måndag 1 oktober 2012

Fokus samt att hålla fokus

Jag har sett två Linköping matcher denna säsong. I båda har Christian Engstrand stått. I båda har han varit bra och gjort några otroliga räddningar. Spelat stabilt, haft bra koll på returer och varit säker.

Men.

I båda matcherna har han släppt rätt billiga mål. I den ena ett dragskott strax innanför blå då forward kommer in över blå ute vid sargen skär in och skjuter delvis eller helt skymt för Engstrand med backen som screan. Men långt utifrån och inte superhårt. Det gick in under benskyddet. I andra matchen släppte han två inte allt för märkvärdiga skott mellan arm/kropp.

Jag får en känsla av att det är brist på fokus. Att han kanske slappnar av inte är helt på tårna. Det är mål som han räddar 99 gånger av 100. Men har han ändå släppt 3 på två matcher. Då han är en bra tät och skridskostark målvakt så tror jag det måste vara tappat fokus. Som sagt han slappnar av är inte helt på tårna och taggad.

Här är ju en stor skillnad att vara målvakt mot att vara utespelare. Tappar en utespelare fokus ett byte kanske han missar en pass, eller skjuter ett dåligt skott. I dåliga fall resulterar missen i en målchans för motståndarna i värsta fall ett mål. Som målvakt slutar det nästan uteslutande med mål för motståndarna.

Här gäller det för oss målvakter att lära oss och träna på att hålla fokus under hela matcherna. Det finns extrema målvakter som Dominik Hasek som inte ens släppte pucken med blicken när det var avblåst har jag hört. Så extremt behöver det ju inte vara. Men när pucken är i spel tycker jag man ska ha fokus på pucken. När den kommer över röda ska det absolut vara full fokus. Då ska man vara redo på att vad som helst kan hända.

För det är inte roligt släppa in mål från halva plan. Jag har gjort det en gång och minns det fortfarande trots att det säkert är 22 år sedan... Slagskott från röda mot Nacka på Zinkensdam tror han som sköt hette Niklas Lundgren. Jag skulle ta den med plocken tänkte jag, dålig fokus, missade med plocken den satt mellan bena... Inte roligt alls!!

Hur tränar man då upp att hålla fokus. En självklarhet är ju att tänka på det på träning och hela tiden hålla fokus. Träna jonglering, och gör det svårare och svårare. På balansbräda, gå i trappor eller prata med någon unde tiden. Jonglera med olika föremål. Jag hörde någon berätta om det var räddningsdykare som löste matteuppgifter mitt i fyspass då dom var som tröttast för att träna fokus och koncentration.

Det är ju också viktigt att dels inte börja fokusera och koncentrera sig inför en match för tidigt då det tar en hel del energi att vara koncentrerad vilket gör att du kan tappa fokus och koncentration för du är "utmattad" i slutet av matchen. Precis som det är viktigt att inte börja för sent så du inte är med direkt vid nedsläpp. Här måste alla hitta sitt eget sätt och komma i fokus rätt.

Här kan ju rutiner hjälpa dig, koppla på fokus och koncentration. Gör samma saker inför match utan att det blir absurt för då kan uppladdningen och rutinerna ta för mycket energi och ta bort fokus frånd et du verkligen ska göra nämnligen rädda puckar. Hitta dina rutiner som hjälper dig och som är genomförbara på alla olika ishallar du kommer till.

Det gäller också lägga fokus på rätt saker. Att rädda pucken, att hänga med och läsa spelet. Inte på domare, motståndare eller tjejer på läktaren. Utan få lite av ett tunnelseende så du fokuserar på pucken och att stoppa den.

Hur gör du för att hålla fokus? Hur gör du för att komma i matchfokus? Dela gärna med dig i kommentarerna här eller på Facebook.

Vi hörs!

3 kommentarer:

  1. En god fysisk status krävs för att orka hålla skärpan under lång tid. För det krävs i sin tur mycket fysisk träning och att man gjort rätt förberedelser i form av vila och näringsintag.

    Jag tror att det är det fysiska som är skillnaden mellan yppersta toppen och de övriga.

    SvaraRadera
  2. Flygvapnets stridspiloter tränar för att hålla fokus. Om de slappnar av i fel stund blir konsekvensen värre än på en hockeyrink så de kanske har lite lättare att skärpa sig? Men hur som helst tränar de både fysiskt och mentalt för att hålla fokus och därmed också planet i luften.

    Försvarsmakten har anlitat idrottsledaren Fredrik Wandus för att träna Flygvapnets piloter. Fredrik har dessutom tränat Bofors och Linköping i hockey!

    http://www.oru.se/Samverkan/alumn-tidigare-student/Alumnernas-karriarvagar/Idrott/Han-gor-vara-blivande-piloter-fysiskt-och-mentalt-starka/

    SvaraRadera