söndag 4 mars 2012

Är det alltid bra att täcka skott?

Täcka skott?

Är det alltid bra när forwards och backar täcker skott?

Det är ju självklart upp till var och en att avgöra vad man tycker. Men det skapar ju "nya" lägen. För när skottet täcks så är ju spelaren som täcker skottet i skottlinjen och målvakten ser antagligen inte pucken. Sen trillar ju pucken ned någonstans och där skapas ju ett nytt läge att ta skott. Då kanske målvakten inte har pucken längre.

Som målvakt är det ju svårt behålla fokus på pucken ju fler spelare som är mellan dig och skytten. Så har du en motståndare som täcker dig, en back som försöker markera och ta bort honom. Sen en forward som ska täcka backskottet som du tar 100 gånger av 100 om du ser den hela vägen. Men nu har du plötsligt tre spelare mellan dig och pucken. Då blir det ju väldigt svårt att se pucken.


Foto Michael Lantz

Nu tar pucken på din forward och stoppar upp och hamnar tre meter i sidled från där den sköts. Där motståndarnas center står och får läge mitt i slottet. Då gäller det att du har haft fokus på pucken, annars blir det svårt hinna med.

Så är det alltid bra att täcka skott?

Speciellt med tanke på hur lite yta en utespelare behöver täcka då en back skjuter för att täcka hela målet. Boxen är ju väldigt liten ute från blå linjen. Ofta slänger sig spelarna och täcker skott, då täcker han ju i stort sett hela kortsargen. Så skott som skulle gått långt utanför kan istället halvträffa och hamna hos en annan motståndare som har fritt läge.

Är man som forward som ska täcka skott i pucklinjen så kan man oftast täcka bort skottet stående.

Hur tycker du som målvakt ska forwards försöka täcka bort alla skott?

Daniel Laitinen


Vi hörs!

8 kommentarer:

  1. Tycker det bästa är att dom försöker hålla sig undan och låta oss målvakter se pucken, får målvakten se pucken hela tiden och de kommer ett skott från blå så tar målvakten den i princip jämt. Tycker oftast utespelare som försöker täcka skott bara hammnar ivägen och fungerar som en extra skymmare för motståndarna. Det är inte så värst svårt för en hyfsad back att få förbi pucken ändå, dom vickar lite och drar pucken i sidled och lägger i väg ett snabbt skott så kommer pucken igenom hyfsat enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite det jag menar. Det är kanske inte alltid bara bra. Täcks pucken bra så den studsar ut ur zon är det ju så klart bra, men den kan ju också hamna var som helst.

      Radera
  2. jag har 2 frågor:
    1.Om man gör en tabbe eller som vissa säger en tavla är det målvaktens fel eller utespelarnas?
    2.Vad tycker du är en snygg räddning om man gör en tv-räddning med plocken eller om man gör en snygg butterfly-slide räddning men benskyddet? skicka ett mail som svar till: emil_hansson25@live.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Omöjligt för mig att svara på. Det är ju olika från situation till situation.

      2. Jag tycker dom snyggaste räddningarna är då man läser spelet rätt och får en svår räddning att se bra ut. Då man stänger hela målet och får den i magen.

      Mailar den också!

      Radera
  3. Det kan ju hända att det blir sidoförflyttning och pucken styrs utav besnkydd eller nått annat.

    SvaraRadera
  4. jag tycker forwarden kan glida in och tÄcka skott stående om han ligger nära skytten för då får han nästan alltid med sig pucken ut ur zon. Men jag gillar inte när dom kliver in mitt emellan mig och pucken för att på måfå "offra sig"... har vart med några gånger att backen själv styr in pucken när dom ska täcka skottet. Det är bättre då om dom ger mig fri sikt och tar bort ev returtagare.

    SvaraRadera