söndag 15 april 2012

Att våga förändra och inte fastna

Följer SM-Slutspelet som jag antar många av er gör. En sak jag reagerat på är att dagens unga målvakter som Johan Gustafsson i Luleå och Joacim Eriksson i Skellefteå använder SMS mycket mer än dom äldre målvakterna. Jocke använder SMS väldigt mycket även då det inte är direkt lägen, utan han använder det som lite av en "grundställning" då pucken är nere i hörnet eller bakom mål.

Gustav Griborn
Även Johan använder SMS mycket och går ofta ner tidigt i SMS eller butterfly. Till en början och ja även nu så stör jag mig lite på det och tycker det är onödigt vara nere så tidigt. I just sms så tycker ju jag även att man tappar lite snabbhet ut mot situationerna då man använder den som en "grundställning" intill stolpen. Visst kommer man ut men inte lika snabbt som från tex OneKnee eller stående.

Men, vad är det som säger att det är sämre eller bättre egentligen. Varken Johan eller Jocke släpper ju in speciellt mycket mål. Ingen av dom släpper in extra mycket för att dom använder sig av den här tekniken. Visst har dom båda säkerligen släppt en del över axlarna när dom varit för tidigt nere, men där kanske andra målvakter släppt fler låga istället. Jag skulle tro om man gör statistik på den saken som jämnar det nog ut sig.

Kan det istället vara som så att Jocke och Johan ligger i framkant av utveckligen? Att det vi ser är vad som kommer gälla i framtiden? Att fler och fler målvakter kommer jobba ännu mer i låga "grundställningar" att SMS blir standard då pucken är bakom förlängda mållinjen? Att SMS blir det man jobbar med i vinkeln?

Jag kan ju tänka mig många målvaktstränare, förståsigpåare och målvakter rynkade en del på näsan när butterfly började bli poppis på riktigt och tyckte det var fel, dumt och störde sig på det. Men en sak jag fått lära mig sen jag bärjade som målvaktstränare är att tekniker förändras, val av ställningar förändras och vi/jag måste vara öppen för förändringar och förfiningar. För hur roligt vore det om vi alla spelade likadant och ingen kom på något nytt?

Det är ju en viktig sak för er målvakter, våga prova nya saker. Förslagsvis på träning till att börja med. Kika på nya lösningar på gamla problem. Finns inga rätt eller fel så länge du tar pucken.

En sak jag funderat en del på är ju att när man ska trycka sig ut i vinkeln från stående, när du har ena benet mot stolpen. Att använda den inre skridskon, alltså den som är inne i målet och inte intill stolpen för att trycka med. Använder du skridskon som står intill stolpen måste du ju först in mot mitten för att "lösgöra" dig från stolpen. Testa på nästa träning!

Vi hörs!