är. Han är ju som en puckmagnet, var än pucken skjuts så kommer inga returer. Han agerar så lugnt så samlat. Inga stora yviga rörelser utan samlad, tät och stor i alla lägen. Bra på skridskorna, välplacerad och på plats i tid.

Jag är grymt imponerad av Viktor, jag såg honom i någon match förra säsongen och tyckte ju han var en bra målvakt. Men att han skulle slå igenom som han gjort i år hade jag aldrig trott. Jag trodde innan säsongen att Heino-Lindberg skulle vara etta i AIK.

Men Viktor Fasth har klivit in i AIK och spelat så grymt bra i hela serien, utan dippar alls, han har betytt så grymt mycket för sitt AIK. I slutspelets kvartsfinal har han ju dominerat totalt. Jag vill påstå att med vilken annan av elitseriens målvakter som helst i mål hade AIK inte haft 3-0 i matcher mot HV71.

Jag är som sagt otroligt imponerad av Viktor Fasth och tycker han ska vara med i en eventuell VM-trupp. Han har på tre matcher i slutspelet över 97% i räddningsprocent, det är ju så grymt bra!

Det jag nog ändå är mest imponerad av då det gäller Viktor är att han utstrålar sånt grymt lugn, han stressar inte upp ser hela tiden lugn och samlad ut. Grymt imponerande!

Foto: Tage Olsin
http://sportfoto.olsin.se/

Vi hörs!

fredag 11 mars 2011

Dagens lögn...

Dagens lögn i pressen står nog Hans Särkijärvi för idag.

Att Andreas Jämtin skulle kört över Andreas Hadelöv av misstag, det tror jag inte en sekund på. Hade inte trott på det vilken LHC spelare det än varit. Men än mindre då det är just Jämtin, som det ju brinner i huvudet på då och då.

Sen är det ju så i slutspelet, kan man få mentala fördelar så försöker man få det. Får man läge att köra över målvakten gör man det.

Självklart kan ju inte Särkijärvi säga det till pressen, men så är det!

Vi hörs!

Mina fem NHL favoriter

Fick en kommentar från Niche som ville jag skulle skriva ett inlägg och ranka NHL målvakter. Göra en lista helt enkelt. Det var ju ett tag sen jag gjorde någon lista, och det är första gången jag får ett önskemål från en läsare om ett inlägg och då blev jag ju så smickrad att jag känner mig tvungen. ;-)

Dock så har jag inte sett alla NHL målvakter för att kunna göra en lista sen tycker jag det är svårt att lista målvakter. Men jag ska göra en topp fem lista med mina favoriter med en liten motivering. Sen ser jag gärna era listor bland kommentarerna!

1. Henrik Lundqvist, New York Rangers: Motivering överflödig, svensk, grymt bra, lugn, stabil. Jag gillar Henrik och har gjort det sen jag såg honom i Frölunda första gången. Har utvecklat sin stil och anpassat sig till NHL. Har flest nollor i år med nio stycken, i ett av NHL:s sämre lag.

2. Carey Price, Montreal Canadiens: Gillar Carey Price stil, lugn och tekniskt duktig. En butterflymålvakt ut i tårna. Med härligt rörelsemönster. Det ser så enkelt och lätt ut när Price rör sig. Har nog snudd på i alla fall, lyckats fylla fansens tomrum efter Patrick Roy.

3. Marc-Andre Flerury, Pittsburgh Penguins: Ytterligare en rätt extrem butterfly målvakt, men även här med bra teknik och en stil jag gillar. Efter dokumentären 24/7 Road to Winter Classic, där Pittsburgh har en strafftävling och han kallar Jordan Staal för "you fuck face" och hoppar och viftar med armarna... En sån kille måste man ju gilla...

4. Tim Thomas, Boston Bruins: Inte alls en butterfly målvakt, mer än slänga sig stå på huvudet ta pucken så som det blir målvakt. Nej nu var jag orättvis mot Tim, men han har ju sin egen stil. Men är en jävel på att rädda puckar och gör ett gäng grymma tv-räddningar per säsong. Hur kan jag inte gilla en sån kille?

5. Anders Lindbäck: Nashville Predators: En ung Svensk målvakt, butterfly målvakt som länge stod i skuggan av Jacob Markström. Men flyttade lite norrut tillTimrå och klev fram ur skuggan. Har tagit plats i NHL före Jacob och fått spela ett gäng matcher då pekka Rinne varit skadad, och gjort det riktigt bra. Att han svarade på mitt mail med en intervju gjorde ju inte saken sämre.

Det är min lista med mina favoriter inte dom fem bästa målvakterna kanske men personliga favoriter, dels på grund av teknik och stil men även keeprar jag tagit till mig bara av olika anledningar.

Så vilka är dina favoriter?

Vi hörs!

Intervju med Janne på HockeyMonkey om målvaktsutrustning

Eftersom jag på alla camper får en massa frågor om vilka benskydd som är bäst, och vilket kombinat som är det bästa, och då mina sista benskydd var ett par Koho som jag ärvde av Tommy Söderström så har jag inga bra svar på dom frågorna...

Så jag gjorde det enda rätta och skickade iväg ett mail med lite frågor till dom som borde veta, HockeyMonkey.eu och ställde lite frågor om utrustning och vad man bör tänka på när man ska köpa nytt. Fick även lära mig en del, det har tydligen hänt en del och utvecklats en del dom sista tjugo åren...


Vad är viktigt att tänka på då jag ska köpa nya benskydd, både gällande märke och passform?

Det första man bör fundera på är ifall man skall ha ett mjukt och följsamt skydd eller ett styvt och kantigare skydd, och det bestämmer man själv, helt enkelt en smaksak.
I dagsläget så har de flest märkena två eller fler typer av skydd för att kunna erbjuda alla målvakter något som passar just dem.

Men det som är viktigast av allt är att man köper rätt storlek, vet inte hur många gånger man sett en målvakt med alldeles för stora benskydd, spelar ingen roll vilken ålder eller nivå, men det händer allt för ofta att man köper för stort. Vi på HockeyMonkey.eu är väldigt noggranna med att förklara just detta för kunden, vi har absolut förståelse för att killarna och tjejerna växer, och tar absolut hänsyn till detta, men det är viktigt att målvakten kan använda skyddet från den dagen de får hem paketet eller går ut ur butiken.

Har ni några bra skötselråd kring just benskydd som får dem att hålla längre?

Det största misstaget de flesta gör i dagsläget är att man inte ser efter skyddet. Skyddet behövs inte smörjas med något, utan det man bör hålla koll på är att skruvarna sitter fast, hålla kolla på ifall några sömmar håller på att släppa. Men viktigast av allt, se till att fixa det direkt, så att det inte blir värre.
Alltför många tro att skyddet skall ”laga sig själv” men det gör den tyvärr inte. Vi har all förståelse för material fel kan uppstå, och hjälper gärna till med detta, men kan garantera att kunden kommer att vara mycket nöjdare med sitt köp om man bara håller efter sakerna.

När det gäller handskar, vad är viktigt att tänka på när jag ska köpa ny plock och klubbhandske?

Hitta en handske som känns bra på handen, en del vill ha en handske som man lätt kan stänga, andra vill håva in pucken. Men något som är viktigt är att hitta en handske som sitter bra på handen, alltså inte stressa med att kliva upp på en SR eller Int för tidigt.

Hur ska jag sköta mina handskar för att få dem hålla längre?

Här gäller samma sak som på benskydden, håll efter din utrustning och se till att den är fräsch, häng upp på tork och se till att handskarna inte ligger i kläm så att den inte får en konstig form.




Kombinat, vad ska jag tänka på när jag köper nytt kombinat?

Viktigast när du köper är ett kombinat är storleken och att du får rätt typ av skydd, beroende på nivå och ålder.

Skötselråd kring kombinat?

 Se till att hålla efter ditt kombinat, låt det torka ordentlig och håll koll på trådar som har en förmåga på att släppa ibland, det är ju trots allt det skydd som det dras och slits i mest.

Vad har jag för möjlighet att prova skydden hos er? Finns något sätt att prova skydd på ett hyfsat realistiskt sätt?

Tyvärr så har vi ingen möjlighet i dagsläget att låta våra kunder ta ut ett skydd att prova på is. Det vi har lagt fokus på är att ha kunnig personal, allt från killar som har spelat på topp nivå i Sverige och de som fortfarande tränare målvakter, som kan hjälpa till att hitta det som passar just dig.
På målvaktsavdelningen så har vi en stor yta för målvakten att ta på sig all den utrustning som han eller hon vill (till och med skridskor) och röra sig ganska så fritt för att kunna känna på de produkterna skall provas. Känns grejerna bra på golvet så kommer det bara att kännas bättre på isen, vi målvakter är som ”fiskar på land”.

Vilka märken säljer bäst och mest hos er då det gäller målvaktsskydd, benskydd, handskar, kombinat, skridskor?

 Reebok och Bauer är de två största märken på marknaden och lika så hos oss i butiken.




Är det något av era märken ni tycker har bättre kvalité och hållbarhet?

I dagsläget när mycket tillverkas i Asien där man spara in på materialet för att hålla ett bättre pris så håller grejerna ungefär 1säsong, beroende på ålder och antal timmar på is.
Vill man ha ett skydd som håller bättre och längre så får man kolla på PRO skydden, tillverkas i de flesta fallen i USA/Kanada (i vissa fall i Asien, fast med ett kraftigare material).
Men vi skulle väl rekommendera kunderna som fortfarande växer att kolla på Asien skydden, som blivigt mycket bättre sedan man flyttade över produktionen dit. Mycket på grunda av att man just växer och oftast ändå behöver byta till varje säsong, vi pratar ändå dubbla pengen för ett PRO gentemot ett enklare senior skydd.

Vilka allmänna tips skulle ni vilja ge när jag ska köpa ny målvaktsutrustning?

Viktigast är att man kommer i kontakt med kunnig personal, stressa inte med ett köp, och var ute i god tid. Kom helst lite innan ni växt ut ur skydden, skapa er en uppfattning om vad ni vill ha för typ av skydd och ta reda på vilken storlek ni skall ha. Allt detta underlättar er nästa köp, och minskar risken för ett felköp som ni sedan inte alls blir nöjda med.





Där fick ni Janne på HockeyMonkeys tips och råd hur ni ska tänka då ni köper era nya skydd men också hur ni kan sköta skydden så dom håller så länge som möjligt. Just det där med skötsel är ju grymt viktigt och som jag ser det en del av förberedelserna. Du ska inte upptäcka precis innan match att en rem i benskyddet är trasig eller att en skruv i gallret lossnat. Du bör alltså ha dom verktyg du behöver i trunken samt lite extra delar. Så du slipper stå över en match eller ha ett störningsmoment när du är på isen.

Det är ju också viktigt då ni köper skydd, att testa så mycketd et går, fråga massor av frågor. men viktigast köp dom skydd som passar dig bäst och som känns skönast. Inte dom skydd din idol har, för det är ju inte alls säkert dom passar dig bäst!

Det med storleken håller jag med Janne om, det är ofta man ser mindre målvakter med för stora skydd, som hämmar deras möjlighet at röra sig smidigt och snabbt. Sen förstår jag ju också att det kan bli dyrt köpa nya skydd varje säsong när killarna växer...

Jag har ju aldrig varit på HockeyMonkey, men om jag blivit insläppt där då jag var aktiv så hade jag kunnat spendera en hel dag med att prova och testa utrustning. Vilken affär, den har ju ALLT!! Som det känns även kunnig personal, så det kan säkert vara värt åka några mil extra för att handla sin utrustning där!

Jag tackar Janne på HockeyMonkey för dom bra och informativa svaren!




Har du några bra tips när du köper ny utrustning eller hur du sköter den du har?
Vi hörs!

onsdag 9 mars 2011

Jobba hårdare på sargreturer

En sak jag tänkt på då det gäller målvakter i alla åldrar och på alla nivåer. Är att många är lite slöa och inte uppmärksamma då det gäller sargreturer. Att målvakten slappnar av lite för mycket då skottet gick utanför.

Man ser pucken gå utanför, blir kvar en liten stund i butterfly. Sen börjar man resa sig och ska förflytta sig efter pucken, och ofta blir det väldigt bråttom om det blivit en sargretur och dom får göra en panik räddning och är då inte alls samlade och på tå inför en eventuell till retur.

Jag tycker det är konstigt att målvakter bara för pucken går utanför slappnar av lite och kanske inte går 100 %. För som sagt, det är ofta det blir väldigt stressat då det blir en sargretur. Målvakten får panik trycka sig ned mot stolpen där pucken studsar fram.

Jag tycker inte det ska behöva vara så, alla vet att sargreturen kan bli farlig och jag tycker ju att målvakterna ska jobba klart på pucken 100 % tills den är borta helt.

Så tänk på det när du tränar jobba klart på ALLA puckar, vare sig det blir retur från dig eller sargen eller om pucken går utanför. Det är så grymt viktigt för att vara på plats i tid och ge sig själv chansen att ta andra puckarna!

Vi hörs!

Mycket konstig laguttagning

Extremt konstigt målvaktsval i HV71 ikväll??

Andreas Andersson fortsätter i mål, visst han var inte dålig förra matchen. Men heller inte bra han tog det han skulle med inget mer. Alls.

Daniel Larsson som varit bofast i landslaget i år, spelat riktigt bra i HV71 hela säsongen med dippar i vissa matcher som jag tror på att HV spelat honom för hårt. Men att en målvakt som står 47 av 55 matcher och sen blir petad inför slutspelet. Det ligger något konstigt bakom det här??

För Daniel är en mycket bättre målvakt än Andreas. Helt klart utan snack, sju dagar i veckan. Att Andreas gjorde två bra matcher i slutet av säsongen förändrar inte det alls. Om jag fattat det rätt har Janne Karlsson sagt att Larsson inte har slutspelrutin, men det har inte Andreas heller.

Jag tycker det är grymt konstigt, jag tycker till och med det är tjänstefel! För jag köper inte att Andreas Andersson plötsligt blivit bättre än Daniel Larsson, eller att Daniel Larsson blivit så mycket sämre under denna säsong.

Som sagt något är väldigt konstigt här!

Eller kan det vara att Daniel är små skadad och HV vill mörka det?

Torskar HV idag så ligger dom ju inte alls bra till, och om inte Andreas Andersson spelat på huvudet och varit övermänsklig så blir det mycket svårt för Janne Karlsson att förklara sig för fans, sponsorer och styrelse...



Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/



























Vi hörs!

Varför blev det som det blev

Satt och tittade på Luleå - Djurgården igår. En match med bra försvarspel och två riktigt bra målvakter. Kanske inte så super underhållande. Men hey det är slutspel och då är det alltid kul ju!

Anders Nilsson var riktigt bra igår, men gjorde ju en jätte tavla! När han släpper in 1-1 pucken med två minuter kvar i armhålan, ett flippskott två meter utanför blå.

Jag har sett målet några gånger nu, och ja det är ju självklart en tavla inget att snacka om inga ursäkter. Felet jag tycker Anders gör, är att han varken kommer in i skottlinjen eller agerar bort pucken. Så han varken täcker/blockar den eller stöter undan den. Det blir något mellanting där han kommer in till hälften i puckbanan och måste även stöta bort den och då trillar den in mellan arm och mage.

Jag skulle tro han får för mycket tid på sig och slå av reflexen och börjar tänka på hur han ska rädda pucken. Lite som owuyas miss mot AIK i derbyt där jag tror han började tänka för mycket då han stod med pucken. Målvaktsspel handlar ju mycket om reflexer blixtsnabba beslut och spela på intuition. Får man för mycket tid är det lätt det blir något mellanting och pannkaka av allt.

Skönt för Anders Nilsson att det redde upp sig och Luleå kunde vinna i Sudden, hade nog inte känts så kul ha släppt den i en match som Luleå ändå kontrollerade och sen torska i sudden. Det hade varit en match dör jag hade kunnat hålla med om att en målvaktstavla var med och avgjorde matchen...

Vi hörs!

måndag 7 mars 2011

Fasth på knock

Ja du Janne Karlsson, där försvann hemma fördelen!

Målvaktsmatchen vann Viktor Fasth på knock!!

Andreas Andersson var inte dålig men han borde nog tagit två av målen i alla fall. Så chansningen gick inte alls hem. Sen var ju AIK det klart bättre laget, inget snack om saken.

Dock gillar jag inte alls det Viktor Fasth gör på Temu Laine, när han spearar honom med klubban mellan benen. Där ska det vara fem minuters utvisning. Grymt ful och grymt onödigt. Sen klarar han sig på en puck out också... Så lite tur för AIK där, som dock vann helt rättvist.

Skulle gissa på att Daniel Larsson är tillbaka i målet i nästa match.

Vi hörs!

Andersson vs Fasth

Ikväll kör det igång! Det vi hockeyälskare har väntat 55 omgångar på.

SLUTSPELET!

En tid att älska en tid att våndas!

Ikväll HV71 - AIK.

En match som är lite etxra spännande då HV alltså som det ser ut väljer Andreas Andersson i målet. En bra målvakt men med väldigt lite slutspelsrutin och väldigt mycket press. Han ska bevisa han är rätt val framför landslagets Daniel Larsson, han ska axlaq Stefan Livs slutspelsmantel. Han SKA vinna denna hemma match mot AIK och Viktor Fasth. Viktor Fasth däremot spelar borta mot HV. HV som vunnit serien två sista åren och är regernande mästare. Med andra ord allt annat än HV vinst är en rejäl skräll. Så Fasth kan spela helt utan press.

Vinner Viktor Fasth matchen mot Andersson så är HV:s hemma fördel borta och plötligt har HV mycket större press på sig...

Klarar Andreas Andersson den pressen?

Imorgon har vi svaret!

Vi hörs!

Ställ din fråga om kost till en dietist

Har via AXA sport fått kontakt med en legitimerad dietist vid namn Karin Magnusson. Karin är som sagt leg. dietist och jobbar som kostrådgivare åt elitidrottare som innebandylandslagen, ishockeylandslagen, allsvenska fotbollsklubbar, friidrottare, bandylag m.m.

Hon kan med andra ord det här med kost och hur och när du ska äta.

Nu har hon och jag kommit fram till att vi ska låta er ställa era egna frågor om kost till Karin, via mig. Så ni kan skriva era frågor i kommentarsfältet här på bloggen, maila dom mig på mvtraning@gmail.com, eller ställa dom i kommentarsfältet på facebooksidan.

Så om du idrottar och undrar hur, vad och när du ska äta så ta nu chansen att få svar på det du undrar genom att skicka din fråga till mig på något av ovanstående sätt, så ska jag sortera ut frågorna och skicka dom vidare till Karin.

En del svar finns kanske i min intervju med Amanda Ottordahl, men du kanske har en följdfråga eller en helt ny fråga. Tveka inte att höra av dig!

Jag kommer skicka frågorna till Karin om en vecka tio dagar, så passa på.
Vi hörs!

söndag 6 mars 2011

Det är nu det gäller.

Serien färdigspelad!

Kvartfinalerna är lottade och kvalserielagen från elitserien klara.

