torsdag 11 augusti 2011

En liten intervju med Brynäs Oscar Dansk om steget från Junior till Senior

I min jakt på tips och trix inför steget från junior till senior har jag skickat iväg lite frågor till Brynäs Oscar Dansk som är tredje keeper i Brynäs och redan förra säsongen gjorde några matcher på bänken i Brynäs.

Oscar har jag haft en sommarvecka på SHI och det förvånar mig inte alls att han är med och kör med Brynäs A-lag. Grymt ambitiös och duktig målvakt.

Här kommer hans svar på mina frågor.

Du har ju nydligen tagit steget från enbart juniorhockey till att också spela seniorhockey. Var ligger dom största skillnaderna tycker du?

De största skillnaderna för mig är väll egentligen rutinen som seniorhockeyn har och precisionen i allt på isen. Och att ger man spelarna på den nivån en minsta lilla lucka så är chansen ganska stor att man är rökt som målvakt. Så för mig på träningar speciellt så har jag behövt vara ännu mer fokuserad och på tårna för att stoppa puckar.

Var kände du att du låg längst efter? Fysiskt? Mentalt? Tekniskt?

För mig personligen är det nog lite tekniska justeringar som jag behöver jobba på för bli ännu mer precis och perfekt i mitt spel som är viktigt för att vara på plats som t. ex när skotten avlossas.

Tycker du det är skillnad och i så fall vad och på vilka sätt då du tränar med J20 eller med A-laget?

Jag känner att träningarna med A-laget är jobbigare och mer intensiva. Som sagt så måste jag ha bättre precision med seniorerna på deras träningar. Det märks att dem har ett jobb att sköta varje dag, vilket gör att jag måste vara ännu mer på i mitt spel eftersom jag inte har fullt tagit det steget än. Det gör också att alla på isen blir bättre av varandra.

När du är uppe och kör med A-laget kan du se och lära mycket känner du? Va Niklas och Johan, att se hur dom förbereder sig hur dom tränar?

Jag brukar titta lite grann om det är något speciellt på Johan och Niklas, men inte så ofta. För det mesta fokuserar jag på mitt och det jag behöver bli bättre på.

Får du mycket tips och trix från Niklas och Johan?

Jag har inte varit med så mycket på isen med dom än, fast när vi har varit med varandra så blir det så att man fokuserar på sin egen träning. Oftast vet man själv vad som man lär förbättra. Och är det så att jag vill ha fler ideér då tar jag oftast en diskussion med Pekka.

Vad är största skillnaderna för dig att träna och spela med a-laget mot då du gör det i j20?

Nu har jag ju inte spelat någon a-lags match. Men tempot är högre, samt att precisionen och rutinen på spelarna är sotra skillnader på J20 och seniorerna tycker jag.

Där har ni Oscars syn på vad som varit knepigt och hur det är att ta steget från J20 till A-lag i Brynäs. Det är ju också högsta möjliga nivå i Sverige.

Önskar Oscar lycka till under säsongen och tackar för hans svar på mina frågor!

Vi hörs!

Från junior till senior, och lite målvaktsträning med Andreas Eriksson

Självklart passade jag på att fråga Andreas om steget från junior till senior också, ja och lite allmän målvaktstränings grejor också!

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

I det mentala så kan det vara att det oftast gäller mer i seniorsammanhang, kan man släppa allt runtomkring? Polare o familj på läktaren osv. Det gäller att kunna lägga det åt sidan. Vissa har det medfött, andra behöver mer hjälp på vägen. Någon mår bra av en flytt i några enskilda fall för att kunna ha full fokus på det som händer på isen.

På den den fysiska biten så är det oftast de som har förstått att det krävs lika bra fysik som talang och medvetenhet som tar steget till seniorhockeyn och gör det bra.
Som målvakt är man som en mångkampare. Man behöver en stark bål, starka ben, balans och framförallt uthållighet för att kunna orka en lång säsong, långa matcher, många resor. Så jag skulle säga att många tar lättare på konditionsträningen och kanske tänker för mkt på att ta så tunga vikter som möjligt i gymmet.

Tekniska biten så har vi i Sverige kommit väldigt långt redan som junior. Man har ofta fått gnugga in en spelidé som passar ens fysiska förutsättningar. Hemma i klubblaget, hockeygymnasiet, camper eller med län- och landslag. Oftast med OLIKA tränare. På seniornivå gäller det fortfarande vara lyhörd för att ta in nya idéer, att träna på mkt förflyttningar, moment man tycker är svårt men även det som man är bra på. Det jag kan tycka man kan träna mer på är att ha flera alternativ vid olika situationer, för att inte bli läst ju längre säsongen lider.
I stort sett alla lag har målvaktstränare, de kollar nästan lika mkt på motståndarmålvakten med för att hitta svagheter...


Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

Mina främsta tips skulle vara att ha med sig goda vanor, dag ut och dag in. Hårt arbete lönar sig förr eller senare. Viktor Fasth är ett mkt bra exempel på det.
HA ROLIGT och ÄLSKA LÄGET, man får trots allt syssla med det rolligaste man vet!
Man ska vara beredd på att det kan gå tyngre under en tid, men det är en del av inlärningsprocessen och utvecklingen. Ta gärna hjälp av ett "bollplank", en man kan bolla tankar med. Kan vara sin målvaktstränare, flickvännen, matrialaren m.m..


I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

Beroende på vad man hunnit vara med om som junior så varierar det där ganska mycket. Jakob Markström, Anders Nilsson är exempel på målvakter som tagit steget till Elitserien och varit väldigt viktiga kuggar i sina respektive lag, även innan de blev seniorer. I Allsvenskan så är spelarna väldigt skickliga, men alla moment kanske inte går lika snabbt. Där har man oftast inte lika stor budget som i ES och behöver satsa mer på målvakter från de egna leden och som fått tid på sig att växa in i rollen som förstemålvakt. Magnus Hellberg, PW som senaste årens utropstecken. I ES så kan det i många fall vara en "enkel" lösning att köpa in en import, där kan jag tycka att man kan titta mer mot allsvenskan för det finns väldigt många bra målvakter i vårat avlånga land.
Div.1 innehåller också en hel del bra målvakter som kanske måste ta den längre vägen. Men man får bra matcher, resa en hel del och får tid att växa i kostymen.
Bra målvakter får alltid chansen.


I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

Fokusera på tekniken såsom ögonen på pucken och förflyttningar tycker jag man kan börja med nästan direkt. Det är en ganska så individuell fråga, och målvakten ska ju förstå varför man som målvaktstränare är där, så man kan bygga förtroende. Däremot så kanske man som målvaktstränare inte ska kräva så mkt och komma med alltför många justeringar om målvakten är under 10-11 år eller just börjat stå i mål. Det är lätt att det blir mer "jobbigt" då istället för roligt, som det alltid ska vara.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

Mina dagliga tips är att man alltid ska försöka göra en lite bättre träning är gången innan.
-Fokusera på en specifik sak som man ska göra bättre. som t.ex täta till vid första stoplen, inte släppa blicken på pucken, vara tät under armarna osv.
-Att skapa goda vanor och vara ärlig mot sig själv. Det är du som målvakt som ansvarar för din utveckling.
-Tävla mot sig själv, tävla mot utespelarna.
-Har du tillgång till en målvaktstränare så fråga gärna om råd, testa gärna nya saker, det betyder inte att du måste spela just så, men det ger dig iaf fler valmöjligheter för just DEN specifika situationen.


Bara sug åt er nu! Riktigt bra svar av Andreas!

Tackar Andreas som tagit sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Christopher Heino-Lindberg

Jag har alltid gillat Christopher Heino-Lindbergh, en bra målvakt som haft väldigt mycket skadeproblem. Förra säsongen i AIK blev inte alls som det var tänkt, utan förstördes helt av skador. Nu är Heino kontraktslös och jag var nyfiken hur läget var.

Här kommer ett litet snack med Heino.

Hur är statusen med Chrisopher Heino-Lindberg just nu? Är kroppen hel? Blir det hockey i vinter?

statusen är bra.. Jag tränar för fullt och Väntar in rätt erbjudande..

Tränar du något på is nu?

Jag kör på egen hand två gånger i veckan i olika hallar..

Har du någon målvaktstränare du jobbar med eller har kontakt med?

Jag har daglig kontak med stefan persson min målvakts tränare under aik tiden..

Hur håller du humöret uppe efter så mycket problem med kroppen som håller dig borta från hockeyn?

Jag tänker positivt.. och ser bara framåt har fokus på det jag gör just nu...

Jag skriver en intervjuserie om steget från junior till seniorhockey just nu. Minns du hur det var då du gick från junior till senior? Vad var det svåraste? Vart låg du längst efter? Fysiskt? Mentalt? Teknikst?

Det största steget är mentalt komma ifrån junior hockey med bara positiv feedback, till att få ett ansvar och bli indragen i en vuxen bissniss.. samt media som dömmer dig, och det tar tid innan man förstår att det är ditt målvakts arbete och inte person dom dömmer..

Vad har du för tips att ge unga målvakter som får skadeproblem? Hur har du gjort för att inte ruttna ihop?

Träna rätt och fokusera på bålen mest av allt samt axlar.. bålen är grunden till att hela kroppen ska fungera ihop..

Vad känner du är dels realistiskt men också vad som krävs för att få dig spela igen? Elitserien? Allsvenskan? Div 1?

Jag måste vara i fysisk topp form, Då e jag tillbaka på samma nivå..

Är det svårt att ställa om huvudet från att vara välbetald hockeyspelare till att inse att fan jag måste ta ett "vanligt" jobb nu?

Det är bara nyttigt att komma ut i arbetslivet se andra saker i livet än en ishall, men hockey utbilldningen är väldigt nyttig att ha, då man lär sig att ha fokus i allt man gör.. det hjälper mig i arbetslivet..

Vilka av målvakterna i årets elitserie tycker du vi ska titta extra på? Vilka kommer att överraska?

Viktor fasth kommer fortsätta att glänsa och marcus svensson blir årets nykomling..

Vilka målvakter tror du kommer topp 3 i målvaktsligan?

jag vill inte ranka topp tre, utan säger istället Viktor Fasth, Martin Gerber och Daniel Larsson dom kan vinna matcher när det behövs som mest..

Där har ni en liten inblick i Heinos hockeyvardag, och lite bra tips från honom om steget från junior till senior. Det är ju då hockeyn går från en hobby till ett jobb och kraven höjs ju självklart då!

Tackar Heino som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 10 augusti 2011

Målvakter - Utespelare, intervju med Lars Billing

Fortsätter min serie med intervjuer om individuell träning. Idag har turen kommit till SHI:s Lars Billing en av våra mycket duktiga utespelarinstruktörer.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare. Vad tror du det beror på?

Målvaktsspelet är mer komplicerat med mer detaljer och kräver större exakthet. De har också varit eftersatta länge eftersom de flesta lag bara har utespelartränare som inte kan eller inte bryr sig om mvs därför är de tvungna att söka kunskap utanför föreningen och laget.

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Inte med specialträning men mer med detaljer eftersom det inte räcker med att nästan rädda en puck. En usp kan få beröm för att han nästan gjorde mål dock.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Ja för de som inte väljer att söka kunskaper i individuell teknik på camper utanför föreningen. Det är få föreningar som har speciella teknikträningar för usp.

Anser du att målvakter behöver mer indivuell träning än utespelare? (bara till utespelar instruktörer)

Tror att svaren i frågorna ovan ger svaret även på denna fråga. Däremot anser jag det är oambitiöst av usp att inte ta chansen till individuell träning när de erbjuds. Målvakter gör det kanske för att målvakt är en individuell lagsport

Tackar Lasse för hans svar.

Vi hörs!

Målvakter - Utespelare, intervju Andreas Eriksson

Idag har turen kommit till Andreas Eriksson att ge sin syn på det här med individuell träning och skillnaderna mellan utespelare och målvakter. Andreas som har ergfarenheter från luleå Hockey där han bland annat jobbat med Anders Nilsson samt han är en av mina kollegor på SHI.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare. Vad tror du det beror på?

Jag tror att målvakterna kanske känner att de tar större kliv i utvecklingen efter varje camp det deltar i, i och med utvecklingen i målvaktsspelet som varit ganska stor och utespelarsidan som kanske står mer "stilla", men det finns ju såklart flera undantag där man ser en del nytänkande i teori och praktik.

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Ja, det är jag ganska övertygad om. Som målvakt behöver du mer bara fokusera på "din grej", och har kanske en närmare dialog med sin målvaktstränare, medans utespelarna har mer taktik och grundläggande träning. Samt att det oftast finns mindre tid för träning på individnivå för utespelarna under istiden. Där kan jag tycka att det krävs mer eget ansvar hos individen, det blir vad man gör det till. Men också en kunskap om hur man ska få in det från tränarna. Såklart finns även här undantag, både från kunniga tränare och medvetna spelare.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Som jag var inne tidigare så kan jag till viss del tycka det, men det krävs en medvetenhet hos indviden för att man ska veta vad man ska jobba på, på samma sätt att det finns tränare som har kunnandet att förklara det för dem och hjälpa dem i rätt riktning. Där vet jag att vi i svensk hockey har blivit mkt bättre på, men kan bli ännu bättre...

Tackar Andreas som tog sig tid att ge sin syn på saken.

Vi hörs!

tisdag 9 augusti 2011

En kort intervju med David Rautio

Skickade iväg några frågor till Luleås David Rautio fär några dagar sedan och fick svar idag, så håll till godo alla målvaktsfantaster och Luleå dito!

Statistiskt har du ju gjort tre riktigt bra säsonger nu, och fick väl ditt genombrott hemma i Sverige och Elitserien säsongen som gick. Vad har du för förväntningar och personliga mål inför säsongen som kommer?

förväntningarna är att de ska gå bra för laget och personliga mål är ganska svårt att svara exakt på men spela riktigt riktigt bra är ett mål som jag har.

Hur mycket tränar ni med Luleå nu? Kör du någon speciell målvaktsfys ihop med Hento?

vi har inte kört jättemkt speciell fys för målvakterna under sommaren ..utan vi har haft bra varierad fys och så har vi kört mkt bollspel som extra träning!

Med lite perspektiv vad är dina tankar kring säsongen som gick då det gäller ditt eget spel?

egentligen är jag inte så nöjd med min säsong, jag spelade bra fram tills jul sen efter så spelade jag inte lika mkt och Anders hittade verkligen formen på våren så de vart mkt sitta bänk i slutet tyvärr.

Ser ditt personliga upplägg med fysträning ut som inför säsongen som var eller har du ändrat på något?

jag har tränat ganska likvärdig fysträning.. har försökt kört så mkt bollspel som möjligt

Känner du dig mer förberedd på årets säsong än du gjorde förra, med tanke på det var din första i elitserien?

ja lite kanske men de beror nog också på att jag missade nästan hela förra årets försäsong när jag hade brutet båtben, iår kan jag förhoppningsvis träna bra och hårt fram tills serien startar!

I ditt sammarbete med Hento, känner du att det är en fördel att han spelat på så hög nivå som han gjort? Känner du att det är en fördel att han vet vad du går igenom med press? Att han vet vad som krävs?

ja jag tror de är en fördel! han har varit med om mkt och funderar man på något så är de bara fråga eller prata om olika saker! vårat sammarbete är egentligen väldigt rakt och okomplicerat vilket jag tycker är bra!

Hur mycket jobbar du med Hento? Hur analyserar ni matcherna?

 vi jobbar dagligen med varann! matcherna går vi igenom på video dagen efter och tittar på olika situationer osv

Avslutar med lite Luleå frågor :-):-)
Vem är Luleå hockeys mest fåfänga spelare?

Mattias Persson är extremt fåfäng måste jag säga:)

Vem är det juniorerna är lite smårädda för sina första träningar?

haha jag har ingen aning! kanske Abbotarna

Vem är slarvigast i Luleå hockey

konstantin komarek sprider grejer överallt!

Jag tror det kommer gå bra för David i år, han spelade bra och höll jämna steg med Anders Nilsson första halvan av säsongen förra året och kommer spela bra i år med. Jag tycker det är skönt att läsa att han inte är nöjd med säsongen som var, det är helt rätt inställning. Spela roll vem som petade en, man ska aldrig nöja sig med att tugga knopp!

Önskar David lycka till och tackar för att han tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

Från junior till senior och lite målvaktsträning med Magnus Olsson

Här kommer lite tips om steget från junior till senior från Magnus Olsson Mr Blue Crease! Samt lite almänna tips för hur du ska bli en så bra målvakt som möjligt.

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

- Det gäller att dem är förberedda för ett högre tempo. Det är bättre och hårdare skott i seniorspelet. Det ställer också högre krav på spelförståelsen.
Vidare är det också mycket viktigt att kunna klara obekväma situationer som kan uppstå. Vissa flyttar till egen lya och då måste man kunna laga mat, stryka, städa och sköta sig. Det finns ingen mamma eller pappa som gör sådant.
Man måste kunna äta bra mat osv. även om man kommer tillbaka sent från träning. Det finns inga ursäkter.
Klubbarna borde ordna med kurser för sådan här. Om dem inte redan gör det. Jag har inte sett någonting sådant.


Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

- Ungefär samma som det senaste svaret. Det gäller att vara förberedd på hårdare träning och ett hårdare klimat. Att vara trygg i sig själv och veta att man kan klara sig själv är ett måste.
Speciellt om man som junior åker till nordamerika och spelar.


I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

- I den serie där man får spela mycket. Pratade med Bill Armstrong som är huvudscout för Blues i NHL. Han sade att vi gör ett bra jobb med att utveckla unga spelare men att dem hamnar i seniorligor i Sverige och där får dem ofta begränsat med speltid. Han tycker att det vore bättre att dem åker och spelar juniorhockey i Kanada eller spelar i en lägre division i Sverige där dem får en mer ledande roll. Att sitta på bänken gör ingen nytta. Sebastian Idoff är ett bra exempel på detta.

I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

- Så fort som möjligt. Dock nivåanpassat. En mv-coach till en 6- åring skall fokusera på att göra träningen till det roligaste som finns för barnet. När målisen sedan blir äldre smyger man in mer och mer teknik och annat nyttigt. Men att från början ha en tränare som bryr sig om och förstår en målvakt är mycket viktigt. Vidare skall väl en 5-6 åring inte enbart stå i mål utan spela ute också. Men när dem väl tar på sig dem coola mv-skydden är det bra om någon som kan detta ordentligt är där och stöttar och hjälper till.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

- Vanor. Spela klart på returer. Ser för många målvakter som inte har reflexen att blockera pucken på träning eller ens följer pucken om den går utanför eller bakom mål. Det är inte bra.
Tävla mycket. Hitta på tävlingar så att du utmanar dig själv hela tiden. Sätt mål på VARJE träning. Detta höjer kvaliteten.
Höj din gräns för vad som är jobbigt. Jag har jobbat med några målvakter som tycker det är helt naturligt att träna 3 timmar om dagen. Ofta är det föräldrar eller andra vuxna som sätter gränser för vad som bör vara "lagom".
LAGOM ÄR SÄMST! :):)


Bra och tankvärda svar från Magnus! Läs och lär och ta till er! :-)

Tackar Magnus som tagit sig tid att svara!

Vi hörs!

måndag 8 augusti 2011

Målvakter - Utespelare, intervju med Magnus Olsson

Här kommer en intervju i min intervjuserie gällande individuell träning för målvakteroch utespelare med Blue Crease Goaltendings Magnus Olsson.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare... Vad tror du det beror på?

- Svårt att svara på men många målvakter har nog ett bättre förhållande till sin målvaktstränare och kan lättare reda ut saker som gör att motivationen tryter. Tror många målvakter kan prata med sin mv-coach på ett helt annat sätt än sin huvudcoach. Utespelarna har inte riktigt detta "förhållande" med någon tränare. Sedan är det väl helt enkelt roligare att stå i mål...hehe

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

- Absolut. Många lag har ju en mv-tränare på regelbunden basis. Då nöter man ju detaljer nästan varje dag. Jag känner att utespelarna ofta tränar samma sak allihop. Inte speciellt mycket individanpassat. Kan ju också bero på att dem är 25 stycken och att målvakterna är 2 st. Det är ju helt klart mer tidskrävande att individanpassa träning för 25 spelare.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

- Ja. En huvudtränare fokuserar på att få ihop killarna till en enhet som fungerar mer än att utveckla individuella färdigheter. Dock borde man kunna ha mer specialiserade tränare som komplement. Vet att många tycker att våra elit-spelare tränar för lite. Det borde gå att hitta tid för skott, skridsko eller annan färdighetsträning även för utespelare.
Fystränare finns ju i många lag men ingen för skott, skridsko, tackling eller andra specialområden.


Tackar Magnus för klocka svar!


Vi hörs!

söndag 7 augusti 2011

Från junior till senior och lite målvaktsträning med Stefan Ladhe

Självklart har jag även frågat Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe vad han vill ge för tips för juniormålvakter som ska bli seniorer, ja och så lite almänna målvaktstränar frågor då.

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

Det är givetvis olika för varje individ, men det tekniska är sällan något "problem", de yngre som kommer upp till seniorlaget är oftast välutbildade. Fysen beror oftast på hur tidigt målvakten kommer upp och hur han är byggd. Det mentala är det "svåra" omställning från duktig junior till en undanskymd roll som back up. Att ha tålamod och jobba målmedvetet samtidigt som man ska våga ta för sej och inte vara nöjd är en balansgång. De målvakter som är i dessa positioner i elitlagen är många gånger aktuella för landslag och kanske JVM, knepigt att ta beslut om vilken nivå och serie man ska spela på för att få speltid och kunna konkurrera i landslaget.

Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

Dom ska vara beredda på att vara på jobbet. I ur och skur och att varje dag vara mótiverade att göra allt för att utvecklas, ta sin roll, landa i den för att sedan kunna ta nästa steg. Prioritera att få spela framför att "spela" i elitlaget, ex vara utlånad till en lägre serie om matcherna blir få. Göra det bästa av varje situation och tänka rätt, långsiktigt och målmedvetet!

I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

Svår fråga, beror på vilket lag man tillhör. För något år sedan såg jag en del div 1 hockey när Bålsta spelade i ettan (där jag bor) bra målvaktsmatcher! Hände mycket! Sen är det bättre spelare i de högre divisionerna såklart, framförallt bättre träningar. Men prio som jag skrev tidigare att få spela matcher, det utvecklar!

I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

Det tycker jag man ska göra tidigt, hur tidigt... samma som med målvaktsskridskor... när man bestämt sej för att bli målvakt är det dags för målvaktsskridskor och att börja utbilda sej. Alltså kan man inte säga vid en viss ålder. Det kan variera. Till SHI får man komma när man fyllt 10 år. Vi tror att man kan lyssna och ta till sej instruktion först då. Vilket också varierar.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

Försök att träna matchlikt, jobba klart i situationerna i fart. Förflytta dej mot returen efter räddning, oavsett om någon är där för att ta den. Var noga med blicken på pucken i räddningen och efter. Använd klubban när du kan, nöt de förflyttningar du använder under match, ofta kör man mer t-pusch som värmning än som förflyttning under match tex... Växla ställningar i målet. Men framförallt, prata med tränaren om de matchlika att jobba klart på puckarna, att ha folk framför mål, att jobba med returtagare i träningsmomenten... då blir inte bara målvakten bättre, målskyttet blir effektivare under match också!
Bra tips även från Stefan, bara läsa och ta till sig!

Tackar Stefan för hans svar.

Vi hörs!

Målvakter - Utespelare, intervju med Stefan Ladhe

Idag har turen kommit till Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe att svara på mina frågor kring den individuella träningen för målvakter och utespelare.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare. Vad tror du det beror på?

Så har det nog alltid varit hos oss, medvetenheten hos målvakterna att de måste ha sin egna träning för att utvecklas känns naturlig. För utespelarna prioriteras annat på lagträningarna oftast. Som dels beror på okunskap hos tränare och tidsbrist att ägna individen. Då behövs ett stort eget ansvar att som utespelare inse vikten av individuell träning även om fokus ligger på annat hos deras klubbtränare. Och ta nästa steg själv, söka hjälp för att utvecklas!

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Generellt sett ja! Men de spelare som är individuellt skickliga i skridskoåkning och med klubban ägnar tid åt det. Några kör extra tekningar tex. Många ägnar tid åt att skjuta. Oftast sköter spelarna det själva, utan instruktion. Många gånger finns det assisterande tränare på elitlagen som har ett större ansvar att köra extra med spelare som inte fått så mycket speltid, som varit skadad etc.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Tränarens fokus ligger på att vinna nästa match och det är en press som gör att man kan glömma bort individen, spelarna som ska se till att laget kan vinna. Taktiken, matchmomenten övas och spelarens egna ansvar att kunna prestera är lite upp till honom många gånger.

Tackar Stefan för hans svar.

Vi hörs!