onsdag 13 juli 2011

Martin Gerber, flipp eller flopp?

Martin Gerber är tillbaka i elitserien, i Växjö närmare bestämt.

Martin har ju mycket bra facit från Elitserien efter sin sejour i Färjestad och har absolut varit en toppmålvakt. Han har även gjort ett gäng bra säsonger i NHL. Är en trevlig kille, hade ju chansen studera honom på nära håll en helg då jag var "stickboy" åt Ottawa i globen under en NHL helg för några år sedan.

Men jag vet inte?

Spontant känns det fel. Plocka in en målvakt som fyller 37 nästa säsong och som absolut haft sina bästa säsonger bakom sig. Jag tror inte Martin kommer vara dålig, men jag är ändå skeptisk. Dels tror jag Växjö om dom varit ute i bättre tid hade kunnat hitta en bättre och mer långsiktig lösning i Sverige och Allsvenskan.

Sen har dom en grymt spännande målvakt redan i Oscar Alsenfelt.

Oscar petade ju en annan gammal Elitserie målvakt i Karol Krizan. Han spelade upp Växjö i Elitserien men nu litar man inte riktigt på honom längre. Visst utåt låter det som dom ska spela om det, vilket dom ju kommer. Men jag tror ju Gerber står dom fem första minst.

Men jag blir inte förvånad om det är Oscar som är etta i slutet av säsongen.

Så mina tankar är att Martin säkert kommer vara bra, men att Växjö redan har en bra målvakt och hade kunnat spendera pengarna bättre.

Ska dock bli spännande att se Martin i Elitserien igen!

Vi hörs!

måndag 11 juli 2011

Niklas tippar Elitserien

Alla bloggare med lite självaktning och hyffs tippar ju elitserietabellen. Så det måste ju jag så klart göra! Så jag lägger till med en total minneslucka över hur mina tips brukar gå och borrar ned huvudet och kör så det ryker!

1. Linköping
2. Djurgården
3. Luleå
4. Färjestad
5. HV71
6. Frölunda
7. Skelefteå
8. AIK
9. Modo
10. Växjö
11. Timrå
12. Brynäs

Så Linköping, Färjestad, Luleå, Djurgården, HV71, Frölunda, Skelefteå och AIK till kvartsfinaler.

Sen blir det Luleå, Färjestad, Djurgården och Frölunda i semi.

Sen Djurgården - Luleå i final.

Sen vill jag inte tippa mer för då tar hjärtat över från det jag tror... Så...

Det är mitt tips!

Vi hörs!

Sommarintervju med Jonatan Bjurö

Sommarintervjuerna fortsätter idag med Borås Jonatan Bjurö.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Vi har kört med borås mycket korta intervaller, klassiska idioten, springa i backe och liknande övningar för att få upp både snabbheten men även mjölksyratåligheten. Vi har även varit på is en gång i veckan och kört. De som skiljer från föregående år är att vi kör mer explosivt och intensivt, ingen långa löpningar osv. Har haft ett pass i veckan där vi har kört afrodans, roligt med lite omväxling haha! En hel del bål också, så klart.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Har kört ca 5 ispass med borås, och ska vara på is sista veckan i juli.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Beror på om man byter märke eller inte för min del, de tar betydligt längre tid då. Nu kommer jag köra nästintill identiska skydd som jag avslutade säsongen så de tar inte lång tid, max 1 vecka.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Jag vill utvecklas och lära mig massa, jag vill bli bättre. Med hårt jobb och inställning så kommer resultaten också!

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Ingen specifik för bara målvakter utan vi har kört en del afrodans som kräver mycket koordination och rörlighet, även mycket bålstyrka som sagt.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Vi har inte fått någon målvaktstränare än i borås!

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Jag vill träna mer på att följa pucken bättre och utmana skyttarna i rätt lägen, dvs att stå rätt i både djupled och sidled. Även använda mig av uttrycket "do less get more".

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

De kan va skönt och underhålla de någon gång under sommarn men tycker de är viktigt att få ett break under sommarn och tänka på något annat.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Viktor Fasth.

Vilkem målvakt tror du vinner räddnings % i Allsvenskan säsongen som kommer?

I allsvenskan blir de svårare, Fransson ser jag som den största favoriten tillsammans med Toivonen i Malmö. Som outsider så måste jag tippa Åkerlund och Bjurö haha!

Vilket lag vinner SM-Guld?

Tror att de är Skellefteås tur att lyfta bucklan.

Vilket lag vinner allsvenskan?

I allsvenskan har Malmö och Örebro störst chans till avancemang tror jag!

Vill tacka Jonatan som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 10 juli 2011

Sommarintervju med Adam Reideborn

Fortsätter min sommarintervjuserie med Almtunas Adam Reideborn.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Min sommarträning ser i princip likadan ut som förra sommaren. Jag tränar nästan bara med Micce Andreasson precis som förra året och jag känner att det funkar bra. Vi kör 4 ggr i veckan hela sommaren så jag litar på att jag kommer vara bra tränad till säsongstarten. Jag och Micce lägger stor vikt i att träna upp bålstabiliteten, men självklart mycket spänst och snabbhet också.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Nej har inte varit på is än, men jag och Micce ska fixa några istider veckorna innan laget går på is. Det är alltid skönt att tjuvstarta lite innan man går på med laget.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Jag brukar inte ha några större problem att köra in nya grejer, och jag kommer ha samma modell som förra året så det kommer gå ganska snabbt. Blir väl att sitta hemma och leka med plocken så ska det nog vara lugnt.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Det viktigaste för mig iår är att kriga till mig så mycket speltid som möjligt, jag ska allt ge Linus en match om förstaspaden. Sen är det klart att jag siktar mot att ta en plats i årets JVM-trupp.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Som sagt så blir det mest målvaktsfys med Micce för mig. Vi målvakter behöver andra muskler i vårat spel än utespelare gör, så jag tycker det är bra att han nån som Micce som vet hur vi ska anpassa vår fys till vårt spel. 

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Jag och Micce tränar hårt och pratar mycket om hur vi ska planera säsongen och sådär. Det är skönt att han nån som kan hjälpa en med både fys och is, men även det mentala.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Det är väl nästan så att man har glömt vad man är bra och dålig på så här på sommaren.. haha nejdå, men det är viktigt att snabbt hitta känslan och snabbt komma in i spelet. Jag kommer framförallt jobba hårt med att våga utmana. Det har väl varit lite av min svaghet tidigare.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Efter en lång säsong är det skönt att bara kunna släppa hockeyn ett tag, tänka på annat. Man blir sliten efter en säsong och behöver verkligen den vilan.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Jag hoppas och tror att Fasth fortsätter att spela som han gjorde förra året. Men jag tror att målvakter som Andersen och Nihlstorp kommer kunna konkurrera om bästa målvakt.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i Allsvenskan säsongen som kommer?

Jag måste väl säga att Fransson var den bästa keepern förra säsongen och det skulle förvåna mig om det förändrades iår. Sen hoppas man ju alltid att några unga målvakter ska komma fram och chocka lite grann.

Vilket lag vinner SM-Guld?

Jag tror väldigt mycket på Frölunda iår. De har gjort bra förändringar i truppen och jag känner på mig att de rycker upp sig iår och kan mycket väl vinna SM-Guld.

Vilket lag vinner Allsvenskan?

Örebro känns otroligt vassa iår, ett stabilt lag på alla positioner. Kan också ha ett av seriens bästa målvaktspar så jag är ganska säker på att Örebro går långt. Sen kommer Leksand och Malmö ligger där uppe och nosa på förstaplatsen tror jag.

Vill tacka Adam som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!