lördag 15 september 2012

Bra målvaktsträning och hur jag brukar planera träningarna

Målvaktsträning!

När får man målvaktsträning egentligen? Är det bara vid föreningen/lagets speciella målvaktsträning ihop med målvaktstränaren?

Nej det är det ju verkligen inte!

All träning du gör är ju målvaktsträning för syftet med den är ju att du ska bli en bättre målvakt. Vare sig det är fys, is, teori eller vad du nu gör. Det gäller för dig som målvakt att anpassa träningen så den ger så mycket det kan för dig!

På lagets träningar kan du göra massa saker för att få träna det just du behöver. Känner du att du har problem med en viss typ av avslut så kan du be resten av laget att skjuta just där. Be tränaren att alltid lägga till skymmare och returtagare på övningarna. Något som är enkelt, det räcker ju att den som just tagit avslut stannar framför mål och jobbar för att skymma dig och trycka in returer.

Så fundera själv hur du kan få till träningarna så bra som möjligt. Prata med tränaren och fråga om han behöver hjälp med idéer på övningar. Eller kom med egna förslag.

Men självklart är den målvaktsträning som ger mest för just målvakterna just målvaktsträningarna! Där en målvaktstränare planerar ett pass bara för just målvakterna!

När jag planerar målvaktsträning försöker jag alltid att ha ett tema för just det passet. Så att övningarna klickar i varandra och vi tränar samma "sak" hela passet. Tex ett pass där vi tränar på att blocka och komma rätt, eller där vi tränar på räddningar i ytterlägen, eller på att komma in till stolpen på bästa sät.

Sen bygger jag på övningarna så dom blir svårare och svårare. Samt mer och mer matchlika ju längre passet går. Tidigare har jag försökt få 10-15 minuter för uppvärmining utan puckar men det ska jag börja förlänga lite till i alla fall 15-20 minuter med olika skridskoövningar. Utan bra skridskoteknik så spelar det ju liksom ingen roll hur bra du är på att rädda pucken. Om du aldrig riktigt är där pucken är.

Så jag börjar med en enkel övning, med skott där målvakterna får träna och testa tekniken. Självklart spelar vi klart pucken. Sen bygger jag på, med passar, mer förflyttningar, svårare skott. Om det finns skyttar så det räcker en skymmare och returtagare.

Ibland är det ju svårt få till bra returer, då kan jag jobba med fixerade returer. Att jag placerar en puck där jag vill att målvakten ska jobba på returen. Det är ju inte alltid matchlikt, då det kan bli att du jobbar på den färdiga returen trots att den är i annan riktning än den riktiga returen gick. Men då är det ju för att jag vill nöta in en viss teknik, en viss förflyttning. Samt vara säker på det blir retur varje gång.

Det viktigaste på målvaktsträningen, eller i alla fall något viktigt är ju att få skyttarna att förstå varför dom är där. Inte för att sätta den ribba in i krysset varje gång nödvändigtvis. Ibland kanske dom bara ska skjuta myror på tådelen av benskyddet, eller hårda skott i magen för målvakten ska träna just det. Får man bra skyttar och får dom att förstå varför dom är där får man otroligt bra förutsättningar fär bra målvaktsträning.

Om skyttarna sen är uppmärksamma och hänger med så kommer dom absolut få en hel del bra tips på hur man ska skjuta för att göra mål. Bara ett tips till er utespelare som läser. Ni får ju också extremt bra skotträning då ni får skjuta en hel del skott på en målvaktsträningen.

Vad tycker ni målvakter är roligast på målvaktsträningen? Hur vill ni ha för upplägg på träningarna?

Hur gör ni målvaktstränare för att få till bra träningar?

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar