måndag 7 maj 2012

Intervju med målvaktsmamman Birgitta Lantz

En fundering jag haft kring målvakter. Eftersom dom är lite ett eget litet lag i laget. Dom gör sin egen grej. Målvakten arbetar ju ofta för att inte säga alltid under mer press, högre tryck och är mer utsatta än resten av spelarna i laget. Det jag undrat är hur det är att vara förälder till en målvakt? Är det detsamma som till en utespelare? Eller som jag tror inte detsamma.

Börjar min lilla intervjuserie med målvaktsmammor och pappor med Birgitta Lantz var son Johan Lantz är just målvakt så klart.

Tror du att du som förälder till en målvakt känner mer press och/eller nervositet på läktaren?

Japp det tror jag definitivt. En utespelare kan slå många felpass men en mv har inte råd med några misstag; titta bara på Viktor Fasth i lördagens match; ett misstag som skapar så stora rubriker trots att han är så etablerad och ska vara en av Sveriges bästa målvakter. Sedan kan en "dålig" match betyda för en målvakt att han inte spelare match på ett bra tag; medans en utespelare kan få fortsatt förtroende oavsett felpassningar och felaktiga beslut.

Som målvakt är man ju lite av ett lag i laget, blir det så på läktaren också? Att målvaktsens föräldrar är lite för sig själva?

Njae, har nog aldrig riktigt känt så, däremot så blir det nog per automatik som så att man tycks hänga med de föräldrar som "förstår" sig på spelet och som också har en blick för målvakter. Har alltid känt för hela laget och lagets alla målvakter och gläds lika mycket om laget vinner även om det inte är sonen som står just den matchen

Kan du känna "dålig stämning" om din son har en dålig match?

Det har hänt; men det handlar så mycket om okunskap och så finns det väldigt många föräldrar som aldrig ser några brister hos sitt eget barn utan bara hittar fel hos andra spelare; men då brukar det drabba utespelare lika mycket som en målvakt.

Blir man som målvaktsföräldrar lite utanför eller är man en av föräldrarna som alla andra?

Har definitvit aldrig känt mig utanför som mv-förälder och det beror nog på som jag sa tidigare att jag alltid känt för hela laget.

Känner du och i så fall hur och vad är skillnaden på att ha en målvakt som son/dotter eller en utespelare?

Har under årens lopp blivit rätt irriterad på allt gnäll om speltid för utespelare och hur många byten spelarna får. Som mv-förälder är man glad för varje match som målvakten får. I Sverige tittar man mer på räddningsprocent än om laget faktiskt vinner. Det är ju rätt ointressant om en målvakt ligger på 89 eller 93 om laget i alla fall förlorar sina matcher kan jag tycka.

Kan du bli frustrerad på läktaren över andra föräldrars okunskap kring målvaktsspelet?

Ja när någon gnäller över en förlust och kommer dragande med att målvakten inte tog skotten utan att granska på vilket sätt målen gjordes, vilken hjälp fanns från utespelare osv. Jag har alltid försökt att kritiskt granska min målvakt och har aldrig bortförklarat ett mål som målvakten "borde" ha tagit. Du vet säkert precis som jag att t om expertkommentatorer kan säga "det där borde målvakten tagit" när man som kanske något mer initierad i mv-spelet kan konstatera att det kanske hade varit svårt!

Tror du att målvaktsföräldrar blir mer angagerade i sitt barns hockey. Kanske för att dom måste det för att förstå vad deras barn pysslar med?

Ja men det beror nog på att man som mv-förälder också måste agera mental coach mer än vad kanske föräldrar till utespelare behöver. Eftersom många tränare tycks behandla målvakter som ett kollektiv och inte som en individ har i alla fall min målvakt känt behov av att få feedback från träning och matcher. Många tränare kommunicerar ju inte alls med sina målvakter!

Om det är något du tyckt jag gkömt fråga eller du vill berätta så är ordet fritt nu

Det är alldeles för dålig kunskap kring att föra statistik i juniorhockey. Eftersom hela "hockeysverige" tittar på statisitk så kan vi åtminstone kräva att den förs korrekt. Inte sällan ser vi vid match att hemmalaget har kastat in något litet småsyskon att t ex räkna skott och som varken kan eller vet hur det ska räknas.

Mycket sällan deltar målvaktstränare i matcher och granskar hur målvakten agerar och för statistik var han får skotten och var han släpper sina mål !? dvs var har han sin svaga punkter.
Hur många huvudtränare kan svara på frågan "var exakt släpper din målvakt in flest mål" ... tror dom ofta går på känsla utan att exakt veta.


Bra svar av Birgitta och som jag tror är en del av det jag trodde på spåren. Även om (som tur var) hon inte känner att målvaksföräldrarna blir en grupp i gruppen och kanske lite utanför resten av föräldrarna. Jag minns ju att min pappa alltid stod lite ensam och en bit ifrån dom andra föräldrarna så länge som jag spelade. Ja tills han insåg att det bar roligare göra något 5-7 kvällar i veckan då jag spelade och blev matris. Vilket han förresten är än idag. I Djurgårdens juniorer och J18 landslaget.

Det kommer komma fler intervjuer med målvaktsföräldrar.

Vill tacka Birgitta som tog sig tid att svara på mina frågor.
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar