tisdag 27 december 2011

Längd ingen garanti för bra målvaktsspel

Stefan Ladhe skriver om en sak som jag tycker fått för lite fokus. Kanske mest i media dock. Där det alltid skrivs att man måste vara över 2 meter för att bli målvakt. Visst jag överdriver lite där. Men dom har ju hakat upp sig på att man måste vara så väldigt lång för att bli målvakt. Även många experter är inne på samma linje.

Stefan skriver så här i sin blogg:

Appropå längd. LÅNGA målvakter täcker mycket yta över målet och ger ingen garanti av att täta boxen mer. Jag tror framförallt att långa, stora målvakter kan inge en respekt hos motståndaren och förhoppningsvis ha nytta av sin egen vetskap om att man är STOR. Ska man vara stor som målvakt är det viktigare att tänka på bredden och hur man håller handskar och armar i förhållande till byxor och benskydd både i sidled och i djupled för att bli så stor som möjligt i boxen!

Ligger en del i det. Visst är du längre täcker du ju mer längre in i målet som kan vara en fördel i många lägen. Men som ofta går att kompensera med att jobba lite längre ut. Som Stefan skriver. Finns ju ingen anledning att täcka över ribban. Det enda som kommer med det är ju att det kan bli farliga returer på skott som annars gått över.

Kikar vi lite på längd också. Förra årets bästa målvakt i NHL Tim Thomas som är 180 cm, VM bästa Viktor Fasth 182. Så visar det ju att du inte MÅSTE vara över 190 cm för att bli en bra målvakt. Kikar du på Viktor som ju "bara" är 182 cm, så inte får du känslan av att det är lätt att skjuta över hans axlar inte. Han ser stor ut i målet och täcker det han behöver.

Så ge inte upp bara för att du inte har föräldrar som är över 2 meter långa! ;-)

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar