torsdag 5 december 2013

Axlar och armbågar

Lyssnade på senaste avsnittet av den eminenta Målvaktspoden med Thomas Magnusson och Stefan Ladhe där dom pratade en del om att rädda med axlarna och armbågarna istället för plocken eller stöten. Jag håller med om allt dom säger! Dom pratar också om att välja rätt räddning vid rätt tillfälle. Det tycker jag är A och O här. Att inte fastna vid det ena eller det andra, utan att VÄLJA rätt!

Dock kan jag känna lite att det blir väldigt mycket fokus på att rädda med armbågar och axlar just nu, istället för med dina handskar. Vilket i rätt tillfälle så klart är bra då det oftast är en snabbare räddning. Samt att som Thomas säger är du på väg ner i butterfly är plocken med stor sannolikhet på väg ned och att få upp en axel eller armbåge går fortare.

Men det finns en fördel med att rädda med handskarna mot armarna. Returkontrollen blir bättre. Räddar du med plocken släpper du inte ens någon retur. Med stor sannolikhet i alla fall. Men om du räddar med en armbåge eller axel blir det klart svårare att kontrollera din retur.

Så Thomas är ju inne på en viktig del i poden. Att välja rätt räddning i rätt läge. Har du chans att använda handskarna gör det. Med stöten får du ner den i hörnet med plocken håller du den. Men försök inte rädda puckar upp kring huvudet med handskarna då du får ta till en väldigt knepig rörelse för att få upp handskarna dit. Eller om du är nere i butterfly så kan en axel/armbågsräddning vara att föredra.

Helt enkelt väl rätt räddning vid rätt läge! Enkelt eller hur. :)

Vi hörs!

4 kommentarer:

  1. Hej Niklas!

    Har du några videoavsnitt på räddningar med axlar och armbågar?

    Bästa hälsningar
    Bengt

    SvaraRadera
  2. Hejsan bengt. Tyvärr inte. Borde gå att hitta lite på nätet. Ledsen för sent svar!

    SvaraRadera
  3. Men hur i allsin dar ska man kunna få in den rörelsen i kroppen. Reagerar bara med plocken ändå och när jag bestämmer helt med armbågen så blir det ibland dåliga skott men min rörelse blir den samma och puck träffar illa på utsida plock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du inte är van att rädda med axlar och armbågar, be en bra skytt stå och nöta skott kring just axlar och armbåge. Svårt beskriva rörelsen i skrift. Men du vill ju rädda med armbåge/axel utan att fladdra ut med armen. Utan vara tät ändå.

      Radera