onsdag 17 augusti 2011

Steget från junior till senior

Nu har vi fått höra vad många spelare och ledare har sagt i frågan om att ta steget från junior till seniorhockey. Jag har lyssnat med killar på olika nivå. Vi har Jhonas Enroth som spelat Elitserien och nu i NHL, Oscar Dansk som är tredje keeper i Brynäs den här säsongen.

Har också lyssnat med några målvaktstränare och fått höra vad dom tycker och tänker.

Mina egna tankar i ämnet kommer här nedan.

* Var ödmjuk
När du får chansen att komma upp och träna med a-laget så var ödmjuk, artig och bete dig bra. Du tjänar inget på att komma upp och spela ball och vara kaxig. Detta gäller inte bara spelarna och tränarna utan även mot matrialare och alla som hör till laget.

* Våga ta för dig
Ute på isen däremot ska du ta för dig allt du kan. Gör du det riktigt bra så kommer ledarna ihåg dig. Var ambitiös, ge allt och lite till. Visa vilja och att du är profisionell. Får du tips lyssna på dom och ta till dig.

Det är DIN chans att visa att du är den dom ska satsa på, se till att ta den!

* Var förberdd
Ät rätt, sov rätt, värm upp rätt. Glöm ingen utrustning hemma. Det är trist komma på sin första a-lagsträning med en pizza nedtryckt för 25 minuter sedan och ha spelat TV-Spel hela natten. Eller inse du glömt suspen hemma.

*Sug åt dig allt du kan!
Lyssna, titta lär! Hur gör A-lagets målvakter? Vad är dom bättre än dig på? Kommer dom med tips, LYSSNA? Sug åt dig och passa på att njuta!

Det är mina tips.

Här nedan kommer lite ord om hur det var för lite olika målvakter.

Oscar Dansk, Brynäs

De största skillnaderna för mig är väll egentligen rutinen som seniorhockeyn har och precisionen i allt på isen. Och att ger man spelarna på den nivån en minsta lilla lucka så är chansen ganska stor att man är rökt som målvakt. Så för mig på träningar speciellt så har jag behövt vara ännu mer fokuserad och på tårna för att stoppa puckar.

Adam Reideborn, Almtuna

Tempot är den absolut största skillnaden, det tar ett tag innan man känner att man hinner med. Sen tycker jag att det är mycket smartare hockey som spelas på seniornivå. Det gäller att vara med på det mesta.

Jesper Sanneborg, Luleå Rebels

I omkläningsrummet finns det ju vissa som sticker ut extra mycket, men de märks att så fort dom går på isen så är det bara det dom har fokus på.

förra året då jag spelade med luleå hockeys j18/j20 till iår då jag börjat träna med luleå rebels alag iår. Vi gick på is i måndags så jag har inte varit med dom så länge, men man märker snabbt lite små detaljer. Som tillexempel så håller dom i pucken istället för att skjuta i vissa lägen, dom väljer sina lägen när dom skjuter, dom lämnar ingenting åt slumpen.

Karl Holmberg, Olofström

Tjena , jag är en 95:a från olofström, som fick börja träna med vårt A-lag förra säsongen(div 1f) och jag tycker att det var tuffast tekniskt och fysiskt, Det gick mycket snabbare och avsluten var mer destinkta.

Stefan Ladhe, Målvaktstränare Tre Kronor

Dom ska vara beredda på att vara på jobbet. I ur och skur och att varje dag vara mótiverade att göra allt för att utvecklas, ta sin roll, landa i den för att sedan kunna ta nästa steg. Prioritera att få spela framför att "spela" i elitlaget, ex vara utlånad till en lägre serie om matcherna blir få. Göra det bästa av varje situation och tänka rätt, långsiktigt och målmedvetet!

Stefan Persson, Målvaktstränare AIK

Att verkligen ha ett bra grundspel och vara noggrann med alla detaljer, duktiga på att läsa spelet. För står du rätt i varje situation så spelar det ingen roll om det är senior eller junior som gör avslutet. för har du en bra grund så känner du som målvakt dig väldigt trygg i målet. Det gäller också att ha en bra gameplan och följa den till 100% och detta kräver ett grymt FOKUS.

Givetvis så får du inte slava med off-ice träningen det är den som sätter grunden i ditt målvaktsspel

Magnus Olsson, Målvaktstränar BlueCrease Goaltending

- I den serie där man får spela mycket. Pratade med Bill Armstrong som är huvudscout för Blues i NHL. Han sade att vi gör ett bra jobb med att utveckla unga spelare men att dem hamnar i seniorligor i Sverige och där får dem ofta begränsat med speltid. Han tycker att det vore bättre att dem åker och spelar juniorhockey i Kanada eller spelar i en lägre division i Sverige där dem får en mer ledande roll. Att sitta på bänken gör ingen nytta. Sebastian Idoff är ett bra exempel på detta.

Där har ni massor med bra tips och råd, samt en del insikter.

Det är dock en sak att veta eller få tips om vad som krävs. Det räcker ju liksom inte med det. DU måste ju göra allt det du får tips om, och alla dom saker du vet. Ibland är jobbigt och trist men du måste ändå ta på dig blåstället och göra det!!

Lycka till!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar