fredag 11 april 2014

Intervju med Edmontons Viktor Fasth.

Under min resa till Edmonton för att se Oilers spela hade jag turen att få till en lunch och intervju med Viktor Fasth.

Kör ni dagligen med målvaktstränaren?

Ja han är med dagligen i stort sett, är med laget hela tiden. I Anaheim var han med två av fyra veckor. Mer regelbundet kör 15-20 minuter innan. Matchdagar går den som inte ska spela på 30 minuter innan.

Jobbar ni personligen med egna tekniken. Eller mer generellt?

Vi kör personlig, vi går igenom filmen från matchen och kikar på situationer och jobbar utifrån den. Jag föredrar att titta på matchvideon ihop med målvaktstränaren, då kan vi diskutera. Vi ser ju olika på olika situationer. Så kan jag berätta hur jag vill spela och han kan berätta hur han ser på det.

Jobbar du på liknande sätt som i AIK ihop med Stefan Persson då?

Ja

Är det lika detaljinriktat här?

Nej, inte riktigt lika. Men det är med här än i Anaheim.

Märker du av i ditt spel att det inte är lika mycket nötande av tekniken?

Vi har mindre tid till det här. Men det är inte heller samma nötande av tekniken. Vi har inte den träningskvantiteten här heller, hemma hade vi oftast två träningar mellan varje match och då fanns det mer tid att nöta.

Det jag tänkte på under matchen mot Anaheim är att jag tycker din SMS sätt bättre hemma i AIK än den gjorde nu i Edmonton?

Jag är ju lite rostig. Men det har jag faktiskt inte tänkt på att den inte sitter lika bra.

Du spelar ju i ett lag som har haft det jobbigt i egen zon och där du ofta har bråttom och måste panikrädda i ytterlägen

Ja i vissa lägen är det, men jag vill ju inte att det ska vara så. Jag strävar efter att det ska vara så enkelt som möjligt att rädda.

Under dom två matcher jag sett Viktor spela här, som båda varit mot väldigt bra motstånd i form av Anaheim och LA har han fått kämpa väldigt mycket med jobbiga lägen, mycket returer och studsande puckar. Så mycket Viktor fått slita för att vara i position under dessa två matcher såg jag honom knappt behöva under sina två säsonger i AIK. Här har Viktor stor nytta av sin bra teknik, skridskoåkning och stark bål och starka ben.

Ja där känns det som du och Stefan klickade väldigt bra i AIK, har samma syn på målvaktsspel ”do less get more” som Stefan säger. Dock går det snabbare här och spelarna kommer snabbare in på mål?

Ja, men samtidigt måste du vara ännu mer noggrann här spelarna är så bra så slarvar du eller tjuvar så smäller det direkt och du blir straffad. Jag spelade med Teemu Selänne som är extrem på att utnyttja målvakternas misstag, droppade jag axeln minsta lilla så small det direkt över axeln. Han tittade hela tiden på vad målvakten gjorde och utnyttjade misstagen.

Är det mentalt tuffare att spela här, att du måste vara mentalt mer närvarande och mer fokuserad här än hemma i SHL?

Jo men det är det absolut, det är mindre rink det händer snabbare. Jag kan känna att det är lättare vara på här hela tiden, för hemma är rinken så stor att när dom är på andra sidan är dom så himla långt borta. Här går det så mycket snabbare. Rinken är smalare, kommer du in i vinkeln här går det snabbare. Hemma kunde jag trycka fast skridskon mot stolpen och vara beredd för 9 av 10 gånger kom en pass. Här smäller det direkt, du måste spela mer square mot pucken hela tiden.

Det måste göra att det blir svårare och krävs mer för att komma square i andra läget. För du kan inte fuska utan måste hålla dig square mot pucken hela tiden, tills skottet eller passen kommer?

Ja så är det, kommer det vinkelskott här och du vrider in axeln lite så smäller det i krysset direkt. Du måste hela tiden vara 100 mot varje puck

Det måste ju vara roligt, det blir en större utmaning?

Ja så är det ju sen är det ju att du vet du kan inte slarva på andra pucken heller. Du måste komma rätt.

I matchen här om dagen kändes det som du hade lite jobbigt i första perioden, just med att komma rätt. Du fick kriga dig in i matchen och rädda mycket i ytterlägen.

Ja så var det, jag fick slita. Det beror nog också lite på att jag varit borta en del och var lite ringrostig.

Saknar du att jobba som med Stefan i AIK, att ha ännu mer målvaktsträning?

Det handlar om att hitta lösningar hela tiden här borta också. Vi har ju den teknik som vi har hemma med video. Men inte samma som på träningen hemma.

Ja men att du jobbar med iPad på isen och tittar direkt och jobbar vidare med tekniken?

Det fanns det ju mer tid för hemma. Här är tanken man sköter det på sommaren.

Och sen ska det sitta?

Ja sen ska det sitta.

Känns som dom ligger lite efter där?

Nja vi har ju inte den tiden heller, vi har ju matcher varannan dag. Vi reser dagen innan match, sen spelar du fyra matcher. Vi hinner inte alltid träna mellan matcherna.

Det måste vara tufft om du är inne i en tung period, att inte kunna träna. Nöta grunder och hitta tillbaka till sitt spel. Utan att hitta tillbaka i nästa match?

Det gäller att du litar på ditt eget spel, annars är det lätt att tänka för mycket.

Jag förstår ju att det blir svårare hinna med att nöta teknik och filma på isen när det är så mycket matcher, resor och lite tid för träning. Men för mig känns det tufft att det du nöter in på sommaren ska sitta lika bra hela säsongen. Självklart är Viktor och andra målvakter i NHL proffs och extremt duktiga målvakter. Men jag tror det är bra nöta tekniken då och då så den sitter lika bra hela säsongen.



Har du fortsatt att jobba med samma mentaltränare?

Ja jag har kontakt med Martin fortfarande, det har jag. Vi jobbar ju inte lika intensivt det är svårt med tidsskillnaden. Men vi pratar någon gång i månaden, ibland tätare. Pratade med honom igår faktiskt.

Ligger vi före där, eller jobbar spelarna här med mentaltränare?

Jag tror det är många som jobbar med det mentala här. Vi har en tjej här som jobbar smed spelarna och det hade vi Anaheim också. Det är ju väldigt individuellt och det är inte säker det passar alla. Jag har ju jobbat länge med Martin och vi funkar extremt bra ihop.

Det är ju samma med målvaktstränare, dom blir ju så mycket mer än bara en tekniktränare, dom blir ju kompis, mentalcoach. Är det samma här. Du och Stefan jobbade ju väldigt tätt ihop.

Jo det är bra här och jag har bra kontakt med Frederik Chabot här. Men  det är lite annorlunda här. Nästan alla målvakter har sin egen målvaktstränare som dom kör med på sommaren, och sen så har dom målvaktstränare i laget. Man jobbar lite olika. Som jag upplevt det innan jag kom hit till Edmonton så kör man mer teknik på sommaren och sen mer övningar under säsongen.

Har du behövt ändra något i ditt spel.

Ja lite annorlunda, i vinklarna jag kommer ut mer square mot pucken för jag måste det pga planens storlek.

Jag tycker du blivit mer aktiv med händerna och kommit fram med dom i grundställning.

Inte medvetet, men det är en viktig del i målvaktsspelet tycker jag att inte låsa armarna. Det finns målvakter som är otroligt postitionssäkra och kan komma ut och täcka ytor. Men sen när det kommer till att rädda med handskarna där brister det. Då har man missat lite i målvaktsspelet om man bara spelar på position eller så kallad procent. 

Där tror jag man måste passa sig, som målvaktstränare och målvakt och inte bli för låst och inte bara spela efter sannolikheter. Tänk som Stefan Liv som alltid var som bäst i slutspel och då det verkligen gällde, han kunde göra räddningarna utöver det vanliga. Han hade sitt grundspel men sen hade han en dimension till liksom. Jag tror det är där det avgörs om du blir en bra målvakt eller inte. Om du har den där extra växeln och kan göra dom extra räddningarna.


Är planen är att bli kvar här nu?

Ja det är ju här i NHL jag vill vara. Så har jag ju ett år kvar på kontraktet med Edmonton. Men sen vet man ju aldrig har ju blivit trejdad en gång

Hur går det där till? Kände du det på dig eller kom det bara.

Nej det kom som en total överraskning. Nä men det var ju efter att jag varit nere och spelat fyra matcher med farmarlaget efter min skada. Sen kom jag tillbaka på söndag och vi hade ledigt på måndag. På tisdag skulle vi träna, jag böt om och hade precis kommit ut på isen, när ass-coachen kom fram och knacka mig på axeln och sa att GM ville snacka med mig.

Det var dagen innan deadline så då misstänkte jag det hade med det att göra. Men då var det bara byta om duscha ta med mig grejorna och åka hem och flyga till Edmonton dagen efter


Hur kändes det då?

Nej just då var det bara mörkt, mörker. Jag hade sett fram mot en lång säsong med Anaheim komma tillbaka efter skadan och spela där. Trivdes otroligt bra med att bo där. Att då bli trejdad till Edmonton som är långt utanför slutspelsplats och säsongen är slut om en månad. Det första var ju tomhet. Men, jag tycker vi har otroligt bra förutsättningar här och något bra att bygga på. Så jag tror det kan vara positivt för min karriär att spela här. Förhoppningsvis får jag spela mycket. Men sen finns det ju inga säkerheter någonstans man måste ju prestera för att få spela.

Medan jag satt och bytte om i omklädningsrummet efter beskedet kom Dustin Penner av. Jag undrade först varför. Han frågade vart jag skulle, Edmonton svarade jag . Jag ska till Washington sa han.

Där hade jag tur och Edmonton var schyssta så jag fick flyga dagen efter eftersom jag hade familj. Dustin fick flyga direkt och skulle spela match samma kväll.

Men tanken är att spela vidare i NHL några säsonger mer än nästa då du har kontrakt?

Ja, det är ju min dröm att spela här.

Är det stor skillnad att spela här utanför isen?

Ja det är det, framförallt mediebevakning och resor och sånt. Du åker alltid dagen innan. Ibland är du ju borta två veckor på roadtrip.

Men också, ni verkar ha det rätt soft tillvaro eller alltså ni verkar inte behöva göra så mycket själva. Ni kommer ni byter om, ni värmer upp ni byter om och spelar sen duschar och åker hem?
(När jag ställer den fråga ler Viktor stort medans jag formulerar den)

Jo det är otroligt, vi blir jävulskt bortskämda om jag ska vara ärlig. Det går inte att komma ifrån. Kan väl räkna på två händer hur ofta jag packat min egen trunk, eller ja efter bortamatcherna packar vi våra egna trunkar. Annars är det ju, ja vi blir otroligt väl omhändertagna och folk runt omkring är fantastiska.

Det verkar vara ett väldigt väl fungerande maskineri?

Ja absolut. Det är ju, jag menar var vi än kommer så finns ju allt. Det är som att spela på hemmaplan hela tiden. Man vet vad som finns och var det finns hela tiden.

Sen efter matcherna verkar det vara så otroligt brådis.

Ja så är det ju, ofta står ju planet och väntar och vi packar ihop och åker.

Ingen tid att sitta och deppa.

Nej, klart man kan bli less och deppa men det finns inte riktigt tid och det är snabbt iväg till nästa match.

När du spelade i AIK kunde du ju bli förbannad på riktigt under matcherna, men jag får en känsla av det jag sett att du lugnat ned dig nu. Eller i alla fall inte visar det på samma sätt?

Nej jag blir fortfarande förbannad det blir jag.

Jo men du ser lugnare ut, utåt i alla fall.

Ja jag vet inte om det är något som jag lärt mig hantera bättre. Men jag har alltid varit så, jag ska vara lite småförbannad och grinig för att spela som bäst. Så är det fortfarande, jag är inte så rolig att ha att göra med på matchdagar. 

Eftersom jag aldrig träffat Viktor utan bara sett honom på TV, sett intervjuer på TV och läst i tidningarna. Hade jag en bild av honom som lite svår och tjurig. Men den ändrades totalt, redan då jag skrev till honom på Facebook. Han var väldigt tillmötesgående och trevlig. När vi sen möttes så fick jag nästan skämmas över mina förutfattade meningar. Viktor var sjukt trevlig, lätt att prata med och rolig.



Kan det vara att om du spårar här, så blir konsekvenserna större? Det kanske kommer en kille från andra sidan isen och vill slåss?

Ja så är det ju. Där tror jag, just den debatten med slagsmål. Här vet du att du kan inte bete dig hur som helst. Det får konsekvenser precis som du säger. Oavsett vad du gör här, du kan inte åka omkring och bete dig illa mot någon här utan att få stå till svars för det. Det tror jag kan vara ett problem i SHL. Spelare kan bete sig hur som helst men aldrig stå till svars för det. Sen någon som trashtalk trodde jag det skulle vara mer här, men det är ju hästlängder mer i SHL. Det känns som det är mer respekt mellan spelarna här och där har vi mycket att lära hemma i SHL.

Det är ju också mindre hjärnskakningar i NHL än i Sverige nu, och hockeyn är ju snabbare här än hemma?

Ja visst så är det. Men jag tror att rinkens storlek att göra också. Hemma i Sverige är det så stora ytor så spelarna hinner få så mycket fart och om någon då tajmar fel så smäller det ju. Här är spelet så mycket tajtare så du får inte så dom avstånden mellan spelarna så du hinner ta fem sex skär innan du ska dela ut en jätte propp. Jag tror det har med det att göra också, det tror jag.

Hur blir det nästa år, ska du bo kvar i lägenhetshotellet eller köpa boende och ta hit fru och barn?

Ja jag ska köpa/hyra eget boende, då kommer hela familjen hit.

Det måste vara väldigt jobbigt att flytta ifrån fru och barn.

Ja det är det, det har varit tuffast nu. Vi ska ju ha vårt andra nu till sommaren så det har varit jobbigt vara ifrån dom. Men dom har varit här en vecka. Men vår dotter går på dagis i Anaheim och vi kände det var bättre dom var kvar och kom nästa säsong.

Jag kan tänka mig det är en större omställning för din fru att komma hit än för dig. Du spelar lever och sover hockey. Här går du inte ut i shorts och linne, det blir en stor omställning.

Ja det är ju inte det friluftslivet som det är i Anaheim där är det ju inte. Det blir en omställning det blir det. Men jag trivs här så det blir nog bra,

Hur är det med fruar och flickvänner har dom mycket kontakt med varandra.

Här i Edmonton är det fantastiskt bra, för dom har en tjej anställd som familjesamordnare så att säga. Som sköter om familjefrågor och hittar på events för familjerna. Sen blir ju tjejerna rätt tajta dom blir som ett lag dom också.

För din fru jobbar inte?

Nej i USA fick hon inte jobba, hon kommer ju med på mitt arbetsvisum. Hur det är i Kanada vet jag faktiskt inte? Men det var ju den största omställningen för henne att flytta över hit då, för henne att inte få jobba. Hon vill ju jobba. Vi vet ju inte hur många år det blir här borta så det är ju en av minussidorna man får ta. Ekonomiskt blir det ju en vinst för oss och det är ju få förunnat att få spela här borta så vi får ta det.

Det gäller att ha förstående tjejer och fruar.

Ja så är det, jag får ju göra uppoffringar sen.

Men har du några planer för den dagen då du slutar? Vill du jobba vidare med hockeyn kanske bli målvaktstränare. Eller vill du bara lämna hockeyn då?

Jag tror jag kommer ha svårt att lämna hockeyn. Jag tycker ju det är jävligt roligt det här med målvaktstränargrejen ju. Att hitta lösningar. Jag tror det skulle vara jävligt kul. Just utvecklingspotential att se sånt. Ja det skulle vara jävligt kul.

Det här var ju riktigt roligt att höra, jag tror ju Viktor har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra målvaktstränare Något jag inte tror alla målvakter har, bara för att man spelat på hög nivå. Men Viktor verkar vara en som gillar att fundera och hitta lösningar, som är noga med sin teknik men inser att det i slutändan handlar om att rädda puckar inte ha rätt teknik.

Det betyder ju att du är en målvakt det är roligt att jobba med. Det blir mycket bollande av idéer och lösningar.

Ja men jo så är det. Det kan bli ganska många roliga diskussioner. Faktiskt. Som med Stefan, jag pratade med honom igår och där kan man ju snöa in och sitta och titta på och prata om detaljer.

Där kan jag tänka mig det blev mycket sånt. Stefan verkar vara en härlig målvaktsnörd som äter, lever sover målvaktsspel.

Ja han är otroligt ambitiös, han är…

Han verkar ju engagera sig otroligt mycket i sina målvakter.

Ja det gör han. Han har ju akademin där i AIK, han brinner ju för dom där ungarna. För Stefan spelar det ingen roll om det är en 32-åring i Edmonton Oilers eller en tioåring från Märsta. Han lägger ned samma tid och engagemang i båda och det tycker jag är jävligt häftigt att se. Det är stort.

Ja, men blir det samma sak här? Har du samma kontakt med målvaktstränaren här? Att han blir lite av en mentaltränare, målvaktstränare och kompis?

Jag tror det beror på individen, vad du är för målvaktstränare och målvakt. Förra säsongen då jag kom till Anaheim hade jag Peter Peters en gammal målvakt som målvaktstränare och han var ju... Vi hade jävligt roligt ihop. Han är en otroligt rolig kille. Det kanske inte var så mycket tekniksnack liksom, han var ju nöjdast då jag gjorde en gammal slide med båda benskydden på varandra och klubban upp i luften då blev han lyrisk. Men vi hade jävligt kul, vi funkade på den nivån, han visste vad jag behövde för att spela bra, man får hitta lösningar tillsammans det är ju det viktigaste.

Är det viktigt för dig att ha, jag menar målvaktstränaren ska ju någonstans få dig att må bra. Du är ju väldigt mycket mer utsatt än dom andra i laget att då han någon att snacka med. Visst han kanske inte petar på dina detaljer i SMS men han vet vad du går igenom.

Ja men precis. Det tror jag är en stor del i det också. Ibland behöver du ingen som säger till dig att du skulle haft klubban i isen så och vridit upp dig så. Utan du behöver någon att snacka av dig med. Vilket jävla billigt mål jag släppte där. Ja men vadå, man kan gå vidare ändå. Det tror jag är minst lika viktigt som du säger att ha någon att prata med. Det är ju samma med Martin jag jobbar med. Min mentalacoach. Oftast då vi snackar, snackar ju vi bara skit. Snacka golf eller om han varit ute och kört rullskidor eller vad som helst. Det behöver ju inte vara att han sitter och hjärnskrynklar. Det handlar om enkla saker. Få ett annat perspektiv på saker och ting.

Du spelade ju väldigt mycket i AIK, men skulle du klara av, palla att vara etta här och spela 70 matcher per säsong?

Ja!

Det känns inte som det skulle kunna bli tufft?

Det är ju det jag vill jag vill spela hela tiden. Det finns ju back to backs och så. Ibland måste man kanske vila.

Känner du själv att du behöver vila, eller vill du stå alla matcher?

Nej.

Men känner du ibland att du behöver vila? Jag kan ta en jämförelse, då Wesslau stod i Djurgården det året dom åkte ur. Så tycker jag han tappade lite i slutet av säsongen och kanske skulle mått bra av att få vila lite fler gånger under säsongen för att orka. Har du känt någon gång att om du fått vila lite mer så hade du hållit bättre?

Ja har aldrig känt att jag har spelat dåligt för att jag varit sliten. Jag har ju fått frågan av tränare ibland, hur känns det Viktor behöver du vila ikväll. Jag har aldrig kunnat eller svarat ja på det.

Nej men det ska man väl inte? Då nedvärderar man ju sig själv.

Ja precis. Ja men ja jo jag kanske är lite trött idag. Alltså det är ju att göra det jävligt enkelt för sig själv.

Blir du lack om du får vila, nu är det ju speciellt då ni spelar varannan match. Men om du är uttalad etta och efter tio matcher kommer tränaren och säger du ska vila två. Blir du förbannad eller kan du se att det kan finnas en fördel att vila och bli fräsch?

Nej jag blir förbannad då.

Tror du det är positiv för dig att bli arg, eller skulle det vara bättre om du var lite mer soft?

Jag hade ju Janne Karlsson i Växjö, jag vet det var någon gång jag spelat tre matcher i rad och han kom och sa. Nu har du spelat tre matcher i rad och får vila ikväll du är nog lite trött. Jag kommer ihåg att jag var så jävla förbannad då. Tre matcher vad fan! Ja jag vet inte. Samtidigt kom jag tillbaks och höll nollan matchen efteråt.

I ren ilska då?

Ja i ren ilska, och eftersom vi vann kanske det var rätt då?

Men eftersom du spelar bäst lite förbannad, fick du revanschlusta då och kände du skulle visa den jäveln.

Ja det är nog mycket möjligt. Så kan det absolut ha varit (Här skrattar Viktor samtidigt som han svarar.)

Hur funkar du och Ben Schrivens ihop? Har ni bra samarbete?

Ja vi funkar bra ihop.

Har man samma kontakt med sin kollega här. Eller var det annorlunda hemma i Sverige? Är man mer konkurrenter och mindre polare här?

Överlag tror jag man är det. Men jag har inte känt så varken med Hiller eller Ben nu då. Jag tycker det funkat jätte bra.

Jag har pratat med Stefan om era tävlingar ni körde mellan målvakterna i AIK. Kör ni något sånt här? (I AIK tävlade Viktor och Heino/Markus vem som släppte in minst puckar)

Nej det gör vi inte.

Har du försökt införa det?

Nej det har jag inte.

Jag hörde ju i och för sig också att det blev rätt hett på träningarna och Stefan kunde bli utskälld för en missad offside?

Ja, det vart lite... ja det kunde bli lite heta känslor. Den där guldpucken, var viktig att vinna. (Stefan Persson delade ut en guldpuck som den målvakt som släppte in minst mål på träningen fick ha på sin plats) Jag tror det är bra. Har du två målvakter som träna på träningen så måste utespelarna tävla för att göra mål och då kommer dom ha lättare göra mål på match sen.

Har du saknat något från träningen hemma som du försökt få köra här? Eller funkar det inte så? Bestämmer tränare.

Nej vi har en bra kommunikation jag och målvaktstränaren här, han är väldigt öppen för vad vi vill köra för övningar och så.

Ja, och jag får för mig du har väldigt bra koll på din teknik och hur du vill spela.

Ja… Jag tror det är väldigt viktigt som målvakt att veta hur du ska spela och hur du vill spela. Är du trygg i det så kommer du spela bättre.

Ja precis, lite som i ”do less get more” att ha en plan. Ibland kan jag känna att även etablerade NHL målvakter saknar det lite. T.ex. Jonathan Quick, han gör det sjukt bra men det är sprattligt och han är överallt.

Jag tror inte det finns någon annan målvakt som kan spela som han gör. Där har vi en som gör extrema räddningar och gör det varje kväll. Det är väldigt imponerande.

Är du med i planering kring försvaret, får du ha åsikter eller är det bara anpassa sig efter vad tränaren säger?

Nej men vi har ju ett grundspel som vi spelar efter. Sen har vi ju diskussioner om olika situationer och där är vi med och pratar. Tex då det gäller boxplay, hur vi vill ha det.

Jag har ju fått för mig att det är en väldig hierarki i NHL att coachen är den som bestämmer? Dom har sina egna rum och är inte så mycket spelarna.

Det där tror jag är väldigt olika. Vi hade Bruce Boudreau i Anaheim, han var mer inne i omklädningsrummet och snacka med spelarna än han var i coachrummet. Nu med Dallas här också, han är också inne och snackar och surrar.

Har du någon gång ångrat att du stannade det där extra året i AIK, med facit i hand?

Nej. Nej inte en sekund om jag ska vara ärlig.

Följer du AIK något nu?

Ja absolut det gör jag.

Men är du AIK:are?

Det är svårt att inte ha känslor för AIK då man spelat i föreningen, det är en otroligt vad man ska säga en otrolig klubbkänsla.

Men om du ska hem skulle du kunna gå till Djurgården när du ska flytta hem. Om Djurgården låg i SHL men inte AIK?

NEJ!

Vad kommer vara viktigt den dagen du ska flytta hem? Det sociala? Vilken stad? Eller möjligheten att vinna?

Jag har inte tänkt i dom banorna om jag ska vara ärlig. Jag jobbar här och nu och det är här jag vill vara.

VM? Är du sugen?

Det är alltid en ära att representera Sverige. Vi får se, jag har ju inte hört något.

Men du är helt hel och frisk nu?

Ja.

Hur gammal var du då du började spela elithockey på riktigt, säg Allsvenskan?

Allsvenskan var jag väl 26.

Hade du ens drömmen, trodde du att du skulle sitta här i Edmonton nu, då?

Nej, nej nej. Det trodde jag inte?

Hur gammal var du då du gick till AIK?

Få se nu, jag måste varit 28 då.

Det här är verkligen värt att trycka på. Att inte ge upp sin dröm för att du passerat 20 och inte spelar i SHL eller Allsvenskan. Fortsätt jobba och träna hårt så finns fortfarande chansen. Är du bra nog så kommer någon med stor sannolikhet någon gång upptäcka dig.

Men vad berodde det på att det blev så sent? Var du plötsligt en så mycket bättre målvakt då? Eller dröjde det innan någon upptäckte dig? Eller mognade du och förstod du måste träna mer?

Ja, ja det är en stor del i det tror jag. Jag levde på talang då jag var yngre. Träningskulturen i den föreningen jag växte upp var inte den bästa. Sen träffade jag Ankan (Anders Svensson) i Tingsryd han var målvaktstränare för mig där då. Det var egentligen där jag började förstå att det hjälper att ha målvaktstränare. Det var då jag började träna bättre.

Började du träna fys bättre då också?

Ja det var det, jag hade problem med skador där då. Jag va skadad och mycket sjuk i allmänt dålig form liksom. Kroppen palla inte jag hade konstant halsfluss och grejor. Jag började träna där, jag tränade där också men började träna mer rätt. Jag tror ju det är en stor fördel för målvakterna att vara vältränade och ha stark bål och starka ben. För att kunna ha balansen och kunna hamna rätt i andra lägen. Det är där det visar sig, om du tar ett skott och returen går ut och armar börjar flaxa då du ska förflytta dig. Men om du kan komma samlat så har du mycket vunnet.

Viktor ger ett väldigt avslappnat intryck under hela intervjun, och som sagt jag fick verkligen på nöten gällande mina förutfattade meningar kring Viktor. Otroligt soft och avslappnad, trevlig och enkel. Jag hade en rolig lucnh det är inte varje dag jag får chansen snacka målvaktsspel med en av våra bästa målvakter.

I mina ögon gjorde Edmonton ett kap då dom trejdade till sig Viktor och jag tror dom kommer ha stor glädje av honom nästa säsong. Som den Edmonton-fan jag är, är jag väldigt nöjd med deras målvaktsuppsättning nästa säsong. Shrivens och Fasth kommer vara väldigt nyttiga och bra för Edmonton!

Vill tacka Viktor som tog sig tid att träffa mig och svara på mina frågor och för lunchen!



Vi hörs!