måndag 1 juli 2013

Sommarintervjuer med Målvaktstränare. Modos Maciej Szwoch

Jag brukar ju försöka få till sommarintervjuer eller gästbloggande.

Denna sommar kommer jag lägga fokus på Målvaktstränare. Jag har skickat ut ett frågeformulär till samtliga målvaktstränare i SHL, samt några i Allsvenskan. Med frågor kring sommarträning, komma igång på is och nyförvärv bland annat.

Först ut i serien är en kollega och kompis, som huserar i Modo Hockey och går under namnet Maciej Szwoch som jag haft turen och nöjet jobba en del med via SHI. En finurlig och tänkande hockeynörd!

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Först och främst ska jag säga att jag är väldigt lyckligt lottad. Här i MODO Hockey har vi en fantastisk fystränare, Joakim Bäckström, som är fruktansvärt passionerad, nyfiken och hungrig i sin roll som fystränare. Jag tror mycket på att var och en ska göra det som den är bäst på och därför litar jag mycket på hans åsikter kring exakt hur vi skall strukturera målvakternas träning under sommaren. Det betyder dock inte att jag släpper allt utan vi diskuterar mycket sinsemellan men det är Jocke som har spetskunskapen och därför det sista ordet.

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Under sommaren periodiserar vi träning för alla våra spelare och under den första perioden är det oerhört viktigt att alla får en bra bas att stå på. Under den perioden kör vi ingen målvaktsspecifik träning utan de följer resten av gruppen. Ju längre tiden går desto mer börjar vi fokusera på individen och vad de behöver. För målvakternas del i år har det inneburit ett pass med kampsport och ett pass med Yoga.

Vi har valt att köra kampsport under ledning av Sebastian Volbrin på Friskis och Svettis som är gammal kampsportare och en mycket skicklig lärare. Vårt fokus har dels varit att bryta av från ordinarie träning men även att stärka kroppen och sinnet. Kampsportsträningen har varit utmanande för dem så väl kroppsligt som mentalt men det är kul att se hur de har vuxit på mycket kort tid. Vidare har det varit grymt intressant för mig att se kopplingen i rörelsemönster, fotarbete, kroppsbalans och många andra delar där vi direkt kan peka på likheter med mv spel.

Yogan är en förlängning av kampsporten där vi har fokuserat på balans, koordination, andning och fokus. Även här finns det många likheter med vad som händer och sker ute på isen. Yogan har skötts av Victoria Kjellqvist, Friskis och Svettis.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

Först och främst är det vår GM Markus Näslund som tar alla slutgiltiga beslut om vem eller vilka som erbjuds kontrakt i MODO Hockey. Vi jobbar hårt tillsammans med vår Scout Joakim Grundberg för att hitta rätt lösningar till oss. När det gäller vår junior organisation är vi även där ett stort team, målvakts tränare Magnus Helin, junior ansvarig Per Svartvadet mfl som scoutar, analyserar och diskuterar fram den bästa lösningen för MODO Hockey. Min roll i det hela är att bilda mig en egen uppfattning som jag kan tillföra till den här processen. Ibland kan det betyda att jag själv åker iväg för att titta på spelare. I slutändan är vi ett stort team som jobbar hårt för att vi ska få ett bra resultat.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Det är en väldigt bra fråga! europeisk hockey och nordamerikansk skiljer sig mycket åt i ett stort avseende. I Europa spelar vi traditionellt Öst – Väst dvs att vi ofta väljer att passa istället för att skjuta själva. I Nordamerika spelar man mer norr – syd dvs att fokus hela tiden är att ta pucken till mål så fort som möjligt. De här ”spelsätten” börjar förändras mer och mer till att bli mer lika varandra. Jag har haft förmånen att jobba med nordamerikanska målvakter som kommer hit och upplever att de likt målvakter som åker över behöver en omställningsperiod. Min uppfattning är dock att de ligger mer hos oss målvakts tränare att förmedla den här övergången och för målvakten att vara mottaglig för den processen snarare än att det är lättare/svårare att gå åt något håll (Europa eller Nordamerika).

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

I regel försöker vi att bli klara med rekryteringen så tidigt som möjligt med målvakterna och det ger oss möjligheten att komma igång med samarbetet tidigt. Under våren och sommaren har jag kontinuerlig kontakt med målvakten i fråga och diskuterar saker och ting som har med deras spel att göra. Vi har även flera möten med varandra och pratar igenom saker och ting. Tror dock att den viktigaste är att hålla de här diskussionerna levande under säsongen.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

En sak som jag har fått lära mig under de senaste åren är att ha tålamod! Som målvakts tränare har du makt att påverka din målvakt både positivt men även negativt. Ett problem jag hade tidigare var att jag in min välvilja och ambition ville fixa många saker fort och tidigt. Det visade sig att jag skapade fler problem än jag löste. Erfarenheten jag tog med mig från detta är att lita på målvakterna och deras kunskaper. En återstart på is är sällan enkel men vi har massor med tid att komma in i det!

Ett verktyg som vi dock använder oss av i MODO Hockey är ett 5 dagar långt uppstartsläger. I år är det tredje året vi gör det tillsammans med Ian Clark från Columbus Blue Jackets. På förmiddagarna kör vi ett 2 tim långt skridskoteknikpass och på eftermiddagen har vi 1,5 målvaktsspecifik träning. Vår erfarenhet är att våra mv har en lättare väg in i den ordinarie lag träningen som börjar veckan efter uppstartslägret.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Under uppstartslägret lägger vi mycket tyngd på att göra saker ”rätt” och repetera det om och om igen. Den veckan är till för att gå igenom de flesta delarna i målvaktsspelet och få en känsla för dem. Det riktiga jobbet börjar dock när den ordinarie träningen börjar. Och det är här tålamodet behöver finnas, vi har lagt en grund, de vet vad de skall göra och de kommer att göra det. Traditionellt sett är de första dagarna på uppstartslägret lite kaotiska (ny utrustning osv) och sedan får de ordning på grejerna och kör. Sedan börjar den här processen om igen då de börjar träna med laget och utsätts för nya övningar. Som jag nämnde tidigare försöker jag ha tålamod med dem i början och ge dem ett fokus område. Det kan vara blicken för vissa eller fotarbetet för andra. Det vi behöver komma ihåg är att de behöver EN enkel uppgift att tänka på, inte tio.

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Det är nog väldigt individuellt! Personligen, när jag spelade, kände jag att jag behövde komma bort från isen och verkligen längta efter att komma tillbaka. Men som sagt. Det här är högst individuellt.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då de ska upp och spela seniorhockey?

Ett generellt problem som många unga målvakter har är bristen på tålamod. Ofta när de tar klivet upp i ett A lag har de initialt problem med att de ”visar pokerhanden” för snabbt. Våga ha tålamod, våga stå kvar på fötterna och låta skyttarna göra första draget.

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa de om då och varför?

Sergei Bobrovsky! NHLs bästa målvakt den här säsongen. Bobrovsky har en enorm mångsidighet i sitt spel. Vad som fascinerar mig med honom är att han är så otroligt atletisk samtidigt som han har bra teknik. Vill du bli en mångsidig målvakt tycker jag definitivt du ska studera honom.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Henrik Lundqvist är ett självklart val i mina ögon. Henrik har hållit en hög internationell klass i många, många år.

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar?

Vi prioriterar målvaktens kunskaper framför ett sätt att spela. Ett framgångsrikt försvarsspel bygger förvisso på ett starkt samarbete mellan backar och mv. Om vi enbart skulle rikta in oss på ett spelsätt begränsar vi oss och kan potentiellt missa mv som kan hjälpa vår organisation.

Sådär, Masken delar med sig lite av sin syn och sitt tänk. Intressant som alltid då Masken delar med sig.

Tackar Masken som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!