tisdag 15 februari 2011

Tommy Salo en av våra bästa

Tommy Salo.

Vad tänker du när du här det namnet?

Vitryssland OS 2002? Eller?

Själv tänker jag på en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna, med ett OS-Guld, ett VM-Guld, 2 VM-Silver och fyra VM-Brons. En målvakt som alltid ställde upp i landslaget, och som alltid var riktigt bra! Tommy Salo har verkligen fått lida för ett misstag i en match, en match där hela svenska laget var uselt och det egentligen inte var Salos miss som sänkte oss. Men eftersom man vill ha en syndabock, och målvakten alltid är en lätt måltavla då...

Tommy Salo som sitt debutår i IHL 1995 blev bästa nykomling och bästa målvakt, sitt andra år 1996 blev han ligans MVP. Han har blivit uttagen i all-star team i NHL 2000. VM:s bästa målvakt två gånger 1997 och 1999. Tre gånger uttagen i VM:s All Star lag.

En grymt bra målvakt helt enkelt!

Visst han kanske höll på en säsong för länge, men det tar inte bort något av det han gjort. Han är en av våra bästa målvakter genom tiderna, som jag ju skrivit om förut! En målvakt som jag som sagt tycker ha fått ta alldeles för mycket skit, skit för att ett helt landslag fick en mental kollaps.

Tänk istället på hans VM guld då finalen avgjordes i bäst av två matcher, och han nollade FInland två matcher i rad och var en levande vägg. Sverige vann VM-Guld med sammanlagt 1-0. Där kan man säga att Tommy vann VM-guld åt Sverige!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar