fredag 12 juli 2013

Sommarintervjuer med målvaktstränare, HV71:s William Rahm

Idag har turen kommit till en målvaktstränare som bjuder sina målvakter på muffins dagen efter en nolla. HV71:s William Rahm.

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Tillsammans med vårt fysteam i HV71 sätter vi ramarna för våra målvakters fysupplägg. Eftersom vi vill att målvakterna skall vara bästa möjliga atleter så deltar de i den del av fysträningen som är gemensam för hela gruppen. Utöver detta kör jag idrottsspecifik målvaktsfys med våra målvakter två pass/vecka

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Som sagt så kör vi två pass med idrottsspecifik målvaktsfys i veckan och här är det bara målvakter som deltar. Fokus ligger här på bålstabilitet, rörlighet, ögonträning och koordination/reaktion.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

Scouting och rekrytering av målvakter till vårt Hockeygymnasium ansvarar jag tillsammans med juniorernas målvaktstränare för. Detta sker dock givetvis i samråd med övriga ledare. Huvudansvarig för scouting och rekrytering till A-laget är våran sportchef Fredrik Stillman men jag bidrar med min kunskap och åsikter om målvakter och målvaktsspel. Vi har en öppen och bra dialog anser jag.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Svår och bra fråga. Jag tror att det är svårt att generalisera i frågan för det finns lite olika utmaningar för de olika målvakterna att möta och beror helt på vilka styrkor målvakten har. Lite kort tror jag att en nordamerikansk målvakt har en större vana att få mycket skott emot sig från alla möjliga vinklar och därför kanske lite mer bara "gå ut och spela" varje match utan att fundera. Alltså kan de uppleva att de får mer "lättlästa" skott och situationer emot sig. En utmaning för en sådan målvakt kan vara att de har en viss ovana med de större avstånden de har att förflytta sig på vår större isyta vid överspel osv.

En Svensk målvakt har ofta en väldigt god struktur och spelidé att luta sig mot och är därför ofta väldigt trygg i sitt spel när de åker över till Nordamerika för att spela. Om man bortser från den största utmaningen i att möta världens bästa spelare och målskyttar tror jag det kan vara ovanan att möta nya mer oberäkneliga situationer där saker händer "som det inte borde" för dessa målvakter vilket innebär att de måste släppa strukturen lite och bara fokusera på att tävla och ta pucken. Jag tror helt enkelt att Nordamerikaner behöver få lite Svenska influenser när de spelar här och vice versa för Svenskarna i nordamerika för att anpassa sitt spel.

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

Jag brukar börja med att försöka lära känna personen innan man börjar gå in på spel och taktik. Jag tror det viktigaste är att bygga ett förtroende hos individen så att man tillsammans kan hitta lösningar som gör målvakten bättre. Under försäsongen börjar vi med mer generell målvaktsträning för att lära känna varandra och målvakterna får komma med sina åsikter vad de behöver för att känna sig förberedda inför säsongen. Vi har flera möten där vi går igenom försvarsspelet i laget.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

Vi kör igång ett par dagar innan laget går på is för att i lugn och ro kunna fokusera på detaljer och teknik. Då går vi igenom flera moment med mycket fokus på skridskoåkning, blick på puck och positioner.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Se ovan

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Jag tror absolut att det är viktigt att få ett "break" mentalt och fysiskt ifrån isträningen. Off-ice perioden är ju också ett ypperligt tillfälle att förbättra sig fysiskt vilket man inte riktigt hinner under säsong. Med detta sagt så betyder det inte att man behöver vara ifrån isen helt under sommaren. Att vara på is för att träna detaljer och fokusera på teknikträning med hög kvalité anser jag vara perfekt på sommaren.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då dom ska upp och spela seniorhockey?

Återigen en oerhört individuell fråga MEN att disciplinerat hela tiden söka pucken med blicken och hålla den kvar där tycker jag är viktigt att tänka på. Ofta blir tekniken ett självändamål för yngre målvakter där det kan vara viktigare att utföra sin parad perfekt än att faktiskt ta pucken som ju är det vi i slutändan håller på med.

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa dom om då och varför?

Finns många fantastiska målvakter med sina unika starka sidor och jag tycker man skall titta på alla målvakter man kan och sedan prova saker de gör och se vad som passar en själv och sitt spel. Jag själv tycker att Carey Price är en härlig målvakt även om han hade en tung säsongsavslutning.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Henrik Lundqvist

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar?

Vid scoutingen är spelstilen något man kartlägger och funderar kring hur det passar i laget men i slutändan handlar det om att målvakten ska vara så bra som möjligt och passa in i gruppen. Proffessionella spelare har en så hög kompetens att de kan anpassa sig till nya miljöer och nya spelsystem bara man ger dom rätt verktyg är min uppfattning.

En sak William nämer som jag också märkt hos en del unga målvakter, är att man är grymt bra tekniskt utför alla parader och förflyttningar perfekt. Men att man har lite svårt omsätta dom i praktiken och inte riktigt vet när man ska använda vilken räddning, parad eller förflyttning. William har ju en målvakt i HV vid namn Gustaf Wesslau som kanske inte är den absolut bäste tekniskt har en lite fladdrig och yvig stil. Även om han blivit mer tajt och samlad. Men som räddar väldigt många puckar och gör det väldigt bra.

Någonstans är ju det viktigaste att man stoppar pucken. Inte att man nästan tog den men det såg jävligt bra och proffsigt ut!

Tackar William som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 10 juli 2013

Sommarintervjuer med målvaktstränare, fd Almtunas Andreas Eriksson

Idag har turen i intervjuserien kommit till Andreas Eriksson som spenderat dom två senaste säsongerna i Almtuna.

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Individanpassat om det behövs, t. ex om det är en speciell muskelgrupp eller snabbhet som bör prioriteras. Annars så hyffsat lika för samtliga målvakter. Och det är ju roligare att träna tillsammans.

Är ganska involverad om det behövs och finns möjlighet. Har man fystränare får man smöra lite för att få in de moment en målvakt behöver lägga vikt på, haha..

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Ja, det tycker jag är bra att ha. Gärna med målvakter från a-lag ner till ungdom. Alla snackar samma "språk" och hjälps åt. Sen finns det tillfällen då det inte varit möjligt, men då är det viktigt att individen får ett program.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

På seniornivå tycker jag det är ganska viktigt att vara delaktig eftersom en sportchef eller tränare kanske inte lägger märke till vissa detaljer. Och det är ju en individ man ska jobba med i stort sett dagligen en tid framöver så underlättar ju om man tänker ungefär lika och har en bra personkemi eftersom kraven på att leverera kommer direkt.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Svår fråga. Spontant känns det som det. Borde egentligen inte vara så kan jag tycka. Här i Sverige är vi väldigt skolade med god teknik och spela mkt på vinklar och ha rätt position. Det svenska målvakter i regel får träna på där borta är agera mer, eftersom det blir mer sådana lägen med tanke på mindre sarg-mått. Medan en nordamerikan oftast har bra händer o fötter kanske får tänka på att samla sitt spel mer när situationen tillåter/kräver det just för att inte skapa luckor som kanske inte fanns från början.

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

Ja, oftast har man ganska stor koll innan man värvar, och har talat en del med spelaren. Man sätter sig ner o hör efter vad målvakten vill få ut av sitt spel, starka sidor och svagare sidor. Hur denne upplever sitt spel och vad han vill bli bättre på. Bygger upp en förtroende helt enkelt. Sen försöka ha en så öppen dialog som möjligt komma fram till lösningar tillsammans. När det gäller försvarsspelet så är det en sak man får börja nöta när det är dags att spela ihop ett lag. Beroende på vad man har för spelare och vad tränaren har för filosofi.Här tycker jag det är jäkligt bra om man har en målvakt som är medveten om hur han vill ha det, samt vågar säga det.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

Ja, det blir en del förflyttningar för att hitta vinklar, mycket öga-hand och spela klart puckar. Enklare moment. Men väldigt mkt förflyttningar och hitta stolpar i regel. Slänga in ett kamp/match-moment som avslutning brukar vara uppskattat då dom får spela ut på sin känsla när teknik, utrustning och liknande inte alltid sitter som det ska.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Blick, Förflyttningar och Position.

Enklare rörelsescheman där blicken alltid leder vägen till rätt position och att man har god tid att spela klart puckar.

Jättebra om man har möjlighet att gå ut på isen innan utespelarna kommer och nöta på detta. Just för att man skall ha tid att spela klart pucken, vilket inte alltid händer när spelarna ska köra någon uppvärmningsövning.

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Jag tror att det kan vara bra att få en break från allt vad hockey innebär ibland. Just för att ladda energi och bygga upp ett sug inför säsongen. Säsongen kan bli lång och framförallt elitnivå är det bra med en break ibland just för att kunna bygga energi och ett sug.

Däremot kan jag tycka att det är bra att kunna åka iväg på en vecka på camp mitt i sommaren om man har möjlighet, just för att ta del av nya idéer och förhoppningsvis hitta någon grej som gör att man kan ta sitt spel till nästa nivå.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då dom ska upp och spela seniorhockey?

Tycker unga ska jobba mkt med öga-hand/fot. Att jonglera, kasta boll, spela fotboll med polarna och så vidare. Just för att inte bli för "statisk" i sitt spel.

Det andra är att lära sig skapa goda vanor om man har som ambition att bli en elitmålvakt.
Äta rätt, träna rätt och framförallt sova rätt.


Goda vanor på isen att alltid spela klart situationer för att alltid skapa sig goda förutsättningar i nästa situation. Kommer det börja sitta i ryggmärgen kommer man få mkt "gratis" längs vägen...

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa dom om då och varför?

Jag skulle be unga titta på:

Viktor Fasth. -Alltid goda vanor. För hans tålamod och strävan att vilja bli bättre, och att det ibland behövs motgångar för att utvecklas och bli stark mentalt.

Jonathan Quick -Ger aldrig upp, även fast det ser fladdrigt ut emellanåt så "struntar" han aldrig i en puck i ett läge som känns omöjligt.

Carey Price - En målvakt som med hjälp av bra skridskoteknik oftast är i rätt position och gör "enkla" räddningar i magen, men som tack vare bra öga/hand-kordination kan göra riktigt svettiga räddningar när situationen kräver det.

Jhonas Enroth - Hur han läser spelet och alltid vet var han har spelarna på isen.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Sveriges bästa målvakt i modern tid måste nog ändå vara Henrik Lundqvist.

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar

Klart man tittar på hans stil, men jag ser hellre att målvakten har det andra med sig. Typ vinnarinstinkten, kriga om varje puck, och spelförståelse, att kunna ha tålamod och läsa spelet och därigenom ta fler puckar. Teknik är enklare att träna på och dagens målvakter i Sverige har oftast en god grundteknik.

Många intressanta tankar och åsikter från Andreas!

Tackar Andreas som tog sig tid att svara på mina frågor!

tisdag 9 juli 2013

En hyllning till hockeyföräldrar.

Jag har ju skrivit en del om hur hockey eller mer idrottsföräldrar inte ska vara och att jag stött på en del av dom...

Men jag har ju stött på så oändligt många fler bra och underbara hockeymammor och pappor. Som brinner för sitt barns idrottande på helt rätt sätt. Ett stöttande och uppmuntrande sätt utan att sätta press eller skrika på läktaren.

Jag möter dom på våra camper och ute i föreningen. Jag blir så glad när mammor och pappor kommer fram efter ispass och har frågor, och undrar. Vill lära sig vill förstå. Vill kunna finnas där lite mer. Föräldrar som är med på utvecklingssamtalen vi har på våra camper. Som också har lite egna frågor och funderingar.

Föräldrar som hoppar dom där glasen vin till fredags och lördagsmiddagen, för det ska stigas upp tidigt dagen efter och skjutsas till ishallen för match eller träning.

En av dom var ju min egen pappa. Som då jag slutade i lokala laget Älta och började i Djurgården med träningar över hela Stockholm och flera dagar i veckan året om. Som skjutsade mig runt och stod och frös i ishallar. När han fick nog av att frysa blev han matrialare i laget. Något han i och för sig är fortfarande även om jag slutade för 20 år sedan.

Eller när vi var på campingsemester i Europa och jag tvingade farsan köra genom hela Tyskland för att komma till en liten butik som sålde DR skydd. Där ny plock och stöt köptes in. Samma som idolen Rolf Ridderwall hade. Halva reskassan gick väl åt där och då. DR SM6 stöt och S6 plock!



Mina var dock vita med blå och gula detaljer!

Ska tillägga jag tvingade brorsan skjuta och kasta tennisbollar på mig resten av semestern för att få prova handskarna. Gjorde nog ingen större succé bland tjejerna på campingarna. En 14 årig som stod i landhockeymål och tvingade lillbrorsan skjuta på honom.

Så vill med detta inlägg hylla alla er hockeyföräldrar! Framförallt min egen pappa!!

Vi hörs!