fredag 19 november 2010

Målvakter är speciella...!?

Som målvakt måste man vara speciell och är speciell.

Hur många gånger har vi hört den? Är det då sant?

Nej inte i den mening som det oftast sägs. Att målvakter är en udda kis som sitter ensam i bussen och är allmänt skum! Eller det finns säkert målvakter som är så. Men dom flesta jag träffat är vanliga sköna killar och tjejer.

Men det stämmer ändå tycker jag. För som målvakt om du ska bli riktigt bra måste du vara speciell på ett sätt som utespelare kanske inte behöver. Du måste vara jävligt stark mentalt! För ALLA dina misstag kommer synas! Många av dina misstag kan bli matchavgörande!

För tänk er följande scenario:

Sudden, utespelare får en drömpass i två mot en, har öppet mål. Skjuter utanför. Kontring direkt och ett  handledsskott som ändrar riktning lite på backens klubba slinker in i armhålan. Inget jättemisstag. Inte som att missa öppet mål men helt klart ett misstag.

Vad får mest media dagen efter? Det missade öppna målet? Eller det halvbilliga baklängesmålet?
Så visst ni målvakter måste vara speciella. Ni måste kunna bryta ihop och komma igen! Ofta under en och samma match! Missar en utespelare ett friläge efter 11 sekunder, ingen som reagerar på det.

Men släpper du som målvakt in ett mål efter 11 sekunder. Ja det är inte lika accepterat. Speciellt inte om det är ett billigt mål. Då kan laget bli osäkert och det kan påverka hela matchen. På samma sätt som friläget påverkade vare sig det blev mål eller ej, men det får inte samma uppmärksamhet.

Ingen annan spelare på isen bedöms så mycket som målvakten. Varje ingripande du gör bedöms och kritiseras eller hyllas. Varenda ett!

Målvakten är ju hela lagets städgumma, den som får städa undan alla andras misstag. Men misslyckas han/hon med det så står han/hon ensam med skulden. Snacka om press!

Så ni målvakter, känn er speciella men på ett bra sätt! Det är inte alla som klarar att bära sitt lag på sina exlar som ni gör!

Så min rubrik? Är det otacksamt att vara målvakt, nej jag tyckte aldrig det. Det va ju hela grejen med att vara målvakt. Den där tunna fina linjen, matchhjälte eller syndabock!

Klart vi är speciella!


Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Fan vilka grymma benskydd Fuhr har på bilden, ser ut som han har två par soffkuddar lindade runt benen.... :)

    SvaraRadera