söndag 17 februari 2019

Träna spelet med klubban

Jag börjar inlägget med att säga något som jag hörde Martin Brodeur säga. "Ta alla tillfällen du kan att träna spelat med klubban". Eftersom målvakterna i hockeyn blir mer och mer involverade i spelet runt målet, är det viktigt att bli bra med klubban.

Dels att bli snabb ur målet och säker på att stoppa pucken bakom målet. Dels att kunna slå bra passar då du stoppat pucken. För att kunna slå bra passar då du är utanför målet, måste du dels kunna det rent tekniskt, men också vara så pass bra på skridskor och spelsinne så du hinner ut och ger dig själv bra med tid för att spela pucken. Sen handlar det om ett hel del mod, att våga ge dig ur målgården. Samt förtroende av tränaren, och att inte bli utskälld då det eventuellt blir fel. Men det är ju ett inlägg till tränarna. Men ett kort tips, begär inte av din målvakt att han ska spela pucken, om han inte får göra fel.

Men som målvakt kommer du ju inte få samma chans som utespelare att träna skott och passar. Så du måste ge dig själv den tiden och möjligheten. Något som inte är så svårt. Om du tar alla tillfällen som ges. Tex varje gång du räddar med plocken. Då har du ju pucken i din ägo. Istället för att bara släppa ut den, lägg ned den på isen och spela ut den med klubban. Vid varje övning då du ska stoppa puckar på något sätt, se till att spela dom ordentligt och inte bara slänga ut pucken.

Sen, träna ordentligt då du får chansen. Inte 90% på höga skott och 10% på passar. Mer tvärtom, för det är hårda precisa ispassar du kommer ha mest nytta av. Så lär du slå bra passar LÄNGST ISEN! Det kanske ändå inte är målvakternas uppgift att slå flipp-passar. Okey! Det är snyggt, men rätt ofta missas bladet. Så lär dig slå hårda ispassar först. Upp med armbågen då du passar, och få till bra dragskott.

Vid övningar, ha ett mål varje gång du får chansen att spela pucken. Sikta mot blålinjen i sargen, eller ha en överenskommelse med dom i köerna att du passar dom, så dom är med och har klubborna i isen. Sen absolut, öva även på att få upp pucken i glaset och i rundeln. Men lär dig passa i första hand.

Det är ju inte heller fel att spendera lite tid på skottrampen! Samt, när du på målvaktsträning ska agera passare, behåll plock och stöt på. För att bli bra med klubban måste du ju träna som du spelar, och oftast har du ju plock och stöt på händerna.

En målvakt som är bra med klubban är en stor hjälp för sitt lag.

Hur över du med klubban?

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar