onsdag 6 maj 2015

Hockeyn måste vara rolig och inte kravfyllas för tidigt

En tanke som slagit mig, och som blev än mer aktuell då jag gick MV2 för några veckor sedan. Vi målvaktstränare och tränare också för den delen pratar väldigt mycket om vad som krävs för att bli bäst för att ha en chans komma till SHL, KHL och NHL.

Hur mycket man måste träna, vilket eget ansvar man måste ta, hur du ska sova, äta och leva för att kunna bli bäst. Det är bra åsikter och bra diskussioner.

Men, det gäller ju att ta denna diskussion i rätt tid och med rätt spelare. För alla som spelar hockey har inte som mål att bli NHL-proffs. Många som spelar gör det för att det är roligt och för att dom älskar hockey.

Jag tycker heller inte man ska ta dessa diskussioner eller ställa dessa krav på unga spelare. Självklart ska en tioåring som vill trän varje dag, som vill köra på allmänheten som vill gå ut och springa få göra det. Men precis lika självklart ska det vara att en tioåring som hellre vill leka med kompisar, spela tv-spel eller gitarr få göra det.

Vi som föräldrar och tränare har ett stort ansvar här. Hockeyn ska vara rolig, hockeyn ska vara lustfylld. Spelare måste behandlas som individer. Vi kan inte ställa samma krav på alla spelare i ett lag med barn. Dom ska spela hockey för att det är roligt. Dom behöver inte höra hur dom ska äta, sova och träna för att bli bäst.

Som sagt, det ligger ett stort ansvar på oss föräldrar och tränare att veta vår plats här. Är jag tränare för ungdomslag ska jag se till utbilda spelarna i skridskoteknik, klubbteknik lära dom passa. Men viktigast av allt se till att dom har roligt, se till att dom tycker hockeyn är det roligaste som finns. Så dom fortsätter spela.

Samma med oss målvaktstränare och er målvaktsföräldrar, försök se till att era barn spelar ute också så länge det går. Så dom lär sig åka skridskor riktigt bra att dom blir säkra och duktiga skridskoåkare. Det är inte nödvändigt gå på flera målvaktscamper per säsong då du är nio år. Vill barnet göra det absolut, det är inte fel. Som sagt, se till att barnen har roligt.

Jag tror ju att börjar vi för tidigt med att förklara vad som krävs ställa krav så kommer vi tappa fler spelare än om hockeyn får vara rolig och kravlös längre upp i åldrarna. En sak som är helt säker, vi kommer tappa fler spelare än vi lyckas fostra NHL-spelare.

Så pressa barnen lagom, jag tycker absolut man ska komma på alla träningar. Har man påbörjat en säsong slutar man inte mitt i. Men då ska föreningar och lag också ha rimla krav och träna lagom. Så barnen har chans ha fler idrotter eller hobbys.

Jag har inget facit, om det ens finns något för när man ska börja ställa mer krav, när en spelare är redo att få veta vad som krävs. När jag hör mig själv prata om det, och hör diskussionerna jag och andra målvaktstränare har med målvakter så kan jag ibland nästan tycka lite synd om dom.

"Du måste ta ansvar för din egen utveckling, du måste göra rätt alltid, jobba klart alla puckar, ha full fokus på alla puckar. Kom först och gå sist. Värm upp ordentligt. Ta ansvar för din egen träning. Kör extra målvaktsfys" Att få höra det här då du är 10-13 tror jag kan vara tufft. Ingen är på topp jämt, ingen har full fokus på alla träningar. Ja visst är det lite överdrivet det jag skriver ovanför. Men jag tycker mig ofta höra dessa diskussioner. Till det kommer, du måste äta rätt, inga chips, ingen coca-cola ingen snabbmat, sen ska du sova minst åtta timmar per natt också.

Det är mycket "måsten". Visst, för att bli bäst måste du till stor del följa dessa förhållningsorder. Men du måste ha roligt också. Det får vi inte glömma. Det är ju liksom nummer ett, har du inte roligt kommer du aldrig någonsin kunna följa alla dessa förhållningsorder.

Så, vad vill ja ha sagt? Se till att våra barn har roligt med sin hockey. Ta kraven i rätt tid. När det är, vet jag inte riktigt. Det är nog olika för olika individer.

Jag hade ju Oskar Dansk en campvecka med SHI då han var 12-15 någonstans. Där hade det gått fram och han hade allt det här utan att jag eller någon annan behövde berätta det. Då gäller det ge den spelaren förutsättningar att få satsa på sitt sätt.

Se helt enkelt till att hockeyn i unga år är rolig och inte fylld av krav!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar