fredag 31 augusti 2012

Vad jag är nyfiken på inför Elitserien

Snart drar Elitserien igång igen. Ska bli roligt att få se på hockey igen! I år får jag ju följa Allsvenskan lite mer också eftersom mitt lag Djurgården sorgligt nog hamnade där förra säsongen. Jag har kikat lite på vilka målvakter som spelar i Elitserien och det har ju hänt en hel del med målvakterna. Många nya namn, nygamla namn och klubbyten. Kommer bli kul se hur det går för dom olika målvakterna.

Jag har gått igenom alla lagen och vad jag är nyfiken på och ser fram emot.

AIK

Daniel Larsson:

Det ska bli roligt och spännande att följa Daniel som efter två säsonger i HV71 där han fått mycket kritik som kanske inte varit hel rättvis alla gånger. Det är ju i och för sig målvaktens roll. Går det bra för honom blir han hyllad går det dåligt för laget blir han sågad.

Jag tycker ändå Daniel gjorde två godkända säsonger. Men det ska bli kul att se om han kan komma tillbaka till ett tajtare och mindre fladdrigt spel. Han har fått rädda mycket i ytterlägen sista två åren. Han säger ju också själv det är dit han vill hitta tillbaka. Då är AIK med Stefan "do less get more" Persson helt rätt ställe för Daniel att spela!!

Nyfiken på: Kommer Daniel hitta tillbaka till sitt "gamla" spel och hitta en större trygghet?

Niklas Lundström:

Niklas var trea bakom Fasth och Svensson förra säsongen men hann med att spela två matcher för AIK. Två matcher där han spelade bra och stabilt. I en av dom vann hann ett derby mot Djurgården. En match jag såg, där han släppte ett enkelt mål för 1-0 till DIF men sen spikade han igen.

Niklas är i mina ögon en Stefan Persson målvakt. Som vi inte ser göra så mycket spektakulära räddningar och som spelar väldigt konsekvent och jobbar på samma sätt hela tiden. Något som ju skapar en trygghet i sitt eget spel. Jag tror Niklas kan ge Daniel en match och att han kommer få spela en del matcher.

Nyfiken på: Kommer Niklas ta ett steg till och verkligen utmana Daniel Larsson om första spaden?

Brynäs

Johan Holmqvist:

"Honken" gjorde en bra säsong i Brynäs och visade att han är en duktig målvakt efter att ha fått i mina ögon mycket orättvis kritik efter sina säsonger i ett Frölunda som inte varit på topp. Förra säsongen i Brynäs var han med och tävlade och hade en nytig konkurens av Niklas Svedberg.

Jag tror ju "Honken" kommer fortsäta spela bra för Brynäs. Då Svedberg försvunnit kommer han konkurera om matcher med Robin Rahm. Det kommer också bli en bra konkurent som kommer tvinga Honken spela på topp och träna hårt.

Nyfiken på: Kommer Honken fortsätta spela bra i Brynäs och knipa förstaspaden framför Robin Rahm?

Robin Rahm:

Försäsongens mest omskrivna målvakt kanske spelare är ju Robin Rahm som kommer tillbaka från dopingavstägningen och tar direkt plats i mästarna. Robin har ju inte så stor Elitserierutin. Han har en säsong med Färjestad där han under säsongen delade jobbet med Henrik Karlsson. Henrik spelade flest matcher i grundserien medans Robin tog hand om slutspelet. Sen gick ju Henrik till Calgary om Robin var tänkt som Färjestads etta säsongen efter, men då åkte Robin dit för doping.

Robin är ju en talang och har hållit igång fysiken och varit lite på is under avstägningen. Jag tror ju Robin växt som människa under dom två åren. Där han fått prova på att jobba på "riktigt" och insett det finns mer än hockeyn. Jag tror Robin kommer kunna ge Honken en riktig match om speltiden.

Nyfiken på: Hur lång tid tar det innan Robin är "inne" i det? Kommer han utmana Honken på riktigt om förstaspaden?

Frölunda

Julius Hudacek:

Julius gjorde en riktigt bra säsong i Södertälje förra säsongen och en enligt siffrorna en mycket bra säsong i HC Kosice säsongen innan det. Han var också med i Slovakiens VM lag där han dock inte stod någon match.

En ung och spännande målvakt som jag tror kommer bli etta i Frölunda om inte Frederik Andersen kommer tillbaka. Jag har bara sett Julius två matcher och har ingen riktigt bra bild av honom.

Nyfiken på: Kommer Julius kunna fortsätta leverera bra säsonger och hjälpa Frölunda vinna matcher?

Patrick Galbraith:

Patrick fick ju Frölunda lite panikvärva då både Magnus Hellberg och Frederik Andersen försvann till NHL. Jag tycker det är en klart godkänd panikvärvning. Patrick har ju spelat i både Finska högsta ligan och den Slovakiska dom senaste säsongerna och gjort en bra säsong i Leksand 2010-2011.

Patrick är av det jag sett av honom en explosiv målvakt. Han har ju varit med i Danska landslaget i 7-8 år och då är han bara 26 år. Så det är en bra målvakt Frölunda hittat. Dock tror jag han får inleda säsongen som tvåa.

Nyfiken på: Kommer Patrick kunna utmana Julius om första spaden. Kommer han bli en bra Elitseriemålvakt eller ett ettårskomplement?

Färjestad
 
Alexander Salak:

Salak kom ju till Färjestad när Rahm blev avstängd och gjorde en kanon säsong där skador ställde till det i slutet och Nihlstorp kom in och blev guldhjälte. Salak gjorde sen ett försök i NHL där det dock bara blev spel i AHL.

Jag tycker Färjestad hittade en riktigt bra ersättare till Nihlstorp som ju drog till Dallas. Salak kommer kunna komma in och leverera direkt. Att han känner laget, staden och jobbat med målvaktstränare Granqvist innan är ju också på pluskontot.

Nyfiken på: Kommer Salak vara lika bra eller bättre än sist? Kommer han kalara leva upp till förväntningarna?

Fredrik Pettersson Wentzel:

PW var supertalangen som kanske stannat av lite. Steget från Allsvenskan och Elitserien blev kanske lite stort. Fredrik har talang och är en riktigt bra målvakt. Jag tycker han utvecklades hela säsongen förra säsongen. Han kom in väldigt otacksamt i slutspelet då Nihlstorp blev skadad och gjorde det okey.

Han spelade 16 matcher förra säsongen med en procent strax över 90. Vilket är godkänt. Jag tror ju Wentzel kommer bli backup även denna säsong. Salak blir en för svår nöt att knäcka denna säsong. Men jag tror också Fredrik har potentialen att bli en bra etta i Färjestad om dom har tålamod med honom.

Nyfiken på: Kommer Fredrik kunna lyfta sitt spel så pass att han utmanar Salak på allvar?

HV71

Gustaf Wesslau:

Gustaf var ju Djurgårdens klart bästa spelare förra säsongen och fick också prova på spel i Tre Kronor under en av säsongens Euro Tour turneringar. Han spelade 64 av 65 matcher för Djurgården. Något jag personligen tror blev för mycket då Gustaf enligt mig sänkte sig lite i kvalserien.

Gustaf kommer nu till ett lag med guld som målsättning och som har en trupp som absolut kommer utmana om guldet. HV har i Gustaf en målvakt som absolut är bra nog att hjälpa dom vinna alla matcher dom spelar och att vinna det där guldet!

Nyfiken på: Kommer Gustaf spela lika mycket denna säsong? Kommer Gustaf få spela med Tre Kronor?

Jonas Gunnarsson:

Jonas är en målvakt jag inte har någon koll på. Han har ju gått den långa vägen via J18 och J20 till A-laget. En 20 åring som spelat två Elitseriematcher. Fick även 13 matcher i Troja-Ljungby förra säsongen på lån från HV.

Jonas är ju inför säsongen solklar backup i HV och till Wesslau och så kommer det vara även då säsongen är slut. Dock gäller det för Jonas kunna komma in och avlasta Wesslau och då ge HV chansen att vinna matcher!

Nyfiken på: Att se Jonas spela. Kommer Jonas klara av sin första säsong som Elitseriemålvakt och få spela mer än 10 matcher?

Linköping

Christian Engstrand:

Christian en egen produkt som varit backup i A-laget i tre säsonger bakom Fredrik Norrena. Där han förra säsongen för första gången utmanade Fredrik lite och spelade 13 matcher med riktigt bra resultat.

23 år gammal från nu Christian sin första riktiga chans att bli etta i sitt Linköping. Något jag tror han blir före nya Andreas Andersson från HV71. I år gäller det för Christian att kunna leverera match efter match och hjälpa Linköping vinna.

Nyfiken på: Kommer Christian klara av att leverera en hel säsong har han den jämnheten?

Andreas Andersson:

33 årige Andreas har inte varit förstemålvakt sedan säsong 2005-2006 då i Rögle. Dom senaste fem säsongerna har han varit backup i HV71 åt Stefan Liv och Daniel Andersson. Dom två senaste har han dock fått spela nästan hälften av matcherna och varit etta inför slutspelet men blivit bortbytt efter två matcher.

Har då Andreas det som krävs för att bli etta i Elitserien? I mina ögon så har han sin bästa chans i år. Att verkligen utmana. i HV tror jag han varit sedd som backup alla sina säsonger.

Nyfiken på: Har Andreas det som krävs för att vara etta i Elitserien? Kommer han ta förstaspaden?

Luleå

Johan Gustafsson:

Johan kom från Västerås och spelade sin första Elitserie säsong 29 matcher, debuterade i Tre Kronor och vann JVM guld. En ok säsong. Han delade på jobbet som målvakt i Luleå med David Rautio och dom spelade snudd på lika många matcher både i grundserien och slutspelet.

Det ska bli roligt och se om Johan kan ta ytterligare ett steg på sin karriär. Han är ju kontrakterad av Minnesota men utlånad till Luleå denna säsong. Blir det hans sista i Elitserien? Kommer Luleå fortsätta låta målvakterna dela på jobbet?

Nyfiken på: Kommer Johan ta klivet och bli etta i Luleå denna säsong? Kommer han få fler matcher i Tre Kronor?

David Rautio:

Har två säsonger i rad varit delad etta med först Anders Nilsson och sedan Johan Gustafsson. Han har visat att han har det som krävs för att vara etta i Elitserien.

David känns som en bra målvakt som inte riktigt får det erkännande han förtjänar. Många har nog sett honom som backup till Nilsson och Gustafsson trots att han spelat lika mycket och lika bra.

Nyfiken på: Kommer David fortsätta utvecklas och ta första spaden i år?

Modo

Oscar Alsenfelt:

Oscar var ju backup till Martin gerber säsongen som gick men fick spela 17 matcher med klart godkänd statistik. Oscar var ju en stor del i Växjös avansemang till Elitserien där han spelade nästan alla matcher i kvalserien med mycket bra statistik.

Jag antar att Modos målvaktstränare Maciej Szwoch har en hel del i att hans gamla adept Oscar nu återfinns i Modo. Oscar ska tampas med Österikaren Bernhard Starkbaum. Där jag spontant tror Oscar kommer spela mest.

Nyfiken på: Kommer Oscar ta nästa steg i karriären och bli etta i ett Elitserielag?

Bernhard Starkbaum:

En målvakt jag inte vet något alls om. Ser på Eliteprospect att han spelat i Österikiska ligan och gjort det bra enligt statistiken. Samt att han varit med i Österikes landslag vid flertalet tillfällen men inte spelat så mycket.

Jag tror ju dock Maciej har bra koll på målvakterna han plockar till Modo och att Bernhard kommer vara en bra målvakt.

Nyfiken på: Att se Bernhard spela och vad han är för en målvakt? Kommer han bli etta eller tvåa?

Rögle

Martin Gerber:

Rögle var smarta och plockade in Martin gerber som gjorde en riktigt bra säsong i Växjö och hjälpte dom vara med och slåss om slutspelsplatsen ända in i det sista.

Martin är en riktigt bra målvakt med massor av rutin som är väldigt seriös och kommer till jobbet varje kväll och gör sitt bästa. En målvakt Rögle kommer ha stor glädje av!

Jonas Fransson:

Jonas som gjort två riktigt bra säsonger i Rögle och var med och spelade upp dom till Elitserien får nu alltså infinna sig i att bli backup. Jag har svårt att se att i och för sig mycket duktiga Jonas skulle peta Gerber som etta!

Jonas är en målvakt som fick sin första Elitserierutin i Linköping men sen via Danmark hamnade i Rögle där han gjort två riktigt bra säsonger.

Nyfiken på: Håller Jonas i Elitserien och kommer han kunna utmana Gerber om matcher?

Skellefteå

Joacim Eriksson:

Jocke som fick sitt stora genombrott förra säsongen då han petade Andreas Hadelöv som etta i Skellefteå. Efter några riktigt bra säsonger i Leksand hade Jocke till en bärjan svårt att övertyga i Elitserien. men förra säsongen kom så genombrottet med dunder och  bra och Tre Kronor matcher som belöning.

Jocke är en ganska så lång och modern målvakt som spelar mycket med sms. Han gjorde ju en mycket bättre säsong än jag förväntade mig den som gick.

Nyfiken på: Kommer Jocke klara av leva upp till förväntningarna och utveckla sig och vara lika bra denna säsong?

Markus Svensson

Markus hade en ganska så tung säsong i AIK förra säsongen. Där en knackig debut mot HV och ett AIK som hela säsongen var i akut behov av poäng spelade Elitseriens bästa målvakt Viktor Fasth så mycket dom kunde.

Markus fick dock en liten revansh då han nollade Djurgården i ett derby där AIK långa stunder var utspelade. Det räckte inte att överyga AIK om en förlägning så Mackan får ta nya tag i Skellefteå.

Nyfiken på: Kommer Markus ta chansen då han får den i år och förtjäna fler matcher?

Timrå

Joakim Lundström:

Joakim är ju talangen som aldrig riktigt slagit igenom. Har hört rykten om lite lathet och bekvämlighet. Han har alldit kunnat leverera kanonmatcher både i Timrå och innan det Frölunda. Men jämnheten har inte riktigt funnits där.

Men i kvalserien förra säsongen levererade han nio jämna och riktigt bra matcher. Om han klarar av att spela så en hel säsong kommer han defentivt kliva ur skuggan som talangen som inte klarade att leverera!!

Nyfiken på: Kommer Jocke kunna spela samma fina och jämna hockey som i kvalserien?

Daniel Bellissimo

Daniel gjorde en bra säsong i Karlskoga förra säsongen. Jag var ju lite tveksam när Karlskoga värvade honom. Men han visade med sitt spel att jag hade fel. Han gjorde en bra säsong och en bra kvalserie. Samt ett klart godkänt VM i slagpåsen Italien.

En lite spretig målvakt som jag tycker ser lite otymplig och osmidig ut. Nu menar jag inte att han är det men hans spelstil ser lite kantig ut. En bra målvakt som jag absolut tror har potential bli en bra elitseriemålvakt.

Nyfiken på: Blir Daniel etta eller två i Timrå. Eller kommer han och Jocke dela på ansvaret. Håller han och är han bra nog för speli elitserien?

Växjö

Fredrik Norrena:

Fredrik som fick en del kritik säsongen som gick, trots 92% och 47 spelade matcher. Även av mig som kanskeinte tycker han var så jämn som Linköping behövt. Linköping valde att inte förlänga kontraktet till glädje för Växjö som tappade gerber till Rögle.

Fredrik är ju en humörsmålvakt som verkar bli bättre ju argare han är. Han kommer absolut bli Växjös viktigaste spelare och behöva hitta en jämnhet och göra en riktigt bra säsong för att Växjö ska få en rolig säsong.

Nyfiken på: Kommer Fredrik få en nytändning och kommer han hålla förstaspaden hela säsongen?

Mattias Modig:

Modig som är tillbaka i Elitserien efter två extremt skadedrabbade år i Pittsburghs organisation. Han var en av Elitseriens bättre målvakter sista året i Luleå. Blev värvad till Brynäs där det aldrig blev en macth utan han försvann till Pittsbrugh.

Är Modig fortfarande en elitseriemålvakt efter två år och knappt några matcher alls? Håller knät och låter honom tävlamed Norrena på riktigt?

Nyfiken på: Att se Mattias spela hockey igen. Kommer han utamna Norrena på riktigt?

Där var en liten genomgång av vad jag förväntar mig och ser framemot.

Vad är du nyfiken på?

Vi hörs!





2 kommentarer:

  1. Intressant genomgång av målvakterna men saknas Bellissimo i Timrå och hade vart kul att läsa dina tankar även om honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj fan! Ja du har helt rätt! Ska genast lägga till honom. Det var en miss!

      Radera