lördag 5 februari 2011

Jonas är snart tillbaka

Jonas Gustavsson flyttas ned i farmarlaget, för första gången sen han åkte över inför förra säsongen. Trist så klart att Jonas haft en tung säsong hittils men jag tror nog att det kan vara bra för Jonas att få spela matcher istället för att vara trea i Toronto.

Jag tror också Jonas är tillräckligt stark mentalt för att klara av att studsa tillbaka. Sen om det blir i Toronto eller något annat lag återstår ju att se. Just nu är han ju trea, jag tycker ju dock Toronto ska försöka trejda bort Jeas-Sebastian Giguere och satsa på Gustavsson och James Reimer som båda är unga bra målvakter.

Kan ju tänka mig Giguere lyfter lika mycket i lön som dom två andra tillsammans. Så trejda bort Giguere, varför inte till Detroit som verkar vara på jakt efter ny målvakt och ju missade Nabokov, då kan Toronto försöka få två unga lovande utespelare i utbyte.

Jag är dock säker på att Jonas kommer stå fler NHL matcher i sin karriär, han är en för bra målvakt för att inte få fler chanser. Så ner och spela tillbaka självförtroendet i Toronto Marlies nu!

Vi hörs!

Hur kan du nöta exrta på egen hand

På vanliga lagträningar kan det ofta vara svårt hinna med nöta tekniken i förflytningar eller klubba puck. Men det finns tillfällen då du kan nöta på det du vill och behöver. Allmänhetensåkning!

Om du går ner på allmänhetens kan du nöta på det du behöver, behöver du träna klubbteknik tar du med dig plock, stöt och en klubba och så åker du runt och tränar tekniken och skottet. Självklart i dina målvaktsskridskor.

Du kan ha på dig hela utrustningen också, hitta ett hörn på isen där du får vara ifred och kan nöta förflyttningar längs isen, eller stående. Du kan träna höftöppningar och butterfly. Du kan nöta allt det du känner du inte riktigt hinner med på dina vanliga träningar.

Vill du nöta butterfly med puck tar du med en kompis som kan skjuta där du säger åt honom. Ett tips här är att INTE stå i ett av målen då det antagligen är massor med andra som vill skjuta på dig. Men kör intil sargen, för du behöver varken mål eller målgård för att nöta teknik och parader.

Jag var nere på en av Djurgårdens träningar där Mark Owuya jobbade och nötte butterfly med Thomas Magnusson Djurgårdens målvaktstränare och det gjorde dom mot sargen. Så kan en elitseriespelare nöta utan mål och målgård så kan alla göra det!

Så behöver du nöta extra ta dig ner på allmänhetens!

Vi hörs!

fredag 4 februari 2011

Intervju med Kim Martin

Tänkte jag skulle bjuda på en liten intervju  med Kim Martin, en målvakt jag imponerats mycket av, speciellt i OS 2006 där hon hjälpte Sverige att ta ett brons.

Håll till godo:

Vad tycker du är största skillnaden att spela på stor och liten rink? (visst spelas universitets hockey på liten rink?)

största skillnaden är att du är mer involverade i spelet, du får mer skott från alla möjliga vinklar. Du måste även vänja dig vid vinklarna.

Vad har du behövt utveckla mest sen du lämnade sverige och spel på stor rink för spel på liten rink?

Har inte kunnat komma lite långt ut mot skytten för att rinken är så liten så spelet är snabbare. Man måste vara med hela tiden och man måste ha mer kontroll på sina returer. Man måste spela lite med aggressivt.

Vilken kvalite håller ligan du spelar i om du jämför med Riksserien?

Ligan här är mycket bättre, detta är våran NHL. Alla kan spela och alla lagen är bra. Det är jämnt och riktigt svårt att vinna här.

Vad är tanken med hockeykarriären efter att studierna är avklarade?

tanken är att jag ska fortsätta spela men vet inte vart än.

Har ni och jobbar ni mycket med målvaktstränare?

Vi har en målvaktstränare som kommer kanske en gång varannan vecka

Skiljer sig sättet du jobbar med din målvaktstränare där borta på hur du jobbat här hemma?

nej inte direkt, det är ganska lika.

Du har ju haft en del problem med skador. Hur mår kroppen just nu?

Jag har inte haft så mycket problem med skador denna säsongen så det är skönt. Så just nu känns det bra

Är du skrockfull? Har du rutiner som du måste följa inför och under matcher?

nej jag har faktiskt ingenting speciellt för mig. Försöker bara att slappna av.

Vem är landslagets mest skrockfulla spelare?

Jag skulle vilja säga pernilla winberg eller elin holmlöv, jag spelar med båda dom här.

Som jag misstänkte och eftersom damhockey är så mycket större i USA och Canada så håller deras universitetshockey högre klass än svenska Riksserien. Inte så konstigt kanske. I Sverige finns ju inte skolhockey på samma sätt som i nordamerika. Så jag antar det är att jämföra med J-20 eller AJ som det hette på min tid.

Just det med vinklarna och att allt sker och händer mycket fortare och att utespelarna kommer in på mål fortare verkar vara dom största skillnaderna som dom flesta målvakter tar upp om spelat på liten kontra stor rink.

Kim målar ut två lagkamrater som mest skrockfulla, hade varit kul höra deras motargument! Jag gillar dock att Kim inte har så  mycket rutiner eller skrock för sig, jag tror absolut det kan hjälpa till viss gräns, men att det kan fälla en också, då det inte går eller man glömmer och det sätter sig i huvudet...

Önskar Kim lycka till och tackar för att hon tog sig tid!

Vi hörs!

Uppgjort som inte slutar som man tänkt sig

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig...Det här blev nog varken som Brent Johnson eller Rick DiPietro tänkt sig. Samt visar ju att slagsmålen i NHL ganska ofta är uppgjorda. För kika på efter att Johnson knockat DiPietro, hur han klappar om honom och ser nog lite skamsen ut.

Marc-Andre Fleury ser ju dock rätt glad ut.

Vi hörs!

torsdag 3 februari 2011

Ska målvakten vara fredad utanför målgården?

Vad tycker ni om att målvakterna är fridlysta då dom är ute och spelar pucken utanför målgården? Att utespelare inte får tackla målvakter som är ute och spelar pucken?

Jag är lite dubbel, men det lutar nog åt att jag tycker målvakter ska vara tacklingsbara utanför målgården. Jag vet faktiskt inte motivet till att målvakterna är fridlysta? Om det har med skaderisk att göra?

Men varför ska dom vara det? Om dom lämnar målgården borde dom väl vara tacklingsbara? Eller? Dom borde väl spela på samma villkor som utespelarna om dom ger sig ut utanför målgården. Får en målvakt tackla en utespelare utanför målgården?

Nej jag tycker nog att en målvakt ute i zon ska vara tacklingsbar. Men självklart vara helt fredad i målgården där jag kanske ibland tycker domarna skulle kunna vara ännu hårdare på rapp över handskar och tryck med klubbor mot skridskor och klubba. Kan tycka det obligatoriska snösprutet vid blokering ska vara utvisning för osportsligt uppträdande. När målvakten har pucken finns ingen anledning ta sats allt man kan och spruta is över honom. Det är ju inget man ser drabba en utespelare som ligger på pucken.

Men, sen tillhör ju alla små regelbrott som är till för att få målvakter ur balans en del av spelet. Kan du bryta mot reglerna utan att bli utvisad är det ju bra. Speciellt om det hjälper laget.

Minns då jag var och såg Djurgården mot Luleå i slutspelet för en massa år sedan. Det var Jarmo Myllis som stod i Luleå, Johan Finn Olsson spelade i Djurgården, han var i och för sig bänkad i matchen. Men vid ett längre avbrott var han inne på isen, för att värma upp? Nej han åkte fyra fem varv runt Myllis mål och munnen gick i ett på honom. Tror inte det var snack om vädret!

Vi hörs!

Vem spelar var nästa år?

Sitter och kikar på lite möjliga målvaktsrokader inför nästa säsong. Lite har det ju skvallrats om i pressen redan. Men jag roar mig med mina egna analyser. Har ju skrivit om det förr, men då om målvakter utanför Elitserien.

Johan Holmqvist ersätter Thomas Greiss i Brynäs.
Viktor Fasth ersätter Johan Holmqvist i Frölunda
Niklas Svedberg ersätter Tuomas Tarkki i Modo eller fyller på efter avflyttade Fredrik Pettersson Wentzell i Timrå
Fredrik Pettersson Wentzell ersätter NHL flyttande Anders Nilsson i Luleå

Vad tror ni?

Holmqvists kontrakt med Frölunda går ut och han har nybygt fint hus utanför Gävle, han är älskad av fansen i Brynäs. Känns inte alls omöjligt.

Fasth har visat han är en mycket duktig målvakt, här hänger det nog en del på om AIK hänger kvar eller ej. Men viftar Frölunda med tjocka sedelbunten kan det kanske bli svårt tacka nej i vilket fall?

Niklas Svedberg har visat han håller som etta i Elitserien, kan det bli flytt tillbaka till Modo eller kanske lite söder ut till Timrå?

Det har ju gått massor av rykten om att Pettersson Wentzell är så gott som klar för Luleå och återförening med Jonas Rönnqvist, där ju Anders Nilsson verkar vara på väg till Islanders. Här kanske en hemflyttande Mattias Modig kan vara intressant också? Om han nu flyttar hem?

Om Djurgården inte förlänger med någon av årets målvakter, så har jag två våta drömmar om ersättare. Antingen gamla Djurgårdshjälten Mikael Tellqvist. Eller så en hemflyttande Jhonas Enroth. Så Järlefelt läser du min blogg slå dessa två herrar en pling och se hur läget ser ut!

Vem vill du se i ditt lag nästa år?

Vi hörs!

Nu gäller det att leverera toppinsatser

Elitserien börjar gå mot sitt slut, och i botten är det jämnare än någonsin. Det är nu det kommer visa sig vilka målvakter som klarar att leverera under press. Där varje insläppt mål kan innebära förlorade poäng och förlorade placeriingar.

Där det handlar om klara eller missa slutspel samt undvika eller hamna i kvalserien. Så det finns några målvakter där ute som har extra mycket press på sig att leverera topp-prestationer varje kväll  nu.

Vi har elitserienykomlingen Viktor Fasth som varit grym hela säsongen som nu måste fortsätta leverera för att hjälpa AIK slippa kvalserien. Vi har helt färska elitseriemålvakten Fredrik Pettersson Wentzell som ska hjälpa Timrå upp från botten. Pontus Sjögren som ju har viss vana kriga i botten i Södertälje, som i och för sig går som tåget just nu och är på väg mot slutspel. Ridderwall och Owuya i Djurgården som behöver plocka upp sitt spel ett snäpp och hjälpa Djurgården behålla sin slutspelsplats.

Johan Holmqvist i Frölunda med massor av rutin måste spika ihop för att stoppa Frölundas formsvacka. I Modo måste tuomas Tarkki eller Niklas Dahlberg höja sig och hjälpa laget till slutspel. Niklas Svedberg i Brynäs måste klara av pressen att fortsätt aleverera på toppnivå!

Hur tror då jag det går?

AIK och Timrå till kvalserien, Modo och Frölunda missar slutspel. Det är mitt tips!

Vad tror du?

Vi hörs!

tisdag 1 februari 2011

Dåligt att inte se

Tänkte ta upp ett ämne jag pratat om förut. Kommentatorer och expertkommentatorer. Jag förstår inte riktigt hur dom kan vara så otroligt okunniga när det gäller målvakter och målvaktsspel?

Jag sitter och kikar på HV71 - Linköping, HV gjorde just 3-2 Teemu Laine får en chans fyra meter från mål, får till ett handledsskott som en back hinne fram och störa och sen tar den på nästa backs klubba också. Så på fyra meter ändrar den riktning lite två gånger och slinker in mellan benen på Christian Engstrand i Linköpings målet.

Varpå både kommentatorn Åke Unger och expertkommentatorn Arto Blomsten tycker det är en tabbe och att Engstrand bjuder på HV på målet. Visst Engstrand är nog inte helt nöjd för skottet va inte så hårt.

Men jag ser ju tydligt att han agerar på skottets första styrning och gör en benparad från butterfly läge vilket lämnar en lucka mellan benen. Han har klubban med mellan benen men den slinker in i alla fall..

Men att två kommentatorer inte ser att pucken ändrar riktning två gånger på fyra meters håll, och båda tycker det är en stor tavla. Jag tycker som sagt det är konstigt.

Om jag såg det hemma i TV soffan live, och dom inte kan se det på fem repriser? Varför sitter dom där? Dom har väl betalt för att se vad som händer och berätta det för oss? Till och med Ankan Parmström 100 år gammal såg det. Kom igen nu Arto Blomsten!

Vi hörs!

söndag 30 januari 2011

Innebandyrörelsen, lite mindervärdeskomplex?

Niklas Wikegård bjöd ju på en riktigt rolig känga åt innebandyn under idrottgalan:

– När jag tränade Malmö någon gång på 1800-talet när de var i elitserien senast hade vi en stor banderoll där det stod ”rädda grabbar spelar bandy”. Det måste betyda att det bara är vänsterhänta och sängvätare som spelar innebandy. Det betyder i sin tur att Peter Jihde och Niklas Jihde delat en del fuktiga lakan ihop. Grattis grabbar!

Bevis på stor humor!

Innebandyfolket kunde ju inte se det roliga i det eller ironin, utan sparkade ju bakut och grinade lite nere i sarghörnet.

Niklas Jidhe gick ju snabbt ut i pressen och tyckte Wikegård skulle vara med och träna innebandy för även om man var stark kan man inte bara slå sarg ut. Samt att han ville se Wikegård täcka skott som går i 180 km/h.

Jag kan ju säga till Wikegård att jag varje dag i veckan täcker en bit plast som går i 180 hellre än en bit gummi som går i 170...

Jag har ju sepalt innebandy och vet det svider till riktigt bra, men tar hellre innebandybollen i magen än en puck i magen, nu snackar vi som utespelare...

Har innebandyrörelsen lite mindervärdeskomplex mot hockeyn?

Vi hörs!

All Star Game

Stå i mål i en all star match. Ser ut att vara så där!

Jag blir faktiskt lite förvånad över hur totalt ointreserade backarna är att hjälpa sina målvakter, vilket resulterat i att Marc-Andre Fleury släppt in fyra mål på kanske 7 skott.

För som målvakt vill du ju hålla nollan eller släppa in så få mål som möjligt. Men det är ju inte så lätt när det är frilägen, två mot en, eller tre mot en hela tiden.

Hockey utan kamp momentet är ju verkligen så värdelöst! Visst lite snygga dragningar och snygga mål blir det ju helt klart. Men nej, hockey utan kamp är faktiskt riktigt trist!

Jag kommer ju dock kika vidare i alla fall. :-)

Vi hörs

Intervju med Niklas Svedberg

Jag har ju skrivit en hel del om Brynäs och dess målvakter på sista tiden. Jag beslutade mig för att fråga en av huvudpersonerna själv. Så jag skickade ett mail till Niklas Svedberg.

Håll till godo:

Det måste kännas skönt att få visa lagledningen och fansen att du är en bra målvakt nu när du fått chansen på slutet?

Det är alltid kul när det går bra, hela laget går bra nu och självklart är det skönt att man fått chansen att spela mer på slutet.

Hur kändes det och hur tänkte du då du fick reda på att ni tog in Greiss i laget?

Det är sånt som sker på den här nivån, jag tycker att jag spelade helt ok innan han kom, framförallt sista matcherna, men självklart var det frustrerande när man inte fick speciellt mycket istid ett tag, alla vill spela.

Kändes du någon press då du kom till Brynäs och skulle fylla luckan efter Markström?

Man var förberedd på att folk hade markströms fina spel i minnet och att det skulle bli "snack" oavsett. Det är alltid lite press, det är någonting man måste hantera.

Kan du känna att Markströms skugga gjorde Brynäsledningens tålamod med dig och Bjurling lite väl kort?
Ni skulle ju ändå spela in er i ett helt nytt lag båda två.

Dom fick chansen at värva greiss vid den tidpunkten och tog den.

Har du jobbat extra med eran målvaktstränare under tiden då Brynäs satsat på Greiss?

Vi jobbar kontinuerligt oavsett om man spelar eler inte, men lite extra blev det när man spelade mindre.

Vad känner du det är som gjort det lossnat lite extra för dig dom senaste matcherna?

svårt att säga, har ju fått chansen att stå fler matcher nu och sen känner jag mig trygg i mitt spel, samtidigt spelar hela laget bra och jag får bra hjälp.

Jag skrev ju igår om att jag tyckte Niklas svarade helt rätt och visade upp helt rätt inställning, jag vidhåller vid min åsikt efter min egen intervju också. Han visar upp en väldigt mogen och bra inställning, och jag blir efter att ha läst hans svar inte förvånad han tagit över efter Greiss och är etta nu.

Man hör ju också på Niklas svar att självförtroende är A och O för en målvakt och ja även för alla idrottsmän. Det är ju lättast få bra självförtroende genom att spela och få förtroende. Vilket ju Niklas får just nu och tackar för förtroendet med riktigt bra målvaktsspel.

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/Vill tacka Niklas som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!