lördag 21 januari 2012

Hålla fokus

När jag är ute i föreningar eller jobbar på våra camper har jag börjat se ett mönster på dom yngre målvakterna. Vad som är svårast att få med på alla pass och hela passen. Det är koncentrationen. Att fokusera hela passet. Att orka hålla koncentrationen.

Det blir lätt lojt och slarvigt i slutet. Inte för att man är så trött att man inte orkar utan för att man inte klarar hålla fokus. Många unga målvakter är grymt duktiga tekniskt. Dom tar till sig instruktioner och förstår vad jag menar.

Men ju längre passen går. Ju mer tittar dom på annat vid genomgången. Ju tomare blir blicken. Ju mer slarvas det med detaljerna. Trycker nere blir sämre. Men killarna är inte fysiskt trötta, utan det är det mentala som inte orkar hållas uppe.

Min tanke är kortare pass för dom yngre. Kanske 30-50 minuters pass. Att få in lite lek och tävlingar för att göra det roligt och hålla den mentala fokusen på topp då det behövs. Att inte överösa dom emd feedback. Håll det till en eller två minus och ett plus i feedback per övning max.

Daniel Marmenlind Wing U15

Det här är en anlednign till att jag tycker det är smart av föreningar att dela upp målvakterna i två grupper. Yngre och äldre målvakter. Det underlättar för mig i planeringen av passen. Då skulle man kunna köra ett 50 minuters pass med dom yngre och 1.20 med dom äldre.

Som målvakt är ju fokus väldigt viktigt, för att klara av alla dom detaljer som är nödvändiga för bra målvaktsspel. Att titta på pucken hela vägen, följa upp på returen. Trycka ordentligt med bra tryck och skär. Att orka göra samma moment gång efter gång men fortfarande göra det lika noga. Det kräver mycket mentalt att vara målvakt. Vilket gör att jag förespråkar mentalträning, avslappningsövningar i tidig ålder. Så man lär sig hålla fokus, klara anspänningar och kunna slappna av då tillfälle ges.

Då blir kvaliten på passen bättre för alla.

Vad tycker du?

Vi hörs!

tisdag 17 januari 2012

En cool film med våra Svenska NHL målvakter

Här har ni en till riktigt coll video som Jesper har klippt ihop!

Håll till godo!




Vi hörs!

måndag 16 januari 2012

En snygg och häftig video

Har fått en länk till ytterligare en riktigt snygg video som Jesper Sannerborg klippt ihop.



Snygg som sagt!

Vi hörs!

söndag 15 januari 2012

Litet snack med Mark Owuya

Jag gillar ju Mark Owuya. Tycker han har en skön inställning till både hockeyn och livet. Han är en av dom mest seriösa jag sett träna. Men samtidigt finns alltid närheten till ett skratt. En inställning jag tror fler borde få till.

Jag var nyfiken på hur det gått för Mark på andra sidan atlanten så jag skickade ett mail, och som alltid så fick jag svar av Mark.

Hur har det varit att flytta ifrån Sverige och bosätta sig i ett nytt land? Vad är den största skillnaden? Något du gillar bättre där borta än här hemma? Vad saknar du mest från Sverige?

Det är självklart en massa nytt varje gång man flyttar, än mer när det är till ett annat land. Det har varit en massa att anpassa sig till, framförallt i början.

Bara mellan Kanada och USA är skillnaderna stora.

I USA är det nog att ta sig runt vilket inte är så lätt alltid. I Kanada är det kanske egentligen detsamma fast med lite andra förutsättningar. Men i stort sett så är mer eller mindre allt väldigt annorlunda.

Det jag gillar mest här borta är att det är fler matcher.

Jag saknar väl egentligen inte nått på det sättet, men om något så tuben.



Hur var NHL campen? Var det nervöst första träningarna?

NHL kampen var naturligtvis otroligt kul. Riktigt roligt att få känna hur man ligger till mot NHL spelare.

Det var inte speciellt nervöst.

Hur är det att vara med på en NHL camp? Hur går det till? Får man feedback hur man ligger till under resans gång?

Vi började med tester första dagen, sedan träningsmatcher mellan grupper på träningarna i två dar. Sedan drog det igång med NHL träningsmatcher, så då tränade de andra som inte spelade match.

Det var lite segt i början eftersom vi bara spelade träningsmatch på träningarna. Jag vill gärna komma igång och köra hårt direkt. Men det är ännu en grej man får anpassa sig med.

Framförallt var det allt runt omkring man fick anpassa sig med som krävde mycket fokus och energi. Det på isen är ju detsamma egentligen.

Man fick inte så mycket feedback om hur man låg till hos dem så, men man hade hela tiden dialog med Francois Allaire (målvaktstränarn) om hur man tränade.


Var spelar du nu? Jag har läst du blev nedskickad till ECHL. Är det där du spelar nu?

Yes, jag spelar med Reading Royals just nu.

Du har riktigt bra siffror från AHL. Hur tycker du det gått för dig? 

Det har gått helt OK. Men man vill alltid spela bättre och vinna mer.

Vad är största skillnaden på hockey i AHL och Elitserien?

Det är svårt att jämföra om man inte kollar på det samtidigt, men spontant känns AHL som lite intensivare med mycket fart och mer fysiskt medan ES kanske är mer strukturerat.

Vilken klass tycker du AHL håller om du jämför med Elitserien?

Vet faktiskt inte, vissa matcher känns ES bättre, vissa matcher känns AHL bättre. Extremt svårt att dra en slutsats av det faktiskt. För spelare är ju AHL självklart närmare NHL.

Hur mycket tålamod har du? Många Svenska spelare som inte tar plats i NHL åker ju hem. Hur ser din plan ut? Hur mycket tålamod har du?

Jag ska spela i NHL, så är det bara.

Hur mycket skiljer sig lönen på spel i NHL och AHL? (om du vill svara på det)

Det kan du faktiskt kolla upp. Det beror på vad man har för lön, men vissa brukar snacka om "60 or 600".  Men egentligen är väl skillnaden ännu större.

Hur nära eller långt bort känns NHL just nu för dig?

Två timmar med flyg och taxi.

Jag gillar som sagt Marks inställning. Ta bara sista svaret, två timmar med flyg ocgh taxi på frågan hur långt bort NHL känns. Vilket ju också är helt sant. Det går ju så snabbt där borta. En eller två skador kan man plötsligt få chansen! Jag unnar verkligen Mark chansen!

Efter några timmar fick jag ett mail till från Mark med ett litet tillägg:

Du kan ju lägga till oxå att det är skönt här borta att det inte blir natt klockan 3 på eftermiddan ;)

Som sagt glimten i ögat och nära till skratt!

Tack Mark för att du tog dig tid!

Vi hörs!