lördag 16 juni 2012

Sommargäst Valentina Lizana

Idag har turen kommit till Valentina Lizana att få gästblogga. Sommargäst känns det ju inte riktigt som med 13 grader och regn. Men här kommer Valentinas gästblogg.




Målvaktstränarens roll är viktigare än vad man kan tro!
Hockey är inte kul jämt, det finns dagar som är jobbigare än andra. Det viktigaste för mig under det jobbigaste dagarna är att ha någon som verkligen bryr sig om vad man gör och hur man ska utvecklas även fast det går trögt. Att ha en målvaktstränare, som man kan prata med i både framgång och motgång. En av dom som har hjälpt mig sedan jag var liten är Mikael Wernblom (AIK:s junior målistränare) som jag fortfarande kan ta hjälp av, även fast vi inte tillhör samma klubb längre.
Förra säsongen hade jag ingen målvaktstränare på mina damträningar. Då blir jag lätt lite avslappnad och tänkte inte så mycket på om jag gör rätt eller fel i vissa situationer. När jag va med juniorerna och tränade så hade vi deras målistränare, Magnus Helin, på isen. Då märkte jag att jag tog i lite extra och gjorde alla detaljer lite bättre. Det är ju sådanna pass man vill ha varje dag, sådanna där man verkligen känner hur man utvecklas på. Jag jobbade också på sidan av isen med Maciej Szwoch (MoDo:s A-lags målistränare). Honom hade jag som sagt mest utanför isen som ett bollplank. Han är hockeynörd rakt igenom och han är väldigt lätt att prata med. Skönt att ha, speciellt dom dagar som inte är dom roligaste.
När vi har varit borta med landslaget blir allt automatiskt lite roligare med hockeyn eftersom man måste göra sitt absolut bästa varje dag, varje träning, varje övning, varje puck. Med damkronorna har vi haft Anders Palm (Timrå IK) som målistränare och det har varit väldigt roligt att arbeta med honom. Att ha en sådan ambiös tränare får en att vilja visa hur bra man är och man vill verkligen ta varje puck. För man vet att han ser varje räddning, men även varje misstag man gör, vilket får en att vilja visa att det där misstaget bara va en engångsgrej.
Det jag vill komma fram till med det här är att jag tror att man inte bara utvecklas av att ha någon där som säger till en vad man ska göra utan också den uppmärksamheten som man får, det betyder oerhört mycket. Om man vill utvecklas så måste man göra sitt yttersta, om man gör sitt yttersta så måste man ha en plan och veta vad man behöver bli bättre på. Målvaktstränare är guld värda! För det är ju så att hockey är inte kul jämt, men nästan alltid är det det roligaste som finns.
*
Jag tycker Valentina har en bra poäng här. Jag har ju berört det förr. Att vara målvaktstränare är speciellt. Du kommer så mycket närmre din "adept" än vad lagtränaren kommer sina. Du blir tränare, mentor, vän och psykolog i en och samma person. Så jag tycker Valentina är på helt rätt spår att vi målvaktstränare är viktigare än folk tror.
Att finnas där varje dag för två eller tre målvakter. Lyssna på dom och se dom. Mycket viktigt!
Tackar Valentina som tog sig tid att dela med sig av sina tankar!
Vi hörs!

tisdag 12 juni 2012

Vinnarna dragna

Vinnaren i Tävling ihop med Leksand Reebok hockeyskola är dragen och vinnaren blev vinnarna då Anders på Leksand Hockeyskola valde ut två killar som får åka till leksand och gå en vecka på hockeyskola!!!

Vinnarna är!

Jonathan Classon (f.98) har vunnit en hockeyskolevecka v.27 i gruppen ”Åkerö”

Oliver Åsbacka (f.97) har vunnit en hockeyskolevecka v.30 i gruppen ”Yttermo”.

Här kommer en liten beskrivning om hur ni bär er åt!

De kan anmäla sig direkt på här

Dessa vinnare kan maila mig Anders Persson så vi kan bocka av dem som betalda.

Stort Grattis till Oliver och Jonathan!!

Jag vill skicka ett stort tack till leksand Hockeyskola som gjorde denna tävling möjlig och två av mina läsare glada!

Vi hörs!

måndag 11 juni 2012

Gästblogg av personlige tränaren Viktor Tuurala

Jag har fått en Personlig Tränare som heter Viktor Tuurala att skriva ett gästinlägg. Självfallet handlar det om fysträning för målvakter. Så här får ni lite bra tips och trix som ni kan ta med er in i försäsongen.


Målvaktstränar tankar, försäsongsträning.

När det gäller försäsongsträning för oss målvakter uppstår ofta ett problem, många är ambitiösa unga målvakter som verkligen vill bli bättre. Men få har den verkliga kunskapen om hur man verkligen får ut max av sin försäsongsträning (detta gäller spelare och ledare). Här kommer ett par enkla tips om hur du kan förbättra din försäsongsträning.
Utveckling i träningen. Många gånger hör man tränare säga att spelare ska utföra ett visst antal repitioner eller ett visst antal set i träningen, vad många glömmer bort är hur viktigt det är att utvecklas i träningen. Om man alltid tränar på samma sett, utför samma övningar och samma repitioner vänjer sig kroppen vid träningen och utvecklingen i resultaten planar ut. Här kommer ett simpelt förslag på hur man kan dela upp sin träning i olika faser.
Fas 1- 12- 15 repitioner, Fas 1 är för att bygga storlek, men även för att stärka upp muskler och redogöra kroppen för tyngre vikter i fortsättning.
Fas 2 6- 8 repitioner, här ska vi börja träna riktig styrka, man måste vara stark för att kunna vara riktigt explosiv.
Fas 3 4- 6 reptitioner, nu börjar vi träna POWER. Här ska vi lyfta tunga vikter på ett explosivt sätt, det är här som vi ska vara starka, och bli explosiva!
Fas 4 2- 4 reps, nu är det riktigt tungt. Nu ska vi vara förberedda och ha tillräckligt bra teknik för att kunna lyfta tungt, denna fas bygger även POWER, men repsen är färre, och kroppen reagerar återigen positivt.
Fas 5 Nu minskar vi volymen, men har fortsatt hög intensitet. Här kan man lägga in mer anaerobisk intervall träning för att öka uthålligheten för säsongen. Spendera mer tid på att träna kondition, men slösa inte din tid på att springa milen tre gånger i veckan, hur ofta rör du dig i ett långsamt tempo under en lång tid på isen? Fokusera istället på intervaller som varierar från 10 sekunder till 2 minuter.

Gymning vs idrott – Om du har en dag där du bara tränar armar, eller bara tränar bröst, glöm bort det omedelbart. Sådan träning är bättre för beachen, eller om du satsar på bodybuilding. Som idrottare ska du träna för två anledningar: Minska skaderisken och för att prestera bättre. Träna idrotsspecifikt (med detta menar jag inte att du ska ha kombinatet på dig på gymmet), som målvakt behöver du en stark bål, och starka ben. Det positiva för oss är att i många benövningar inkluderas bålen för att hålla kroppen i balans, men även för att stabilisera vikten. Det finns flera sätt att dela upp träningen, man kan dels köra framsida och baksida på olika dagar eller för att hålla det enkelt, ben en dag, överkropp en annan. Jag kan även rekommendera att före passen börjar spendera 10- 15 minuter med att träna snabba fötter, med hjälp av t ex. en stege eller koner.
Explosivitet – Detta är en nyckel för många målvakter, ett tips när du tränar explosivitet är att utföra dina lyft, men efter varje set lägga till 6-8 hopp (det kan vara upphopp, hopp åt sidan osv. variera!), och när du utför dessa lägg tonvikten på att vara så snabb och explosiv i hoppen som möjligt. Se också till att du vilar tillräckligt länge mellan dina set. När du vill bättra på explosiviteten behöver du 2-3 minuter mellan dina set för återhämtning.
Bra övningar – träna specifikt för dig som målvakt, en bicepcurl ger dig inte så mycket hjälp när du ska stoppa en puck. Frivändningar, Ryck, Benböj, Split squats, utfall, marklyft är bra exempel på övningar som är bra för målvakter. Ny forskning visar att enbenta övningar (split squats, enbenta benböj, enbenta marklyft) är effektivare för idrottare dels för att belastningen på ryggraden minskar, men även för att det ställer högre krav på koordinationen. Andra bra övningar är att använda en medicinboll och utföra olika sorters kast med den, rotationer, från bröstet, ovanför huvudet osv. TRX band är grymt bra speciellt för överkroppsträning då du samtidigt måste jobba väldigt hårt med bålen för att stabilisera din vikt. Om ni har en släde på det lokala gymmet eller där ni tränar med laget är det också ett grymt bra medel att använda.
Vanliga misstag – Som jag nämnde tidigare träna inte på samma sätt med samma övningar hela tiden, försök variera din träning. Vanliga situps hjälper dig inte så mycket som målvakt, fokusera istället på olika variationer av plankan, rotationer med bålen med hjälp av en yoga boll eller en kabelmaskin. Du kan sluta använda maskiner som benspark och bencurl, använd istället övningar med fri vikt eller den egna kroppen som motstånd.

Där har ni lite bra tips från Viktor som ni kan ha nytta av under försäsongen!
Stort tack till Viktor som tog sig tid!
Vi hörs!