Mark Owuya vinner räddningsprocentligan i elitserien på 92,69 %, tror ingen trodde på det innan säsongen, men Mark har varit bra och kommit in i flytet och fått det flyta på. Mark är ju en ganska begränsad målvakt som spelar täcka/blocka kanske mest i elitserien. Men det funkar för honom och han vinner matcher åt Djurgården. Starkt gjort Mark!

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/


















Årets målvakt blev ju som jag skrev tidigare Viktor Fasth, helt riktigt tycker jag. Han har varit otroligt bra och grymt jämn hela säsongen. Inte haft dippar alls egentligen. Roligt för Viktor och roligt för AIK som tagit sig till slutspel något jag inte tror dom gjort om inte Viktor varit så grymt bra som han varit. Det jag tycker han gjort bra i dom matcher jag sett AIK är att han ser till att spika igen då det verkligen gäller.

Så slutspelet är lottat:

HV71 - AIK

Här ska enligt aftonbladet HV spela med Andreas Andersson i kassen, då Daniel Larsson haft det lite tyngre på slutet. Får mig att undra om det är schysst och rätt av Mårts att plocka ut samma spelare till alla landslagsturneringar? Kan det vara så att Daniel spelat för mycket i och med han spelat 46 matcher för HV, sen lite landslag och väldigt lite tid för vila.

Min magkänsla: AIK med den hetare målvakten, skulle Larsson komma in så bra han kan så är det två jämna målvakter. Min magkänsla säger dock HV utan några större problem.

Färjestad - Brynäs

Alexander Salak mot Thomas Greiss antar jag det blir. Då Greiss spelat på slutet först för att Svedberg var skadad men sen har han också spelat bra och antagligen fått fortsätta även om Svedberg kommit tillbaka. Salak som gjort en riktigt bra säsong från början till slut och som hållit flest nollor i serien med sju stycken i år.

Min magkänsla: Färjestad med bättre målvakt och bättre trupp ska enligt mig gå vidare utan några större problem. Om inte Greiss står på huvudet totalt.

Skelefteå - Linköping

Veteranernas kamp, Andreas Hadelöv mot Fredrik Norrena. Två målvakter som skolat om sig från den gamla stilen till den nya. Hadelöv mer än Norrena som fortfarande är någon slags hybrid målvakt som spelar mycket på känsla och räddningen blir den det blir. Visst överdriver jag lite här, men Norrena är ju inte den mest konsekventa målvakten i serien.

Min magkänsla: Spännande serie med två bra lag, där jag hoppas på Skelefteå som spelar en rolig hockey och har en av mina favorit målvakter i Hadelöv. Tror nog att Skelefteå ska klara av Linköping men tror på sju matcher.

Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/


























Luleå - Djurgården

Anders Nilsson mot Mark Owuya två unga målvakter som ställs mot varandra där ingen av dom har någon rutin från slutspel. Kan bli spännande att se hur dom klarar sig när varje match gäller så väldigt mycket, och det gäller att vara på topp hela tiden. Ska som sagt bli roligt att se vem av dessa ungamålvakter som hanterar det bäst.

Min magkänsla: Djurgården, men det är kanske mer hjärta än mage? Vad vet jag men jag tror hoppas och vill Djurgården!

Det var slutspelet det. Sen har vi ju en kvalserie där det gäller lika mycket om inte ännu mer, i alla fall för Södertälje och Modo. I mina ögon ska ju både Modo och Södertälje klara av att hålla sig kvar. Dock så är ju Modo helt ovana och som jag tror helt oförberedda på att hamna i en kvalserie. Sen har ju Pontus Sjögren och Södertälje en hel del vana vid kvalserie. Tuomas Tarrki, är inte en målvakt jag hade velat ha med mig i en kvalserie, hade jag fått välja av dom två hade jag valt Pontus. Trots att Tarrki varit bättre statistiskt i serien, men Pontus har ju vanan av kvalserie. Håller en tumme för Södertälje då ju min chef och kompis Stefan Ladhe basar över målvakterna där.

Vi hörs!