lördag 11 augusti 2012

Sommargäst Lasse Billing

Idag är det en av mina kollegor på SHI som skrivit ett gästinlägg. Lars Billing utomordentlig utespelarinstruktör, rolig och schysst kille och en av två huvudtränare i AIK:s damlag i Riksserien.

Skjut för att göra mål!

Se inte målvakten – se luckorna!

Alla vet att man inte kan göra mål utan att skjuta eller som Gretzky sa; ” Man missar 100% av de skott man inte skjuter”.

Men hur och när ska Du skjuta?

Ibland är det bara helt självklart och Du skjuter utan att behöva tänka. Andra gånger behöver Du tänka och ta ett snabbt beslut. Problemet är att den tid det tar för Dig att ta beslutet gör att möjligheten att göra mål försvinner. Det är därför som Du behöver tänka på hur Du ska skjuta (vilken typ av skott; slag- drag- handled eller backhandskott)och när Du skall skjuta så att Du har det klart för Dig redan innan Du kliver på isen och upplever de tusentals olika situationerna Du kommer att ställas inför som ger Dig chansen att tända mållampan.

Här kommer några tips för Dig att ha med Dig ut på isen i Din kamp efter att vinna skytteligan. 

·         Se Dig själv som en målskytt varje gång Du skjuter för att göra mål (ibland skjuter man för att skapa en retur eller blockering)

·         Öva Ditt skott på isträning och på skottrampen men även när Du ser på hockey. Tänk att ”där skulle jag skjutit istället”

·         Förvänta Dig resultat (mål) varje gång Du skjuter men var samtidigt realistisk (alla Dina skott kommer inte att gå i mål) och gå på retur på Ditt eget skott.

·         Sikta på luckorna! Se möjligheterna (nätet) inte svårigheterna (målvakten) men glöm    samtidigt inte bort att se hur målvakten agerar. Se inte efter vad han gör utan se efter vad han INTE gör. Se det självklara valet och SKJUT!

Skjut efter vad Du ser!

Alla spelare som begraver huvudet i isen när han skjuter missar chansen att ta hänsyn till vad målvakten gör. När en bra målvakt ser att Du inte ser vet han att Du inte kommer ändra nåt i Ditt skott utan han kan lugnt anpassa sitt spel efter vad Du redan bestämt Dig för. Var inte förutsägbar!

Skjut innan Du är redo!

Om Du väntar med att skjuta tills allt är perfekt (pucken ligger platt där Du vill ha den, ingen motståndare är på Dig, Du är mitt i slottet osv) ger Du målvakten chansen/tiden att anpassa sig på bästa sätt och Du minskar Dina chanser att göra mål. Försök att skjuta i skäret innan det ”perfekta” läget, sekunden innan pucken ligger precis där Du vill ha den, med en motståndare hängandes på ryggen osv så kommer Du att överraska/lura målvakten även om Du inte får till det absolut perfekta skottet. Detta kräver träning så träna på det på isträningar och på skottrampen att kunna få iväg skottet även när Du inte har de optimala förhållandena så kommer Du märka att Du kan få iväg ett bra skott snabbare än Du tror.

Skjut från ”sämre” lägen!

Många spelare vill skjuta från det perfekta läget. Det minskar ofta Dina möjligheter att göra mål eftersom det ger målvakten mer tid att anpassa sig och han gör vad som ser ut att vara en enkel räddning. Vänd på det och låt det se ut som att målvakten släpper in ett enkelt skott genom att skjuta när han inte är beredd. Cirka 80% av alla mål görs från lägen som INTE anses vara det perfekta läget!

Håll Dig innanför ramen!

Världens hårdaste skott går inte igenom någon målvakt!

Det är bättre att skjuta lite lösare om det innebär att Du kan placera skottet där Du vill. Till exempel precis innanför stolparna. Öva på att placera skottet precis innanför stolparna lågt eller precis innanför ribban. Variera Dina skott och driv målvakten till vansinne.

Styrningar = en målvakts mardröm!

En styrning kanske inte anses som det läckraste målet att göra men de är de svåraste för en målvakt att rädda. Målvakten har förberett sig för ett skott och med en styrning förändras allt utan chans för målvakten att anpassa sig. Öva på att styra puckar med Dina lagkamrater på isträning och skottramp. För skytten är det kanske nödvändigt att göra avkall på hårdheten i skottet och istället fokusera på siktet.

Använd Din backhand!

Backhand är det näst svåraste skottet för en målvakt att rädda efter styrningar eftersom det är omöjligt att se när det kommer eller var det kommer. Du kan skjuta högt eller lågt eller vänstra/högra stolpen utan att det syns för målvakten och dessutom i frilägen när Du lägger över pucken på backhand tvingas han till sidledsförflyttning vilket är en målvakts mardröm.

Aldrig finns så många ”hål” som när Du skjuter från backhand.

Skjut igenom nätet!

En riktig målgörare sätter inte pucken i nätet utan han skjuter pucken igenom nätet!

Tänk som en kampsportare; Slå (skjut) inte målet – slå (skjut) igenom målet!

Byt läge för skottet!

Dom bästa målvakterna förutser Ditt skott och gör att Ditt skott ser lätt ut att rädda.

Hur ska Du lura målvakten?

Byt position för skottet från forehand till backhand – en meter åt ena eller andra hållet - ta ett skär till innan skottet – finta skott – finta passning osv. När en målvakt har gjort sig beredd för att rädda ett skott tar det nån sekund innan de är beredda på skott från en ny position/vinkel. Utnyttja det!

För att citera Arne Hegerfors (TV-kommentator) som uppenbarligen inte känner till ”rätt & fel” inom hockeyn utan tycker att ett stenhårt skott i plexit är coolt;

” Åh vilket bra skott, hade den gått på mål och vid sidan av målvakten hade det blivit mål” 

Sådär, nu har ni utespelare som tjuvläser här inne ;-) inget att skylla på längre. Bara läsa och lära! Det gäller att skjuta vid rätt tillfällen på rätt sätt för att maximera chansen att göra mål. Så inga fler alibiskott som skjuts bara för att skjuta men helt utan tanke!

Tackar Lasse som tog sig tid att skriva ett inlägg!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar