lördag 22 september 2012

Att vara förstemålvakt

Här om dagen skrev jag ju om att vara andremålvakt. Idag tänkte jag skriva lite om att vara förstamålvakt. Vilket jag också tycker kräver ett visst agerande och tänkande!

Om du är uttalad förstamålvakt eller bara får spela mest så gäller det ju att inte vara nöjd. Att fortsätta kämpa lika hårt, träna lika hårt. Fortsätta vara ödmjuk och en bra målvaktskollega. Hjälpa den andra målvakten så mycket du kan och se till ni har en bra relation.

Som förstamålvakt är du ju en extremt viktig del i laget. Den viktigaste till och med. Du är många gånger skillnaden mellan vinst och förlust. Det gäller dock att inte låta det stiga dig över huvudet och bli divig och kanske börja fuska med detaljerna på träning. Kanske börja förbereda dig lite mindre nog, för du får ju stå i alla fall. Då kommer du snabbt sluta utvecklas och rätt var det är så är du inte etta längre.

Jag tycker att som förstemålvakt ska du utstråla förstamålvakt i kroppsspråket. Det ska synas du är färstamålvakt direkt du kommer in på isen. Upp med huvudet, sträck på dig visa vem som bestämmer och att du är säker på din egen förmåga. Det här kan du ha med dig även utanför isen. Dina lagkamrater kommer ju märka och se det. Det kommer få dom att bli säkrare på dig. För är du säker på dig själv så kommer lagkompisarna bli det och lita på dig.

Även motståndarna kommer ju också lägga märka till det, och kanske gör det att dom väljer att vänta med skotten för att hitta ännu bättre läge. Så att ha bra bra kroppsspråk och hållning kan ge dig massor av fördelar.

Markus Björkryd

Tänk dig själv. Vilken målvakt utstrålar mest och tror du är bäst. Den med rak rygg, blicken upp och som ser stor och säker ut eller den som krummar lite blicken i isen och som inte tar för sig?

För att få bra självförtroende är det ju viktigt at du vet vad du kan, att du litar på din teknik och din förmåga att använda tekniken. Känner du dig säker på dom här sakerna så kommer ju självförtroendet att stärkas och att visa upp ett säkre yttre blir ju så mycket lättare.

Då faller vi ju tillbaka på att vara nogrann och ge allt på träning för att förstärka din egen känsla av tillit på dig själv. Så genom att träna rätt och bra kan du ge dig själv bättre självförtroende. Bra va!?

Även om du gör ett misstag på en match en riktig tavla är det viktigt, ja kanske extra viktigt att visa upp att du även efter det tror på dig själv att du sträcker på dig och gör dig redo för nedsläpp. Inte skriker, slår klubban i ribban eller bli liggande på isen med ansiktet gömt. Visa istället att du kommer ta nästa skott. Det hjälper dig själv men framförallt signalerar du till ditt lag att du är redo och att det var en engångsföreteelse! Ge heller inte motståndarna extra energi genom att visa att du är knäckt!

Så var en förstemålvakt i alla tillfällen!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar