lördag 7 maj 2011

Varför så många svenska nej tack?

En sak jag funderat lite över i dessa VM tider.

Varför hör vi bara talas om att NHL klubbarna stoppar svenska spelare? Är det för att rapporterna inte når oss när andra nationers spelare stoppas? Är Svenska spelare vekare och mer skadade i slutet av säsongerna? Skyller dom svenska spelarna på klubbarna för att slippa åka?

Jag menar Bäckström fick inte åka med Ovechkin fick?

Jag tycker det är konstigt att alla ryssar, slovaker och tjecker samt många kanadensare och amerikaner är på plats men inte svenskarna? Vad är det som gör att Svenskar är mer skadade? Eller att klubbarna inte vill släppa iväg dom?

Okey om man är 37 som Daniel Alfredsson då köper jag att man tackar nej, nu är han ju verkligen skadad eftersom han la ned NHL säsongen en månad i förtid. Erik Karlsson hade skurit upp låret och inte tränat på länge och var inte helt hundra.

Men Bäckström, Enström, Lundqvist, Oduya, Hjalmarsson, Steen, Huselius, Stålberg, Strålman... Nu kanske inte alla hade varit aktuella. Men är alla verkligen skadade??

Jag förstår inte hur man kan avra under 30 inte ha ett VM guld och inte vara motiverad att spela VM för sitt land???

Något står ju inte rätt till här? Varför lockar det inte mer att spela VM för sitt land? Varför är det så självklart för en elitseriespelare att ställa upp men inte för någon i NHL? Antalet matcher säger ni, men med försäsong och slutspel spelar en elitseriespelare inte så många färre matcher än en NHL spelare som missar slutspelet.

Sen tycker ju jag inte man ska komma och spela om man inte är motiverad, men hur kan man inte vara det?

Vi hörs!

Fasth given etta för mig

Jag tycker Per Mårts haft lite konstiga uttalanden för sig, eller nu ska jag ju så klart ta det med en viss nypa salt. Det jag vet att han sagt var det han sa i intervjun i Viasat efter matchen mot Frankrike. Där han dels sa att Erik Ersberg ska få stå en av dom två kvarvarande gruppmatcherna. Vilket jag kan förstå, att det är bra låta Erik spela OM Viktor blir skadad. Eller att kanske Viktor behöver vila.

Sen enligt media hade han tankar på att kalla in Jhonas Enroth eller Anders Lindbäck (om han blev tillgänglig) nu vet jag ju inte hur mycket sanning det ligegr i det. Men om det gör det, tycker jag det vore väldigt konstigt? okey om målvkterna på plats varit darriga och inte spelat bra. Men annars? Varken Enroth eller Lindbäck har rutin från VM så dom hade varit lika mycket debutanter som Ersberg och Fasth. Nu blev det tydligen inte aktuellt. Men om han ens haft tanken förstår jag det inte?

Sen har jag också, återigen läst att han inte bestämt vem som ska vara etta. Det har jag inte heller någon förståelse för? Fasth har spelat tre matcher släppt två måloch hållit nollan två matcher. Att Fasth nu stått tre raka matcher och Ersberg blir etta från nu. Nej det är en del konstiga uttalanden tycker jag.

I min bok är Viktor Fasth given etta och ska om han orkar stå alla matcher.

Vad tycker du?

Vi hörs!

fredag 6 maj 2011

Litet snack med Mark Owuya

Mark Owuya har ju skrivit på för Toronto och ska ta chansen i NHL. Efter en riktigt bra säsong i Djurgårdens mål säsongen som gick förstår jag att Toronto snappade upp honom. Ska bli spännande att se hur Mark lyckas på andra sidan atlanten i hockeyn huvudstad Toronto.

Jag skickade lite frågor till Mark som han som vanligt svarade på.

Vilka klubbar var intresserade av dig?

Det var några stycken, men det var bara Toronto och San José som blev intressant.

Hur tänkte du och vad gjorde att du valde Toronto?

Det var många faktorer, men faktumet att Francois Allaire är målvaktstränare där betydde mycket dels eftersom jag tränat en del med honom sedan tidigare.

Blir upplägget annorlunda på sommaren nu än om du stannat i Djurgården?

Ja, det tror jag. Hur vet jag dock inte.

När åker du över till Toronto?

Vet faktiskt inte heller, tyvärr.

Du ska konkurera med Reimer, Gustavsson och Giguere nästa säsong. Vad är dina tankar kring dom namnen?

Det är definitivt 3 riktigt bra målvakter.

Har du hunnit sätta upp något målsättning för nästa säsong?

Ja, det är samma som vanligt, jobba hårt och ta en dag i taget oavsett situation.

Var det ett enkelt och självklart val sticka över till NHL nu, eller fanns det tankar på att spela en säsong till i elitserien och etablera dig ännu mer innan du stack?

Jag är ganska säker på att mitt spel passar bra överallt. Frågan är om man är tillräckligt bra på sitt spel och det får man ju bara veta när man är där.

Du är ju en grymt ambitiös hockeyspelare som tränar mycket, hårt och målmedvetet. Har det alltid varit så?

Ja.

Tror du att ditt spel passar bra i NHL och på liten rink eller känner du att du behöver ändå på några detaljer?

Det var ganska självklart för mig att dra ifall jag hade fått en bra möjlighet som nu. Annars hade jag stannat.

Vad blir det för märke på utrustningen nästa år? Fortsätter du med Reebok eller blir det något annat märke?

Jag har inte provat nåt annat än Reebok (Lefevre Koho) sista 6-7 åren så jag har nästan glömt att andra grejer finns :)

Tänk att Mark som är så sjukt seriös med sin hockey, tränar mer och hårdare än dom flesta, ändå på grund av ett svar i en intervju där han sa som det är har fått en stämpel på sig att vara oseriös och inte ta sin hockey på allvar. Det är så löjligt och orättvist. Shit happens, det var ju ett bra svar på frågan, och det är så det är att vara målvakt.

Jag gillar Mark, jag gillar hans inställning och tror han kommer bli en riktigt bra målvakt som kommer få chansen i NHL.

Gillar ju att han tror på sig själv och sin spelstil, vilket man ju måste göra för att bli riktigt bra.

Vi hörs!

torsdag 5 maj 2011

Nya målvakter i Flyers nästa säsong?

Jag kan lova er att Philadelphia kommer kontraktera en ny målvakt till nästa säsong och göra sig av med alla dom kan av dom nuvarande...

I natt bytte Flyers målvakt för nionde gången på tio slutspelsmatcher. Det indikerar att man har problem på målvaktsposten.

Mitt tips till Flyers?

Viktor Fasth!!!

Jag brukar sällan tycka det är målvaktens fel att ett lag åker ur, men i Flyers fall är jag nog beredd lyssna på sådanna ord. För deras målvakter har verkligen INTE lyckats leverera då dom måste.

Sen är det ju självklart inte det bästa att börja byta målvakt titt som tätt då självförtroende och att känna förtroende är viktiga delar i målvaktsspelet. Men samtidigt, kan du inte leverera bra spel ska du inte stå mellan stolparna i Stanley Cup.

Liter trist för Johan Backlund att han inte fått chansen. Men det kanske visar att Flyers inte riktigt tror på Johan?

Så jag tror som sagt vi se två helt nya keeprar i Flyers inför nästa säsong!

Vi hörs!

onsdag 4 maj 2011

Lite Fasth, lite Montoya och skitsnack

6-2 mot USA och Viktor Fasth gör ytterligare en stabil insats i VM. Två bra matcher nu och given etta restev av turneringen i m in bok!

En liten bara, skrev ju här om dagen att Viktors enda möjliga lilla svaghet är mellan benen. Idag satt båda målen mellan benen... Inget var en tavla men heller ej otagbara. Klubban i isen och han kniper båda. Men som sagt han är en grymt komplett målvakt, men ja det är mellan benen då...

Al Montoya dock?? Om han står i NHL, då ska ju Viktor Fasth platsa där utan några som helst problem. Han gav ett osäkert intryck på i stort sett alla skott. Okey 1-0 är han ju chanslös på, men resten? Är ju mer eller mindre tavlor. Han kändes ju inte ens intresserad... Har verkligen USA inga bättre tillgängliga målvakter? Konstigt?

Tillbaka till Viktor Fasth, och jag är medveten om att det snart blir löjligt med mina hyllningar till Viktor men hey, jag är målvaktsnörd!

Han är ju så lugn, utstrålar sånt självförtroende och sånt lugn. Det måste ju vara så grymt skönt som back och utespelare ha Viktor där bak. Han stressar inte upp, han ser hela tiden lugn och fokuserad ut. är där han ska vara, är tät och stor.

Sen en sak som inte har med målvakter att göra, kanske något för er utespelare och aktiva kan svara på. När man som USA ligger under med 2-5 och 2-6, varför ta sig tid att snacka och kaxa efter avblåsningar. Vad säger man som man tror ska bita och psyka? Så pinsamt!

Vi hörs!

tisdag 3 maj 2011

Dags för många att inse Mark är en bra målvakt

Jag börjar verkligen bli trött på allt skitsnack om Mark Owuya nu.

Hur alla soffexperter och försåsigpåare (skönt ord jag fick till där) fortfarande hävdar han är en dålig målvakt, har fel stil, har bara tur, inte har koll på att han räddar.

Kamma er nu! Killen VANN målvaktsligan i elitserien, gjorde en grym kvartsfinalserie, har fått NHL kontrakt. Vad mer begär ni för att erkänna att Mark ÄR en bra målvakt??? Eller har Hary Nilsson fel som gav honom chansen? Har Per Mårts fel som gav honom chansen? Har Toronto fel som gav honom chansen?

Hardy, Per, Thomas Magnusson målvaktstränare i DIF, Stefan Ladhe målvaktstränare i Tre Kronor och Toronto Maple Leafs kanske inte kan något om målvaktsspel?

Visst Mark ser inte ut som dom flesta andra målvakter då han spelar. Men vänta nu finns det fler målvakter som har en egen stil, en speciell stil? Tror det finns en kille i Boston som heter Tim Thomas hyfsad keeper, Martin Broudeur ganska bra, sen finns det en kille vid namn Dominik Hasek, ganska speciell stil speciellt då han slog igenom och tänka sig samma saker sas då, tur, vet inte vad han gör?

Men ärligt nu, tror ni som säger så att Mark hade räddat 92,7 % av skotten i grundserien och 93,4 % i slutspelet om han inte visste vad han gjorde eller bara hade tur? Jag har ju pratat om Mark med lite saker jag funderat över med hans stil, och han har FULL koll på vad han gör och hur han spelar.

Att han är mer seriös än dom flesta, tränar hårdare och mer målmedvetet, är det också tur?

Jag tror Gustaf Wesslau kommer vara bra i Djurgården, men jag hade hellre sett Mark vara kvar. Jag tycker Mark är en grym målvakt.

Vi hörs!

Fasth etta nu?

Viktor Fasth får fortsatt förtroende i Tre Kronors mål.

Helt rätt tycker jag, inte för att Erik Ersberg ska lastas för förlusten mot Norge. Men Viktor var grym mot Österrike och med en normalt spelande målvakt vet i sjutton om Sverige vunnit matchen då man var rätt utspelade i början.

Men Viktor Fasth mannen utan nerver spelade grymt bra och höll Sverige kvar i matchen. Viktor har ett sånt underbart lugn i sitt spel utstrålar sådan säkerhet. Han verkar alltid hålla lugnet. Han är tät, alltid rätt placerad snabb och rörlig på skridskorna har en grymt bra balans och timeing.

Han har inga direkt svagheter i mina ögon, det enda jag lagt märke till då jag sett AIK spela är att han släppt en del frilägen och straffar där spelaren drar i sidled och lägger den mellan bena. Men å andra sidan, vilka målvakter har inte problem med dom situationerna.

Nej jag är full av beundran!

Att Viktor inte skulle spela i NHL nästa säsong verkar inte särskligt troligt. Det måste finnas ett lag som vågar satsa på en 28 årig Svensk som första målvakt nästa säsong!!!

Ska bli grymt kul se resten av matcherna och se hur Viktor spelar när motståndet blir bättre. Min gissning? Han kommer spela ännu bättre!

Vi hörs!

måndag 2 maj 2011

Stanley Cup rullar vidare

Stanley Cup pågår ju för fullt "over there".

Mycket bra hockey att titta på och många grymma målvakter att syna.

Ett lag som jag tror får väldigt svårt att upprepa förra säsongens final är Philadelphia! Anledningen? För dåliga målvakter. Philadelphia har verkligen problem med målvakterna och har låtit tre målvakter stå i slutspelet och ingen av dom har övertygat.

Brian Boucher 91,4 % 2,80
Michael Leighton 86,2 3,43
Sergei Bobrovsky 85,7 3,83

Inga siffror man skrämmer ihjäl motståndarna med. Där första målvakten Sergei Bobrovsky under serien havererat totalt...

En målvakt som knäppt mig rejält på näsan sen jag skrev om NHL sist är ju Pekka Rinne då han hade en räddningsprocent på 86,0 och nu spelat upp sig till 93,0 och hjälpt Nashville vidare från första omgången och som just nu har 1-1 i matcher mot Vancouver.

Medans Boucher i Philadelphia är på väg åt motsatta hållet från då 95,4 till nu 91,4. Jag tror ju Boston kommer knäppa ut Philadelphia, mycket tack vare en mycket bättre målvakt i Tim Thomas.

Vad tror jag då, med lite handikap av att tvåmatcher spelats i serierna.

Nashville - Vancouver står 1-1, jag tror Vancouver vinner med 4-2

Detroit - San Jose står 0-2 jag tror San Jose vinner med 4-3

Tampa Bay - Washington står 2-0 jag tror Tampa Bay vinner med 4-3

Boston - Philadelphia står 1-0 jag tror Boston vinner med 4-1

Det är vad jag tror, vad tror du?

Vi hörs!

Wesslau tillbaka i Djurgården

Då har Djurgården klart med två nya målvakter till nästa säsong. Ingen större överraskning att det blev Gustaf Wesslau som blev Djurgårdens val som första keeper. Enligt Aftonbladet är det nu klart. Djurgården har också släppt nyheten på sin hemsida.

Så Gustaf Wesslau som etta och Tim Sandberg som tvåa.

Jag tycker ju spontant att Djurgården i år får ett litet sämre målvaktspar än säsongen som var. Gustaf Wesslau är en bra målvakt men Mark var grym förra säsongen. Jag tror och hoppas att Gustaf kan följa upp där han avslutade i slutspelet här om sistens.

Jag tror ju Gustaf får problem vara bättre än Mark Owuya statistiskt. Gustaf är ju en mer sprattlig målvakt än vad Mark är, med större rörelser och yvigare spel.

Tim Sandberg är ju en oprövad målvakt visst han spelade lite i elitserien förra säsongen. Där rankar jag Ridderwall som en bättre målvakt än Tim, men Tim är ung och om det är något Djurgården historiskt varit mycket bra på är att göra unga målvakter bra. Mark är ju senaste beviset på det! Även Wesslau fick ju sitt defenetiva genombrott i Djurgåden.

Jag tror Gustaf kommer göra det bra i Djurgården, och absolut kommer hjälpa dom att vinna matcher. Jag personligen som Djurgårdare hade ju hellre sett Micke Tellqvist komma hem igen, men nu blev det inte så!

Vi hörs!