söndag 19 februari 2012

Intervju med Djurgårdens Gustaf Wesslau

Inför säsongen var jag lite skeptisk till att Djurgården valde Gustaf Wesslau istället för Mikael Tellqvist. Micke har ju gjort det grymt bra i Modo och verkligen hjälpt Modo vinna matcher. Men Gustaf har gjort det otroligt bra i Djurgården och visat alla tvivlare att han är en topp målvakt i Elitserien.

Jag skulle ju säga att utan Gustafs målvaktsspel skulle Djurgården ligga efter Timrå. Ingen målvakt i Elitserien ställs inför lika många klara målchanser eller där egna laget haft kontroll på pucken fyra gånger i egen zon men ändå blir det ett friläge för motståndarna mitt i slottet. Någon som tvingat Gustaf att spela väldigt explosivt och yvigt.

Jag skickade iväg ett mail till Gustaf med lite frågor.

Sist du var i Djurgården så tycker jag du spelade din livs hockey, fram tills dess, i slutet av säsongen och framförallt i slutspelet. Håller du med om det? Samt kände du extra press att komma tillbaka då det gått så bra sist du var här?

Mitt livs hockey kan man nog säga att jag spelade i slutspelet 2010. Allt stämde för hela laget, det var nog fler än jag som presterade personbästa.
Självklart kände jag lite extra press när jag bestämde mig att skriva på för DIF inför säsongen. Förväntningarna hade höjts, med all rätt också.


Den här säsongen tycker jag du blandat och gett lite. Du började grymt bra hade en liten svacka efter du varit med i Tre Kronor för att på slutet ha kommit igång igen. Känner du igen det scenariot? Vad tror du själv svackan berodde på? Kan det varit att du matchats för hårt?

Håller absolut med dig. Jag var inte alls nöjd med hur jag presterade i Elitserien efter Karjala turneringen. Sen vad det berodde på är jag inte helt säker på. Kände mig lite sliten just dagarna efter jag kom tillbaka. Samtidigt som jag var väldigt besviken över min prestation med landslaget. Hade hoppats göra ett bättre intryck.

Du säger ju i intervjuer att du trivs med att spela mycket, men tror du inte det kunde varit bra med lite mer vila om inte kroppsligt så mentalt?

Nja, jag är ärlig när jag säger att vill spela alla matcher. Men det är alltid sunt med en konkurranssituation. Det gäller hela gruppen, alla pushas framåt. En bred trupp behövs för att säsongen ska bli lång.

Du är ju en väldigt explosvi målvakt, känner du själv ibland att du är lite för explosiv? Jobbar du och Thomas Magnusson något på att få dig lite mindre explosiv och mindre samlad?

Det gör vi. Jag jobbar mycket med att rädda pucken, när jag i vissa lägen skulle göra bättre i att bara försöka vara i vägen. Den explosiva delen i mitt spela fungerar väldigt bra när jag ställs mot skott i slottet. Men explosiviteten kan också ställa till det för mig på vinkelskott, då jag bara borde använda mig av min storlek.

 Den explosiva biten har jag tagit med mig från min säsong i AHL. Där ställdes jag inför andra vinklar på rinken som krävde mer känsla i räddningarna. Att enbart spela ett samlat spel i nordamerika räcker inte. I Elitserien däremot har man andra vinklar och ett tryggare försvarsspel att luta sig emot, som gör det lättare att spela med storleken.

Eftersom du spelar så explosivt är du ju väldigt bra på räddningar i ytterlägen. Känner du själv att du kanske skulle kunna bli än ännu bättre målvakt om du blev mer samlad och "slapp" jobba så mycket i ytterlägen?

Den explosiva spelstilen har alltid funnits hos mig. Stilen har vuxit fram under min karriär. En stor anledning är min smala butterfly. Jag är stel i höfter och knän. Kan därför inte tvinga ut benen brett i butterfly positionen. Med ett bredare V skulle jag kunna ta bort isen och koncentrera mig mer på händerna. Det är någonting jag försöker jobba med. Men stelheten tvingar mig till ytterlägen hur konstigt det än kan låta.

Min känsla den här säsongen är ju att Djurgården är det lag i elitserien som gör mest "unforced errors (för att använda ett tennisuttryck) i egen zon. Man vinner tekningar men motståndarna får chanser eller backarna har pucken under full kontroll men ändå får motståndarna en målchans. Har det varit svårt att spela i år? Tycker du samarbetet med backarna fungerat bra?

Det känns inte som att vi gör fler misstag än andra lag. Men det kanske ser annorlunda ut utifrån. Jag kan absolut inte gnälla på mina medspelare. Man ska inte glömma att alla spelare i Elitserien är väldigt skickliga och snabba på att ta tillvara på slumpchanser.

 Samarbetet målvakt utespelare jobbar vid med dagligen, kommunikationen på banan är A och O.

Tror du att dessa misstag i egen zon bidrar en del till att du tvingas spela så agresivt? Att det blir många konstiga chanser?

Så fort det blir ett öppet läge så måste man koppla på målvaktsinstinkten. Frilägen, 2 mot 1 och 3 mot 2 gör det svårt att spela samlat. Då föredrar jag en mer explosiv strategi.

Hut funkar samarbetet mellan dig och Thomas Magnusson? Hur är han som mv-tränare? Hur ofta jobbar ni med varandra?

I år är första gången som jag jobbar med Magnusson på heltid. Han har väldigt mycket erfarenhet och rutin. Det bästa med Tomas är att han vill utveckla mig och min spelstil. Vi diskuterar väldigt mycket, detaljer osv. Ofta har vi samma uppfattning men det händer så klart att vi ser lösningar på situationer på olika sätt. Det är skönt med en andra åsikt, ett extra par ögon. Det gör det så mycket lättar att rätta till saker som inte fungerar 100%, och naturligtvis utveckla ytterligare.

Vad är planen för nästa säsong? Har vi Djurgårdare turen att ha dig kvar i föreningen?

Har inte hunnit så långt i planerandet faktiskt. Just nu ligger hela fokus på att hålla mig hel och fräsch inför serieslutspurten. Men så mycket vet jag att jag trivs väldigt bra med DIF och Stockholm.

Vad känner du själv krävs av dig för att ta nästa steg och bli etablerad i Tre Kronor och kunna ge NHL en chans till?

Erfarenhet tror jag man kommer långt med. Spela så många matcher som möjligt. Man lär sig något nytt om sig själv varje match. Detaljer i spelet går alltid att förbättra hit och dit. Men matchvana och rutin får du bara i skarpt läge. Ju fler matcher jag får under bältet desto mer utvecklas jag och kan sikta högre.

Jag personligen som sett Djurgården en hel del i år tycker ju Gustaf är väldigt diplomatisk kring att han får mycket svåra lägen och att det görs mycket misstag i egen zon. Samtidigt tycker ju jag inte man som målvakt ska skylla ifrån sig. Så svaret var ju ändå det rätta.

Intressant också att läsa om Gustafs egna tankar kring sitt explosiva spel.

Vill tacka Gustaf som tog sig tid att svara på alla mina frågor!

Vi hörs!