torsdag 25 oktober 2012

Är det okey skriva vad som helst om idrottare?

Dagen artikel i Aftonbladet om Linus Thörnblad får mig att fundera lite. Visst man kan ta det som din klena fjant, varför håller du ens på med idrott. Läs artikeln här.

Jag tror ju inte det är hela sanningen till att Linus slutade.

Men har verkligen journalister rätt att kalla idrottare för:

"Det ska också sägas att Linus Thörnblad tillhörde bottenskrapet, lallarna, statisterna och de som inte hörde hit”

Har en journalisten rätt att skriva så? Vad ger honom eller henne rätten till det? Visst har vi tryckfrihet och yttrandefrihet i detta land.

Men jag tycker nog ändå inte det är okey. Likaså Mats Wennerholms förföljelse av Carolina Klüft. Där han förlöjligat henne och gjort sig rolig och beklagat sig på hennes satsning på längdhopp. Det här är alltså två av dom bästa friidrottare vi haft i Sverige. Som två lönnfeta gamla gubbar tycker sig ha rätt att skriva vad som helst om.

Visst har elitidrottare valt att hålla på med sin idrott dom tjänar feta pengar på det, och dom har en massa press på sig. Precis som det ska vara. Men dom här "experterna och förståsigpåarna" som jobbar på våra kvällstidningar. Har dom rätt skriva vilken skit som helst. Eller ja rätten har dom ju, men är det verkligen okey?

Jag tycker inte det!

Absolut skall det rapporteras, och det ska skrivas när dom gör misstag eller inte presterar. Men det ska rapporteras inte läggas in personliga värderingar eller mobba utöverna. Jag tycker inte det är okey. Självklart läser idrottarna tidningarna, dom är precis som dig och mig människor, att då efter tusentalstimmar läsa en lönnfet gubbes som aldrig presterat något alls på en idrottsarena kalla en för bottenskrap, lallare och statist. Jag förstår om man lackar ur, och kan tappa fokus!

Oproffsigt att tappa fokus? Ja kanske?

Men hur många av er skulle prestera bra och trivas på jobbet om någon sa till er att ni:

"tillhörde bottenskrapet, lallarna, statisterna och de som inte hörde hit”

Inte så roligt va?

Jag gillar inte den sortens krönikor och skriverier. Det är inte ok, och jag bryr mig inte vad Mats Wennerholm eller Mats Olsson försöker få till då dom ska använda så starka ord som möjligt för att kritisera och såga en annan människas insats. Gränsar till mobbing tycker jag!

Som sagt visst ska man kunna skriva om och tycka att Linus Törnblad underpresterat och inte levererat. Men 5:a i världen, är det en underprestation på den nivå att man är en lallare, statist och inte hör hit?

Vad tycker ni?

Vi hörs!

20 kommentarer:

  1. Många inom svensk media har tappat fokus och blivit oseriösa. Det är väldigt trist och en anledning till varför ny media som bloggar och Twitter har fått ett sånt genomslag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju! Det lustiga eller olustiga är att så många äldre journalister gör dom största övertrampen..

      Radera
  2. Håller med dig!

    Skickade en fråga till några av toppjournalisterna för ett tag sedan. Pamela A, Mats o.
    Frågade hur de kan arbeta för en tidning som marknadsför porr i sportbilagorna? Varför kritiserar t.ex inte Pamela sin arbetsgivare för denna marknadsföring? ....det går bra att kräva av andra att vara fläckfria men, ja du förstår..

    SvaraRadera
  3. Det är inte ok att skriva så om någon person, även om denne är offentlig.
    Mats Olsson tillhör de journalister som tappat distans till sig själv

    SvaraRadera
  4. Jäkligt sorgligt att man inte som proffsjournalist kan läsa igenom det man just plitat ned en extra gång. Håller med dig Niklas det är aldrig okej att mobba, enbart för att man/Mats sitter i den sitsen att man kan. p.s. f.ö. gillar jag AIK fotbolls´s Amnesty reklam.d.s.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Blöir väl så när man suttit för länge på samma stol och känner sig odödlig och oersättlig kanske?

      Radera
  5. Bra skrivet! Det är patetiskt när överbetalda sportkrönikörer, som för länge sedan passerat bäst-före-datum, gör sig lustiga på bekostnad av idrottsliga världsnamn. Hur kan man kalla en världsfemma i höjdhopp för lallare?! Det finns bara en lallare i det här fallet och han har initialerna M.O

    SvaraRadera
  6. Mats Olsson är en formidabel krönikör, och krönikörer ska våga sticka ut hakan och skriva det obekväma. Hur kul är det att läsa något när krönikörer och journalister bara klappar medhårs? I det här specifika fallet hade han dessutom rätt.

    Personligen tycker jag toppidrottare ska kunna stå ut med kritik, som elitidrottare ska man antas vara tillräckligt psykiskt stabil för att hantera svidande kritik.

    Det är ALLTID den mentala biten som skiljer en elitidrottare från mängden. Har man inte den mentala styrkan blir man aldrig något. Linus hade det inte - uppenbarligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elitidrottare är människor, inte maskiner ! Man behöver inte gulligulla, men det får finnas gränser för vad man kallar folk.
      Jag tycker Mats O. har trampat i klaveret riktigt ordentligt. Undrar om han själv skulle uppskatta att kallas för bottenskrapet i svensk journalistkår ?
      Skulle inte tro det ...

      Radera
  7. Jag tyckte Mats Olsson var bra likaså Mats Wennerholm nu känns dom bara gamla buttra och trötta...

    Jag håller med om att man ska kunna kritisera, ifrågasätta men inte förlöjliga, håna och vara elak. Vad ger det? Mer än att herr Olsson kan sitta på sin stol och fnissa åt hur kul han tycker att han är...

    Så jag håller med dig, om kritiken och även ifrågasättande, men på en bättre nivå än där man ska göra sig rolig på någon annans bekostnad!

    För vad har att kalla någon lallare, bottenskrap och statist med kritik och ifrågasättande att göra? Där vill han ju vara trycka ner och förlöjliga någon.

    SvaraRadera
  8. Expressen gör "nästan vadsomhelst för att sälja". Och därför är en "figur som Mats Olsson" en veritabel guldgruva
    för dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker Mats har varit bra. Men ja jag gillar ju inte när man hånar och förlöjligar.

      Radera
  9. Mats Olsson borde skämmas för den artikeln, vem f-n tror han att är!
    Hur kan man såga ngn som precis blivit VM 5:a ?
    Hoppas Aftonbladet föregår med gott exempel och visar att mobbing
    ej är ok och avslutar denna reporters anställning
    /david

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lär inte hända... Mats Olsson har ju varit på Expressen i hundra år. Tror han ingick i hyresavtalet för lokalen ;)

      Radera
    2. sorry Aftonbladet, menade förstås Expressen
      /david

      Radera
  10. Sportjournalister är människor som misslyckats med sin egen idrottskariär och därför gärna tar ut sin frustration och avundsjuka på dom som faktiskt kommer några steg längre än skolmästerskapet och barnens vasalopp.

    SvaraRadera