torsdag 28 november 2019

Träna målskytte mer

Ett gammalt blogginlägg från Sanny Lindström samt mitt eget inlägg kring
mindre målburar fick mig att skriva ytterligare ett inlägg idag.

Jag tycker att det läggs för stor fokus på att det görs för lite mål på hur stora eller små skydd målvakterna ska ha. Att skydden är alldeles för stora och att därför går det inte att göra mål. Men är det verkligen sant eller finns det andra förklaringar eller i alla fall fler förklaringar?

Jag tycker ju det!

Om vi börjar med träningen. Tränar utespelare lika mycket på att göra mål som målvakterna tränar på att inte släppa in dom? Jag vill ju påstå att det gör det absolut inte. Sen går det ju inte, då målvakterna i stort sett bara tränar på att inte släppa in mål.

Men fokus i träningen då? Vart läggs det mest tid under lagens träning. Defensiva system och förhindra motståndarna att göra mål, eller offensiva att själva göra mål? Jag tror, och av det jag ser på träningar att det defensiva prioriteras. Nu pratar jag ungdomshockey och till viss del juniorhockey. För tränar du dina första säg 10 år på defensiven, och inte får träna, nöta och lära dig göra mål är det ju svårt bli bra på det när du blir senior.

När det i juniorhockeyn tränas så är ju skottet oftast ett "avslut". På övningen? Eller vad är det som avslutas? Träna på att göra mål. Ändra attityd och kalla det för målskott, eller gå så långt att vi lägger större fokus på att göra mål än att åka runt rätt konor? Börja med en snabb pass och skott, helst direkt. Ta sedan en ny puck och slå några pass och åk runt rätt konor eller cirklar. Jobba också klart situationerna på träning. Spela tills det är mål eller pucken är död. Det lär både utespelare och målvakter att tävla, som ju är ett måste för att bli bra.

För i ärlighetens namn. Hur många gånger har ni hört eller sett en tränare blåsa av en träning för att skotten är för dåliga att man inte tar returer, mot hur ofta det är för att passar är för dåliga eller att spelare inte åker snabbt nog runt konorna?

Jag undrar också hur mycket tid det läggs på att lära ut och prata om att vara i skottlinjen, mot hur mycket det tränas på att komma förbi med skottet?

Sen, som dom pratar om i klippet på Sannys artikel, boxa ut. Så länge det är okey att boxa ut forwards i egen zon tycker inte jag vi kan gnälla på att målvakternas skydd är för stora. Svårt att göra mål om du inte kan komma in på mål, varken med eller utan puck.

Med allt det sagt, visst kanske målvakternas skydd skulle kunna minskas någon centimeter här eller där. Men, det har gjorts förr utan att det blev en explosion av mål. Jag tror det är viktigare att ändra inställningen hos tränare och coacher. Att det blir mer fokus på att göra ett mål mer än motståndarna än att släppa in ett mindre.

Så, våga träna mer på att göra mål!!

Vi hörs!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar